Bescherm jezelf tegen de zon

Rogier op 08 oktober 2017· 27 reacties

Heerlijke sneeuw, heerlijke zon, maar die zon is ook gevaarlijk

Een lichte huid, zeer blond, woonachtig in de bergen en veel buiten. Ik ben misschien wel teveel buiten. Natuurlijk doe ik mijn best om genoeg zonnebrand te smeren maar je weet hoe dat gaat, toch? Een jaar geleden kreeg ik een keiharde reminder hoe gevaarlijk de zon kan zijn. Een moedervlek ging raar doen. Ik ging langs bij de dokter, deze was er niet gerust op. Foto’s werden doorgestuurd naar de dermatoloog. Als het ernstig was zou deze mij bellen. Ik was nog niet thuis of mijn telefoon rinkelde al.

Huidkanker

De dermatoloog wilde dat ik zo snel mogelijk langs zou komen. Liever gisteren dan vandaag. De moedervlek die van kleur en maat was verandert en ook nog eens uit zichzelf was gaan bloeden was in haar ogen geen goed nieuws. Het bleek het beginstadium van huidkanker. De moedervlek werd meteen weggesneden en er werd onderzoek gedaan of het al was uitgezaaid. Dat was gelukkig niet het geval. Maar ik was flink geschrokken. Een aantal vervolgonderzoeken verder is alles gelukkig helemaal goed maar ik kan je vertellen dat ik mijzelf nu (nog) veel beter tegen de zon bescherm.

Ik ben niet de enige

Dit is een best heftig verhaal. Ik heb ook getwijfeld of ik dit wel op deze manier wereldkundig wilde maken maar ik besloot dit te doen om andere wintersporters te waarschuwen voor het gevaar van de zon. Zeker wintersporters uit de Lage Landen. Want zoals mijn dermatologe zegt: “Jullie blanke huid is niet gemaakt voor de sterke zon in de Alpen. Het is al helemaal niets dat jullie zo vaak zo hoog in de bergen zijn met de sterke straling”. Buitenlander of niet, ik ben niet de enige. Ik ken dit verhaal van skileraren, berggidsen en werknemers van skigebieden.

10% werknemers skigebieden met tekenen van huidkanker

Dermatologen hebben de afgelopen vijf jaar de Amerikaanse skigebieden van Deer Valley en Snowbird bezocht en daar werknemers gescreend op huidkanker. Bij de 294 deelnemers aan de test werden er 38 keer (tekenen van) huidkanker geconstateerd. Meer dan 10%, een ongekend hoog percentage. Zon en in het bijzonder de combinatie van zon en sneeuw is erg gevaarlijk voor onze huid. Dit geldt ook als je alleen op vakantie bent in de Alpen. Omdat de atmosfeer dunner is laat deze meer straling door en daarnaast weerkaatst de sneeuw 90% van het UV-licht. Kortom de UV-straling is vele malen hoger dan in Nederland en België. Trouwens, ook als het bewolkt of mistig is, is de UV-straling nog groot. Verkijk je daar niet op.

Ook bij bewolkt weer is de UV-straling gevaarlijk hoog

Waarschuwing KWF

Het Nederlandse KWF Kankerbestrijding waarschuwt met klare taal over de risico’s van de UV-piekbelasting tijdens de wintersport. Op hun website valt te lezen: “Op de piste wordt de ongewende huid blootgesteld aan een hoge dosis UV-straling. Dit zorgt voor een grote kans op verbranding en daarmee een vergroot risico op huidkanker. Door de kou merken mensen vaak te laat dat de huid verbrandt en smeren zich daarom minder snel in. Uit recent onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding (oktober 2015) blijkt dat 68% van de ouders zich altijd insmeert, terwijl 41% van de jongeren aangeeft dit zelden of nooit te doen tijdens wintersport.”

Ga naar de dokter

Zelf heb ik nu regelmatig een herhalingsafspraak bij de dermatoloog. Ik ben blij dat ik meteen, bij het veranderen van kleur van die moedervlek naar de dokter ben gegaan. Volgens mijn huidarts had de uitkomst wel eens heel anders kunnen zijn als ik later was gegaan, zelfs enkele weken al. Mocht je dus veranderende of verkleurende vlekjes, moedervlekken of andere rare plekjes op je huid hebben twijfel niet om langs een arts te gaan. Maar veel beter is om de kans op huidkanker zo klein mogelijk te houden. Het is van belang jezelf te beschermen.

Bescherm jezelf

Wees niet bang dat je met zonnebrand niet bruin wordt. Bruin worden en verbranden is sowieso iets anders. Zorg er gewoon voor dat je niet verbrand. Dit is in de winter nog lastiger dan in de zomer, want je voelt het verbranden pas laat omdat het relatief koud is. Let helemaal op bij kinderen.

Tips om jezelf tegen de zon te beschermen:

  • Draag beschermende kleding;
  • Draag hoofdbedekking. Natuurlijk het liefst een helm op de pistes. Maar bedek je hoofd ook op het terras. Denk aan een hoed, pet of muts;
  • Draag een goede zonnebril / skibril;
  • Smeer jezelf in met een hoge factor zonnebrand (minimaal 30, persoonlijk gebruik ik 50+) en herhaal dat meerdere keren per dag. Smeer jezelf een half uur voordat je de pistes opgaat in. Herhaal het insmeren elke 2 uur;
  • Gebruik een vette zonnebrandcrème en geen crème op waterbasis. Deze laatste kan bevriezen. Ook zorgt een vette crème ervoor dat de huid niet uitdroogt wat in de koude, droge berglucht snel kan gebeuren;
  • Gebruik lippencrème met hoge beschermingsfactor;
  • Blijf, als dat niet nodig is, weg uit de volle zon.

Meer info over de zon en huidkanker vind je op de site van het KWF.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Mattie8 oktober 2017 · 09:32

Kan niet vaak genoeg voor gewaarschuwd worden. 👍 Rogier.

C468 oktober 2017 · 09:53

een andere factor die ook nog eens nadelig is van teveel zon: je huid verouderd er veel sneller door. Van die zongebruinde gerimpelde hoofden beetje ouderwets eigenlijk ook. En niet mooi en slecht voor de huid ;)

Mits een goede zonne/skibril kan het licht en de reflectie echt deugd doen ipv van die donkere wolken de hele dag. Echt oppeppend is dat wel. Maar opletten dus ook voor je ogen.

Annie-s8 oktober 2017 · 10:14

Ondanks dat ik een lichte gekleurde huid heb is er toch ook bij mij huidkanker geconstateerd. Deze is wrs ontstaan door een huidbeschadediging opgelopen toen ik 12 was en zo’n 40 jaar later is gaan “werken”. Gelukkig op tijd bij enzo maar nu smeer ik dus altijd factor 50 op mijn gezicht en vergeet ook je handen niet.

SkiBeppie8 oktober 2017 · 12:42

Een ‘goede’ zonnebrand creme is een die echt voor wintersport is bedoeld en niet een restje van de zomer-zonnebrandcreme, want die zijn altijd op waterbasis.

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Pieter2309768 oktober 2017 · 13:17

@Rogier , kan je eigenlijk verbranden met kerst en nieuwjaar , lage uv ,zon die weinig kracht heeft

Rogierauteur8 oktober 2017 · 13:22

@Pieter230976 Jazeker, de zon is dan niet zo sterk als in het voorjaar, maar zo meerdere keren sterken dan in Nederland. In de Alpen altijd smeren!

Click. Click. Peace
elisabeth1018 oktober 2017 · 13:23

Heeft iemand tips voor een goede zonnebrandcreme voor de wintersport? En lippenspul ook?

DrPhil8 oktober 2017 · 13:40

@Skibeppie: hoezo is zomerzonnebrandcreme altijd op waterbasis?
Op waterbasis moet je inderdaad niet kopen, dat is waar. Ook niet in de zomer, trouwens! Overigens wel een nuttige toevoeging.

*bericht bewerkt door DrPhil op 08 okt 2017 13:48

jaapheeringa398 oktober 2017 · 20:44

Goed verhaal, om deze reden mijd ik liever de terrassen in de volle zon midden op de dag en zit als ik met een groep ben die buiten wil zitten het liefst in de schaduw. Relaxed een uurtje zonnen is verleidelijk, maar gevaarlijk omdat je dan helm handschoenen sjaal bril etc. af doet.

Pieter2309768 oktober 2017 · 20:48

ik ben soms jaloers van mensen in de bergen die zo donker bruin worden van de zonweerkaatsing op de sneeuw

Rogierauteur8 oktober 2017 · 21:03

@Pieter230976 geloof me dat is geen huidkanker waard… en ook met smeren wordt je bruin…

Click. Click. Peace
Skimams8 oktober 2017 · 23:26

Wat goed dat je dit onderwerp hier ter sprake brengt @Rogier
Gelukkig heb jij niet getwijfeld en heb je je snel bij je arts gemeld.

mama on a mission in the snow
HansM9 oktober 2017 · 00:36

SkiBeppie: ik weet niet waar je dat kulverhaal vandaan hebt. Maar een goede zonnebrandgel/creme is algemeen toepasbaar, of dat nu in de winter of de zomer is, de zon maakt echt geen onderscheid. Ik gebruik zelf de producten van Island Tribe zowel in de zomer als in de winter.

*bericht bewerkt door HansM op 09 okt 2017 00:37

DrPhil9 oktober 2017 · 01:04

@HansM: zonnebrand op waterbasis kan bevriezen en je zweet het er zo af. Dat gezegd zijnde zijn er natuurlijk ook (goede) zomer-zonnebrands op niet-waterbasis (olie?).

Matthias1239 oktober 2017 · 07:15

Gewoon een goede watervaste zonnebrandcreme kopen, zowel in zomer als in de winter. Watervaste zonnebrandcremes zijn namelijk nooit op waterbasis omdat die gelijk zouden oplossen. Aangezien ik hier op 200m van het strand woon en zeer regelmatig even een duik in de zee neem komt er sowieso nooit iets anders dan watervaste creme in huis.

Born to Ride
Hooykaas9 oktober 2017 · 09:17

Kan inderdaad niet vaak genoeg voor gewaarschuwd worden.
Ik heb een vriend die huisarts is en die krijgt steeds vaker patiënten met deze klachten in zijn praktijk.

PC2K9 oktober 2017 · 09:51

Moest even googlen voor zonnebrand op waterbasis, maar gelukkig zijn dat er niet zo veel.

Ik gebruik in de zomer en winter hetzelfde spul, in beide gevallen wil ik zweet/zwem bestendige en langdurige beschermende zonnebrand. Heb veel verschillende merken gebruikt, met wisselende ervaring.

Ik gebruik nu meestal Vision of P20, beide zijn ‘all-day’ zonnebranden die heel lang blijven werken. P20 werkt zelfs zeer goed na een flinke duik in het water.

Nelis9 oktober 2017 · 10:03

Tsjonge, dat was vast schrikken @rogier. Goede waarschuwing. Smeren deden we altijd al, maar nu ook maar even een tubetje mee voor op de piste. Een keertje extra kan geen kwaad.

Bergen + Sneeuw = ❤
Menn09 oktober 2017 · 11:13

@Rogier nieuwschierigheid en om zelf er ook beter op te kunnen letter. Waar zat het “rare” moedervlek plekje uiteindelijk? Op een plek die normaal veel zon ziet neem ik aan?

Ikzelf ben me ook wel eens vergeten in te smeren in de bergen, met uitzonderlijk vervelende resultaten die tot 3 weken naar het verbranden nog opkwamen (zonne allergie in heel mij gezicht die zich verspreidde naar plekken die zelden zon zien.

Ik heb nu standaard een pet in mijn ABS zitten om op te zetten als de helm afgaat.

Rogierauteur9 oktober 2017 · 12:08

@Menn0 Je moet op je gehele huid letten. En in het bijzonder op de huid die veel in de zon komt. Ik zou niet durven zeggen op welke plek je meer moet letten. De plek waar deze kanker bij mij ontstond hoeft niets te zeggen over de plek waar jij moet opletten ;-)

Ik heb ook een hoed gekocht die ik altijd opzet als ik naar buiten ga in de zon. Want mijn weinige haar biedt ook al weinig bescherming ;-)

*bericht bewerkt door Rogier op 09 okt 2017 12:28

Click. Click. Peace
Menn09 oktober 2017 · 13:51

@Menn0 Je moet op je gehele huid letten. En in het bijzonder op de huid die veel in de zon komt. Ik zou niet durven zeggen op welke plek je meer moet letten. De plek waar deze kanker bij mij ontstond hoeft niets te zeggen over de plek waar jij moet opletten ;-)

Ik heb ook een hoed gekocht die ik altijd opzet als ik naar buiten ga in de zon. Want mijn weinige haar biedt ook al weinig bescherming ;-)

Rogier op 9 okt 2017 12:08

Ik snap dat alles gechecked moet worden. Maar zat de moedervlek regelmatig in de zon of kan het ook indirect onstaan. Eg. verbrand op de benen en armen en dan een indirect effect op je rug welke niet verbrand is etc.

Rogierauteur9 oktober 2017 · 14:57

Het zat op mijn been, (binnenkant knie) dus minder in de zon dan mijn gezicht. Maar in de zomer en voorjaar erg vaak in de zon. Ik weet niet of het indirect kan en wil niet op de plek gaan zitten van goede huidartsen. Maar volgens mijn huidarts was de zon zeker schuldig. Ondertussen zijn er meerdere plekjes (goedaardiger) weggehaald, hoofd en arm. Over een maand ga ik weer op controle.

Click. Click. Peace
JoyceDruijts9 oktober 2017 · 15:02

Beste @Rogier,
Top dat je dit geplaatst hebt! Ik weet als geen ander hoe het voelt , helaas!
En ja, er kan niet genoeg gewaarschuwd worden

joepiedepoepie9 oktober 2017 · 15:08

Met huidkanker niet alleen goed smeren als de zon schijnt maar ook bij schaduw, slecht weer, etc. Eigenlijk gewoon altijd. En idd. Ook altijd goed je hoofdhuid beschermen.
Helaas ook ervaring met huidkanker terwijl ik, op vakanties na, niet eens zo vaak buiten kwam én amper in de zon zat.

*bericht bewerkt door joepiedepoepie op 09 okt 2017 15:08

miepmiep9 oktober 2017 · 20:35

Bestaat er ook zonnebrand creme voor de wintersport zonder zooi er in? heb wel voor de zomer maar die ik denk ik niet voor de wintersport gebruiken… ?

joepiedepoepie10 oktober 2017 · 00:39

@miepmiep Ik ben allergisch voor van alles en gebruik zonnebrand van La Roche-Possay. In de zomer én in de winter.

SkiBeppie10 oktober 2017 · 07:30

SkiBeppie: ik weet niet waar je dat kulverhaal vandaan hebt. Maar een goede zonnebrandgel/creme is algemeen toepasbaar, of dat nu in de winter of de zomer is, de zon maakt echt geen onderscheid. Ik gebruik zelf de producten van Island Tribe zowel in de zomer als in de winter.

HansM op 9 okt 2017 00:36

dit ‘kulverhaal’ heb ik van een collega die dermatoloog is.

Once you're over the hill, you might as well ski down.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.