Interactieve pistekaarten: vinden jullie het wat?

Rogier op 24 januari 2014· 32 reacties

null
Liever links of rechts?

We komen ze allemaal tegen op de websites van de skigebieden. Interactieve pistekaarten. Jullie weten wel van die kaarten waar je door te klikken allerlei extra informatie kunt vergaren. Zo kun je aanvinken dat je alleen een bepaalde kleur pistes ziet, alleen sleepliften, of alle geopende pistes. De skigebieden zijn altijd helemaal gelukkig met deze kaarten. Maar wat vinden ‘wij’ de gewone gebruikers er eigenlijk van. Ik zelf heb namelijk liever een ouderwetse pistekaart.

Onduidelijk
Deze interactieve kaarten zijn voor mij onduidelijk en leveren vaak weinig extra informatie op. Ook is het zelden mogelijk om deze kaarten te vergroten. Geef mij maar gewoon een paar duizend pixel brede piste kaart die ik kan vergroten en waar zoomen echt mogelijk is. Ik hoef zelf geen knopje waar ik alleen maar blauwe pistes kan zien. Maar misschien denken jullie daar anders over?

Realtime informatie
Deze kaarten zijn natuurlijk ontstaan in de drang naar real-time informatie. Zo is er in een oogopslag te zien welke pistes open zijn en in sommige gevallen zelfs hoe de pistes erbij liggen. Leuk en aardig, zeker als je in de buurt van een skigebied woont, maar voor ‘laaglanders’ die flinke stukken moeten rijden naar de skigebieden bieden webcams toch een goed genoeg beeld van de condities?

Of heb ik het mis?
Misschien heb ik het wel helemaal mis en zijn jullie allemaal fan van interactieve pistekaarten. Dat zou natuurlijk zomaar kunnen. Wie van jullie kijkt er liever naar deze interactieve kaarten dan naar ouderwetse statische kaarten?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb ook liever de “ouderwetse” mappen. Je kunt er veel sneller informatie uithalen (ik bedoel dan waar de liften liggen, welke pistes etc.). De opening van de liften zie je ter plaatse wel.

Go with the snow!

Tjah, welcome to the new digital world :-) Het is wel grappig, maar idd ouderwetse pistekaarten zijn handiger. Zeker op locatie.

In livigno hadden ze trouwens hele mooie vouwbare pistekaartjes met een harde kaft. Opgevouwen ter grootte van een creditcard. Ideaal.

When life gets too complicated.... SKI

Helemaal eens!!!
Weg met die moeilijke kaarten

Interactief wordt meestal te mooi en te veel info, liever
gewone piste kaart
en simple online info met een lijstje welke open/dicht zijn

SKIEN GAAF!

Een combinatie van: de ouderwetse kaart waarop ingezoomd kan worden

Van hetzelfde idee. Ouderwetse kaarten waar je moet op kunnen inzoomen .

Ook ik heb liever een ‘gewone’ pistekaart met een hoge resolutie. Kan je veel sneller en meer informatie van af halen. Nu moet ik wel zeggen dat ik een soort pistekaart-tic heb. Groot deel van de lol vooraf is kijken hoe een gebied in elkaar steekt.

Zelfde ‘probleem’ heb ik eigenlijk met de piste-apps tijdens de wintersport. Geef mij maar gewoon een papieren kaartje met zo’n harde kaft, veel handiger!!

...ski-addict...

Ouderwets en groot graag in PDF formaat aub…
Wel zijn ze handig voor de real-time status als je last-minute besluit.

Voordeel van die interactieve kaarten is dat je in 1 oog opslag kan zien welke piste open is. Afgelopen tijd was er, zoals iedereen weet, aan de noordkant in Oostenrijk niet heel veel natuursneeuw. Het is dan handig om te zien welke piste daadwerkelijk open zijn.

Ook wat betreft liften. Bij wat minder (lees winderig) weertype, wil er nog wel eens een lift stilgelegd worden. Die informatie mist op de oude kaarten.

Ik ga over drie dagen een shortski naar La Joue du Loup (ja ik weet het, skitripje met school…) maar daar hebben ze dus geen interactieve skimap. Daar staat alleen maar hoeveel pistes en liften er open zijn, niet eens welke. De webcams (welke bijna alleen in het dal staan) geven, zeker bij slecht weer, geen duidelijkheid.

Dat je alleen rode of blauwe piste kan zien, is wat mij betreft ook overbodige luxe. Maar in boven genoemd voorbeeld is een interactieve skimap dus wel degelijk een toevoeging

Ik heb liever ook een “ouderwetse” grote .JPG, zodat je ver kan inzoomen. Soms is een digitale wel handig, om te kijken welke liften wel of niet open zijn.

Een voorbeeld wat echt een Kwalitatief Uitermate Teleurstellende(pun intended) digitale map is is die van Ski Amade:

http://www.skiamade.com/en/winter/skiresorts/slopespanorama…

Geen duidelijke informatie waar liften precies staan etc. Dan is een grote .JPG echt veel duidelijker.

Interactieve kaarten zijn uiteraard een heel handig hulpmiddel om te weten waar naartoe als je 's morgens vertrekt, en het weer of de pistetoestand is een beetje onzeker , zoals nu aan de Alpen noordkant.
Ik haal er ook veel plezier uit bij de voorbereiding van de reis, of toch in het er naartoe leven :-). We skiën in het gezin allemaal op een ander niveau, en dan is het al dan niet kunnen selecteren van blauw/rood/zwart toch een handig hulpmiddel bij de voorbereiding.
Eens op de piste liefst een ouderwets kaartje graag !

Op het moment suprême wil je toch niet met op je mobiel op zo’n kaart kijken. Maar gewoon een half verfrommeld klam skikaartje uit je jas halen. Veel te ingewikkeld ook met handschoenen.

Absoluut de oude kaart!

Als ik een wintersportgebied kies om op vakantie te gaan prefereer ik toch de interactieve kaart. Dergelijke kaarten nemen namelijk, buiten dat ze er modern uitzien, ook handige functies met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld zien wanneer je er met je muis overheen gaat op hoeveel meter de lift begint en eindigt. Tevens geeft het ook aan hoeveel mensen er per uur vervoerd kunnen worden. Dit geeft een goede indicatie over hoe druk het bij sommige liften kan zijn. En niet in de laatste plaats vind ik de webcams op de interactieve kaarten een mooie toevoeging. Nu het dit seizoen zo twijfelachtig was of er wel goed te wintersporten was, kon ik thuis van te voren zien welke hellingen er goed bij lagen. Je hebt bij deze interactieve mappen/kaarten al het goede van de ouderwetse en de extra’s die de digitale wereld ons tegenwoordig kan bieden.

Zonder twijfel de ouderwetse kaart!!

Ik kijk elke dag op de interactieve pistekaart van ski arlberg, gewoon om te kijken of er al meer open is.
Maar om te kijken welke piste enzo je moet nemen om op een bepaald punt te komen kijk ik op de gewone.

Gang is alles

Voor de voorpret vind ik de interactieve leuk, gewoon om te zien wat er al open is. In het Kleinwalsertal, waar we volgende week vrijdag heen vertrekken, is in bepaalde gebieden nog niet alles open en vind ik het elke dag weer spannend om te zien wat er nu wel of niet open is.
Zo ontdekte ik vanmorgen dat eindelijk de korte Egglift naast ons gasthof geopend is dus kan er blijkbaar gerodeld worden… :-)

Op de piste zelf heb ik wel liever een papieren kaart, dan vind ik het met handschoenen aan plus met een dure 3g-verbinding niet handig om steeds op mijn mobiel te moeten kijken. Wellicht leuk voor 's ochtends om even te kijken wat er wel of niet open is maar op de piste zelf gewoon weer een ouderwetse kaart!

zonder twijfel de moderne piste kaart. Je kunt nu meteen zien waar sleepliften zijn en waar niet. Dat je niet kunt inzoomen is ook niet waar, want je kunt met ctrl scrollen ook inzoomen, en zo blijf het beeld meestal scherper dan de normale pistekaarten. Mensen die vinden dat op de interactieve kaart veel te veel info staat begrijp ik ook niet. Deze info verschijnt pas als je je muis op een lift of piste houd. maar als je niet wilt zien hoe hoog een piste ligt en of deze open is, dan kun je je muis er ook gewoon af houden. Verder kun je de naam van een lift/piste meteen zien, en of deze geprepareerd word etc. Ik zie alleen maar voordelen!

Ter plaatse zal ik vaker de gewone pistekaart gebruiken maar thuis voor vertrek zie ik liever de moderne. Zo kan je alles in 1 oogopslag zien. Welke piste’s open zijn en welke niet wat de condities zijn…

Ik vind de interactieve wel mooier maar het probleem met die kaarten is precies wat jij aangeeft; ze zijn vaak te langzaam, je kan niet goed zoomen, selecteren van meerdere dingen tegelijk werkt niet altijd even goed etc.
Als dit soort punten opgelost worden dan wordt ik zeker fan maar in de tussentijd toch lekker ouderwets om dat het nog steeds makkelijker werkt.

Hangt van de kwaliteit af, die interactieve kaarten zijn tegenwoordig vask nog steeds bagger. (Anno 2014, onvoorstelbaar eigenlijk)

Zoals de meerderheid hier: dit soort kaartjes zijn leuk als voorpret. Ter plaatse gewoon een opgevouwen, verfrommeld, op dag 4 nog maar amper leesbaar kaartje (maar dan weet je de weg toch wel).
Ach, blijkbaar is SM voor velen een gezonde liefhebberij :)

Kmz file voor google earth vind k t mooist, kan je 3D kijken en je ziet ook of een piste een smal bospad of brede vlakte is

Ik vind die kaarten wel leuk effe online, ook makkelijk om te zien wat open en toe is…
Maar op de piste gebruik ik geen kaarten, zelf als ik het gebied niet ken, beetje rondkijken en gaan met de banaan, als ik het tegen de middag nog niet doorheb kijk ik wel ergens op een groot piste plan wat aan de belangrijke liften staat.

De interactieve kaarten die op elk besturingssysteem werkt, en met elke browser werkt.
ik kom vaak genoeg kaarten tegen die ik met een andere browser moet openen.

wat fantastisch is de 3-D kaarten op bergfex.

Loat goan

Lekker ouderwets een goede kwaliteit papier!

Op locatie gebruik ik eigenlijk alleen de papieren versie en vaak de lokale zenders met sneeuw en pisteinformatie. Thuis vind ik de interactieve kaarten wel erg handig, snel kijken waar blauw, rood en zwart zit, waar eventuele sleepliften zitten, waar hutjes zitten (vaak is er ook nog een link naar een website, kun je gelijk zien of het iets is).

Oh, nog een voordeel van de interactieve kaarten: vaak kun je bij de ‘extra informatie’ zien hoe lang een piste of lift is. Ook geen overbodige informatie als je het mij vraagt :)

Liever de ouderwetse variant. De digitale versies zijn nog niet handig genoeg en komen soms met een stortvloed aan info, zie zoals eerder gezegd die van ski-amade. Nee, dan die oude lekker turen en puzzelen hoe nu weer es naar beneden te gaan… zit ik al maanden van te voren op te kijken!

Grtz.

Het maakt mij eerlijk gezegd niet zo veel uit, als die interactieve kaart maar goed werkt op alle apparaten. Als het prima werkt, dus als je gewoon makkelijk kunt zoomen en scrollen, is het alleen maar leuk als er aangegeven wordt welke liften open zijn en waar er WiFi beschikbaar is. Echter werken een hoop van die interactieve kaarten maar matig en is er een hoop overbodige rotzooi op te vinden. Ook die animaties zijn allemaal wat overdreven als je het mij vraagt.
Ter plaatse gebruik ik het liefst gewoon Google Maps op mijn telefoon (van te voren de kaart offline opgeslagen), waarop sinds kort ook liften en pistes in de Alpen staan aangegeven. Ik zie dan direct waar ik ben op de kaart (GPS) en die papieren kaarten zijn soms nog onhandig groot.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie