Waarom staan sneeuwkanonnen niet altijd aan?

Rogier op 04 maart 2017· 12 reacties

null

Dat het goed gaat met de domme vragen van de week weten jullie maar al te goed. Want er komen er genoeg binnen. Blijf ze doorsturen, we gaan er sowieso mee aan de slag! (Naar rogier@wintersporters.nl) Vandaag de vraag:

Waarom zetten ze in skigebieden eigenlijk niet bij iedere mogelijkheid de sneeuwkanonnen aan om zoveel mogelijk sneeuw te maken? Ik weet dat het veel geld kost om ze te laten draaien, maar als ze hiermee het seizoen kunnen verlengen brengt het ook veel op. Ik zit nu in Zell am See, en ik zie de sneeuwkanonnen centraal opgeslagen staan, niet klaar voor gebruik, terwijl ze mijns inziens wel iedere nacht zouden kunnen draaien.

Droogte

Eén reden waarom sneeuwkanonnen soms niet draaien is het waterprobleem. Deze winter is niet alleen sneeuwarm, maar ook erg droog. In de herfst was het lang droog en ook de winter kwam er niet al teveel vocht uit de hemel. Dat betekent dat reservoirs droog komen te liggen. Dit kan een reden zijn om de kanonnen niet te laten draaien. Elektriciteit kun je makkelijk extra inkopen, maar als er geen water is, dan is het lastig sneeuw maken…

null

Temperatuur

Maar water alleen is niet voldoende. Het moet ook koud genoeg zijn. Zoals hier te lezen, is kan er al sneeuw gemaakt worden vanaf ongeveer 0° als de lucht droog genoeg is. Dus bij strak onbewolkt weer zonder wind. Maar de beste sneeuw wordt pas gemaakt als het goed vriest. Dit jaar sprak ik met de hoofd van de pistedienst in Valloire en daar hebben ze sinds vorig jaar besloten om alleen maar sneeuw te maken als het goed vriest. Liever minder pistes met goede sneeuw dat veel witte linten van ijs. Steeds meer gebieden kiezen daarvoor. Dat betekent dat het regelmatig niet koud genoeg is om sneeuw te maken. Ook als je 's ochtends in het dal staat en het vriest daar 5 of 6 graden dan is de kans groot dat het op de berg duidelijk warmer is, of je moet wel heel hoog klimmen. (Hier meer info over dit inversie fenomeen) Dan lijkt het misschien koud genoeg maar dat is het niet.

Nut

Naast het hele verhaal of het wel koud genoeg is, en of er wel genoeg water is, is de vraag ook of het wel nut heeft. Op hoogte ligt er vaak meer dan genoeg sneeuw om het tot het economische einde van het seizoen vol te houden. Men stopt eerder met skiën dan dat de sneeuw weg is. Skigebieden hebben steeds meer moeite met het binnenhalen van klanten in de voorjaarsski-weken. Dus voor de hoogste pistes hoef je het niet meer te doen. Als het voorjaar eenmaal begint dan is er bijna niet tegen het dooien van de lagere pistes op te spuiten. Als het echt erg koud is, en een piste mist wat sneeuw dan zullen er zeker een paar kanonnen aangezet worden. Maar om stelselmatig de kanonnen aan te zetten in het voorjaar is gewoon geld-, energie- en waterverspilling.

null

Prijs / economische afweging

Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat je misschien één of twee weken kunt winnen op de laagste pistes. Maar dat is het geld niet waard. De laatste weken van een skigebied zijn vaak niet de meest winstgevende.

Gebieden waar de kanonnen nog wel draaien

Hoger gelegen skigebieden, gletsjerskigebieden, gebieden die kapitaalkrachtig zijn en nog toeristen kunnen trekken en gebieden die echt tot in mei open willen blijven of zelfs in de zomer graag de deuren opgooien, zullen wel langer doorgaan met het maken van sneeuw. Maar bij lager gelegen gebieden heeft het gewoon heel weinig zin. De zon wordt te sterk. De temperatuur overdag te hoog. Het is dan dweilen met de kraan open…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Een nog belangrijk aspect is de (locale) wetgeving. Soms mogen skigebieden voor en/of na een bepaalde datum niet meer besneeuwen. Tevens zijn er ook regels m.b.t. het aantal dagen in totaal dat er besneeuwd mag worden. Als het contingent is verbruikt dan rest er niks anders op als wachten op het volgende seizoen, of soms hier en daar illegaal besneeuwen.

Overigens staan in deze blog vooral veel sneeuwlantaars (Schneilanzen) op de foto’s afgebeeld. Deze bij 0 graden inzetten kan niks anders dan ijs of nat gras opleveren. :P Als je al in het grensbereik van de mogelijkheden sneeuw wilt maken, dan heb je daar op z’n minst een goede sneeuwkanon als een TF10 voor nodig én ijskoud water dat d.m.v. zgn. “koeltorens” tot bijna vriespunt (ca. 1°C) is afgekoeld, plus natuurlijk droge lucht.

Voorts kan zeker Frankrijk nog een hoop van het Sauerland, Oostenrijk en Zuid-Tirol inzake besneeuwing leren. In winters met betrekkelijk weinig natuursneeuw is er een groots kwaliteitsverschil op de pistes te merken tussen Frankrijk en Zuid-Tirol, ook al ski je in Zuid-Tirol mogelijk door een compleet groen landschap en is er in Frankrijk nog behoorlijk wat decoratieve natuursneeuw erbij.

*bericht bewerkt door Frans op 04 mrt 2017 10:48

@Frans Bedankt voor de aanvulling.

Al vrij lang niet meer in Frankrijk geweest? gebieden als Valloire, Val Thorens, Serre Chevalier, Tignes, Val d’Isere, Montgenevre (en zo kan ik nog wel even doorgaan) hebben het heel erg goed voor elkaar. Daar maken ze echt geweldige kunstsneeuw die niet onderdoet voor Oostenrijk en Sauerland.

Click. Click. Peace

Ondanks dat de kanonnen elders zijn uitgevonden, toch worden de Dolomieten en Zuid Tirol als bakermat van sneeuwkanonnen gezien! Zuidkant van Alpen met veel zon en fohn, was altijd zeer afhankelijk van zeer wisselende sneeuw condities! Kanonnen waren daar de grote uitkomst een eerste levensbehoefte nog in jaren 70! Je kan er ook vanuit gaan dat ze in die 50 jaar toch wat geleerd hebben. Aan de andere kant was Haute Savoie gezegend met veel sneeuwval, dankzij de rijke aanvoer van Atlantische en Mediterraanse vochtige lucht. Pas na dat de concurrentie groot en gevaarlijk werd is de productie van kunstmatige sneeuw ook daar tot stand gekomen. Inmiddels, daar ben ik het eens met @Rogier, gelden vele stereotypen over Frankrijk niet meer (vooral over de verouderde infrastructuur).

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

@Rogier: Vorig jaar nog in Frankrijk geweest en binnenkort weer! ;) Los van het feit dat Frankrijk super skigebieden heeft - en ik sowieso meer fan van de West-Alpen als van de Oost-Alpen ben - haalt Frankrijk het inzake pistekwaliteit niet bij het niveau van Zuid-Tirol, grote delen van Oostenrijk en Winterberg. Uitzonderingen aan beide kanten daargelaten. En ook het door mij vaak geprezen Zwitserland moet ik bekritiseren dat het behoorlijk wat skigebieden heeft waar ook de sneeuwinstallties de wensen overlaten.

Goed, nu kan je natuurlijk geen enkel skigebieden in de Alpen met Winterberg vergelijken. Zoveel sneeuwkanonnen op kleinste ruimte voor wat 100 hoogtemeter-hellingen is in de Alpen niet rendabel en gelukkig ook (nog) niet nodig, maar in winters met betrekkelijk weinig natuursneeuw merk je het verschil. Voor TechnoAlpin is Winterberg een testterrein geworden, waar de nieuwste sneeuwkanonnen worden uitgetest, alvorens ze überhaupt officieel aan haar clienteel worden voorgesteld. Inmiddels komen per winter diverse delegaties uit de Alpen naar Winterberg om te kijken hoe men hier te werk gaat.
@Lange: Nah, principieel loopt Frankrijk (en delen van CH) ook bijv. qua liften toch nog wat achter Oostenrijk en Zuid-Tirol aan. Nu kun je natuurlijk vragen of stoelverwarming, schermkappen, kinderbeveiliging e.d. allemaal zo nodig is (persoonlijk vind ik dat geen must), maar het feit dat je dit in Oostenrijk en Zuid-Tirol vrijwel overal aantreft, zegt natuurlijk iets over de investeringen in innovatie en modernisering. En als je mij niet gelooft, lees het alpinforum (waar regelmatig diepgaande en kritische recenties over skigebieden geschreven worden) er maar op na. ;) Los daarvan worden koppelbare liften in Frankrijk vrijwel nooit 's avonds in de stations gehaald, maar blijven zelfs gedurende de zomer aan de kabels, omdat er geen garages zijn. Dat is sparen aan het verkeerde einde, nl. veiligheid en onderhoudskosten.

*bericht bewerkt door Frans op 04 mrt 2017 13:20

Nog een vraag over de sneeuwkanonnen: hoe wordt eigenlijk voorkomen dat die waterleidingen er naar toe niet bevriezen? Een deel zal ingegraven zijn, maar ook dan niet zo diep dat het vorstvrij blijft lijkt me?

@Frans Bedankt voor de aanvulling.

Al vrij lang niet meer in Frankrijk geweest? gebieden als Valloire, Val Thorens, Serre Chevalier, Tignes, Val d’Isere, Montgenevre (en zo kan ik nog wel even doorgaan) hebben het heel erg goed voor elkaar. Daar maken ze echt geweldige kunstsneeuw die niet onderdoet voor Oostenrijk en Sauerland.

Rogier op 4 mrt 2017 10:50

In januari nog in valtho geweest. (toen jij er ook was) Ze hebben daar geluk gehad dat het de week ervoor flink gesneeuwt heeft want 2 weken eerder lag er niks in de lagere gedeeltes. En dat kon je die week ook merken als je wat lager kwam. Dunnere sneeuwlaag en steentjes door het sneeuwdek.
Dat valtho zelf goede sneeuw heeft heeft er meer mee te maken dat het zo hoog ligt en dus de gevallen sneeuw wat langer blijft liggen dan aan de hoeveelheid kunstsneeuw die ze gemaakt hebben.

Übung macht den meister!!!

@-JPS- volges mij bevriest een leiding onder hoge druk minder snel. Soms is het water temperatuur in de leidingen -3c. En je ziet vaak bij de bovengrondse leidingen aanwezigheid van verwarmingslint! Vaak (in november en december) is huis een hoge watertemperatuur groot probleem. Vele waterreservoirs maken ook gebruik van installaties die water afkoelen!
@Frans Franse slag blijft Franse slag! En ja lage Oostenrijkse gebieden moeten concurreren met de rest en dan zie je soms meest extravagante installaties. Voor mij geeft een Porsche design stoel geen toegevoegde waarde. Maar ja smaken verschillen. BTW leuk om jou weer te waarnemen op deze forum!

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

Ja die hoge druk is me bekend, maar ik dacht dat het effect onvoldoende zou zijn om strenge vorst te trotseren. Volgens mij liggen die leidingen ook niet allemaal ingegraven, dus dan heb je wel veel verwarmingslint en dito stroomverbruik.

@-JPS- Je moet niet vergeten dat de leidingen worden leeggehaald. Sommige systemen gebruiken zwaartekracht en bij sommige wordt de laatste paar seconden, net voor het uitzetten van kanonnen, lucht ingeperst. Bevriezing probleem tijdens de werking van installaties speelt bijna geen rol. Bij de mobiele kanonnen worden (brandweerachtige) waterslangen gewoon afgehaald, opgerold en warm en droog bewaard.

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

Vroeger was er, zeker in Öber-Öostereich, ook de regel dat er na 1 maart geen kunstsneeuw meer gemaakt mocht worden. Geen idee of dat nog steeds van toepassing is en of dit in heel Oostenrijk geldt.

@-JPS- Je moet niet vergeten dat de leidingen worden leeggehaald. Sommige systemen gebruiken zwaartekracht en bij sommige wordt de laatste paar seconden, net voor het uitzetten van kanonnen, lucht ingeperst. Bevriezing probleem tijdens de werking van installaties speelt bijna geen rol. Bij de mobiele kanonnen worden (brandweerachtige) waterslangen gewoon afgehaald, opgerold en warm en droog bewaard.

Lange op 5 mrt 2017 12:23

Ja ook dat hadden we overpeinzend in de stoeltjeslift bedacht. Maar de leidingen zullen op stukken minder vlak of zelfs weer wat omlaag lopen, waardoor een soort sifon ontstaat. En zelfs als je doorblaast zal er dan altijd restwater naar het laagste punt lopen en kunnen bevriezen. Enfin, ik denk dat we vooral problemen aan het denken waren want in de praktijk werken de systemen prima :)

Sommige skigebieden pachten hun pistes van boeren. 's Winters is dus de helling voor de skieers en 's zomers voor de koeien. Deze boeren komen dan overeen met het skigebied dat er na een bepalde datum geen kunstsneeuw meer mag worden gemaakt omdat het anders te lang duurt voordat de helling weer groen is en voordat de koeien kunnen grazen. Ik heb me laten vertellen dat bijvoorbeeld dit in Ski Amade zo is.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie