Sneeuwrijk weekend, maar lager veel regen

Roel op 15 maart 2017· 8 reacties

Prachtig weer in Aussois (F)
Prachtig weer in Aussois (F)

Zo mooi het weer nu is, zo onstuimig wordt het dit weekend in de noordalpen. Vooral zaterdag wordt een dag met veel sneeuw maar alleen op de hogere pistes. Daarbij waait het ook nogeens hard. Volgt er daarna een herstel, of blijft het wisselvallig? De modellen zijn er nog niet uit.

Hogedrukweer met schoonheidsfoutjes

Zo zagen de Alpen er gisteren van boven uit. Het overgrote deel lag blakend in de zon maar een vervelende pluk hoge bewolking schermde de zon in het oosten van Oostenrijk af, zoals dat zondag in de Franse Alpen gebeurde. Je kunt dat niet helemaal uitsluiten, al is de luchtdruk nog zo hoog.

Bron: NASA
Bron: NASA

Hochfügen gisteren
Hochfügen gisteren

Slecht kun je de condities hierdoor echter zeker niet noemen, de zon had het in dit deel van Tirol en Salzburg dan wel even moeilijk (zie foto uit Hochfügen) maar het is niet te vergelijken met de grijze soep die ons zaterdag te wachten staat.

Zaterdag in het noorden veel regen en sneeuw

Tot en met vrijdag houdt het mooie weer aan, al zal vrijdagmiddag de eerste bewolking al opdoemen vanuit het noordwesten. Die vormt de inleiding voor een kletsnatte zaterdag in de noordalpen. 's Ochtends kan het tot zo’n 1100 tot 1300 meter sneeuwen, maar met het instromen van steeds vochtigere en zachtere lucht stijgt de sneeuwgrens in de loop van de dag naar 1500 à 1800 meter. Daarboven valt natte sneeuw, echte droge (poeder)sneeuw is voorbehouden aan de gebieden boven 2000 meter, maar daar valt dan wel meteen hele bak.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Het klinkt tegenstrijdig, maar mensen die zaterdag onderweg zijn naar een hoger skigebied, kunnen waarschijnlijk het beste iets later arriveren als de zachte lucht al is binnengestroomd. Wil je 's ochtends omhoog rijden dan loop je een grotere kans sneeuwkettingen om te moeten leggen.

Let wel, deze perikelen zijn voor Frankrijk en zeker de zuidalpen minder aan de orde tenzij je de Brennerpas over moet. In Italië zelf valt waarschijnlijk alleen langs de grens met Oostenrijk sneeuw. In de Dolomieten zal weinig vallen, net als in de zuidelijke Franse Alpen.

Vooral maandag mooi weer

Wat gebeurt daarna? Zondag trekt de neerslag langzaam uit Oostenrijk weg en klaart het vanuit Frankrijk op (daar volgt al een mooie dag), maar het kan tot in de middag duren voordat het overal droog is geworden. Maandag lijkt overal een mooie dag te worden met veel zon maar ook hoge temperaturen. We gaan in de dalen dan weer richting 20 graden.

Veel onzekerheid

Over de lange termijn zijn de modellen het nog niet eens. Het Amerikaanse model voorziet nieuwe storingen vanuit Frankrijk en door een naar zuid draaiende wind krijgt Italië daar vanaf dinsdag ook mee te maken. Tegelijkertijd komt Oostenrijk in de föhn, maar de betrouwbaarheid is niet groot.

Ter indicatie is dit de pluim met de verwachte temperatuur op 1500 meter en wit omcirkeld de verwachte neerslag in de omgeving van het Italiaanse Livigno. De groene hoofdberekening voorziet vanaf dinsdag veel neerslag, maar staat bijna alleen.

null

Het Europese model voorziet dat de wisselvalligheid pas later terugkomt. Kortom, verder kijken dan maandag heeft eigenlijk nog geen zin.

Samengevat:

  • Woensdag en donderdag: afgezien regionaal wat hoge bewolking veel zon
  • Vrijdag: vanuit het noordwesten toenemende bewolking, 's avonds in het noorden wat regen en sneeuw
  • Zaterdag: veel regen en sneeuw in Oostenrijk en Zwitserland. In Italië en de zuidelijke Franse Alpen weinig of geen neerslag
  • Zondag: naar het oosten wegtrekkende neerslag. In Frankrijk en Italië zon
  • Maandag: vrij zonnig en heel zacht
  • Dinsdag: onzeker
Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het ziet er naar uit dat het seizoen in vele gebieden er volledig opzit. op bergfex overal op 1500 meter temperaturen rond 10 graden en aanhoudende regen.

@Eric er kan nog zoveel veranderen. Als e westelijke stroming er volgende week komt kan er zomaar een flink pak sneeuw tot in de dalen vallen. En die temperaturen van boven de 10 graden hoeven nog geen eens een probleem te zijn bij een lage luchtvochtigheid. Daarnaast zitten ze nog in de glazenbol termijn, wat wil zeggen dat het nog een paar keer zal veranderen.

Born to Ride

vrijdag morgen richting Val Thorens : we zien wel wat het weer wordt…niets zo veranderlijk als het weer in de bergen. We gaan zowiezo genieten!

Ik lijk ineens de kans te hebben om vrijdag ‘vrij’ te maken. Laat ik dan net in Lausanne zitten ;-)
Wel lekker warm die dag, maar dus een leuke kans om eens wat nieuwe ski’s te testen en aan de slush-techniek te werken. We gaan i.i.g. maar zo hoog mogelijk zitten die dag (Les Crosets een optie?)…

I.i.g. weer bedankt voor het weerbericht, @Roel! Blijft mooi om zo een heel winterseizoen op de hoogte te blijven van de weer- en sneeuwsituatie in de Alpen.

Vanavond vertrek naar Skiwelt, als beginners leek dat een logische keuze maar nu door het weer wat minder. Zijn er gebieden in de omgeving waar het zaterdag en eventueel zondag beter is? Is het de moeite waard om verder te rijden?

Zoals hier al vaker gezegd zit het seizoen er nog lang niet op. Alleen zul je het in Oostenrijk wat vaker hoger moeten zoeken. Op zich niks mis mee. Frankrijk heeft gewoon sowieso hogere gebieden. Dat er lager wat regen valt is voor deze tijd van het jaar ook niet verrassend.

Nederland ook een vrij nat weekend. Zonde! Weer herfst…

OJA, vergeet niet te stemmen ;)

Not all who wander are lost

Die eerste foto ziet er toch mooi uit!?
Aussois, daar ben ik vanaf zaterdag, doen we een rondje Eskimo en zullen wel zien hoe het weer de rest van de week zal verlopen. Zolang het geen regen is ben ik al blij!

LA NORMA😍☃️

Tsja, hogere gebieden… Dat is hier alleen de Kitzsteinhorn… @matthias123 Het is momenteel hard achteruit aan het gaan op de “lagere” pisten, dwz onder de 1600m in het Salzburgerland. Vandaag in Loser geweest, en als het gaat regenen dan is het dit weekend gebeurd. Zo gaat het voor veel gebieden die geen hele dikke bak kunstsneeuw hebben kunnen en mogen spuiten.
De basis is in ieder geval behoorlijk weg, en zal als de voorspellingen uitkomen helemaal wegregenen onder de 1200m. Vanaf die hoogte heb ik al verschillende bruine plekken en gaten gezien, ook op noordhellingen. En is de basis weg, dan moet het echt flink dumpen wil het nog zin hebben om de boel te prepareren.
En als een gebied noodgedwongen is gesloten, zal het te kostbaar zijn weer te prepareren en te openen. De Naglkopf is bijvoorbeeld al weer een week dicht, na een seizoen van nog geen 8 weken…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie