Vandaag en morgen veel verse sneeuw in de Alpen

Morris op 28 februari 2017· 25 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

De maandag was bijna overal een stralende dag. Weliswaar duurde het in het oosten van Oostenrijk nog wat langer voordat die vervelende bewolking weg was, maar in de andere gebieden overheerste de zon.

null

Aan de zuidkant van de Alpen en in de Franse Zuidalpen stroomde zoals verwacht in de loop van de dag de eerste bewolking binnen en afgelopen nacht begon het daar al lekker te sneeuwen. Het zelfde geldt voor de gebieden ten westen van de Mont Blanc.

Sneeuw in het westen en zuiden en föhn in het noordoosten

De storm is gearriveerd en in het westen en zuiden van de Alpen sneeuwt het lokaal al intens. Dat blijft daar de hele dag zo waarbij de sneeuw zicht steeds verder uitbreidt richting de Dolomieten en Karinthië, maar via een sneeuwsandwich ook het noorden van Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg bereikt . De sneeuwgrens ligt daarbij aanvankelijk nog best hoog, maar zakt in de loop van de dag geleidelijk.

Het sneeuwt al in Serre Chevalier
Het sneeuwt al in Serre Chevalier

Tegelijkertijd staat er dan nog een krachtige zuidföhn in grote delen van Tirol, het Salzburgerland en die Steiermark. Pas als in de loop van de middag een tweede front arriveert vanuit het noordwesten zakt de föhn in elkaar en begint het vanuit het westen te sneeuwen. Dit is ook het signaal dat de sneeuwgrens gaat zakken. Als dan in de nacht naar woensdag er nog eens een front passeert dan wordt het zowaar even winter in de Alpen.

De meeste sneeuw valt vandaag in het westen en zuiden van de Alpen met lokaal, tot en met woensdagochtend, 50-70 cm verse sneeuw boven de 2000 meter. Maar ook in de rest van de Alpen gaat tussen dinsdagochtend en woensdagavond 10-20, lokaal zelfs 40 cm verse sneeuw vallen.

Verse sneeuw in Nendaz (Foto Sander Kan)
Verse sneeuw in Nendaz (Foto Sander Kan)

Woensdag is het winters

De woensdag is volledig tegengesteld aan de dinsdag. Het is overal winters koud, in het noordwesten en noorden van de Alpen valt van tijd tot tijd nog sneeuw en de zuidföhn is omgeslagen in een noordwind en kan met name in de Alpenhoofdkam van Zwitserland, Frankrijk en het noordwesten van Italië voor (deels) gesloten liften zorgen.

Maar verder is het gewoon winters. Misschien wel de mooiste dag van de week. Zeker als de zon in het westen en noorden in de loop van de dag een gaatje vind om erdoor te komen. In de loop van de dag gaat de temperatuur wel weer omhoog. De stroming wordt weer milder en tegen de avond ligt het nulgradenniveau alweer aan de hogere kant.

Donderdag weer wat sneeuw in het westen en noorden, zon in het zuiden.

De donderdag begint ook weer wat koeler, maar met een naar het zuiden draaiende stroming wordt het milder. Ook dan weer ruimte voor de zon en prima condities. Zeker in het zuiden van de Alpen waar het net als woensdag uitgesproken zonnig is.

Vanaf vrijdag worden dan alle ballen op het zuiden gericht. Een zuidstau is in de maak. Ofwel opkomende bewolking in het zuiden, zon in het noorden en waarschijnlijk ook het westen.

Het plan voor de komende week:

  • Dinsdag: in het noordoosten (Tirol, Salzburgerland en die Steiermark) kan de föhn voor gesloten liften zorgen. Tegelijkertijd is een wind- en waterdichte gore tex shell geen overbodige luxe in de west- en zuidalpen. Het sneeuwt er intens en in de loop van de dag wordt het fiks koeler.
  • Woensdag: verdorie, het lijkt wel winter. Zon, afgewisseld met sneeuw, koud(er) en verse sneeuw. Maximaal genieten.
  • Donderdag: verse sneeuw, maar later weer wat warmer en snel stijgende temperatuur
  • Vrijdag: zuidföhn en opkomende sneeuwval in het zuiden

Even doorbijten en dan volgt woensdag(middag) een mooie dag.
Morris

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Laat maar vallen hoor wij komen zondag!

Gaat de goede kant op! (Crevoux)

null

Click. Click. Peace

In het Brandnertal sneeuwt het al de hele morgen. Niet fijn voor het skiën vandaag maar een verse laag sneeuw is van harte welkom.

Moris, Vrouw Holle is ook weer wakker geworden laat de sneeuw maar komen met name voor Zillertal …gaan zaterdag die kant op.

*bericht bewerkt door Wim6 op 28 feb 2017 10:54

Zou het dan toch nog goed komen in Italië met een retour d’est? Ik ben aan het twijfelen om iets in Sestrière te boeken voor de eerste week van de paasvakantie. Op deze en ook op de officiële site staat er aangegeven dat het gebied maar tot 9 april geopend is. Heeft er iemand een idee of ze tijdens die laatste week alle pistes dan open houden of zullen ze beknibbelen op de kosten en slechts een handjevol pistes blijven onderhouden?

Ziet er goed uit! Vrijdag vliegen we op innsbruck

Door de vele wind is Morgins-Champoussin geheel gesloten:

null

Click. Click. Peace

Flaine is ook veel dicht momenteel…

Veel sneeuw in plagne. Montchavin zat in de voormiddag in de regen maar net erboven ging het over in sneeuw.

null

Wat een fantastische foto’s allemaal!
Er is zeker nog niets te zeggen over de voorzichtige verwachting voor volgende week? We rijden volgende week woensdag naar Arlberg en zit al dagen naar de weerberichten te staren! :-)

Click. Click. Peace

Shit, geen Goretex in mijn jas, en nu?!

OT: let it snow, let it snow, let it snow! Nog een goede 3 weekjes wachten, over een week of 2 maar eens kijken waarheen.

Zitten in Niederthai, komt daar nog sneeuw denk je? Of in hochgurgl of sölden?

@rogiercoppejans ja, komende nacht en morgen wat centimeters. Hochgurgl krijgt meer, maar met de opstekende noordföhn staat daar morgen juist weer veel wind.
@ankiepankie, daar is eind deze week met meer zekerheid iets over te zeggen. @Gnurider gewoon ff bellen dan kunnen ze het je vertellen: +39 0122 799411

May the powder be with you!

cumulatief wel een bende neerslag de komende week

null

Not all who wander are lost

Dumpt goed door in Puy:

null

Click. Click. Peace

Kleinarl flachau nog niets :(

als het maar wit is !!

Overdag al wat sneeuw overal in het Arlberg gebied en nu al een paar uur continu sneeuw in 't dorp en ook in Pettneu. Morgen wakker worden in een wit winter wonderland!

capturée après cette journée de #neige ❄️ depuis la station de #ski ?? des #Menuires en #Tarentaise #Savoie #Alpes

null

Not all who wander are lost

null

Passo tonale

In Fendels heel de dag nog grijs geweest, en druk want de Kaunertaner Gletscher was gesloten wegens föhn.
Om 18.30 uur maakte ik nog een foto van SFL in bijna-donker met alle mooie lichtjes, een half uur later was alles potdicht. Motsneeuw, overgegaan in echte sneeuw. Locals vrezen dat het eind deze week weer verdwenen zal zijn omdat de trend toch echt blijft dat het te warm is, maar wij zijn nu blij met iedere vlok. De pistes waren echt minder aan het worden. Dat wordt vast een mooi plaatje morgenochtend…

Denk eraan dat het een erg labiel sneeuwdek is de komende dagen. Er zullen veel lawines naar beneden komen door die wind.

Not all who wander are lost

Mottolino, Livigno,

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie