Live: enorme bakken met sneeuw

Rogier op 07 maart 2017· 11 reacties

Heerlijke sneeuw en mooi licht in een mager zonnetje
Heerlijke sneeuw en mooi licht in een mager zonnetje

Gisteren schreef ik naar vrienden een whatsapp berichtje: ‘de winter begint hier in maart’. De winter lijkt hier namelijk afgelopen dagen aan een enorme inhaalslag begonnen. Want wat heeft het keihard gesneeuwd. Vorig week viel er al een bak sneeuw. Maar sinds zondag is er nog veel meer sneeuw bijgevallen. In dit blog nam ik jullie al mee naar de dag van zondag. Ik kan het echter niet laten om de foto’s van gisteren en vandaag te laten zien. Want wat hebben wij lekker in de poeder gespeeld!

Gisteren zeer diepe sneeuw
Gisteren zeer diepe sneeuw

Veiligheid

Met de vele lawine ongelukken die de afgelopen dagen in het nieuws zijn gekomen wil ik benadrukken dat wij inderdaad off-piste skiën. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is dat niet per definitie levensgevaarlijk. Zelfs niet met een hoog lawinegevaar. Maar je moet dan wel heel goed en precies weten wat je aan het doen bent. Wij staan bijna elke dag in de sneeuw. Wij controleren de hellingen waar wij bij deze condities van af willen vaak voor een dump. We houden rekening met temperatuur(verloop) windrichting, steilte, hoeveelheid sneeuw en nog meer variabelen. De avond voordat we de sneeuw ingaan bespreken we samen, nadat we het lawinebericht hebben gelezen, welke hellingen veilig genoeg zijn en welke hellingen wij zeker niet willen skiën. In het terrein gaat deze analyse door. Risico 0 bestaat niet. Er is altijd een restrisico en een risico dat je bereid moet zijn om te nemen. Maar wij doen er alles aan om zo veilig mogelijk te genieten van de diepe sneeuw.

Pierre vliegt graag door het bos
Pierre vliegt graag door het bos

De diepe sneeuw

Na dit gezegd te hebben, nu weer over naar de sneeuw waar wij gisteren en vandaag heerlijk in geskied hebben. Gisteren tijdens de dump en vandaag terwijl het langzaam opentrok. Het was weer als vanouds diepe poeder. Genieten met volle teugen door de mooie lariksbossen van de Franse zuidalpen. Hierbij mijn impressie van afgelopen dagen.

Diep
Diep

Lekker
Lekker

Waar is Pierre nou?
Waar is Pierre nou?

null

Vandaag minstens even goed
Vandaag minstens even goed

null

null

In die fantastische Zuidfranse bossen...
In die fantastische Zuidfranse bossen...

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

gaaf!!
Waar is dit? Queyras?

@Rogier Wow wat een mooie foto’s
Is dit in de Queyras?

The mountains are calling

Nop, daar heeft het naar mijn smaak te hard gewaaid. Dit is wederom in Puy Saint Vincent

Click. Click. Peace

Ik was vorige week in Les Arcs. Daar hebben we ook genoten van de verse sneeuw ondanks het hoge lawinegevaar. De gecontroleerde lawine boven bij de Aiguille Rouge was ook wel spectaculair om mee te maken. Op dinsdag en woensdag waren ook veel liften gesloten vanwege de harde wind en de hevige sneeuwval, maar die lekkere poedersneeuw maakt veel goed!

The mountains are calling

Vandaag een topdag in de poeier gehad @ Méribel!!

@Rogier
Ga je altijd zo te werk voordat je de poeder in duikt of bekijk je het ook wel eens ter plaatse of je off piste gaat. Als je bijv. naar een onbekend gebied gaat.

Übung macht den meister!!!

@RFKANGOO Als ik naar een onbekend gebied ga dan bekijk ik het natuurlijk ook lawinebericht. Vaak probeer ik op social media, fora etc te zien waar en hoe mensen geskied hebben. Verder bekijk ik dan de topografische kaarten. En ben ik nog terughoudender dan thuis. In een onbekend gebied zou ik met het risico van nu, niet off-piste gaan.

Het is altijd een keuze een dag van tevoren of ik off-piste ga. Want je moet je materiaal mee hebben.

Natuurlijk beslis ik soms wel eens ter plaatse om een helling te skiën. Maar dan moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Ik wil zeker weten waar de helling uitkomt
  • Ik wil zeker het steilste stuk kunnen zien/weten welk stuk dat is en hoe steil
  • ik wil zeker zijn van de orientatie van de gehele helling
  • Ik wil zeker zijn waar eventuele terrain traps liggen

Dus dan is het kijken de dag van tevoren op een topografische kaart vaak wel erg fijn.

Kortom off-piste is voor mij niet iets dat ik zomaar doe.

Click. Click. Peace

zeer mooie foto’s !
Is het mogelijk dat ik je gezien heb maandag rond 11.00 in de buurt van PSV 1600?

Dat kan zeker!

Click. Click. Peace

Foto’s zijn een ware marteling voor degene die al terug zijn. Pas op of ik post enkele foto’s van mijn computer scherm en ons koffieautomaat om de hoek… Dat zal je leren!

@Mart2 En vergeet de schitterende bak met regen niet, die vandaag hier naar beneden ‘dumpt’.

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 08 mrt 2017 09:15

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie