Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Sportief gebiedje binnen de Zugspitz Arena: Grubigstein

Lieke op 03 november 2018· 7 reacties


De Grubigstein is de huisberg van Lermoos, een van de meest populaire dorpen in de bij veel Nederlandse wintersporters bekende Zugspitz Arena. De Fernpassstrasse B179 komt hier vlak langs maar als je op doorreis bent zie je dit skigebied niet eens. De Lermoostunnel gaat namelijk precies onder de Grubigstein door. Degenen die wel stoppen vinden hier een van de meest sportieve skigebieden van de Zugspitz Arena.

Stapvoets rijden

Vanaf onze thuisbasis Zirl (vlakbij Innsbruck) rijden we over de Fernpass naar Lermoos. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want met sneeuwval is het bijna vanzelfsprekend filerijden op deze bergpas. Vrachtwagens moeten kettingen omleggen en we kunnen niets anders dan een aantal kilometer stapvoets rijden. Uiteindelijk komen we alsnog om half 10 aan bij het dalstation om de Grubigstein te verkennen. Kom je vanuit Nederland dan heb je deze problemen niet, want dan bereik je al voor de Fernpass je bestemming.

Deze perikelen heb je vanuit Nederland bijna niet als je naar Lermoos rijdt

Laagseizoen: bijna niemand bij het dalstation

Skiën op de Grubigstein

In totaal is er zo’n 27 kilometer aan pistes op de Grubigstein. Mocht het met de sneeuw tegenzitten dan kan het grootste deel kunstmatig besneeuwd worden. Gelukkig merken we vandaag niks van kunstsneeuw en wordt de sneeuwlaag op daken, heggetjes en bankjes langs de weg alleen maar dikker als we het dorp binnenrijden. Iets buiten het dorp ligt de gondel. Het is buiten de vakantie om, dus er staan weinig auto’s op de parkeerplaats en we kunnen helemaal vooraan parkeren. Naar buiten kijkend vanuit de gondel genieten we van de volledig witte bomen en zien we een aantal onverspoorde afdalingen die ons ongeduldig maken. De hele ochtend vermaken we ons in de poeder. We komen bijna niemand tegen en het is heerlijk om tussen de dwarrelende sneeuwvlokken naar beneden te skiën. Het skigebied heeft gevarieerde afdalingen en voor meer ervaren skiërs vind ik skiroute 12 een aanrader.

Wolfratshauser Hütte

Op 2050 meter vind je Gipfelhaus Grubigstein. Wil je genieten van een mooi uitzicht over de bergen en een fijne sfeer op dit bijna hoogste punt, dan is dit een leuke plek om te eten. Persoonlijk is mijn favoriet echter de Wolfratshauser Hütte, deze hut is iets minder makkelijk te bereiken (via een skiroute) maar als je er eenmaal bent kun je genieten van goed en lekker eten en helemaal speciaal lijkt het me om in deze hut te overnachten en de volgende ochtend de eerste poederafdaling voor jezelf te hebben. Helaas staat dit voor ons niet op de planning. Na de lunch gaan de schnallen weer dicht en vinden we nog een paar mooie afdalingen en off-piste mogelijkheden tussen de bomen. Na een heerlijke dag skiën we aan het einde van de middag de dalafdaling weer naar beneden.

Familiegebied

Door de enorme sneeuwval was het zicht niet al te best (en konden we weinig goede foto’s maken), maar het skiën was geweldig! Ik zou dit gebied vooral families willen aanraden omdat het niet heel groot is en er mooie faciliteiten voor kinderen zijn. Je vindt hier bijvoorbeeld de kortste gondel van Oostenrijk die alleen maar een oefenhelling ontsluit. Bij de restaurants kun je goed eten en zowel in het dorp als in het skigebied hangt een gemoedelijke sfeer. Voor gevorderde skiërs is de uitdaging voornamelijk op rode pistes te vinden (zwart is er nauwelijks) en je vindt er enkele off-piste lijnen. Wat ons betreft is de Grubigstein een van de meer veelzijdige skigebieden binnen de Zugspitz Arena.

Lieke

Plaats een reactie

Skifrick3 november 2018 · 08:40

Leuke review! Mooie herinneringen aan dit gebied, we zijn hier vele jaren geweest en heb in dit gebied leren skiën. Aanrader, vooral met de relatief nieuwe gondel naar de top en op het kinderland.

luuk777w4 november 2018 · 13:59

Van 2004 tot 2012 geskied, en er tevens leren skiën.
Veel mooie herinneringen aan over gehouden.
Erg leuk en mooi gebied!

Wintersport, het beste wat er is.
Luc65 november 2018 · 16:00

Leuk! Ook ik heb hier (in de vroege jaren 90) de eerste meters op (toen nog geen carve) ski’s mogen maken. Leuke flashbacks aan ‘toen’ had ik afgelopen januari, toen ik er tijdens een weekendje skihoppen weer ben geweest. Dit is ons zó goed bevallen dat we er ook komende januari weer een weekend zijn te vinden. Perfecte uitvalsbasis ook overigens, voor als je de volledige Zuspitz Arena wilt verkennen. Alles is met de gratis skibus of natuurlijk de eigen auto eenvoudig te bereiken. Verder wat Lieke schrijft: leuk allround gebiedje met links en rechts nog wat leuke uitdagende pistes ook. Derde foto is overigens niet van het dalstation maar het mittelstation (bovenaan de Grubigsteinbahn).

poedermeneer
Skifrick5 november 2018 · 16:13

Derde foto is overigens niet van het dalstation maar het mittelstation (bovenaan de Grubigsteinbahn).

Luc6 op 5 nov 2018 16:00

Inderdaad nu je het zegt, dit is waar vroeger die 1 persoons stoeltjeslift naar de top startte

Luc65 november 2018 · 16:58

Derde foto is overigens niet van het dalstation maar het mittelstation (bovenaan de Grubigsteinbahn).

Luc6 op 5 nov 2018 16:00

Inderdaad nu je het zegt, dit is waar vroeger die 1 persoons stoeltjeslift naar de top startte

Skifrick op 5 nov 2018 16:13

Klopt. En daar bibberde ik als klein jochie nog best voor. Lift ging (en die nieuwe gondel nu ook) over een leuk met net overspannen ravijn en dat voelde in zo’n klein eenpersoons ‘rekje’ best sensationeel;)

poedermeneer
Ski-Ed7 november 2018 · 13:25

Helaas geen foto van het ravijn maar wel vanuit de oude 1 pers. lift welke nu is vervangen door een gondel.

Arno1111 november 2018 · 12:10

Enkele jaren geleden ook last minute naar Lermoos gereden voor een short trip eind Maart. 2 van 3 dagen sneeuwval gehad en toen eerste stappen gezet met treeruns , geweldig die diepsneeuw!
Heb er mij 2 dagen vermaakt maar 3de toch gekozen om een dag naar Ehrwald te gaan.
Lermoos is voor iedereen toegankelijk, en zelfs de gevorderden zullen hier plezier hebben maar het gebied is voor mij te klein voor een hele week dus best te combineren met andere gebieden in de Zugspitze Arena.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Plaats een reactie