Een echte winterdag in de Alpen

Morris op 01 maart 2017· 20 reacties

Het sneeuwde vannacht flink door in Montafon
Het sneeuwde vannacht flink door in Montafon

Het lijkt wel winter. Het was even doorbijten maar de beloning is er dan ook naar. De gehele Alpen zijn wit geworden en deze woensdagochtend voelt zoals een winter moet zijn. Goed, natuurlijk zijn er gebieden die meer hebben gekregen dan andere gebieden. Maar wie herinnert zich nog vorige week dinsdag? Toen plenste het op dinsdag tot grote hoogte. Nee, prijs je rijk met de sneeuw die je gekregen hebt. Of het nu 5 of 70 cm vers is. Vandaag wordt genieten.

null

null

null

Het begon allemaal op maandagavond aan de zuidkant van de Alpen en deze woensdagochtend zijn we 3 fronten verder en mogen we een balans opmaken. Want van een zinderende zuidföhn naar een winterse woensdag ging niet zonder slag of stoot. Dinsdag werden vele liften gesloten vanwege de harde wind. In grote delen van Frankrijk en het westen van Zwitserland was er sprake van een ware blizzard, terwijl men in Tirol, het Salzburgerland en die Steiermark aan het aftellen was. Maar in de nacht naar woensdag ging ook daar de zuidföhn liggen.

Verse sneeuw maar ook sporen van wind boven Chamonix
Verse sneeuw maar ook sporen van wind boven Chamonix

Vanmorgen in Montafon
Vanmorgen in Montafon

Winters plaatje in La Cluzas
Winters plaatje in La Cluzas

Het is deze ochtend gewoon overal wit en koud. Het lijkt verdorie wel winter. Maar lang duurt het niet.

Sneeuw in het noordwesten, noordföhn in zuiden

Het derde front dat afgelopen nacht passeerde zorgt vandaag nog voor instabiele lucht in het noordwesten en noorden van de Alpen. Hierin komen continue nieuw buien tot ontwikkeling. Zeker in de bergen waar de toppen en dalen een belangrijke rol spelen in het weer kan dit voor wisselende omstandigheden zorgen. Er zijn van die hellingen en toppen die als een magneet op wolken lijken te werken, waardoor de bewolking hier vandaag hardnekkig kan zijn. Terwijl een helling verderop juist continue in de zon lijkt te liggen. Dit soort lokale effecten zijn niet te voorspellen. Daar kun je je aan ergeren, maar beter geniet je van de verse sneeuw. (Tip: bij hardnekkige bewolking bieden de pistes tussen de bomen meer perspectief en dus zicht). Zeker als de zon in het westen en noorden in de loop van de dag steeds meer gaatjes vinden om erdoor te komen.

In het zuiden van de Alpen zijn die wolken veel minder een spelbreker. Mogelijk net ten zuiden van de Alpenhoofdkam, maar de grootste spelbreker wordt hier de wind. In de ochtenduren staat er een straffe noordföhn die op de hoogste toppen stormkracht kan bereiken. Dat zorgt zeker voor gesloten liften. Ook daaraan kun je je ergeren, maar beter ga je wat lager op de bergen van de verse sneeuw genieten.

In de loop van de dag gaat de temperatuur wel weer omhoog. De stroming wordt weer milder en tegen de avond ligt het nulgradenniveau alweer aan de hoge kant. Een warmtefront met neerslag voor het noordwesten en noorden van de Alpen pusht de sneeuwgrens weer omhoog richting de 1300-1700 meter en een nulgradenniveau dat rond de 1500-2000 meter komt te liggen.

null

Donderdag weer wat sneeuw in het westen en noorden, zon in het zuiden.

In de nacht naar donderdag en in Oostenrijk zelfs pas op donderdagochtend volgt er een koufront dat de sneeuwgrens tijdelijk weer doet zakken, maar ook daarna wordt het weer rap warmer. De zon komt terug en einde dag worden de lagere pistes alweer wat papperig.

Vrijdag zon in het noorden en opkomende zuidföhn/stau

Een lagedrukgebied trekt de golf van Biskaje in en brengt daarmee een omvangrijke zuidelijke stroming op gang. Hiermee wordt milde lucht vanuit het zuiden aangevoerd. In het noorden en westen van de Alpen betekent dit zuidföhn, veelal zon en een straffe wind. Het is droog en vooral ook mild.

In het zuiden worden de wolken tegen de Alpen aan gestuwd. Dit zorgt voor afkoeling en sneeuw in met name de westelijke zuidalpen. Gek genoeg daalt de sneeuwgrens daarbij richting de 1000-1400 meter terwijl het nulgradenniveau zelf waarschijnlijk rond de 1800 meter komt te liggen. Een typische zuiddump.

Weermodellen in de clinch

Ik zie de laatste paar dagen regelmatig vragen passeren hoe het weer volgende week wordt. Normaal gesproken durf ik daar best een uitstapje naar te maken, maar nu niet. Dat zit zo. De meest gangbare weermodellen laten de laatste paar dagen continue wisselende output zien. Het meest sprekende voorbeeld daarvan is de run van gisteravond. Het Amerikaanse model GFS schotelt daarin een scenario voor met lente op het menu terwijl het Europese model ECMWF voor een terugkeer van de winter kiest.

Ofwel reken je met de voorspellingen van volgende week nog niet te rijk. Als de modellen zover uit elkaar liggen dan weten ze het gewoon nog niet. Heb geduld. Als er meer rust in de modellen komt zal ik zeker mijn visie daarop met je delen.

Het plan voor de komende dagen:

  • Woensdag: verdorie, het lijkt wel winter. Verse sneeuw, nog wat wolken en sneeuw, maar afgewisseld met zon in het noorden en noordwesten. Zon, verse sneeuw en een straffe wind (in de ochtend). Maximaal genieten voordat de warme lucht later binnenstroomt.
  • Donderdag: verse sneeuw, maar later weer wat warmer en snel stijgende temperatuur. Nog eens genieten, maar de sneeuw wordt papperiger op de lagere pistes.
  • Vrijdag: zuidföhn en zon in het noorden en opkomende sneeuwval in het zuiden
  • Weekend: de modellen gaan ervan uit dat de zuidstau aanhoudt.
  • Volgende week: lente of een terugkeer van de winter?

Vandaag wordt zeker een mooie dag. Geniet van de verse sneeuw en laat je niet gek maken door wat wolken of wat wind.
Morris

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Hoe zal zaterdag eruit zien qua weer ? Vertrekken vrijdag op zaterdag nacht naar Flaine. Sneeuw te verwachten?

Spannend voor volgende week, stiekem hoop ik zo dat bergfex een keer gelijk heeft en er volgende week maandag en dinsdag 50cm sneeuw uit de lucht valt in Kleinwalsertal… fingers crossed .
.
Ik sleep mijn poedermagneet weer maar naar buiten…

*bericht bewerkt door Bobdeboarder op 01 mrt 2017 08:24

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Ik hoop ook heel erg op een terugkeer van de winter. Dan staat onze langverwachte week naar Saalbach op de agenda. Maarja, je kan wel hopen… maar het weer doet wat het zelf wil. Er ligt in ieder geval weer een klein buffertje bij.

Hoe zal zaterdag eruit zien qua weer ? Vertrekken vrijdag op zaterdag nacht naar Flaine. Sneeuw te verwachten?

sloomans op 1 mrt 2017 07:44

Wij hebben dezelfde bestemming (qua gebied althans) en vertrekken zaterdagochtend omstreeks 03:00 uur. Neerslag die wij onderweg krijgen zal hoogstwaarschijnlijk regen zijn.

Volgens GFS krijg je zaterdag hogerop nog wat sneeuw en later op de dag zelfs wat regen op 1600 meter… Voor de reis verwacht ik geen grote problemen in “ons” gebied…

Wij vertrekken dit weekend richting val thorens. Ziet er naar uit dat er erg veel sneeuw gaat vallen. Iemand die mij kan vertellen wat ik het beste kan doen met reizen? Wij dachten aan vrijdagavond al vertrekken.

Ik vertrek zondag richting Le Grand Massif en opteer voor de lente. Dus Bobdeboarder, weg met je poedermagneet :)

Vanaf maandag tot donderdag meer dan een halve meter sneeuw voor het Zillertal.
Wij gaan zaterdag die kant op…

null

Voor Alpe d’Huez ziet het er ook niet slecht uit met 158cm de komende week…

null

En ze zijn net begonnen met het opruimen van de eerste dump van gisteren… Een dikke meter sneeuw als ik deze beelden zo zie…

null

*bericht bewerkt door Matthias123 op 01 mrt 2017 11:12

Born to Ride

Wat verwacht je voor de verkeersomstandigheden zaterdag? we waren van plan om s’morgens vroeg naar Montafon te rijden. We verkeersdrukte zal voornamelijk terug richting Nederland zijn, maar er zullen ongetwijfeld wat kijkers-files komen… dat in combinatie met sneeuw laat ons nog even twijfelen wanneer we gaan rijden… advies?

Voor alle komende vakantiegangers: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/343996/welke-route…
Er zal morgen dan wel vrijdag een nieuw weerbericht volgen waardoor je meer duidelijkheid hebt over de te verwachten weersomstandigheden op jouw route naar de sneeuw, maar uiteindelijk moet je maar afwachten wat het wordt toch? Glazen bol werkt al jaren niet meer!

*bericht bewerkt door Marijnt op 01 mrt 2017 12:21

Ja, of men zoekt zelf i.p.v hier maar af te wachten. Natuurlijk nog makkelijker…;)

Not all who wander are lost

Zou iemand mij kunnen zeggen wat de nieuwe run van 12.00 uur van de modellen laten zien? Return of the winter of gaan we de lente in aankomende week in Val Thorens?

Vanaf maandag tot donderdag meer dan een halve meter sneeuw voor het Zillertal.
Wij gaan zaterdag die kant op…

null

Wim6 op 1 mrt 2017 10:53

Kijk nu nog eens…

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

@bobdeboarder: als ik de huidige run mag geloven gaat het de goede kant op voor Val Thorens. :) Eerst nog sneeuw en daarna zon. Hopelijk blijft dat zo.
Met spanning weer wachten tot morgenochtend en het nieuwe weerbericht!!

Hmmz, weerbericht op de site hier is toch nog overtuigd van aardig wat sneeuw in Montafon net na het weekend. Is natuurlijk nog even vooruit, maar heb dat toch liever dan een Südstau (sorry zuidkant-gangers).

ik hoop toch dat maandag de zon gaat schijnen in plaats van sneeuw in Montafon hoor @Tiny-M

Hou me maar op de hoogte hoe het is, ik ga de 18e pas :)

en toch…het seizoen is kort aan het worden. ik had de eerste grote dump in januari in Oostenrijk, vanaf 4-1 en nu hebben we het al over lentecondities. Daar zitten maar 7 weekjes tussen.

@SkiBeppie komend weekend duiken delen van de alpen weer diep de winter in met bakken sneeuw, dat wil ik nog niet bepaald lentecondities noemen. Afgelopen jaren was het tot ver in april winter en ook dit jaar kan het zomaar tot ver in april diep winters zijn. Naar mijn idee zijn komende weken zelfs pas de beste weken.

Born to Ride

@Matthias123 ik hoop ook op nog extra dump. Vanaf 11 Maart ben ik er en hoe meer sneeuw hoe beter!

Tevens hoop ik ook nog dat het nog veel mag bijsneeuwen voor mijn trip midden April naar Val Tho.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie