Westalpen zeer winters, Oostalpen veel minder

Roel op 06 maart 2017· 44 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Ik ben net terug van een geslaagde wintersportvakantie, maar ik weet nauwelijks waar ik mee zal beginnen. Met de spectaculaire südstau vs. föhn waar ik afgelopen weekend midden in zat? De gigantische sneeuwval in de Franse Alpen nu? Of toch de regen die vanaf woensdag voor Oostenrijk dreigt?

Zware föhn

Morris haalde het gisteren al aan. De Alpen zijn het toneel van een serie hele actieve storingen die voor spectaculair weer zorgen. Over de föhn en südstau heeft hij gisteren al het nodige verteld. Ik zat dit weekend in de Dolomieten midden in de südstau maar de sneeuwgrens lag net te hoog. Ik had geen last van wind, maar wel van regen en natte sneeuw. Bijna de hele zaterdag. Doordat de sneeuwgrens rond 1500m hing hielden we het 's middags voor gezien, en vond ik het eigenlijk jammer dat ik de föhnperikelen in Oostenrijk had gemist. Dan had ik dit fenomeen hier op de Patscherkofel bij Innsbruck graag meegepikt:

Franse Alpen veel sneeuw

Nu is het vizier echter vooral gericht op de sneeuwval in het westen. Vooral in Frankrijk gaat het de komende 48 uur goed tekeer. Tot en met morgen liggen de Franse en Zwitserse Alpen op ramkoers met heel veel sneeuw. Reken op 50 tot 100 centimeter er nog extra bij. Sneeuw die nu - in maart - ineens wel wil vallen! Hier voorzie ik misschien nog wel wat problemen zelfs met al die sneeuw.

Val Thorens (F)
Val Thorens (F)

Zoals zo vaak bij een weststau moet Oostenrijk het met de restanten doen. Vorarlberg profiteert vandaag en morgen het meeste van deze situatie met zo’n cumulatief zo’n 30-40 centimeter sneeuw. Tirol en het Salzburgerland moeten het vooral van vannacht en morgen hebben als de wind een beetje bijdraait naar het noorden. Niettemin verbeteren de condities ook hier aanzienlijk. Jurjen Overeem stuurde deze heerlijke foto door vanuit Galtür waar tussen twee sneeuwgebieden net even de zon scheen.

Genieten van een mooie opklaring na verse sneeuw in Galtür
Genieten van een mooie opklaring na verse sneeuw in Galtür

Silbertal, Montafon
Silbertal, Montafon

Ook sneeuw in de dalen

Toen ik gisteren door Oostenrijk naar huis reed zag ik wel duidelijk dat het beneden 1000 meter op veel plaatsen gewoon groen is. Witte dalen zijn in Oostenrijk deze winter een moeilijk verhaal, al lukt dat deze week waarschijnlijk wel! Het wordt een paar dagen extra genieten want ik vrees dat het niet van lange duur is. Dat heeft te maken met de al vrij krachtige maartzon, maar een extra complicerende factor is een warmtefront dat woensdag de Alpen passeert.

Warmtefront

Morris zei gisteren al dat bewolking ondanks de hoge luchtdruk roet in het eten kan gooien. Sterker nog, op dit warmtefront kan vanaf woensdagavond regen vallen. Zwaartepunt: Zwitserland en Oostenrijk. Sneeuwen doet het alleen in het begin en daarna pas boven 1700 meter. Het is duimen dat het front, zoals een paar berekeningen nog laten zien, niet boven de noordalpen maar boven Duitsland uitregent. Dat kansje zit er nog in. Voor zon zit je vanaf woensdag in ieder geval het beste in Italië en de zuidelijke Franse Alpen. De kans op regen is daar gewoon nul.

Vanaf zaterdag volgt er dan een nieuwe actieve storing met een lading sneeuw, al is nog niet duidelijk waar dan de meeste sneeuw valt.

Samengevat komt het hierop neer:

  • Vandaag: heel veel sneeuw in vooral Frankrijk, en later ook Zwitserland en Vorarlberg. Elders zon en een enkele sneeuwbui.
  • Dinsdag: in zowel Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk sneeuwbuien. In het zuiden zon
  • Woensdag: eerst zon, in Zwitserland en Oostenrijk vanuit het noordwesten opkomende sneeuw overgaand in regen. Onzekere ontwikkeling.
  • Donderdag: tijdelijk droger, later vanuit het noorden opnieuw regen. In Italië en de Franse Alpen zonnig en zacht. Onzekere ontwikkeling.
  • Vrijdag: wegtrekkende regen, en geleidelijk overal zonnig.
  • Weekend: vanuit het noordwesten regen en sneeuw. Zwaartepunt onzeker.
Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoop idd toch op wat sneeuw in dalen toch wat meer het wintersport gevoel!
Het mag ook wel wat kouder worden na 14:00 is het gewoon erg zwaar skiën als er al te skiën is.

Maar wederom bedankt!

This is the way

toch moeilijk met dit ontstuimige weer nog lastminute een bestemming kiezen.

Ik sta op het punt te boeken voor de week van 18/03 in Konigsleiten, maar als ik dit zo hoor moet ik mss toch beter richting de franse alpen…

@Denis Weertechnisch gezien is 18-3 nog zo ontzettend ver…

Click. Click. Peace

@Denis Weertechnisch gezien is 18-3 nog zo ontzettend ver…

Click. Click. Peace

@roel kunnen we nog wat sneeuw verwachten in de dolomieten de komende twee weken? Deze bergketen komt er wel erg bekaaid af deze winter :(

@Rogier

Ik weet het, maar als ik nog langer moet wachten met boeken word ik te zenuwachtig… wil het nu eindelijk eens gaan vastleggen :-)

Laat de sneeuw maar vallen , 17 maart richting Val Thorens voor de laatste skiweek van dit seizoen. We zijn overal toch weer verwend geweest ondanks de sneeuwarme winter(of haalt de winter nog zijn achterstand in :-) )

Oef, woensdag voor een weekje naar Sankt Anton dus hééél hard duimen dat die regen inderdaad lekker in Duitsland blijft!

toch moeilijk met dit ontstuimige weer nog lastminute een bestemming kiezen.

Ik sta op het punt te boeken voor de week van 18/03 in Konigsleiten, maar als ik dit zo hoor moet ik mss toch beter richting de franse alpen…

Denis op 6 mrt 2017 08:38

Frankrijk ligt nu idd zoveel sneeuw dat ik eerder naar daar zou gaan. De basis die ze daar hebben gaat de eerste 3 weken nergens naartoe lijkt me

@Rogier

Ik weet het, maar als ik nog langer moet wachten met boeken word ik te zenuwachtig… wil het nu eindelijk eens gaan vastleggen :-)

Denis op 6 mrt 2017 08:56

Je moet het anders zien, als een luxe. Menigeen zou jaloers zijn om uit de beste condities te kunnen kiezen. Volgende week kun je rustig een keuze maken.
@janpeterd voorlopig staat daar geen sneeuw op het programma, maar afgelopen weekend is daar wel degelijk het nodige gevallen (ik kom er vandaan). Je moet het alleen wat hoger opzoeken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel dank voor je reactie, we gaan naar Wolkenstein, dus genoeg mogelijkheden ;)

Le grand massief, sneeuw en mist en boven windkracht 9. In de dorpen hagel en regen. Duimen vanaf woensdag de zon!

Wat een super weerbericht!

Aankomende vrijdag op zaterdag nacht vertrekken we voor een week naar Les Menuires. Zoals het er nu uitziet gaan we met onze neus in de boter vallen.

Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken. -Johan Cruijf-

neeee geen regen! Ben volgende week in Zillertal…

Hey Roel e.a.
Wordt nu toch wel ongerust over weekje Maria Alm vanaf volgend WE…
Wanneer weten we meer over de regen e.d… heb geen zin in een wandelWE :-(

Morgen is wel duidelijk of die regen er komt. @Flikkie een wit landschap is wel fijn maar wandelen zul je niet hoeven, er ligt genoeg kunstsneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Flikkie, wij zijn vorige week in Maria Alm ( Hinterthal ) geweest. Skiën ga je zeker nog kunnen. Pistekwaliteit boven is nog goed. De lagergelegen pistes waren telkens tegen rond 11:00 in pap veranderd. Het laatste stuk van de blauwe familienabfahrt op de Aberg was catastrofaal. Alvast veel plezier! Het blijft een leuk gebied om te doen - zeker met de Königstour…

Grand Massif vanmorgen ca 20cm verse sneeuw. Op de toppen blizzard condities, daaronder hemelse poeder op de pistes.

Op weg naar Samoëns 1600 op de blauwe Dahu piste helaas een lawine gezien (niet zien vallen) waar een paar mensen met sondes aan het prikken waren. Kippenvel over mijn hele lichaam toen ik daar langs kwam, wetende dat er mogelijk mensen voor hun leven aan het vechten waren. Kan er niets over vinden in de media dus wellicht valt het mee. Vanaf half twee was bijna alles weer gesloten dus rustig naar beneden gegaan. Komende nacht komt er volgens locals tot 40cm sneeuw bij. Nu onweert het en regent het hard op 700 meter…

Le grand massief, sneeuw en mist en boven windkracht 9. In de dorpen hagel en regen. Duimen vanaf woensdag de zon!

Eijsski op 6 mrt 2017 09:46

Komende nacht komt er nog heel veel sneeuw. Morgenochtend is de grootste intensiteit er al uit…

Hier in alpe dhuez ook onweer en gesloten liften …

Hier in alpe dhuez ook onweer en gesloten liften …

evert op 6 mrt 2017 16:01

Lijkt me een verstandige combinatie!

Gezien het huidige weer hoop ik ook dat iedereen morgen zo verstandig is om op de piste te blijven. Ik ben niet vies van een stukje off-piste, maar bij lawinegevaar 3 of hoger moet je daar als simpele laaglander niet aan beginnen. Onze ervaring en kennis schiet gewoonweg tekort. Bovendien wil ik de komende jaren ook nog leuke dingen doen…

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

null

Laat de Off piste maar even voor wat het is hier …

Ik weet het, maar als ik nog langer moet wachten met boeken word ik te zenuwachtig… wil het nu eindelijk eens gaan vastleggen :-)

En toch moet ge geduld hebben @Denis !

18/3 is buiten seizoen, ge gaat zonder problemen overal nog goeie accomodatie vinden, ik zou echt wachten tot de 15e of 16e om te boeken ;)

Wij hebben al lang geboekt voor 18/3 hoor! Maarja is met grote groep.

Voor week van 1 april ga ik ook wachten want dan is het alleen met de vriendin, al wilt die ook al lang boeken :p

Dit jaar gaan ze niet moeten klagen door gebrek aan sneeuw val thorens 1m verse sneeuw en hopelijk volgend weekend weer kassa 1 m verse sneeuw wel nog ver

Lawinegevaar 4 /5 les trois vallee, das lang geleden

Kwam nog wel een mooi plaatje van vanochtend tegen (als het goed is). Morgen op meer plekken, denk ik

Davos

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 06 mrt 2017 19:36

Not all who wander are lost

Vandaag in Breuil Cervinia de hele dag sneeuw. Het zicht was beperkt en in de ochtend was het gebied beperkt open dus iets drukker. Gisteren begin de dag stralend (met superveel verse sneeuw) maar eindigde met bewolking…dus ik hoop inderdaad vanaf morgen op zon, de verse sneeuw ligt er genoeg (het sneeuwt nog steeds)…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

null

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 06 mrt 2017 19:59

@Pieter230976

Hoi Pieter, waar haal jij de meter sneeuw voor aankomend weekend vandaan in Val Thorens? Ik zou hem ook graag zien komen, maar zie het niet staan in de voorspelling op de homepagina van wintersporters.nl…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie