Sneeuw voor alle windrichtingen, daarna zon.

Morris op 03 maart 2017· 26 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Dit weekend wordt het ofwel de stormbal hijsen, danwel de poedersnorkel uitpakken. Het noorden en westen van de Alpen gaan vrijdag (en zaterdag) geteisterd worden door een föhnstorm terwijl het in het zuiden van de Alpen ongenadig gaat sneeuwen. Maar niet getreurd, vanaf zondagavond krijgen de Franse Alpen hun deel, terwijl midden volgende week er een Noordstau op de kaarten staat. Als daarna dan hogedruk het roer over neemt is de cirkel rond en eindigt een periode van stormgeweld en sneeuw voor de gehele Alpen. Maar allereerst terug naar het nu.

Donderdagochtend was namelijk een typisch gevalletje ‘don’t shoot the messenger’. De voorspelde regen die kwam en in de dalen werd het een waterballet. Tegen het einde van de middag liet de zon zich meer en meer zien, maar met de vocht in de lucht en de warmte werd de sneeuw snel papperig. Desondanks was het nog wel mooi.

null

null

Vrijdag föhnstorm in het noorden en opkomende zuidstau

Een zeer krachtig lagedrukgebied ten zuiden van de Britse Eilanden met de naam Xaver zorgt voor een omvangrijke zuidelijke stroming.

null

Hiermee wordt in beginsel milde lucht vanuit het zuiden aangevoerd. In het noorden en westen van de Alpen betekent dit zuidföhn, of beter föhnstorm en zeer milde temperaturen. Het nulgradenniveau gaat na een heldere en koude nacht rap richting de 2400 meter en de pistes worden snel papperig in de loop van de dag.

null

Maar de warmte is niet het allergrootste probleem. Dat wordt de wind. Met 90-140 km/h jakkert deze over de toppen in de Noord- en westalpen en dat gaat zeker voor gesloten liften zorgen.

Tegelijkertijd stromen wolken de Po-vlakte in en tegen het einde van de dag begint het te sneeuwen aan de zuidkant van de Alpen.

Zaterdag nog meer sneeuw voor het zuidwesten en zuiden

Een actief koufront stroomt zaterdag vanuit het zuidwesten de Alpen in en zorgt dan allereerst voor veel sneeuw in de Franse Zuidalpen en Italiaanse Piemonte. Later op de dag breidt de sneeuw zicht uit naar de rest van de Zuidalpen.

Aan de noordkant van de Alpen tettert dan nog steeds een wind met 90-140 km/h over de toppen en dat gaat wederom voor gesloten liften zorgen. Pas tegen het einde van de middag/avond valt de fohn vanuit het westen weg en krijgt ook het noordwesten en noorden van de Alpen wat verse sneeuw, maar dit is niets vergeleken met de zuidkant van de Alpen.

Wat betreft het reisweer is het weer voor de zaterdag dan ook dubbel. Wie naar Zwitserland of Oostenrijk gaat zal weinig meekrijgen van het slechte weer. Het wordt een perfecte reisdag met pas in de avond wat sneeuw.

Voor de zuidalpen is dat een heel ander verhaal. Wie de Frejus- of Gotthardtunnel doorkomt of de Brenner passeert moet rekening houden met (zware) sneeuwval. Dat is bij de Frejus en Gotthardtunnel al zaterdagochtend het geval en bij Brenner vanaf zaterdagmiddag.

Frankrijk is helemaal dubbel. Het uiterste zuiden ziet sneeuw op zaterdagochtend, terwijl de Franse Noordalpen sneeuw zien vanaf zaterdagmiddag/avond.

Zondag nog eens sneeuw voor het zuiden

Zondag nog eens wat sneeuw voor de zuidalpen en wisselende omstandigheden in het noorden en westen. Tegen de avond volgt er dan sneeuw voor het westen.

Begin van de week west, daarna sneeuw voor noord

Is het karma? Zijn de weergoden ons goed gezind? Of komen ze volgende week toch met iets anders? Voorlopig lijken we de juiste karma te hebben. Want voor zondagavond tot en met dinsdag staat er sneeuw op het programma voor Frankrijk. Daarbij wisselen warmte- en koufronten elkaar af.

Vanaf maandag/dinsdag rukt het hogedrukgebied op. Het weer klaart op in het westen en zuiden, maar met een noordelijke stroming volgt er dan nog eens een pakje sneeuw voor de noordalpen. En daarna? Daarna keert de zon overal terug. Eind goed, al goed.

Het plan voor de komende dagen:

  • Vrijdag: föhnstorm en zon in het noorden en opkomende sneeuwval in het zuiden
  • Zaterdag: sneeuw in het zuidwesten en zuiden, afzwakkende föhn in het noorden
  • Volgende week: eerst sneeuw voor Frankrijk, later voor de Noordalpen en uiteindelijk ook zon.

Zondag een nieuwe update.
Morris

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Klinkt fantastisch! Woensdag naar St. Anton met hopelijk veel zon!

@Morris ,Klingt super ,ik reis zaterdagochtend 5 uur richting Chatel ,zou ik last krijgen van sneeuw of zit ik te noordelijk voor grote problemen op de weg?..alvast dank ! grt.Peter

Ah, super! Heerlijk voor wie komende week gaat. Van alles wat dus.

Dat ziet er uit als een perfecte week voor Ischgl Blij wordt een mens daar van.

dus als ik het goed begrijp gaan we maandag, dinsdag, woensdag de zon niet veel zien in Montafon?

Goh goh het begint te korten voor mij en het lijkt allemaal goed te komen. Voor de eerste keer is in Maart op wintersport ipv in Januari en heb dit jaar blijkbaar een goeie gok mee genomen.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

@ Morris We zitten momenteel in La Foux d’Allos en zouden normaal gezien morgen rond 14u terug huiswaarts keren. Met de voorspelde sneeuw vraag ik me af of het niet beter is om reeds vanavond te vertrekken?

hoi weerkanjers
ik zou normaal zaterdagmorgen om 04u00 vertrekken richting la rosiére maar met de verwachte sneeuwval hebben wij dat vervroegt en wij vertrekken vanavond om 22u is dat en goede beslissing??,
bedankt alvast voor de info morris
grtjs linda

@Skistring geen noemenswaardige problemen. Als je reis soepel verloopt ben je er net voor de neerslag arriveert. En anders geen grote hoeveelheden. In beginsel regen in het dorp, later wat sneeuw. @Montafon-ganger dat klopt @lieven268 het front wordt tussen 8 en 10 uur verwacht morgenochtend. @ndc121265 geen noemenswaardige problemen. Als je reis soepel verloopt ben je er voor de neerslag arriveert. Veel zal het ook niet zijn.

May the powder be with you!

nou ik opteer nog steeds voor zon vanaf dinsdag in Grand Massif en dan t/m zaterdag, sneeuw hebben we inmiddels zat van toch :)

@Skistring geen noemenswaardige problemen. Als je reis soepel verloopt ben je er net voor de neerslag arriveert. En anders geen grote hoeveelheden. In beginsel regen in het dorp, later wat sneeuw.
@Montafon-ganger dat klopt
@lieven268 het front wordt tussen 8 en 10 uur verwacht morgenochtend.
@ndc121265 geen noemenswaardige problemen. Als je reis soepel verloopt ben je er voor de neerslag arriveert. Veel zal het ook niet zijn.

Morris op 3 mrt 2017 12:32

Dankjewel !!

De run van 12u (GFS) geeft toch opeens weer meer koude en sneeuw voor de noord en westalpen volgende week. De hogedruk lijkt daar helemaal niet zo zeker te zijn.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 03 mrt 2017 13:40

Born to Ride

null

De po vlakte rechts laag in de bergen stroomt vol met vocht.

Click. Click. Peace

Mooi bericht Morris. Het valt mij wel op dat je het hebt over hoge druk in de alpen vanaf medio volgende week. Dat klinkt erg fijn, echter zie ik het op geen enkele andere weersite terug in de voorspellingen. Ben benieuwd!

@Skistring geen noemenswaardige problemen. Als je reis soepel verloopt ben je er net voor de neerslag arriveert. En anders geen grote hoeveelheden. In beginsel regen in het dorp, later wat sneeuw.
@Montafon-ganger dat klopt
@lieven268 het front wordt tussen 8 en 10 uur verwacht morgenochtend.
@ndc121265 geen noemenswaardige problemen. Als je reis soepel verloopt ben je er voor de neerslag arriveert. Veel zal het ook niet zijn.

Morris op 3 mrt 2017 12:32

aaaah nee, ik hoopte dat je nog een beetje zon kon voorspellen… zouden die voorspellingen nog kunnen veranderen???

*bericht bewerkt door Oostenrijk-ganger op 03 mrt 2017 14:55

@Montafon-ganger de voorspellingen zijn voor begin volgende week inderdaad veranderd met de GFS run van 12u. Zoals het er nu uit ziet gaat er flink sneeuw bijvallen…

Born to Ride

Wat een top laatste dag in flachau, zon en de beste pistes van de week. Doen ze express om met een goed gevoel terug te kijken?

@Danielle27

null

5 modellen tekenen een oprukkend hogedrukgebied vanuit het westen. Dat levert in het zuiden en westen al vanaf dinsdag mooi weer op. Het noorden krijgt dan nog een noordstau te verwerken. Staat ook in mijn tekst: Vanaf maandag/dinsdag rukt het hogedrukgebied op. Het weer klaart op in het westen en zuiden, maar met een noordelijke stroming volgt er dan nog eens een pakje sneeuw voor de noordalpen.

Als het er onvoldoende duidelijk staat, laat het me dan ff weten dan houd ik daar in het vervolg rekening mee…

May the powder be with you!

@Rick1971 Die VVV’s deinzen ook nergens meer voor terug :-)

Click. Click. Peace

Het vocht is er in de Piemonte :-)

null

Click. Click. Peace

Bedankt Morris! Het was zeker geen kritiek, en ben erg blij met deze ontwikkeling. Maar dus extra bedankt voor deze bevestiging middels de diverse modellen :-). Wij rijden donderdag naar Tirol, vrijdag t/m zondag skien. Ben heel benieuwd wat we gaan aantrekken en krijgen deze dagen.

eh…aantrekken ben ik wel over uit…aantreffen bedoel ik natuurlijk

Belgische skiër omgekomen in val thorens vandaag ??

Thanks Morris!

Komende nacht naar het Grand Massif… Zin!!!

Vandaag aangekomen in Ischgl. Helaas regen :-(
Hopelijk wordt het beter / kouder.

Gisteren aangekomen in Samoëns. Goede en droge reis gehad, maar vanaf het moment dat we het dal in reden begon het te regenen. Dat heeft de hele avond wel aangehouden. Sneeuwgrens is vlak boven het dorp blijven steken wit vanaf ca 900 meter. Nu droog…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie