Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

5 tips voor skiën met (erg) jonge kinderen

Rogier op 27 februari 2017· 31 reacties

Wintersport is een sport die je van erg jong tot zeer oud kunt doen. In de Alpen is het niet raar dat lokale kinderen al voor hun tweede verjaardag op de ski’s staan. We kennen allemaal de filmpjes en foto’s, van kleine kindjes die de sterren van de hemel skiën. Iedereen die wel eens voorbij is geskied door een dreumes in de lokale ski-club kledij weet dat het al op jonge leeftijd menens is. Maar voor kinderen uit de lage landen is het allemaal net even wat anders en moet er soms iets rustiger aan gedaan geworden. Maar bijna alle kinderen vinden skiën en spelen in de sneeuw leuk. Het beter skiën komt dan vanzelf wel. Vijf tips om wintersport met de allerkleinsten zo leuk mogelijk te maken.

Kleurpotloden soms even belangrijk als de ski's

1. Het moet een feestje zijn

Wintersport is vakantie. Kleine kinderen die op de crèche zitten of net op school hebben ook vakantie nodig. Genieten van hun ouders, en van de sneeuw. Maak er daarom een feestje van. Een lekkere kop chocomel. Misschien wel wat kleurpotloden mee om op het terras even iets anders te kunnen doen. Vooral alles zonder al teveel drang en gepush van de ouders. Uitdagen is prima, maar maak het de kinderen niet te zwaar en leg zeker geen verplichtingen op. Doe spelletjes om kinderen te leren skiën. Ook een warme chocomel onder of bovenaan de lift kan wonderen doen. Hoe leuker alle randzaken zijn hoe leuker het skiën wordt. Vergeet dus ook het skiën in ijzige kou, regen of sneeuwstormen. Kinderen moeten vooral leren dat wintersport gewoon geweldig is!

2. Dwing niets

Dwing niets! Skiën komt vanzelf en onder dwang leren vindt niemand leuk! Dus het ene jaar kan het minder gaan dan het andere jaar. Vergelijk je kinderen ook niet met andere kinderen. De ene skiet namelijk al geweldig op zijn of haar derde terwijl andere kinderen het licht pas zien rond de vijf of zes jaar. Kinderen dwingen of pushen om in een skiklasje te zitten als ze het niet leuk vinden, of om per se nog een extra piste te doen is contra-productief. Ik heb nog nooit een kind gezien dat niet heeft leren skiën. Het komt vanzelf. Bij de een wat sneller dan bij de ander. Zeker voor kinderen uit Nederland kunnen de bergen nogal indrukwekkend zijn. Als je dan teveel vraagt aan het kind kan het juist wel eens tegen de wintersport op gaan zien.

3. De magische grens van 4 jaar

Natuurlijk zijn er kinderen die al vanaf een jaar of 2 lekker zelf een beetje rond skiën. Vaak zijn dat kinderen van skigekke locals (zelf ben ik ook schuldig ;-) ). Dat zijn dus kinderen die in de Alpen wonen. Voor hen zijn hellingen, bergen en ski’s een tweede natuur. ‘Op de ski’s geboren’ noemen ze dat in Frankrijk. Voor kinderen die niet in de bergen geboren zijn ligt dat even anders. Mijn ervaring leert dat tot een jaar of 4 lessen niet altijd een succes zijn. Het is meer kinderoppas dan echt skiles. Vanaf 4 jaar lukt het kinderen opeens veel beter om de leraar(es) te volgen. Om te leren. Elk kind is anders, maar de grens van 4 jaar voor skilessen is toch echt wel het minimum. Verwacht niets van lessen voor die leeftijd.

Wintersport is niet alleen skiën

4. Verwacht niets

Vorig seizoen was mijn dochtertje Lisa nog geen twee jaar. Maar ze genoot met volle teugen van het skiën en sleeën. Het lukte zelfs al om stukjes alleen te skiën. Vol trots wilden wij dit aan de uit Nederland overgekomen opa laten zien. Nou… Lisa dacht daar anders over. De skischoenen zijn die dag niet aan geweest. Dat was een goede les voor papa en mama, want van jonge kinderen, zeker onder de 4-5 jaar kan en mag je eigenlijk niets verwachten. De ene keer gaat het geweldig terwijl een dag erna eigenlijk niets gaat. Nu een jaar later wil Lisa niets anders meer dan elk weekend skiën en spelen in de sneeuw.

Met vriendjes skiën is het leukste wat er is...

5. Pas je plannen aan!

Waar de ouders misschien het liefst zo veel mogelijk kilometers maken, daar hebben kinderen juist wel heel veel zin om lekker tijd te hebben met de ouders. Skiën met jonge kinderen is heel anders dan skiën zonder kinderen. Een eenvoudige piste kost opeens veel tijd. Dus pas je plannen aan. Ski om beurten, ga naar een klein kindvriendelijk skigebied, zorg eventueel voor oppas (opa’s en oma’s?) maar vergeet ook niet om samen met je kinderen de pistes op te gaan. Lekker wat glijden en spelen. Kortom een wintersportvakantie met kinderen is niet hetzelfde als een wintersportvakantie zonder kinderen. Zeker jonge kinderen maken het zelf sportief skiën wat lastiger. Geniet ervan. Want voordat je het weet skiën die kleintjes je er finaal uit. En ben jij degene op wie gewacht moet worden…

Kortom

Eigenlijk komen al deze tips een beetje op hetzelfde neer. Leg niet teveel druk op de kleintjes. Verander je ski-vakantie in een familie-vakantie als de kleintjes meegaan. Soms ski je dan nog meer dan je zelf verwacht. En skiën de kinderen meer en beter dan dat je vantevoren had durven dromen. Het komt allemaal vanzelf. Uit ervaring in mijn familie en van vrienden en kennissen kan ik jullie zeggen, als je kinderen jong aan de sneeuw laat wennen, dan kun je binnen no-time het gehele skigebied met ze doorkruien.

Geniet van de eerste jaren met je kinderen in de sneeuw. En maak genoeg foto’s en video’s. Voor je het weet…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Hessel27 februari 2017 · 08:13

Leuk verhaal @Rogier
Afgelopen kerst stond onze 2jarige dochter op de ski’s. Ze bleek een groot talent te hebben voor voordringen bij de lift :D

Sidinic27 februari 2017 · 08:32

Met een dochter die nu richting de 7 jaar gaat word het ook tijd dat ze aan lessen gaat beginnen. Wat ze wil zo graag met papa eens naar de bergen ?. ik ga haar wel eerst sturen hier indoor naar een oefenkamp van een week. Goede tips @Rogier!

BZ27 februari 2017 · 09:45

Onze oudste was er met 4 nog echt niet aan toe. Nu is hij elf en kan heerlijk skiën. Nummer 2 is acht jaar oud en ook rete fanatiek. Beiden stonden om acht uur klaar om met mama in de eerste lift te stappen.
En ik zit in het appartement met de baby, vanmiddag lekker skiën met de kids. En over een paar jaar rustig met de kleine smurf. Alles rustig en op zijn tijd

Farid27 februari 2017 · 10:18

Ook ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Dochter in November 4 geworden. Afgelopen september een cursus van 3 lessen gehad in Zoetermeer. en afgelopen weken 4 lessen. Het glijden gaat het remmen nog niet zo goed maar wat kun je verwachten. Volgende week les in Nauders. Het enige dat ik wil is dat ze het volgende week naar haar zin heeft. De rest komt vanzelf wel. volgend jaar of voor mijn part het jaar erna… Als ze maar plezier heeft . Dat is het belangrijkst!

yoguido27 februari 2017 · 12:23

vorig jaar ging mijn dochter van 4 jaar oud gierend van de pret de berg af (terwijl papa haar in de pizzapunt tegenhield), maar dit jaar vond ze het allemaal maar eng. Ook dat kan verkeren dus…

Eef2327 februari 2017 · 13:34

Lieve foto’s :)
Het aanpassen (vooral van tempo, in alles) lijkt me best moeilijk, en het niet meer samen kunnen skiën enz. Kinderopvang is eigenlijk overal ook pas v.a. 3 jaar (mits zindelijk), toch? Maar goed, de eerste jaren zijn wat dat betreft even goed aanpassen, daarna kunnen ze al snel mee natuurlijk.
Ik spreek nog niet uit ervaring, echt geen idee waarom ik dus reageer haha!

vlinder7227 februari 2017 · 13:43

Onze zoon van destijds 3 weigerde te skiën. Toen hij vier was bleef hij de hele week in de kinderklas. Toen hij vijf was viel het kwartje en wat ging hij na twee dagen kinderklas naar de piste groepen. Hij is nu zeven en skiet met zijn lesgroep het hele skigebied door.

hopper27 februari 2017 · 14:05

Net terug van weekje Wagrain met dochter van 4,5. Vorig jaar een ochtendje op skies maar dat was inderdaad te snel. Alleen maar gehuild, dus gauw mee gestopt en lekker gaan sleeen en wandelen.
Dit jaar voor het eerst echt op les met vriendinnetje. 2,5 uur in de ochtend. De hele week wat moeite om papa los te laten, maar als de les eenmaal begonnen was alleen maar dikke pret. Verder geen druk gezet en gedurende de week ging ze steeds een stapje verder waarbij ze aan het eind van de week zelfstandig van kleine hellinkjes naar beneden kwam. Vriendinnetje durfde wat meer en kwam zelfs al een blauwe piste af, maar dat verschilt inderdaad gewoon per kind en dat moet je dus niet proberen gelijk te trekken.
Ze stond dus elke ochtend in de kamer al te springen om te gaan skien en dat is dus precies waar het om gaat…ze moeten lol erin hebben en dan komt het vanzelf goed en heeft iedereen plezier.

Dennis_tB27 februari 2017 · 18:51

@Roel leuk artikel!

Inderdaad met jonge kinderen op vakantie is iets heel anders dan de kilometer-knallen vakantie zonder kinderen. Onze kids zijn nu 6 en 4 (de jongste is 2 en die bleef dus in NL bij de opa/oma’s) en soms was het even huilen als je ze wegbracht … maar als we ze uiteindelijk om half vier ophaalden, dan wilden ze altijd nog even met ons skiën. Kortom bijna alle dagen (zelfs op de regendag 3 weken geleden) van half tien tot half vijf geskied :-)

evr6627 februari 2017 · 18:58

Vanmorgen met dochterlief (12j) het eerste kleine toertochtje gemaakt (200 hm). Geweldig, met een super afdaling als beloning, leek qua sneeuw wel voorjaar. Terug op de piste (in een drukke week) is dan ff omschakelen zeg maar.

Edwin van Riel
tomwillem27 februari 2017 · 19:17

De eerste twee dagen zitten er op van mijn dochters. Een van 5 en een van bijna 4. Ze hebben hele dagen les en ze hebben veel plezier. Wel nog in het kinderland met de kleinsten. De oudste mag door naar de grotere helling maar dat wil ze niet, ben benieuwd?

Rogierauteur27 februari 2017 · 20:40

@evr66 Jaloers. Wat hoop ik dit over 10 jaar ook te kunnen doen!

Click. Click. Peace
ViolaB27 februari 2017 · 22:51

Geweldig die stralende ogen!

Een klein gebied is inderdaad een heel goede tip. Overzichtelijk, maar als het omdat je kind er nog niet aan toe is niet van skiën komt, dan sta je niet elke morgen te balen van alles wat je zelf mist.

Daarnaast proberen wij ook echt het vakantiegevoel erbij te houden. Dus na het skiën lekker lang spelletjes doen, ergens wat lekkers halen etc. Voorkomen dat het een ‘haast haast, je moet naar je skiles’ week wordt, maar zorgen dat ze echt lol hebben in de sneeuw.

Onze oudste begon met 6 jaar en had meteen de smaak te pakken. Met 7 ragde ze zonder angst in een mega pizzapunt achter de juf aan. Na een jaartje geen wintersport pakte ze het nu enthousiast weer op. De jongste was het eerste jaar ziek (hij was toen 4) en het tweede jaar zat hij bij de allerkleinsten en vond meer dan dat ook echt verschrikkelijk. Hij wilde spelen op vakantie, niet verplicht in een klasje. Dat hebben we dus niet gedwongen.
Nu, met 7 jaar, werd hij in een klap ingedeeld bij zijn zus in de groep omdat hij het bochten maken op een borstelbaan goed opgepakt heeft, en roept hij “Ik ga nog even alleen met de pannenkoekenlift mama” om vervolgens in een rechte lijn de oefenpiste af te scheuren. En dat terwijl hij al weken riep dat skiën stom was en hij geen zin in de vakantie had. Het kwartje moest gewoon even vallen… en dat heeft bij het ene kind meer tijd nodig dan bij het andere.

Roeladmin28 februari 2017 · 08:15

@Dennis_tB credits gaan naar @Rogier :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
evr6628 februari 2017 · 08:36

@evr66 Jaloers. Wat hoop ik dit over 10 jaar ook te kunnen doen!

Rogier op 27 feb 2017 20:40

gaat met jouw achtergrond helemaal goed komen! Blij dat we nooit gepushed hebben en altijd het plezier voornaam, maar wel blijven lessen ondanks dat ze geen woord Frans verstond :)

Edwin van Riel
Dennis_tB28 februari 2017 · 15:50

@Dennis_tB credits gaan naar @Rogier :-)

Roel op 28 feb 2017 08:15

Whoops … @Roel je hebt helemaal gelijk
@Rogier leuk artikel ;-)

Miel28 februari 2017 · 16:05

Vorig jaar februari gingen we sleetje rijden in Winterberg met onze twee dochters van toen 4 en 1. De oudste wat uitleg gegeven hoe ze kon remmen en zo en die ging al snel alleen goed van de berg af. Tussen kerst en oud en nieuw waren we er weer. De jongste is nu 2 en de oudste sinds november 5… op de 30e december ging het ineens snel… de jongste wilde geen slee maar in de helikopter (stoeltjeslift) en skieren…(zo noemt ze het zelf). Toen skis gehuurd voor beiden en de oudste genoot volop… dag erna een les en de weken daarna les indoor. Begin februari weer 4 dagen Winterberg gedaan en ik moet moeite doen haar bij te houden… en genieten dat ze doet! Zelfs in de regen was geen probleem… alleen al snel koude handen dus nog betere handschoenen kopen maar de handenwarmers werkte ook prima!

Al met al: genieten!

En de jongste genoot volop op haar plastic skies!

CF23028 februari 2017 · 17:15

Ik heb mijn jongens vanaf hun tweede leren skiën met behulp van een skituigje, vonden ze prachtig! Nu zijn ze 4 en 7 en “knallen” we de hele trois Vallées door! De oudste gaat als een speer en pakt ook al kleine schansen en de jongste komt prima bochtjes draaiend naar beneden. Onderweg natuurlijk op z’n tijd een lekkere crêpe of spelen op de diverse speelpistes rond Meribel.

Oostenrijk-ganger28 februari 2017 · 20:35

wat is de voorkeur, in een skiklas of zelf les geven??? volgende week hopen we te gaan, onze zoon is dan 3 jaar (bijna 4). hij mag dus officieel ook nog niet op les. vorig jaar, al heel wat keren geoefend, zelfs wat simpele blauwe pistes, samen vasthouden aan de stok, of met een skituig… en aan het einde van de week kwam hij moeiteloos op de oefenpiste alleen tussen de pionnen door naar beneden met hele mooie bochten. Paar weken terug in Landgraaf wezen oefenen, ook daar wilde hij geen hulp ‘dat kan ik al zelf hoor’… en ging zo netjes met 2 skies naast elkaar naar beneden vanaf de hoogste piste, en remde keurig onderaan… we stonden er echt versteld van…

tomwillem28 februari 2017 · 21:00

@Montafon-ganger onze jongste is ook bijna 4 en heeft nu (we zijn in Kitzbuhel) al drie hele dagen les gehad in Oostenrijk. Ze kan al remmen en bochten en vind het super. Zelf les geven zou ik niet doen, de ervaring om het spelenderwijs aan te leren heb ik iig niet. Daarnaast is mijn ervaring dat ze beter volgen als een ander ze wat leert.

Michelle1328 februari 2017 · 21:06

In 2 dagen tijd meer geskied hier in Grindelwald met z’n tweeen dan een hele week met kids in Bettmeralp met kerst. Maar ik heb er met kerst niet minder van genoten. Mijn 3 jarige was super stoer, hele week in een Duits talig klasje en in de middag met ons op de lopende bandjes van de kinderweide. En ook een keer de ‘grote’ berg af-de oefenpiste met sleeplift- veilig tussen de benen van papa. Hij genoot en wij ook. De gondel in om boven te spelen met sneeuw vonden de kids ook geweldig. De oudste van 9 samen met ons op haar tempo door het gebied heen als haar broertje op les zat. Volgend jaar wil ze snowboarden, zitten ze samen weer in een klasje en kunnen wij een paar uur onze gang gaan. Maar de middag is dan toch echt voor hun, dien wat zij leuk vinden. Op die manier is het voor iedereen leuk.

Veenhoorn1 maart 2017 · 08:00

Onze dochter van net 4 heeft nu 3 dagen les gehad. Of liever gezegd 2,5. Wij zijn fanatiek en hopen dat ze het snel leert. Het afscheid nemen bij het klasje is moeilijk. Veel huilen. Ze lijkt de lol er niet echt in te hebben. Als we haar dan weer opkomen halen, zit ze vol verhalen en verteld ze wat ze allemaal gedaan heeft. Ze is vooral moe (slecht slapen, veel indrukken en fysiek bezig). Dus de komende dagen mag ze het rustiger aan gaan doen. Voor onze dochter is net 4 dus eigenlijk nog te vroeg.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Binnenwerk1 maart 2017 · 17:32

Ik heb bij mijn beide kinderen nooit spijt gehad van het feit dat ze vanaf 4 jaar in een klasje hebben gezeten. Natuurlijk waren sommige momenten lastig; echter vreemde ogen dwingen en ze leren echt skiën, zeker in het derde en vierde jaar dat ze op les zijn. Mijn pleidooi is dan ook: Heb in de eerste jaren veel geduld, doe je kinderen een half dag in de les en besteed de rest van de dag samen. Wij skiën inmiddels samen met vrienden met kinderen al meer dan 10 jaar en niets is leuker dan met vier volwassenen en vijf kinderen op stap gaan, samen een tocht maken, je eigen kinderen van 12 - 14 jaar die je aan alle kanten voorbij komen skiën. Dat is alleen mogelijk geworden door in de beginjaren wat te investeren en jezelf wat weg te cijferen.

gommel21 maart 2017 · 22:18

Onze kinderen zijn vorig jaar begonnen (zoon 4, dochter 5). Eerst op de borstelbaan bij ons in Roden en daarna in Winterberg. Bij de brabander hadden ze les. Maar grote groep en maar 1 lerares. Onze zoon zag het niet zitten en bleef de hele les boven bij de band staan waar zij in haar eentje dus ook niks aan kon veranderen.

Onze conclussie: te jong en verkeerde ski school. Onze dochter vond het wel al geweldig.

Dit jaar was het anders, weer winterberg en gelest bij Semmler. Die gaan met twee man i n een groepje dus was het al veel beter.Eerst maar in groen groepje gedaan aangezien wij niet wisten hoe ver ze dit jaar nog wisten van wat vorig jaar geleerd was.

De volgende dag werden ze beide al verandert van klas om naar beneden te gaan. Onze dochter vond het top, maar onze zoon vond het te eng. Die heeft gewoon nog een paar extra dagen op groen zich prima vermaakt. Bij ons geld ook geen dwang of stress. Maar moet wel eerlijk zijn, samen met je kinderen de piste af (want met papa durft hij wel) is wel echt geweldig hoor!! Kan niet wachten op volgend jaar.

mukkie2 maart 2017 · 22:38

Wat was het een heerlijke week met mijn zoon van 6! Hij stond met 4 jaar al op ski’s, maar heeft vorig jaar echt leren skiën. Bochtjes, remmen, stoeltjeslift. Dit jaar heerlijke lange blauwe pistes en zelfs een stukje rood in Italië gedaan. Ik geniet van het samen skiën. Hij achter mij aan of voor om te laten zien wat hij in de les heeft geleerd. Ik ski vanaf mijn 6e en ja, met kind maak je niet de kilometers die je anders zou doen. Maar dit zonnig voor geen goud willen missen! Over een paar jaar skiet hij gewoon mee met tochtjes!

Voor kinderen is een overzichtelijk en niet te groot gebied echt nodig. Ook van sleeën met vriendjes heeft mijn kind enorm genoten. Inderdaad: maak van wintersport een feestje! Appeltaart op de piste, met sneeuw spelen enz. Ik ben zelf af en toe een uurtje op pad gegaan. Dan waren opa en oma bij hem. Prima te doen!

chriski3 maart 2017 · 10:38

Onze kinderen zijn 2 jaar geleden begonnen op de band bij Skidiscovery. Jongste was toen nog net geen 3, oudste 4 1/2. Dat ging prima en ze vonden het leuk. Vervolgens op skivakantie naar Zell am Ziller met 2 uurtjes les per dag. Afscheid nemen in het klasje was de eerste dagen lastig, maar dat hebben ze op school/creche ook af en toe. Zodra papa en mama uit het zicht waren, waren ze vrolijk aan het spelenderwijs skiën. Na de les met ons op de oefenweide, daarna lunchen, terug naar oefenweide voor nog een uurtje skien en daarna sneeuw spelen en warme chocola drinken.

Inmiddels zijn ze net 5 en 6 1/2 en hebben ze al skiles gehad in Maria Alm, Neukirchen en Alta Badia en volgen ze veel skiles bij Skidiscovery. Ze vinden het erg leuk en kunnen inmiddels lekker over blauw zelfstandig skiën en rood achter papa/mama aan. Natuurlijk zijn er momenten dat ze even niet willen, maar dan doet een pitstop met iets lekkers wonderen. Vooral als het echt koud is met wind en sneeuw willen ze graag die pitstop, andere momenten moet je echt zeggen dat we stoppen voor vandaag…

Tijdens de skilessen kunnen we zelf lekker skiën en na de skiles gaan we lekker samen skiën. Gewelldig! Wij vinden het misschien wel leuker dan zomervakantie, omdat je allemaal actief met hetzelfde bezig bent. Benieuwd wanneer ik ze niet meer bij kan houden :-)

Grootte van het gebied maakt volgens mij niet echt uit. Met kinderen maak je echter nog niet hele lange tochten en willen ze bijvoorbeeld heel veel over de funslope. Die Superdolomiti Skipas met 1.200 km piste was afgelopen vakantie dus wat veel. Een kleiner gebied is vooral prijstechnisch gezien interessant. Maar op het totaal van de skivakantie maakt dat ook niet zo heel veel meer uit. Zeker niet omdat in Italië de kinderen t/m 8 jaar gratis zijn en in andere gebieden vaak maar t/m 5 jaar…

HvdB5 maart 2017 · 19:33

Wij hadden voor de fun skietjes meegenomen en zouden wel zien. Een oefenpiste beneden waar je zo omhoog kon lopen. Eerst stukjes met opa, mama en papa. Ze ging als een speer. Bochtjes maken om skistokken, remmen en zelfs een stukje achteruit zonder te vallen. We stonden echt versteld. Met de andere dochters altijd op les gaan we nu wel twijfelen. De oudste (12) wil liever niet meer op les en liever met ons mee. Ging eigenlijk wel heel erg goed. De middelste vindt skiklasjes gewoon leuk en wil daarin blijven. We hebben het geluk dat opa en oma meegaan en niet gaan skiën maar er de hele week zijn voor de kids. Dus wij hoeven niet te minderen. Hooguit stoppen we een keertje wat eerder om nog even lekker in de sneeuw te spelen. We zijn zelfs een heuse blauwe piste afgegaan op de berg. De kleinste wilde de volgende dag weer. Papa vond dat wat minder en is niet zo goed in het begeleiden van zijn dochters ;-). Mama daarentegen is een echte skilerares.

*bericht bewerkt door HvdB op 05 mrt 2017 19:34

evr666 maart 2017 · 09:35

Al met al: lekker lessen in een klasje, maar altijd het plezier voorop houden (niet altijd gemakkelijk, zeker voor de wat fanatiekere ouders (including me :) ). Voor je het weet sta je hierbij te kijken, het was weer een heerlijke week!

Edwin van Riel
Togi7 maart 2017 · 11:25

Voor de lessen kiezen wij ervoor om dat in Nederland te doen.
Doorrdat ze nu vanaf september tot maart op de latten staan krijgen ze mij inziens er nog meer gevoel voor dan die ene week per jaar.

Ook omdat ik voor mijn gevoel de kinderen het hele jaar doordeweeks al zo weinig zie, wil ik ze niet nog eens wegbrengen tijdens de vakantie.
Idd als je samen op pad bent ski je zelf wat minder maar boven op die berg het gezicht zien van die kleine achter een beker chocola maakt veel goed.

Nu de focus dus niet meer ligt op het maken van lekkere lange tochten en het voor mijzelf wel leuk te houden zit ik er over na te denken om er een paar freestyle skies bij te nemen. Om tijdens de afdalingen met de kids ook wat uitdaging voor mijzelf erin te houden (maar dat is voor volgend jaar).

JurriaanKok7 maart 2017 · 14:24

Wij hebben vorige week genoten in de Kronplatz. Mijn dochter (9) heeft voor het eerst echt plezier gehad met de skilessen. Ze lest vanaf haar vierde maar eigenlijke was het elk jaar (incl. de eerste les dit jaar) huilen bij het afscheid (zowel 's ochtends als na de lunch). In Italië boden ze halve dagen groepsles aan, dit vond ik ideaal. 's Middag blijft er tijd over voor het gezin en ze leert toch 5x wat bij. Dit jaar ook met haar een weekend Winterberg (zonder les) gedaan ter ‘investering’. Veel sneeuw en vanaf dat moment had ze echt zin om (weer) te gaan skiën.

Mijn zoon van 6 is dan weer een heel ander verhaal. Op zijn 3,5 begonnen in de kerstvakantie in het kinderland van Nauders. toen nog af en toe een traantje maar stiekem vond hij het al heel leuk. Een jaar later begon hij in Grossarl in het dal terwijl zijn zus al de berg op mocht. Dat was even balen maar meester Roy maakte veel goed (daar heeft hij het nog steeds over). Toen hij gedurende de week de berg op mocht en zelfs samen met papa (via blauw) naar het middelstation mocht skiën was hij helemaal de koning te rijk! Vorig jaar in Mellau ging hij achter zijn Oostenrijkse juf het hele gebied door. Dit jaar kwam hij in de loop van de week bij zijn zus in het klasje dus dat was helemaal mooi. Elke middag ging hij samen met opa en papa skiën (blauw/ rood) en wilde hij niet stoppen. Na de uitsptapjes in de halfpipe en het funpark (inclusief sprongen en crashes waarvan het goed is dat zijn moeder ze niet gezien heeft ;-) ) hebben we vrijdag de week afgesloten met de zwarte piste (Sylvester) terug naar Reischach, Hij was zo trots als een pauw.

Dat zijn zus op donderdag de zilveren beker heeft binnengesleept en hij de bronzen beker mee naar huis mocht nemen was de kers op de taart!

Moraal van het verhaal: elk kind is anders en zorg dat het leuk is en blijft!

Plaats een reactie