Allemaal duimen voor een lage sneeuwgrens

Roel op 17 maart 2017· 19 reacties

Droomcondities in Ski Arlberg (foto: CJA Hulskamp)
Droomcondities in Ski Arlberg (foto: CJA Hulskamp)

Aan alle mooie dingen komt een einde, ook aan het mooie weer. We nemen vandaag afscheid van de lente, want morgen ziet het er heel anders uit langs de hele noordkant van de Alpen. Regenwolken domineren dan het weer met alleen hogerop veel sneeuw. Ik zou zeggen duim morgen met alle macht voor een ‘acceptabele’ sneeuwgrens van zo’n 1200 meter, dat lijkt mij het maximaal haalbare. Wat volgt zijn een paar hele aardige dagen.

Anderhalve dag doorbijten

Het kan maandag zelfs zo mooi worden als op bovenstaande foto van @CJAHulskamp uit Ski Arlberg. Als je maar hoog genoeg gaat zijn dit soort foto’s begin volgende week waarschijnlijk alweer te maken. In Frankrijk, Zwitserland en Italië zelfs zondag al. Daarvoor moet je dus wel de hoogte in want voor de lagere gebieden staat er een regendag op het programma.

Anderhalve dag duurt het zo’n beetje voordat de neerslag de Alpen weer verlaat. Met wat geluk zien we zondagmiddag de zon weer terug in Oostenrijk en dan zullen we moeten zien wat de schade is. Ik ga uit van een sneeuwgrens tussen 1500 en 1800 meter en vooral zaterdagmorgen kan het even tot 1200 meter sneeuwen. Zoals gezegd, de hogere skigebieden profiteren er alleen maar van. In ieder geval de gletsjerskigebieden van Zillertal 3000 of Sölden pakken een dikke halve meter mee.

Op de gletsjers is de sneeuw volgende week perfect (Foto: Sölden)
Op de gletsjers is de sneeuw volgende week perfect (Foto: Sölden)

In Avoriaz (F) schijnt zondag waarschijnlijk weer de zon
In Avoriaz (F) schijnt zondag waarschijnlijk weer de zon

West- en zuidalpen droog

Waar het ook zeker niet slecht is zijn de Franse Alpen en Italië, mits je opnieuw hoog genoeg gaat. Sneeuwen zal het daar maar weinig, maar bewolking vind je er ook veel minder. Het zicht is er tenminste goed, zowel in als na het weekend.

Volgende week begint aardig

Maandag profiteert het hele Alpengebied van mooie opklaringen als gevolg van een soort niemandsland waarin de Alpen zich bevinden. Dat geldt ook deels voor de dinsdag, al komt een zwakke storing boven Duitsland wel dichtbij. Ik ga er op dit moment vanuit dat pas woensdag vanuit het westen serieuzere bewolking komt opzetten waaruit neerslag valt. Het eerst in Frankrijk, later uitbreidend naar Zwitserland en Italië. Let wel, het is al die tijd gewoon erg zacht dus sneeuw moet je pas boven 1600 tot 1800 meter verwachten.

Voor de vakantiegangers naar Oostenrijk is dit eigenlijk best goed nieuws. Zij zullen morgen en deels zondag een bittere pil moeten slikken (met hogerin sneeuw), maar begin volgende week lijkt het hier redelijk rustig te blijven met af en toe wat zon. Daarbij blijft mijn advies: begin vroeg, en zoek de hogere pistes en noordhellingen op. Het is nu eenmaal zacht.

Boven 2000 meter blijven de condities voorlopig uitstekend (Kleinwalsertal, Ifen (Foto: Hans ter Braak))
Boven 2000 meter blijven de condities voorlopig uitstekend (Kleinwalsertal, Ifen (Foto: Hans ter Braak))

Samengevat:

  • Zaterdag: in Oostenrijk en Zwitserland nat. Boven 1500-1800 meter sneeuw. In de Franse en Italiaanse Alpen alleen in noordelijke gebieden enige regen en sneeuw.
  • Zondag: wegtrekkende regen uit Zwitserland en Oostenrijk, zon in Frankrijk en Italië.
  • Maandag: vrij zonnig en zacht
  • Dinsdag: wisselend bewolkt, mogelijk een drup regen
  • Woensdag: eerst nog zon, in het westen opkomende regen en sneeuw

Ik ga er nog een paar daagjes tussenuit naar Hinterglemm, die lagere sneeuwgrens is ook een beetje eigen belang. Ik duim keihard mee :-). Komende week is Morris weer van de partij voor de laatste ontwikkelingen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Tja, zondag voor weekje naar Laax, gezien de verwachte hoge temperaturen (> 10 graden) in de skidorpen (rond 1100 m) neem ik maar dunne ski kleding mee en zal vooral hogerop blijven. Maandag zal dus een mooie dag worden, dus die heb ik al in de pocket :-)

*bericht bewerkt door Chonn op 17 mrt 2017 07:58

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Veel plezier dan! Ik moet nog een weekje wachten, ook te overzien, en als de voorspellingen hier kloppen gaan we in het Ahrntal de sneeuw in ;)

Ik duim ook mee Roel! Vannacht richting Brandnertal, het lijkt er op dat de gedeelde skipas met Montafon nu wel goed uitkomt ivm de hoogte. ?

Veel plezier voor de mensen die aankomende week nog lekker van de sneeuw mogen genieten!

Later in de week ziet het er ook erg neerslagrijk uit. Dan wel voor west/zuidwest/zuid. Nog iets te ver weg om er iets zinnigs over te zeggen, maar stond al vaker in de kaarten.

Not all who wander are lost

@Edwin. dat is alleen het Amerikaanse model. Het Europese model ziet hogedruk dus inderdaad nog heel onzeker.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hi Roel, veel plezier daar. Ik ben nog in dubio. Wolkenstein (Selva), Les Sybelles of toch naar Tignes. Tips een week vol goede sneeuw en de juiste temperaturen?

Ik duim mee, morgen op pad naar Montafon. Dalafdaling zal wel niet veel soeps meer zijn, maar met een beetje een lage sneeuwgrens verwacht ik wel mooie pistes voor het begin van de week. Verder veel zonnen als ik zo kijk…

Vanmorgen in Solden aangekomen, heerlijk weer, hogerop fantastische pistes. De dalafdaling naar de Gigijoch is nu echter al drama. Die slaan we mooi over!

La Rosiere vanaf zaterdag over een week. Ik hou van Kaiserwetter. Hoe is de verwachting? Amerikanen geven veel sneeuw vanaf donderdag. Europese collega’s zijn wat behoudender. Wat zegt jullie glazen bol?

Hogedrukweer voor la Rosiere vanaf 25 maart? I crossed my fingers!

La Rosiere vanaf zaterdag over een week. Ik hou van Kaiserwetter. Hoe is de verwachting? Amerikanen geven veel sneeuw vanaf donderdag. Europese collega’s zijn wat behoudender. Wat zegt jullie glazen bol?

Dutchpaul op 17 mrt 2017 10:34

Goed schudden, dan gaat het sneeuwen…

null

Kom maar door met die sneeuw uit het ZW voor volgende week. Volgende week vrijdag richting AdH, dus een lekker pakje vers erbij is altijd goed :D

Born to Ride

Dag iedereen, mijn eerste post hier na toch wel enige tijd deze pagina te volgen! ;-)

Ik vertrek vanavond vanuit Brussel met het vliegtuig naar Salzburg om dan door te reizen naar Radstadt, mijn vaste “winter-Ski stek”.
Voor morgen zal het dan precies niet veel soeps worden… ach ja, niets aan te doen!
Ik hou jullie op de hoogte hoe het er verder uitziet daar! :-)

*bericht bewerkt door hougie op 17 mrt 2017 11:12

@Roel, klopt. Al komt de nieuwe run wederom met een beste bak cumulatieve neerslag.

null

Not all who wander are lost

Morgen vertrekken naar het Gastein dal. Heb voor de zekerheid ook maar een zwembroek in gepakt ;)

Op dit moment behoorlijke regenval in Flaine!

Kleinwalsertal ligt de sneeuwgrens rond 1500 M volgens Hans ter Braak. Wel zware sneeuw en veel wind

Not all who wander are lost

Hier in gerlos ligt de sneeuw grens op ongeveer 1800 meter. Daaronder harde regen. Vanmorgen was t nog wel te doen maar nu is t niet leuk meer.

Vanmorgen in Radstadt nog perfect kunnen skien maar deze de middag beginnen regenen en nu regent het pijpenstelen. Sneeuw was best nog goed te noemen, heb al erger geweten!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie