Een mooie week in het vooruitzicht

Roel op 10 maart 2017· 18 reacties

Laterns, Vorarlberg
Laterns, Vorarlberg

Ik begin vandaag met de webcam van een onbekend skigebiedje in Vorarlberg: Laterns - Gapfohl. De reden is simpel, hier is gisteren de meeste regen gevallen van heel Oostenrijk. Maar liefst 95 millimeter in 24 uur tijd, maar je ziet ook dat het er nog wit is. Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel water een laag sneeuw kan absorberen. Maar goed ook, want verse sneeuw hoeven we de komende dagen niet meer te verwachten.

Grote hoeveelheden regen

Hieronder een overzicht van de 9 natste plaatsen van Oostenrijk tussen woensdagavond 20u en gisteravond 20u (bron: ZAMG). Hier staan aardig wat wintersportplaatsen tussen:

null

Voor het Tiroolse Kössen, vlakbij Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental betekent dit het tweede grote waterballet in drie weken tijd. Op 21 februari viel er ook al een ongelooflijke plens regen (bron: ZAMG).

null

En dit deed dat met de skicondities. Collega’s Arjen en Rene zitten nu in Oostenrijk en hielden het na 4 à 5 afdalingen voor gezien omdat door de hoge sneeuwgrens (1600-1900 meter) alles doorweekt was.

Boven 2000 meter heel veel sneeuw

Er is één groot geluk, er zit weinig regen meer aan te komen. Voor de hogere skigebieden is dat heel goed nieuws want daar viel wel een hele bak sneeuw. Lieke en Floris zaten in het skigebiedje Rofan aan de Achensee en hadden boven op de berg een dikke laag sneeuw.

Boven op de berg in Achensee
Boven op de berg in Achensee

In Zwitserland, waar het gisteren en eergisteren ook flink nat was, viel er op de Säntis (2500 meter) maar liefst 131 centimeter sneeuw.

Mooi weekend

Inmiddels is het afgekoeld en en meldt onder andere Hintertux weer lichte sneeuwval, maar deze neerslag zal snel wegtrekken. Het is de voorbode van een schitterend weekend. Opklaringen die nu boven Frankrijk en Italië hangen breiden zich uit over Zwitserland en Oostenrijk. Vooral morgen wordt een prachtige dag. Het is wel zacht - op 2000m is het 3 tot 5 graden boven nul - maar dat zijn we langzaam wel gewend. Winterse kou was eigenlijk alleen voorbehouden aan januari, december en vooral februari waren erg zacht.

In Alpe d'Huez (F) was het gisteren al heerlijk skiweer
In Alpe d'Huez (F) was het gisteren al heerlijk skiweer

Ook volgende week zon

Het mooie, vrij zachte weer houdt volgende week aan. Zondag nadert er nog een storing die in Frankrijk en maandag ook in Italië mogelijk voor een beetje sneeuw zorgt vanaf 1500 meter. Veel stelt het echter niet voor omdat een hogedrukgebied steeds meer invloed krijgt. Ik verwacht hierdoor een groot deel van de week gewoon veel zon en droog weer in het hele Alpengebied.

Mogelijk zorgt een zwakke verstoring in de bovenlucht soms voor een minder blauwe lucht, maar de tendens is gewoon “mooi weer”. Lekker bijkomen dus van al die regen. Wel zullen de lagere pistes langzaam aan kwaliteit inboeten. Vroeg beginnen is het devies!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het was gister echt verschrikkelijk in Oostenrijk (hopfgarten) een dag om snel te vergeten.
Zelden zoveel regen gezien op een dag.
Hopen dat de sneeuw condities nog oke zijn kan me het haast niet voorstellen maar we gaan er weer voor!

This is the way

Ziet er een top week uit voor mij in alpe 'huez ! Zon zon en nog is zon :) Had wel gehoopt op een kleine opfrisser in het midden van de week maar je kan niet alles willen :)

*bericht bewerkt door Arno11 op 10 mrt 2017 08:35

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

maandag richting Gerlos. vooruitzichten zijn goed!

@roel

Ik ga vannacht richting Sölden. Zou de sneeuw kwaliteit op de dalafdaling nog voldoende zijn deze week?

Mooi !!! Spullen pakken en richting St. Anton.

May the ski force be with you !!

Vannacht onweer in Saalbach gehad en nu sneeuwt het tot in het dal. Wordt het vandaag lekker weer? Want in de voorspelling staat 11 cm op de planning. Bedankt voor de weerberichten @roel. Vandaag is onze laatste dag, kijk al weer uit naar volgend jaar!

morgen naar saalbach super weer opkomst

Gisteren in Mayrhofen hele dag (natte) sneeuw op de pistes, vanochtend in het dorp weer regen, maar op de piste sneeuw. Paar graden kouder dan gister scheelt wel, geen natte sneeuw. Pistes richting de 1600m worden harder, boven de 1800-2000m heerlijke sneeuw! Zonnetje begint ook steeds meer door te komen, dus hopelijk een mooie laatste dag hier

We gaan vannacht rond 04.00 uur richting Mayrhofen rijden! #zinan!!!

Jeej! Morgenochtend vroeg naar Kaltenbach! ?

@CJAHulskamp, Vervelend zeg, weer naar de sneeuw toe…
Gelukkig hogere temps, kan de accu wat langer mee;-)

LA NORMA😍☃️

Vanaf zaterdag 18 maart een weekje skiën. Nog niets geboekt. Zie dat temperaturen enorm gaan stijgen, 0 graden grens in Frankrijk (Paradiski) richting 3000 meter. Valt er dan nog goed te skiën gedurende de dag?

@CJAHulskamp, Vervelend zeg, weer naar de sneeuw toe…
Gelukkig hogere temps, kan de accu wat langer mee;-)

Piefke op 10 mrt 2017 13:58

Idd prima voor de Accu.

May the ski force be with you !!

@Roel! Als ik morgen ga rijden…wat zou je doen? Frankrijk, Oostenrijk of toch Italië?
Zou super zijn als je nog kunt reageren!

@Arian, vooruit dan :-). Ik zou zeggen Oostenrijk met veel pistes boven 1500 meter. Bv. Ischgl.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel

Ik ga vannacht richting Sölden. Zou de sneeuw kwaliteit op de dalafdaling nog voldoende zijn deze week?

Buskumbuh op 10 mrt 2017 09:33

@Buskumbuh

Ik zat deze week in Solden en eigenlijk was alles zeer goed, behalve juist die dalafdalingen. Sneeuw viel er hier donderdag bijna de hele dag, alleen in het dal wat natte sneeuw/regen. De dalafdalingen zijn zeker nog te skien, maar of je er blij van wordt is een ander verhaal (gaat echt vooral om het laatste gedeelte, bovenin zijn ze gewoon goed). Verder je vooral niet te veel zorgen maken, alles hoger is in top conditie. Vandaag helaas veel pistes dicht door het lawinegevaar (triggeren op de gletsjers etc.), maar dit is nu eenmaal nodig.

Veel plezier komende week en geniet vooral van het goeie weer :)

Bedankt @Roel! Zojuist op de valreep iets kunnen boeken in Kappl!

We zijn in Andorra in soldeu prima pistes en veel zo’n.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie