Kinderen en off-piste

Rogier op 06 november 2017· 18 reacties

null

Ook dit seizoen gaan we natuurlijk door met de ‘Lezersvraag van de week’. Want jullie hebben leuke en interesante vragen. Heb je een wintersportgerelateerde vraag stuur deze naar rogier@wintersporters.nl en wij zoeken het antwoord. Vandaag een goeie vraag van een ouder over het naast de piste skiën door kinderen.

Lawines waren helaas erg actueel vorige winter. Wij skiën de laatste jaren veel op de Seiseralm en omgeving. Met name op de Seiseralm heb je niet het idee dat het lawinegevaar erg groot is, met uitzondering van de hoge bergen die de alm “afsluiten”, plekken waar je als normale piste skiër niet komt. Als ik jullie forum volg heb ik het idee dat wij het op de Seiseralm misschien veiliger achten dan het in werkelijkheid is. Hoe kun je als ouders je kinderen het beste voorbereiden op de gevaren naast de piste en met name, wat moet je ze wel en niet verbieden?

Ongevaarlijke off-piste hellingen bestaan niet

Laat ik beginnen met het slechte nieuws. Ongevaarlijke off-piste hellingen bestaan niet. Hellingen buiten de pistes worden niet beveiligd. Er wordt niets gedaan tegen lawinegevaar maar ook stenen, takken, wortels, spleten en gaten worden niet gemarkeerd. Off-piste ga je dus altijd op eigen risico en verantwoordelijkheid.

Herkennen

Stap één is het herkennen van wat off-piste precies is. Dit is in theorie erg eenvoudig. Alles naast de pistes is off-piste maar in de praktijk ligt dit soms net even lastiger. Soms is de grens heel vaag, zeker als veel mensen off-piste skiën.

Het is niet altijd zo duidelijk
Het is niet altijd zo duidelijk

Wel worden pistes over het algemeen goed aangegeven. Aan beide zijden van de pistes staan pistepaaltjes, touwen en netten. Alles buiten deze markeringen is off-piste.

Die ene meter, echt zo letterlijk?

Ja! Naast de pistes is er gewoon niets gecontroleerd. Alle gevaren zijn er. Bij mij in de buurt ken ik in de afgelopen vier jaar meerdere dodelijke lawine-ongelukken op minder dan 5 meter van eenvoudige pistes. Het probleem is dat voor wintersporters met weinig ervaring het verschil tussen een onschuldig ommetje naast de piste en een levensgevaarlijke ‘terraintrap’ soms slecht te zien is. Voor volwassenen is dit al moeilijk. Voor kinderen helemaal.

Een meisje lag 20 minuten onder deze lawine, omdat ze in de helling wilde uitrusten
Een meisje lag 20 minuten onder deze lawine, omdat ze in de helling wilde uitrusten

Zo wilde in 2008 een meisje even uitrusten naast een de pistes die vanaf de Grande Motte gletsjer in Tignes naar beneden loopt. Ze skiede de zijkant in, en meteen kwam er een kleine maar levensgevaarlijke lawine naar beneden. Het duurde 20 minuten voordat ze uit de sneeuw was bevrijd. Gelukkig kwam ze met de schrik vrij. (Bron)

null

Dodelijke lawine in Risoul in een geul naast een blauwe piste die door veel kinderen wordt geskied
Dodelijke lawine in Risoul in een geul naast een blauwe piste die door veel kinderen wordt geskied

En wat te denken van de vijftiger die vorig seizoen in Risoul door een vaak (ook door kinderen) geskiede geul ging. Deze man werd pas 's avonds laat gevonden door de pistedienst.

Dodelijke lawine. Door de terraintrap lag de jongen diep onder de sneeuw
Dodelijke lawine. Door de terraintrap lag de jongen diep onder de sneeuw

Of het dodelijk ongeluk van een 16-jarige jongen die een kort ommetje maakte naast een blauwe piste in Serre Chevalier. Dit zijn precies de ommetjes net naast de piste die kinderen leuk vinden.

Maar…

Hoe zit het dan met die paadjes die skileraren nemen door bosjes heen? Dat is inderdaad ook off-piste met alle mogelijke gevaren die er zijn. Een skileraar zal kleine kinderen niet meenemen in gevaarlijk terrein, maar als de kinderen zelf op pad gaan is het verschil tussen een onschuldig paadje naast de pistes en een in principe levensgevaarlijke helling bijna niet te zien.

In principe letten ski-leraren goed op en skiën ze alleen in vlak terrein waar lawines onmogelijk zijn (uitzonderingen helaas daargelaten). Ook zullen ze deze ommetjes alleen maken als er geen stenen of gevaarlijke takken liggen. Maar ik raad ouders (en kinderen) af zelf op avontuur te gaan op deze ommetjes. Als je kinderen het erg leuk vinden kun je altijd aan een ervaren skileraar vragen welke bospaadjes veilig zijn en je kunt dan samen gaan met je kinderen.

null

Herkennen van lawine-gevaar

Maar ook dan is het opletten. Zo is het gevaar op een pad de ene dag nihil, en de week erna levensgevaarlijk. Dit geldt voor lawinegevaar maar ook voor takken, stenen en rotsen. Omdat het niet gecontroleerd, beveiligd en vrijgegeven wordt kun je daar niets over zeggen.

Dan komen we bij het grote probleem dat hier speelt, en dat is het herkennen van het gevaar. Want wanneer is een helling gevaarlijk en wanneer niet? Dat is iets dat lastig te herkennen is. Om dit goed te kunnen moet je veel ervaring hebben en op zijn minst een lawinecursus gevolgd hebben.

Glijdende schaal

Als je besluit die typische bospaadjes toch te nemen begeef je je snel op een glijdende schaal. Eerst bospad, dan die ene afsnijder, dan dat kleine stukje off-piste en dan…

Het probleem met off-piste is dat je al gauw meer wil. Waar ligt de grens tussen een onschuldig stukje afsnijden en een gevaarlijk stuk off-piste? Als je dat zelf niet kunt inschatten en het je kinderen dus niet goed kan bijbrengen, dan is het verstandiger om geen enkele afsnijder te nemen.

De oplossing

De enige manier om zelf een goede inschatting te kunnen maken van off-piste gevaar is het volgen van goede cursussen. Zowel theorie als praktijk. Als je eenmaal die kennis hebt, kun je veel makkelijker inschatten waar je net naast de pistes nog in veiligheid bent, wat precies de piste-grens is en waar je heel erg moet opletten. Deze kennis kun je dan overdragen aan je kinderen. Mijn ervaring met mijn neefjes en nichtjes, is dat kinderen heel leergierig zijn en vooral minder eigenwijs dan volwassenen. Heb je die cursussen niet gedaan? Dan zou ik iedereen willen aanraden: laat je kinderen geen meter naast de pistes gaan, echt geen meter, want je kunt hier enorm veel spijt van krijgen.

Klik hier voor de wePowder Safety Academy!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Duidelijk maar toch vind ik bepaalde voorbeelden hier wel een beetje dubieus. Het voorbeeld van de lawine op de Grande Motte gletsjer in 2008 had ook kunnen gebeuren door iemand die de controle kwijt was, of misschien door een ander omver werd geskied en op die manier buiten de piste terecht komt. Daardoor begraven worden in een lawine is wel erg wrang en imho gaat een skigebied hier niet geheel vrijuit. Ik snap dat het voor skigebieden haast ondoenlijk is om alles maar te zekeren en heel duidelijk een lijn moeten trekken zodat het voor iedereen duidelijk is. Maar in dit geval vind ik niet dat een skigebied geheel vrijuit zou moeten gaan.

Heb het enkele jaren terug met mijn dochtertje als volgt aangepakt: Eerste jaren gewoon alleen onder begeleiding van een gids. In de tussentijd zelf wat cursussen gedaan natuurlijk. Later deel van de week met (dezelfde) gids en overige dagen in overleg met hem ingevuld waar we samen zo veilig mogelijk op pad konden. Wel bijzonder conservatief (altijd <30 graden en max stufe 3) gereden en aan het begin van de dag even binnenlopen bij het gidsenbureau voor een laatste update qua omstandigheden. Afgelopen seizoen voor het eerst zelfstandig buiten de piste, maar ook hier met erg veel marge qua risicofactoren, in terrein dat eenvoudig vanuit het liftgebied bereikbaar is, mocht er iets gebeuren. Beetje afhankelijk van de leeftijd, maar bij de planning ga ik er vanuit, dat dochterlief (ondanks alle oefening) fysiek niet in staat zal zijn veel aan een redding bij te dragen buiten alarmeren. Blijft een sport met een verhoogd risico, maar naar mijn gevoel is het op deze manier acceptabel.

null
null

Edwin van Riel

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Dat verhaal van dat meisje in Tignes deed mij wel even slikken. Dat is praktisch op de piste! Horen dergelijke hellingen niet alsnog veiliggesteld te worden door de pistedienst? Gelukkig dat het zoekgebied waar ze kon hebben gelegen klein was (op de foto te zien).

@Juul en @xos Ik begrijp jullie punt, maar als er ergens een afgrond, of een enorm rotsblok naast de piste staat dan wordt deze ook niet altijd helemaal beveiligd, maar omdat dat voor leken goed als gevaar te zien is vinden we dat normaal. Ongecontroleerd tegen een boom knallen is ook heel gevaarlijk. Een besneeuwde helling is in principe natuurlijk hetzelfde, alleen zien we daar geen gevaar in, terwijl het gevaar erg groot is…

Dat zeggende denk ik dat ze in deze helling nu ook elke keer na de sneeuwval een stukje dynamiet gooien, maar compleet beveiligen is onmogelijk (er bestaat geen lawineschaal 0…

Click. Click. Peace

“er bestaat geen lawineschaal 0”

O jawel, die wordt in de volksmond ook wel eens “groene weide” genoemd ;)

;-)

Click. Click. Peace

Ik ben vorig jaar met kids ‘‘offpiste’’ gegaan. Dit was in alle opzichten veilig ( ja die bestaan echt)
Kids van te voren heel heldere uitleg :

Of blijft in mijn spoor. Of rechts van mij.
Doe je dit niet, rest van de week skipas inleveren en bij t huisje blijven.
en dan luisteren ze ineens heel goed.
Maar ook waarom het hier wel kon, en ergens anders niet.
En dat zijn dan de ‘‘leraren bospaadjes’’

echte mannen lopen naar boven,

“er bestaat geen lawineschaal 0”

O jawel, die wordt in de volksmond ook wel eens “groene weide” genoemd ;)

Skiwi op 6 nov 2017 09:18

Zelfs dan …
Deze lawines zijn zeker niet ongevaarlijk te noemen …
Risico 0 bestaat niet …

null

;-)

*bericht bewerkt door evert op 06 nov 2017 18:49

Nou nog op een lijn komen met partner die vindt dat ik vaak te voorzichtig ben met de kinderen ;-)

@marieke heb je het blog al laten lezen

Click. Click. Peace

don’t be afraid, don’t be a fool

Nou nog op een lijn komen met partner die vindt dat ik vaak te voorzichtig ben met de kinderen ;-)

Marieke op 6 nov 2017 20:01

@marieke, Met kids kun je nooit voorzichtig genoeg zijn. Als mij wat overkomt prima, eigen keuze met eigen afwegingen en eigen risico acceptatie. Kids willen het gevoel van ‘‘fluffy’’ sneeuw zoals ze het noemde. Heel graag ervaren. En dat kan ook op de doorsteek tussen 2 blauwe pistes.

echte mannen lopen naar boven,

Ik zal mijn man deze blog laten lezen. Maar zoals ik al zei; hij vind mij al snel te voorzichtig maar hopelijk ziet hij in dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten.

Ik ski van kleins af aan en heb de pisteregels vroeger al goed meegekregen. Mijn man is pas op zijn 33ste gaan skiën en skitechnisch heeft hij het goed opgepakt maar qua regels vind ik dat hij daar weinig van heeft opgestoken. Daar wordt in (privé)lessen weinig aandacht aan besteed.

Ik voel me soms net een schooljuf als ik moet uitleggen dat midden op een piste stilstaan niet handig is oid. Ik let er bij mijn kinderen ook erg op dat ze bij oversteken op een piste of wanneer ze na een korte stop weer gaan skiën dat ze goed naar boven kijken om te zien wie er aankomen.

Vorig jaar hebben de kinderen relatief veel met ons mee geskied (te laat met skiklas boeken, alles vol bij aankomst) en man vindt het prachtig om de kinderen dan de zijpaadjes etc te zien nemen. Ik vind het soms wat minder relaxed omdat bij terugkomst op de piste dit natuurlijk aan de zijkanten gebeurd waar de snelle skiërs denken flink te kunnen rausen.

Maar goed, dat is deels een andere discussie ;-)

Volop herkenning @Marieke, hier precies zo. Ik vind het ook lastig!

Ik vind het raar dat skileraren off piste gaan met de kinderen als het inderdaad zo gevaarlijk is. Ze vertellen er ook niet bij dat ze dat niet buiten de les moeten doen.
Mijn kinderen vinden het dus normaal om een spoortje naast de piste mee te pakken. Als het zo gevaarlijk is moet je dat voorbeeld ook (juist!) in de les geven.

Aan de andere kant ben ik ook niet zo benauwd en zie ik er ook niet zoveel gevaar in. Ze hebben zelf genoeg overlevingsinstinct om het niet vlakbij een afgrond te doen. En lawinegevaar maak ik me op die plekken ook niet druk over.

Het terugkomen op de piste gaat inderdaad meestal zonder te kijken, maar aangezien het erg voorspelbaar is wat ze doen kunnen mensen op de piste daar prima op anticiperen.

*bericht bewerkt door Taan op 07 nov 2017 13:17

[

Ik voel me soms net een schooljuf als ik moet uitleggen dat midden op een piste stilstaan niet handig is oid. Ik let er bij mijn kinderen ook erg op dat ze bij oversteken op een piste of wanneer ze na een korte stop weer gaan skiën dat ze goed naar boven kijken om te zien wie er aankomen.

haha nee dat wordt ook nooit tijdens de skiles verteld. ik verbaas me er ook altijd over hoe mensen op de stomste idiootste plekken kunnen stoppen en je dan raar aan kijken dat je ze bijna omver skiet.

Als je kinderen van zo rond de 6-12 kan ik je misschien aanraden om eens in Amerika te komen skiën.
Zolang je binnen de (zeer goed gemarkeerde) grens van het skigebied blijft is wordt alles voor lawines beveiligt(al blijft er natuurlijk altijd een restrisico) en komt de piste reddings dienst ook controleren. Wel opletten voor “treewell accidents”.

Dan kunnen de kinderen hun hart ophalen aan al die paadjes, en ook serieuzer treeskien, en of-piste skitechniek leren, zonder die zorgen over lawines. Dan kunnen ze met die vaardigheden daarna ook makkelijker in Europa met een gids of kursus op pad.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie