Skiweekend in het Gasteinertal

Henri op 22 februari 2017· 7 reacties

null

Het Gasteinertal is met zijn 4 skigebieden, Dorfgastein, Bad Hofgastein – Bad Gastein, Graukogel en Sportgastein een van die bestemmingen waar ik de laatste jaren erg nieuwsgierig naar werd. Dit vrije weekend was dan ook een uitgelezen kans om naar Oostenrijk te rijden en deze gebieden te gaan verkennen.

Dorfgastein - Großarl

Zaterdag stond het skigebied van Dorfgastein – Großarl op het programma. Na in de afgelopen dagen meerdere keren de weersverwachtingen te hebben bekeken werd duidelijk dat het in de ochtend nog een beetje zou kunnen sneeuwen, maar dat het wolkendek in de loop van de middag zou moeten openbreken. Om 8.30 uur arriveerden we in Dorfgastein en konden we (met een beetje geluk) direct aan de dalafdaling en de gondel parkeren. Eenmaal boven troffen we geweldige pistes aan met tot 1600 meter hoogte een vers laagje poedersneeuw. Doordat we zo vroeg waren, hadden we deze pistes een uur lang bijna voor ons alleen. Onder de 1400 meter kon je goed merken dat het nauwelijks had gevroren, er geen verse sneeuw meer op de piste lag en dat de pistes iets onrustiger waren.

Een mooi uitzicht vanuit de Fulseck Gipfelexpress
Een mooi uitzicht vanuit de Fulseck Gipfelexpress

Een van de vele fijne pistes in Dorfgastein
Een van de vele fijne pistes in Dorfgastein

Na een paar uur in Dorfgastein te hebben geskied, staken we over naar het deelgebied van Großarl. Bovenin hing nog steeds alles in de bewolking en was het even zoeken naar de verbinding. Na een paar bochten zat je echter al snel onder de dikke wolkenlaag en zagen we dat het in Großarl een stuk drukker was. Waar we in Dorfgastein nooit hoefden te wachten, hebben we hier een aantal keer in een rij van een paar minuten gestaan. Omdat ook de pistes drukker waren lagen de meeste er ook wat minder goed bij.

Aan de kant van Dorfgastein liggen voornamelijk rode pistes met een mooie hellingshoek, perfect voor zowel de rustige cruiser als degene die van hogere snelheden houdt. De rode D1 en D4 zijn een van de aanraders in het gebied. Bij Großarl kun je wat meer blauwe pistes vinden. Waarschijnlijk was dat de reden dat het in Großarl aanzienlijk drukker was dan in Dorfgastein. De beste piste aan de kant van Großarl was de rode 5.

De rode D1a in Dorfgastein
De rode D1a in Dorfgastein

De brede rode 9 bovenin bij Großarl
De brede rode 9 bovenin bij Großarl

Al met al is het een mooi allround gebied met mooie afdalingen tussen de bomen. Grossarl lijkt wat meer last te hebben van drukte en wind dan Dorfgastein. In beide deelgebieden heb je de mogelijkheid om lange afdalingen te maken met in totaal ongeveer 1200 meter hoogteverschil tussen top en dal. Nog een voordeel is dat het liftensysteem vrij modern is, waardoor je ook weer snel boven staat en dus veel kan skiën op een dag.

Bad Gastein – Bad Hofgastein en Sportgastein

Op de tweede dag was het tijd voor het skigebied van Bad Gastein – Bad Hofgastein, het grootste gebied in het Gasteinertal. Wij kozen ervoor om te beginnen in Bad Hofgastein, omdat hier de liften al om 8.30 uur opengingen. De opstap in Bad Hofgastein is op dit moment niet echt ideaal te noemen. Als eerste brengt een treintje je naar het middelstation Kitzstein, waarna je kunt kiezen tussen een slome tweezitter of een pendelbaan. Bij zowel het treintje als de pendelbaan kun je de pech hebben dat ze net voor je neus vertrekken en je dus 10 à 15 minuten moet wachten. Vanaf het winterseizoen 2018/2019 is dit probleem gelukkig geheel opgelost en brengt een gloednieuwe 10-persoons gondel je comfortabel en snel naar boven.

De rode H4 vanuit de Sendleiten stoeltjeslift
De rode H4 vanuit de Sendleiten stoeltjeslift

Glooiende afdalingen bij de Weitmoser stoeltjeslift
Glooiende afdalingen bij de Weitmoser stoeltjeslift

De eerste paar afdalingen bij de Sendleiten, de Weitmoser en de Hohe Scharte stoeltjesliften bevielen al erg goed. In dit deel hebben de pistes een perfecte hellingshoek om een beetje op te warmen voor het rest van het gebied. Bij de oversteek naar Bad Gastein viel ons op dat er veel steile rode en zwarte (verbindings)pistes zijn. Ook zijn sommige pistes die met blauw en rood staan aangegeven erg lastig. Voorbeelden hiervan zijn de blauwe dalafdaling B14 naar Bad Gastein en de rode B18 vanaf de Stubnerkogel. De B14 heeft een aantal voor blauw veel te steile stukken en kan daardoor beter als rood gemarkeerd zijn. Voor de rode B18 geldt hetzelfde. Deze is zodanig constant steil dat deze in veel gebieden terecht als zwart gemarkeerd zou zijn.

Voor de gevorderde en sportieve skiër op zoek naar uitdaging is dit natuurlijk erg mooi meegenomen, maar ik kan het me voorstellen dat beginners hier veel moeite mee hebben. Voor beginners zit het er dus niet in om tochten te maken door het gebied, daar zijn de meeste pistes simpelweg te moeilijk voor. Een nadeel is ook dat de verbindingspistes tussen de twee deelgebieden erg steil zijn.

Naar Sportgastein

Na een paar uur besloten we in Bad Gastein de skibus te pakken richting Sportgastein. Niet omdat het skigebied ons niet beviel, maar omdat we toch nog genoeg tijd hadden en we erg benieuwd waren naar de sneeuwcondities en het uitzicht in het hoger gelegen Sportgastein. Elk half uur vertrekt er een skibus net naast het treinstation en een ritje van Bad Gastein naar Sportgastein duurt ongeveer 20 minuten.

null

Het skigebied van Sportgastein start met een gondel vanaf een hoogplateau op 1590 meter hoogte. Naast het skiën is het langlaufen hier erg populair. De gondel brengt je naar de Kreuzkogel op een hoogte van 2686 meter, wat na de Dachstein Gletscher het hoogste punt van Ski Amadé is. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op onder andere de Alpenhoofdkam en het Hochkönig- en Dachstein massief. Zelfs de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, is te zien. Naast de tweede sectie van de gondel ligt er nog een sleeplift die geen extra pistes ontsluit.

Uitzicht op de Hohe Tauern
Uitzicht op de Hohe Tauern

Blik naar Bad Gastein vanaf de Kreuzkogel
Blik naar Bad Gastein vanaf de Kreuzkogel

Bovenin was goed te merken dat ze hier geen sneeuwkanonnen gebruiken. De sneeuw was heerlijk zacht vergeleken met de pistes in Bad Gastein en Bad Hofgastein. Onder in het gebied wordt wel gebruik gemaakt van sneeuwkanonnen en daardoor was het hier en daar glad, zeker op de steile zwarte dalafdaling. Opvallend was dat er zelfs op grote hoogte erg weinig natuursneeuw ligt in deze hoek van de Alpen.

Na twee uur was het weer tijd om de skibus terug naar Bad Gastein te nemen omdat we daar nog een paar liften nodig hadden om terug naar Bad Hofgastein te kunnen skiën. Als allerlaatste afdaling hebben we de rode H1/H2 genomen. Dit is de langste afdaling van de Oostalpen die start bij het bergstation van de Hohe Scharte stoeltjeslift op 2300 meter hoogte, het hoogste punt van dit gebied. In totaal overbrug je met deze piste maar liefst 1460 hoogtemeters. Zo’n laatste lange afdaling naar het dal geeft zo’n geweldige skidag altijd nog net wat extra’s.

Hohe Scharte stoeltjeslift
Hohe Scharte stoeltjeslift

Kortom

Al met al zijn de skigebieden in het Gasteinertal geen gebieden voor beginners. Vooral Bad Gastein - Bad Hofgastein vond ik ongeschikt voor de echte beginners, al zijn er voor beginnende kinderen onder in het dal bij het Skicentrum Angertal goede mogelijkheden in de kinderweide. Maar door de combinatie van de vele steile en lange pistes in Bad Gastein – Bad Hofgastein, de mooie vergezichten in Sportgastein en de afwisselende pistes in Dorfgastein - Großarl kom ik graag nog een keer terug.

null

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Leuk om te lezen! Nou moet ik ook maar eens die kant op.

Toevallig dat we eind januari in het Gasteinertal mochten doorbrengen, en inderdaad is dat treintje en de verbindingsmogelijkheden daarna naar boven toe een hoop ellende. Aan alle kanten precies net niet prettig. Wij wisten het meestal te beperken tot 1x per dag, vanaf de auto naar boven, maar wil je de afdaling H1 en vervolgens H2 doen,dan kom je daar toch altijd weer uit en mag je weer rustig 15 a 30 minuten daarvoor uit gaan trekken.

Eenmaal boven aangekomen is het allemaal wel weer prima voor elkaar, alhoewel het vrij rommelig is met heel veel korte verbindingsliftjes. Wil je de H1/H2 nemen, dan mag je nog een koud tochtje in een stokoude 2-zitter doen. Ook die is geen feest als hij in de schaduw ligt met een klein windje erbij.

Eenmaal de oversteek gemaakt via de dodelijk saaie en verschrikkelijk lange blauwe 3 kom je dan wel weer in een heel mooi gebied, waar je zowel pittige afdalingen als heerlijk relaxte blauwe pistes tegen komt. De rode B18 gevolgd door de zwarte B20 is inderdaad wel een vrij pittige afdaling. Met name bovenin wil deze nog wel eens vrij ijzig zijn. Alternatief (en zo mogelijk nog wel leuker) is de rode B19 waar vandaan je weer op de zwarte B20 kan komen. Deze is wat minder stijl, meestal wat minder ijzig en behoorlijk breed. Op rustige dagen kan je daar dus behoorlijk gas geven, maar let wel op want er zitten wat verraderlijke bochtjes tussen die je niet altijd goed aan ziet komen.

Wij vonden zelf het gebiedje van Dorfgastein dan ook iets fijner. Het is wat overzichtelijker, de verbindingen zijn iets logischer en je kan in no time van de ene kant van het gebied naar de andere kant komen.

Flachau, wat ook onderdeel is van Ski Amadé, is met een half uurtje rijden bereikbaar wat ook wel een leuke bestemming is om een dagje door te brengen. Al met al is het gebied van Ski Amadé dus wel behoorlijk gevarieerd, maar er wordt zo gezegd ook ruimte voor verbetering gelaten.

@HenriS Ik was er toevallig ook dat weekend, ik heb je volgens mij wel gezien? Had je toevallig een groene jas aan en ging je hard & ongecontroleerd?

A winter without powder isn't a winter!

Mooi verslag henri! Nog andere verslagen uit ski amade op het programma?

@Tims nee helaas…Na deze skidagen in het Gasteinertal helaas meteen weer terug naar Nederland gereden.

Leuk, in februari gaan we hier eens een kijkje nemen (Dorfgastein) voor 3 dagen…

Mij lijkt een dergelijke vakantie ook erg leuk, en kan bovendien ook als afwisselende shortski voor een lang weekend.

Mr. Slow
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie