De gezellige Tiroler Almhuttendorpen

Lieke op 29 november 2017· 14 reacties

null

Op wintersportvakantie een typisch Oostenrijkse sfeer beleven! Je eigen hut, frisse berglucht en luxe in een van de traditionele Almhütten dorpen in Oostenrijk. Twijfel je ook wel eens of je een hotel zal boeken of een appartement zal huren in je vakantie? Wij sliepen deze winter in een Hüttendorp aan de Achensee. Een nieuw fenomeen dat steeds populairder wordt en ik snap wel waarom!

Wat zijn Almhütten?

De Almhütten dorpen bestaan uit meerdere kleine en grotere traditionele Oostenrijkse hutten op negen verschillende locaties in Tirol. Het woord zegt het al: het voelt authentiek en gemoedelijk aan, net een klein houten dorp. Je kiest je eigen hut, met stijl naar keuze, en zo luxe als je zelf wilt. Sommige hutten zijn voorzien van wellness faciliteiten, anderen zijn traditioneler. Allemaal zijn ze gericht op privacy, rust en gelegen in de prachtige natuur.

De hut aan de Achensee

Wij verblijven een nacht in een gezellige hut aan de Achensee. De hut is bijzonder ruim opgezet. Niet zoals in sommige Franse skidorpen waar je in betonnen hokken dan allemaal dicht op elkaar zit. Als je hier met familie of een vriendengroep overnacht heb je alle ruimte, en vandaag hebben we het helemaal voor onszelf. Er is een ruime keuken waar je ‘s avonds gezellig kan koken, maar omdat wij er maar een nachtje zijn kiezen we ervoor om bij Angelika, onze gastvrouw, in het restaurant te gaan eten. Na het avondeten spelen we wat spelletjes en relaxen we in de comfortabele woonkamer met fijne bank. Ik vind het altijd speciaal om in hotels te overnachten, maar nu ik hier zo zit zou ik hier echt wel een week op vakantie willen! De Oostenrijkse houten gebouwtjes geven een warm en winters gevoel. Voordat we gaan slapen maken we nog een kleine winterse wandeling langs de Achensee en begint het licht te sneeuwen.

null

Verse sneeuw!

De volgende ochtend worden we uitgerust wakker en laten we ons verrassen door het prachtige uitzicht want… het heeft vannacht gesneeuwd! Na een heerlijk ontbijt stappen we in de auto om na vijf minuutjes al aan te komen bij de gondel van Maurach. Met een gids gaan we het Rofangebergte in om te skitouren. Na een hoop zweten komen we boven aan en halen we de vellen onder de ski’s vandaan om af te dalen. Met een heerlijke lunch bij de Erfurter Hütte sluiten we onze dagen bij de Achensee af.

Voor wie geschikt?

Ga je op vakantie met familie of vrienden, houd je van privacy maar ook van gezelligheid met elkaar? Dan is een van de Almhütten dorpen misschien wel de plek om te overnachten tijdens jouw wintersport. Let wel op welke locatie je kiest, want de prijzen en faciliteiten en skigebieden verschillen enorm. Bij de Achensee zijn de huisjes in het Almhüttendorf niet extreem luxe, maar simpel en lekker ruim.

Lieke

Plaats een reactie

Nieuw fenomeen? Hameau de Flaine bestaat al sinds begin jaren '90! In veel (Oostenrijkse en Franse!) skigebieden vind je dit soort chalet/almhutdorpjes. Of het authenthiek aanvoelt, zal wel per persoon verschillen (persoonlijk vind ik het meer een soort van Landal in de sneeuw), maar dat dergelijk hutjes populair zijn snap ik wel.

“voelt authentiek aan”.
Dan weet je het wel…

Wat ik mij bij het lezen oprecht afvroeg: Is dit een advertorial of een column.

Fun Lovin' Skier

“De hut is bijzonder ruim opgezet. Niet zoals in sommige Franse skidorpen waar je in betonnen hokken dan allemaal dicht op elkaar zit.”

Het kan aan mij liggen en misschien mis ik iets, maar wat is de relevantie van deze vergelijking? Deze zin voelt wel heel generaliserend aan, alsof er in dit artikel even extra hard wordt geprobeerd om het stereotype tegenstelling Oostenrijk/Frankrijk te benadrukken. Als je een review schrijft voor een luxe hotel dan ga je dat hotel toch ook niet vergelijken met een goedkoop hostel?

“De kamers in dit luxe hotel zijn bijzonder ruim. Niet zoals in sommige hostels waar je met 10 mensen op 1 kamer slaapt”.

Andere doelgroep, andere beleving, naar mijn mening totaal irrelevant voor deze column.

Ik had nog niet gehoord van de mogelijkheden van overnachten in een almhutten dorp. Voor mij voelde het niet als een advertorial, maar meer informerend over de mogelijkheid van zulke accomodaties.

Bergen + Sneeuw = ❤

Ik vind het een prima stukje. Je mag toch wel even de sfeer van zo’n hut schetsen? Het is inderdaad iets anders dan een bezemkast met uitzicht, en eerlijk is eerlijk, de prijs van zo’n hut is er ook naar.

Laten we erom wedden @SkiBeppie. Dit is een advertorial of gesponsord. En anders @Lieke, zou ik zeker eens solliciteren als tekstschrijver bij Harry Mensch! Overigens hoeft een keuken helemaal niet RUIM te zijn voor GEZELLIG koken

null

*bericht bewerkt door Sndr op 30 nov 2017 08:20

Tsja, als het advertorials zijn wordt het volgens mij duidelijk aangegeven op deze site. Ik denk zelf dat dit stuk vol enthousiasme is geschreven na een leuke ervaring. Het zou voor de objectiviteit wel handiger zijn als er wat uitgebreider over andere Almhutten worden beschreven om dit gevoel van advertorial voor dit specifieke dorpje te vermijden. Er wordt echter geschreven over de ervaringen in dit specifieke Almhutten dorp. En deze site staat ook vol met enthousiaste stukjes over skigebieden, wijn tours, slapen in een berghut op een gletscher of in een iglo. Dan heb ik ook geen gevoel van advertorials. Ik vind het zelf wel leuk om op die manier kennis te maken met andere manieren van overnachten. En dat het dan over één specifieke bestemming gaat, vind ik niet erg.

*bericht bewerkt door Nelis op 30 nov 2017 08:53

Bergen + Sneeuw = ❤

Ik vind het informatief. Ik zou alleen wel willen weten wat zoiets kost.

Ik vind het informatief. Ik zou alleen wel willen weten wat zoiets kost.

DrPhil op 30 nov 2017 11:03

Voor mij idem, ik wil graag een link welke almhutten te boeken zijn deze winter. Via google kom ik er nog niet lekker uit

Ik lees de blogs en ervaringen altijd met veel plezier. Maar ik moet toegeven dat ik na het lezen van dit stukje ook even naar boven heb gescrollt om te kijken of er advertorial boven stond.

Het stukje doet me een beetje denken aan het RTL programma ‘House Vision’ (volgens de tv gids : Informatief woonmagazine waarin de beleving van het kopen, huren of verhuren van een vakantiewoning of tweede huis in binnen- of buitenland wordt belicht)

Je weet dat dit soort TV programma’s worden gesponsord en toch kijk je even voor de leuke beelden.

Ik vind het informatief. Ik zou alleen wel willen weten wat zoiets kost.

DrPhil op 30 nov 2017 11:03

Voor mij idem, ik wil graag een link welke almhutten te boeken zijn deze winter. Via google kom ik er nog niet lekker uit

HN65 op 30 nov 2017 13:01

Hierbij een link met meer informatie over de verschillende Almhuttendorpen: https://www.visittirol.nl/vakantie-boeken/almhuttendorpen…

@Lieke die Almhutten zien er wel goed uit 👍

When life gets too complicated.... SKI

Die in Pitztal (Wiese) ken ik toevallig. Erg mooi gebouwd met een hele fijne sauna en dito zwembad. Jammer dat daar verder zo weinig te doen is. En die hutten zijn niet goedkoop, zeg. Maar wel mooi.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie