Hoe je skikleding wassen?

null

Hoe moet ik mijn wintersportkleding wassen? Bij deze vraag is het wel van belang om te weten wat wintersportkleding is. Ik neem aan dat deze vraag gaat over de buitenlaag. Fleece, thermisch ondergoed en dergelijke wassen jullie allemaal wel vaker. Dus in dit blog gaat het over de water/winddichte buitenlaag. Ik zal onderscheid maken tussen geïsoleerde kleding en de water-/winddichte kleding de zogenaamde soft- of hardshell.

Soft- en hardshells wassen (membraan)

Hoogwaardige jassen zijn meestal gemaakt met een membraan, een membraan is een echte waterdichte laag. Dus deze stof zelf is waterdicht. Vaak is deze membraan een tussenlaag of de onderlaag van het kledingstuk. Goed onderhoud (wassen) is nodig om te zorgen dat deze membranen waterdicht en ademend blijven. Het waterafstotende effect van de buitenstof is een coating. Als deze minder waterdicht wordt zal je jas of broek vochtig worden, maar als het goed is komt er nog steeds geen vocht door je kleding heen.

Rare dingen

Als een soort van zuinigheid lijkt men opeens allemaal rare dingen met dure hard- en softshell jassen te willen doen. Men denkt dat het wassen deze dure kledij aantast. Dus jassen worden zo min mogelijk gewassen. Als dat niet schadelijk zou zijn is het geen probleem. Het probleem is echter dat dit de jassen en broeken niet ten goede komt. Jassen gaan door de viezigheid minder goed ademen. En als men de jassen met de hand wast dan zal door het achterblijven van zeep de jas zelfs minder waterdicht worden.

Vergeet dus het handwassen (zeepresten) en het niet wassen (viezigheid). Wassen met de wasmachine, is goed voor je waterdichte membraan en zorgt voor een betere waterdichtheid.

null

Hoe wassen

Het kan bijna niet simpeler, maar: bekijk de labels in je kleding. Hier staat vaak duidelijk in hoe kleding en op welke temperatuur gewassen moet worden. Maar daar staat niet in welke zeep nodig is. Ook wat andere tips ontbreken…

Een paar tips:

  • Gebruik een beetje vloeibaar wasmiddel, laat de machine minimaal een keer extra spoelen (zeepresten). Maak voor de wasbeurt het zeepbakje in wasmachine ook even goed schoon. Als je zeker wilt zijn, of geen vloeibaar wasmiddel hebt, koop dan in een buitensportzaak een flesje speciaal wasmiddel voor technische buitensportkleding. Vaak niet duurder dan wasmiddel in de supermarkt.
  • Doe de wasmachine niet te vol. Twee kledingstukken is voor mij de max.
  • Hou je aan de wasvoorschriften op je kleding. Meestal 30°- 40°. En vergeet niet. Extra spoelen!
  • Gebruik geen wasverzachters, vlekverwijderaars of andere toegevoegde middelen. En zeker geen bleekmiddel.
  • Spoel eventueel je kleding nog een keer extra uit onder de douche (zeepresten)

null

Her-activeren waterafstotendheid Gore-Tex en vergelijkbare membranen

  • Als je kleding stuk eenmaal gedroogd is. Stop deze dan in de droger en laat deze zo’n 20 minuutjes in een warme droger rustig draaien. Dit om de waterafstotende werking te heractiveren.
  • Heb je geen droger, strijk je kledingstuk dan (met tussen je strijkbout en het kledingstuk een handdoek of theedoek) op een warme stand, zonder stoom. Dit om de waterafstotende werking te heractiveren.

Niet naar de eerste de beste wasserij

Breng je jas niet weg naar de eerste de beste wasserij. Vaak gebruiken deze heftige schoonmaakmiddelen en komt dat de jassen niet ten goede. Zoek even goed uit of de wasserij ervaring heeft met technische kleding. Je kunt je dure spul ook laten wassen door gespecialiseerde buitensportzaken, maar eerlijk gezegd werkt het (zolang je geen dons-isolatie hebt) thuis minimaal even goed, zo niet beter. Dons isolatie breng je wederom NIET naar een standaard wasserij, maar naar een gespecialiseerde buitensportzaak om te laten wassen.

Jas niet meer waterafstotend?

Lukt het niet om de waterafstotende werking weer werkend te krijgen, dan kun je met hoogwaardige inwas- of spray-middelen je jas of broek opnieuw waterafstotend krijgen. Let wel als de jas niet meer waterdicht is, is dit geen wondermiddel. Verder gebruik deze middelen slechts als het wassen, in de droger laten draaien of strijken (met handdoek ertussen) niet meer werkt!

null

Coatings

Dan heb je de gecoate jassen. Vaak zijn dit de goedkopere buitensportjassen. Hierbij is de jas uit zichzelf niet waterdicht maar is het de behandeling die de stof gehad heeft wat de jas of broek waterdicht maakt. Eenmaal aangetast, en niet meer waterdicht, kun je hier minder aan doen. De coating eraf gesleten, is je jas niet meer waterdicht. Als je jas in de droger mag van het wasvoorschrift kun je dit zeker proberen. Net als de strijktruc met een handdoek ertussen. Lukt dit allemaal niet dan zijn er de inwas-middelen en sprays wederom geen wondermiddelen. Maar ook hier geldt dat wassen (lees hierboven) verstandig is. Maar ge-coate waterdichte kleding is gewoon heel veel minder slijtvast dan de duurdere membranen.

Dons en andere isolatiejassen

Dons en andere ge-isoleerde jassen zijn wat lastiger te wassen want je hebt nu ook te maken met de zeer belangrijker isolatie in de jas. Kunststof-isolatie kan beter tegen vocht en daarbij kun je principe het wasvoorschrift zoals hierboven aanhouden. Zonder het strijken natuurlijk.

Donskleding

Donskleding is zelf te wassen. Maar om dit goed te doen heb je een erg grote wasmachine nodig. Ook zal je bij een gewone standaard wasmachine waarschijnlijk alleen de buitenstof wassen en zal het dons niet gewassen worden. Dons is namelijk uit zichzelf goed vuil en vochtafstotend. Gelukkig maar… Dat is ook precies de reden waarom je absoluut je donsjas niet naar een gewone wasserij/stomerij moet brengen. Vaak gebruiken dezer schoonmaakmiddelen die het dons ernstig aantasten.

Het allerbeste voor donskleding is deze naar een goede buitensportzaak (outdoor winkels) te brengen. Vaak kunnen deze de jassen goed laten wassen.

null

Mocht je wel zelf je donsjas willen wassen. Dan een paar tips:

  • Was donskleding altijd maar per 1 stuk tegelijk in de wasmachine.
  • Was dons op een fijnwasprogramma.
  • Gebruik zeker geen wasmiddelen met bleekmiddelen en ook absoluut geen wasverzachter.
  • Spoel het kledingstuk zeer goed uit! Extra spoelen in de wasmachine. Daarna nog een keer extra onder de douche.
  • Droog de kleding in een droogtrommel op maximaal 50°. Om de dons weer goed los te krijgen raden veel specialisten aan om twee tennisballen bij het kledingstuk te doen in de droogtrommel.

Maar nogmaals gespecialiseerde wasserijen, via buitensportzaken, doen dit zo goed dat ik niet zou twijfelen. Door goed te wassen krijgt je donsjas weer meer isolatiewaarde.

Wat is jullie ervaring met het al dan niet zelf wassen van wintersportkleding?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De labels aan en in je kleding beschrijven keurig wat je moet doen. Verder is het niet zo spannend, vooral gewoon doen. Alleen het stukje hierboven over droger en/of strijken ben ik het niet mee eens, dat wordt juist meestal afgeraden.

?? Gaat altijd goed, maar blijf het spannend vinden hoe het eruit komt.
Vraagje (tenzij ik er overheen heb gelezen); hoe vaak was je je jas en broek? (als het vies is of je hebt veel gezweten is 't logisch, maar bijv na een weekendje droog weer en alles lijkt nog fris ook alweer?)

@Eef23 Wassen is in principe goed voor deze kleding!
@Userd Gore-tex raadt het aan om de waterdichte coating weer werkend te krijgen. Ik doe het heel vaak met verschillende membramen en het werkt geweldig. het spul is niet van ‘suiker’ ;-)

Click. Click. Peace

Hee Rogier, leuk stuk weer.

Mijn vriendin heeft een witte ski-broek (jaja, niet slim) met een paar flinke vlekken. Heb je hiervoor nog tips?

@Jochemgerrits Witte broeken zijn lastiger. Probeer het eerst op bovenstaande manier. Eventueel de vlekken vantevoren insmeren met hetzelfde wasmiddel. Daarna wel extra, extra goed spoelen.

Click. Click. Peace

De labels aan en in je kleding beschrijven keurig wat je moet doen. Verder is het niet zo spannend, vooral gewoon doen. Alleen het stukje hierboven over droger en/of strijken ben ik het niet mee eens, dat wordt juist meestal afgeraden.

Userd op 3 mrt 2017 07:50

Zoals @Rogier al zei moet je de droger gebruiken om het te heractiveren. Tenzij je natuurlijk geen Gore-Tex hebt.

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 03 mrt 2017 08:48

May the ski force be with you !!

Hee Rogier, leuk stuk weer.

Mijn vriendin heeft een witte ski-broek (jaja, niet slim) met een paar flinke vlekken. Heb je hiervoor nog tips?

Jochemgerrits op 3 mrt 2017 08:22

De vlekken even extra insmeren met NikWax Tech Wash. Dit even laten intrekken en dan meteen de wasmachine in. Stop er ook niet meer als 2 kleding stukken in.

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 03 mrt 2017 08:52

May the ski force be with you !!

De labels aan en in je kleding beschrijven keurig wat je moet doen. Verder is het niet zo spannend, vooral gewoon doen. Alleen het stukje hierboven over droger en/of strijken ben ik het niet mee eens, dat wordt juist meestal afgeraden.

Userd op 3 mrt 2017 07:50

Zoals @Rogier al zei moet je de droger gebruiken om het te heractiveren. Tenzij je natuurlijk geen Gore-Tex hebt.

CJAHulskamp op 3 mrt 2017 08:48

Ik heb een jas met ander membraan en daarbij is droger of strijken echt niet de bedoeling. Even goed checken dus.

Ik had ook een witte skibroek en die ziet er dankzij de Franse paddenstoelliften echt niet meer uit! Binnenkant pijpen is zwart en kreeg het er ook niet meer uit.
Gelukkig afgelopen maanden een aantal kilootjes afgevallen dus een goede reden om te shoppen en toch weer een nieuwe witte softshellbroek gekocht.
Mochten de Oostenrijkse sleepliften ook zulke zwarte vlekken geven, is daar dan een speciaal middel voor?

Slechts wassen met water in de wasmachine ie al voldoende, de toevoeging van (vloeibaar) wasmiddel maakt de kleding niet extra schoon, alleen frisser. Echter is zeker vloeibaar wasmiddel heel ‘vettig’ en kan afbreuk doen aan de werking van membraan. Dus als het niet heel erg stinkt is met water op lage temp aan te raden.

@Rogier: het heractiveren in de wasdroger doe ik altijd, ik doe echter na het wassen deze rechtstreeks in de droger en als ik jouw verhaal zo lees laat jij hem eerst drogen en doet hem daarna in de droger?

Ik heb wel een (ongevoerde) GoreTex jas maar er staat in het label dat 'ie niet in de droger mag en niet gestreken mag worden, wat nu?! Heb het eerlijk gezegd nog niet aangedurfd om het label te negeren…

@Userd Helaas zijn steeds meer labels een soort van ‘niet aansprakelijkheids’ labels geworden. Als je maar alles verbiedt kom je onder de garantie uit. Ik zou het bij een nieuwe jas die nog prima waterdicht is niet doen. Als de jas toch niet meer waterdicht is heb je niet zoveel te verliezen…
@Kev1 Met een handdoek ertussen kan het echt geen kwaad. Laat natuurlijk niet de strijkbout een uur op de heetste stand op je kleding staan.
@StephanN Ik heb zelf geen droger dus ik doe dit bij vrienden. Maar ik droog heb niet per se eerst. Een beetje. Komt op hetzelfde neer. Als je jas nog erg nat is, iets langer laten draaien.

Click. Click. Peace

Mijn remedie voor als de Gore-tex niet meer “waterdicht” is, nieuwe jas kopen. Ik heb mijn jassen en broeken voor de wintersport nog nooit gewassen, geen problemen gehad met het niet meer “waterdicht” zijn. Sinds 2 jaar 2 nieuwe sets gekocht daar de oude na 11 jr wel eens een keer vervangen mochten worden vond ik, omwille van “waterdicht” zijn was dat nog niet nodig.

@Martijnt ik red dan echt niet. De 11 jaar niet, en het niet zonder wassen. Ik heb de kleding dan ook bijna dagelijks aan. En het slijt behoorlijk.

Maar wassen is echt niet slecht, het komt je kleding ten goede!

Click. Click. Peace

Tja, jij draagt het een heel winterseizoen, en meer gok ik. Ik draag de jassen het hele jaar, wintersport is voor mij zo’n 2 a 3 weken per jaar, dus op die manier houdt het wel 11 jr vol.
Misschien als 1 jas wat viezer wordt dat ik het wassen eens zal uitproberen, maar qua waterdichtheid is het in mijn ogen niet nodig.

@Marijnt Nee maar het gaat wel beter ademen. Viezigheid gaat in de poriën van het gore-tex zitten…

Click. Click. Peace

@Rogier als ik er vanavond aan toe kom zal ik er 1 eens in de was doen, anders wordt na de wintersport, want morgen vertrek ik naar Hintertux

Ik heb me laten vertellen dat vloeibaar wasmiddel in bijna alle gevallen ook wat wasverzachter bevat dat schadelijk kan zijn voor technische kunststof textiel. Ik gebruik nu alleen nog poeder wasmiddel voor dit soort materialen.

Een waterdichte jas blijft waterdicht zolang er geen overduidelijke gaten in zitten of (iets minder duidelijk) naden of de tape daarop loslaten. Als je jas klam, vochtig of nat wordt vanbinnen, dan is dat je eigen zweetdamp die niet weg kan en condenseert tegen de koude buitenkant van je jas. Dat kan zijn doordat het membraan verstopt zit met vuil of doordat de waterafstotende laag versleten is. Dat laatste herken je doordat regen niet meer afparelt maar een laagje vormt en je lost het op met de wasdroger of evt. een spray of spoelmiddel. Het eerste los je op door te wassen.

@Rogier: misschien beetje domme vraag maar hoe weet je of jouw jas een membraan heeft of enkel een coating. Mijn jas is vd duurdere categorie (+300€) maar ik zie niet echt ergens een aanduiding wat of hoe… wel een samenstelling vd verschillend lagen maar mij zegt dat niets of al dan niet membraan of enkel coating! Tot heden dacht ik ook de winterkleding niet wassen maar er staat idd tot 30gr in machine. Wel niet strijken of in droogkast maar als ik jouw verhaal zo lees dus wel!

Extra info: het merk is Millet en op de skibroek zie ik wel dry edge staan… ik denk dat dit een tegenhanger van Gore-Tex is.

Doe al jaren 25 jaar mijn skikleding wassen op 40 graden en kort programma en daarna wassen met hermisol.

Papegijs

En handschoenen? In de winkel is mij wel eens verteld dat je die niet mag wassen…

@Rogier , en wat is trouwens de reden dat je door warme lucht de waterafstotende eigenschappen weer activeert?

*bericht bewerkt door Gerrit op 07 mrt 2017 08:55

@Rogier: misschien beetje domme vraag maar hoe weet je of jouw jas een membraan heeft of enkel een coating.

Gerrit op 5 mrt 2017 14:14

Dat kun je niet echt zien, ze worden namelijk vrijwel allemaal op een tussenlaag toegepast. Je zal de naam van de gebruikte methode op moeten zoeken om het zeker te weten. De meesten (oa Hyvent) zijn PU-coatings maar oa Goretex, eVent en Hyvent Alpha zijn PTFE-membranen.

@Bacchus
En wat dan te zeggen over dry edge?
Is dat geen membraan dan?
Dat staat namelijk zo op mijn skibroek!

@Gerrit Excuus voor mijn late antwoord ik zat in de sneeuw ;-)

Maar Millet zegt zelf het volgende, het is een membraan by the way:
“Pour les produits Gore-tex et Dryedge, un séchage en tambour réactive momentanément le traitement déperlant sous l’effet de la chaleur.”

Dus inderdaad zoals hierboven beschreven in de droogtrommel.

Click. Click. Peace

Als ik de site van Millet goed begrijp, is Dryedge een PU-membraan en lijkt daarbij meer op “gewoon” Hyvent dan op Goretex.

@Eef23 Wassen is in principe goed voor deze kleding!

@Userd Gore-tex raadt het aan om de waterdichte coating weer werkend te krijgen. Ik doe het heel vaak met verschillende membramen en het werkt geweldig. het spul is niet van ‘suiker’ ;-)

Rogier op 3 mrt 2017 08:10

@Rogier - Dus zowel Gore-Tex alsmede gewone (O’Neill in dit geval) wintersport kleding eventjes in de droger, ondanks dat het afgeraden wordt op de labels?

*bericht bewerkt door Harm op 27 jan 2019 19:40

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie