Na föhnstorm volgt winterstorm

Morris op 05 maart 2017· 15 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Na de föhnstorm van vrijdag en zaterdag keren de winterstormen weer terug. Allereerst in het westen en vanaf maandag/dinsdag ook in het noorden van de Alpen. De grootste kans op zon de komende dagen in het zuiden van de Alpen, de grootste kans op sneeuw in het noordwesten van de Alpen en een combinatie van zon, wind, wat sneeuw, regen in de dalen en wolken in grote delen van Oostenrijk.

Wat een storm

Windstoten tot 211 km/h, een temperatuur die opliep tot 22 graden in het noorden van de Alpen, gesloten liften en een gevoel van zomer in de dalen. Tegelijkertijd was het winter aan de zuidkant van de Alpen. Het sneeuwde er intens. Er viel 40-80 cm verse sneeuw in nog geen dag tijd, de sneeuwgrens daalde er lokaal richting de 1000 meter en het leek verdorie wel winter. Wie gistermiddag naar huis reed vanuit Italië heeft het live kunnen meemaken. Winter ten zuiden van de Gotthard en de Brennerpas, terwijl het hoogzomer leek aan de noordkant van de Alpen. Waarschijnlijk kan Roel jullie er maandag nog meer over vertellen, want die is op dit moment onderweg naar huis.

null

null

null

Tegelijkertijd dook ik met mijn kids de poeder in. Ik persoonlijk vind het niets mooiers dan je kleine kids kennis te laten maken met de vrijheid die wintersport je kan bieden.

null

Maar ik zeg er wel bij dat ik dat met de nodige uitleg doe. De middag en avond voor de sneeuwval heb ik uitgebreid het lawinebericht met ze doorgenomen, hebben we geoefend met de lawinepieper, heb ik met ze wat filmpjes en hoofdstukken van de Safety Academy doorgenomen en hebben we de hoogtekaarten bestudeerd en gekeken waar de hellingen niet steiler zijn dan 30 graden zodat we veilig onderweg kunnen zijn. Het is opvallend hoe snel kinderen leren en hoeveel vragen ze dan stellen.

Ook de dag zelf dat we in de poeder hebben gespeeld bleven ze met vragen komen. Erg leuk en ik hoop dat het ze in de toekomst behoedt om te veel risico’s te nemen. De kinderen droegen dus lawinepiepers en we gingen niet steiler dan 30 graden om de risico’s te minimaliseren.

Nu weet ik dat een deel van jullie off-piste gekkenwerk vindt en zal mijn gedrag veroordelen. Maar ik heb liever dat ze een realistisch beeld hebben van de risico’s en weten hoe ze ermee om moeten gaan dan dat ze straks als tieners zonder enige kennis buiten de pistes gaan. Ik hoop dat je mijn keuze respecteert.

null

Goed, terug naar het weer. Een nieuwe set van stormdepressies is onderweg naar de Alpen. Daar zullen tussen zondagavond en dinsdag met name de Franse Noordalpen, Zwitserland en de Vorarlberg van profiteren.

Zondag laatste sneeuw voor het zuiden

Vandaag valt de laatste sneeuw aan de zuidkant van de Alpen, tegelijkertijd is de föhnstorm afgenomen. Aan de noordkant van de Alpen is er af en toe wat ruimte voor wat zon tussen de sneeuwbuien door. De wind is nog steeds aanwezig vanuit het zuidwesten en de sneeuwgrens schommelt rond de 900-1300 meter. Tegen de avond volgt er een krachtig front vanuit het westen.

Maandag en dinsdag heel veel sneeuw voor het noordwesten

Maandag en dinsdag trekt er een serie aan fronten de Alpen in. Fronten die vooral heel veel sneeuw brengen in de Franse Noordalpen, Zwitserland en de gebieden in Vorarlberg. Deze zorgen voor wind, veel sneeuw en een sneeuwgrens tussen de 600 en 1300 meter. In het zuiden van de Alpen schijnt dan de zon, terwijl grote delen van Oostenrijk een mix van zon, sneeuw, regen in de dalen en wind zien. In de loop van de dinsdag breidt de sneeuwval zich verder uit naar de rest van Oostenrijk

Vanaf woensdag milder, zon, maar ook wolken

Voor het midden van de komende week hebben we jullie hulp nodig. Hogedruk staat op de kaarten, het weer komt tot rust, de atmosfeer warmt rap op, maar er staan met name voor Oostenrijk en het oosten van Zwitserland wat vervelende wolken op de kaart. Nu zijn wolken al vervelend, maar nog vervelender is de bewolking en milde temperaturen. De pistes worden dan papperig en omdat er geen heldere nachten zijn blijven deze ook papperig. We moeten nu dus hopen dat het hogedrukgebied vanaf woensdag krachtig genoeg wordt om alle bewolking te verdrijven.

Laten we hopen dat dit gebeurt. Roel gaat je vanaf morgen als hij terug is van zijn vakantie weer bijpraten. Ik duik tegelijktertijd dan weer de poeder in. Mijn poederweerberichten zijn vanaf maandag weer op wepowder te volgen.

Het plan voor de komende dagen:

  • Zondag: laatste sneeuw in het zuiden en een mix van buien en zon in het noorden en westen. Tegen de avond trekt een nieuw front de Alpen in.
  • Maandag: heel veel sneeuw voor het noordwesten, een mix van sneeuw en soms wat zon ten oosten van Innsbruck, zonnig in het zuiden
  • Dinsdag: veel sneeuw voor het noordwesten, maar ook het noorden van de Alpen. Hogedruk nadert vanuit het westen
  • Woensdag: zonnig in het zuiden en de Franse Alpen, mix van wolken en neerslag in het noorden. Het gaat milder worden.

Dank voor jullie aandacht. Ik vond het weer leuk om de weerberichten hier te mogen verzorgen en wie weet tot een volgende keer.
Morris

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Dankjewel voor je duidelijke berichten.

Papegijs

Zit op dit moment in Brixental maar erg matig weer en in het dal erg groen ook

null

Hopen op sneeuw aankomende dagen of juist de zon ;)

This is the way

hier in Montafon volop sneeuw vanaf gisteravond laat… er ligt een behoorlijk pak sneeuw in het dal… nu maar hopen dat we de eerste dagen ook de zon nog eens zullen zien… het lijkt boven heel erg mistig…

Gisteren regen in ischgl, nu sneeuw.
@morris, ischgl valt precies in een grensgebied wat betreft noord/ zuid. Wat kan ik hier verwachten ?

Ik begrijp dat je niet alles los kan beoordelen, maar nu kan ik het niet echt beoordelen wat hier op de planning staat!?!

Herkenbaar, we vertrokken 's-ochtends uit Sulden met lichte sneeuw en tegen het vriespunt, eenmaal over de Reschenpas was en bij de Arlbergtunnel was het 17 graden

Voor mij supergoed nieuws! Montafon is lekker aan het vallen en zo te zien komt er nog wat aan. Nog 2 weekjes wachten!

Enne zolang je weet waar je mee bezig bent, geniet lekker met de kids van de poeder! Hele mooie plaatjes, waar was dat?

We zijn gisteren vertrokken vanuit Tirol, en eenmaal in Bayern zagen we mensen open in hun cabrio’s rijden en was het buiten 18 graden. Het was echt een prachtige lentedag, afgezien van de windstoten met name in Oostenrijk.

Hier valt op de berg ook een hoop in het dal regen, goed voor de pistes

This is the way

Gisteren aangekomen in val Gardena. Sneeuwkettingen om moeten leggen!

Nu sneeuwt het ook weer een beetje. Condities zijn geweldig. Zicht is prima, ik heb het super naar mn zin.

Als ik hier de sneeuwverwachting zo zie krijgen vooral de ZW Franse alpen een enorm pak sneeuw (L2A, Tignes, AdH) maar is het 100km zuidelijker juist weer weinig wat er valt. Kan het dus zijn dat deze gebieden op de grens van de depressie liggen en daardoor heel veel pakken, maar als de depressie iets noordelijker komt te liggen dat ze dan juist weinig pakken?

Born to Ride

zalig die berichten ,val thorens tot 1 m sneeuw in 3 dagen en mss volgend weekend weer jackpot weer 1 m sneeuw , wie zei er terug ,er ligt te weinig sneeuw in de Alpen

@Morris Je kan niet vroeg genoeg beginnen toch! Gister bij aankomst in Mayrhofen inderdaad warm. Vanochtend warm in het dal. Op de berg rond de nul graden en hele ochtend sneeuwval. Weinig wind. 's Middag kwam de zon er een beetje zon door, benieuwd naar de komende dagen!

Thanks voor wederom een leuke en informatieve update!
Ik vertrek zondag naar Oostenrijk (maar weet niet waar te boeken?)
Ben dus ook wel benieuwd of Iscghl een goede keuze is qua ligging? Of toch de arlberg opzoeken…
ik blijf het volgen.

Als ik hier de sneeuwverwachting zo zie krijgen vooral de ZW Franse alpen een enorm pak sneeuw (L2A, Tignes, AdH) maar is het 100km zuidelijker juist weer weinig wat er valt. Kan het dus zijn dat deze gebieden op de grens van de depressie liggen en daardoor heel veel pakken, maar als de depressie iets noordelijker komt te liggen dat ze dan juist weinig pakken?

Matthias123 op 5 mrt 2017 11:23

gebieden als L2A zijn al de zuidalpen, ga je nog 100 km zuidelijker dan zit je al niet meer echt in de alpen maar eerder de vooralpen. Het ligt daar allemaal al wat lager en in de buurt van de middellandse zee. ik kan me voorstellen dat temperatuur er daar een grote factor zal zijn dat het daar minder gaat sneeuwen

Prachtige ochtend met volop zo’n. Vanmiddag opkomende bewolking uit het westen en aantrekkende wind. Vanaf twee uur alle verbindingen dicht en uiteindelijk met de skibus terug gegaan van Morillon naar Samoëns… Maar deze ochtend nemen ze ons niet meer af… :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie