Winter zet nog twee keer aan

Roel op 02 april 2017· 24 reacties

Val Thorens (F)
Val Thorens (F)

Er komt nog een klein winterprikje aan. Vandaag in delen van Frankrijk en het westen van Italië - de foto is van Ruud uit Val Thorens en Arryn Filip meldde ons vanuit Les Menuires 8 centimeter - maar donderdag kan het ook weer wit worden tot in de dalen. Dan vooral in Oostenrijk. Winterse stuiptrekkingen die bijzonder welkom zijn.

Warm

Want was het warm de afgelopen dagen. Opnieuw werden er diverse warmterecords verbroken. Chamonix had vrijdag met 21,9 graden de op een na warmste maartdag ooit gemeten. In Bourg Saint Maurice was het met 24,2 graden zelfs nooit eerder zo warm in maart. Het Oostenrijkse Salzburg meldde twee dagen op rij meer dan 25 graden en in Bischofshofen, bekend van de jaarlijkse Vierschanzentournee (skispringen), werd het vrijdag 26,1 graden. Warmer dan in Mallorca!

Vandaag is het in de westalpen bewolkt, sind gistermiddag sneeuwt het hier af en toe boven 1500 meter. De meeste sneeuw is weggelegd voor Piemonte en het Zwitserse Oberwallis. Boven Saas-Fee ligt al een behoorlijk pak.

Bewolkt in de Westalpen
Bewolkt in de Westalpen

Saas-Fee (CH)
Saas-Fee (CH)

Zell am See (O)
Zell am See (O)

In Oostenrijk daarentegen gaat het lenteweer gewoon door. Deze dalafdaling in Zell am See is nog net te zien maar het skiën wordt minder en minder. Toch is er hoop, want ook in Oostenrijk wordt het de komende dagen wisselvalliger. Vooral 's middags ontstaan buien die boven 1500 tot 1700 meter in toenemende mate als sneeuw kunnen vallen. Tussendoor schijnt ook de zon.

“Witte” donderdag?

Het is een aanloop naar meer sneeuw op donderdag. Woensdag bereikt duidelijk koudere lucht vanuit het noordwesten de Alpen, en vooral in Oostenrijk is deze vochtig genoeg om een nordstau te kunnen veroorzaken. Donderdagmorgen zou het er weleens behoorlijk winters kunnen uitzien, met een sneeuwgrens die tijdelijk naar 800 meter daalt. Dit is de cumulatieve sneeuwprognose voor de komende 6 dagen. De sneeuw in Frankrijk is nog van vandaag, de sneeuw in Oostenrijk is voor woensdagavond en donderdag. Zoom in voor meer detail.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

En zo verschijnen er deze week toch nog wat verrassinkjes op de kaart. Ik sluit niet uit dat die er nog meer gaan komen totdat het seizoen definitief sluit. Het kan in deze tijd van het jaar in ieder geval nog prima, maar dan zal de natuur wel uit een ander vaatje moeten gaan tappen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hallo Roel,
klopt als een bus. Wij zijn in Saas Fee en hier in het dorp is er sinds gisteren avond al meer dan 10 centimeter gevallen en het sneeuwt nog steeds. Helaas zijn ook de liften dicht vanwege het slechte weer, dus we hopen dat het snel beter wordt!

“April doet wat die wil”

Heerlijk om te zien dat er toch nog wat serieuze sneeuw valt. Helaas is het dek op de meeste plekken wel zo dun dat het niet meer blijft liggen.

Op weg naar Serfaus, weerbericht dat ons alsnog een mooie week zal bezorgen. Mooie afsluiter van het winterseizoen en @Roel bedankt voor die puike berichtgeving heel de winter lang. ?

Geen ski zonder après ski...

Mag wel nog een sneeuwdump komen voor de dutchweek in val thorens #party

Hier in het Zillertal heeft de lente al gewonnen. Als er donderdag al sneeuw valt zal dit echt een druppel zijn op de letterlijk gloeiende aardbodem.

21u17 donder en bliksem in Pragelato, maar sinds een uur of 18u geen neerslag meer gezien.

In Breuil Cervinia is er de afgelopen 24 uur zo’n 30cm gevallen. Sinds 17:00 is het terug droog. Condities voor morgen zien er fantastisch uit

In Quatre Vallées gisteren neerslag, maar weinig goed voor het sneeuwdek, smeltende sneeuw/regen onder 2000m en overal slush. ‘s nachts flink afgekoeld en zelfs in het dorp aangevroren auto’ s vanochtend (1500m). Eerst lekker wat heerlijk geprepareerde zuidpistes gepakt boven het dorpje en dan hogerop. Tot 15u prima boven 2500m, als je de hellingen wat kiest, daarna zware dalafdaling en fijn terrasje. Mogen voorlopig niet klagen!

Een hoogtestoring zorgde vannacht voor 15cm sneeuw in de Dolomieten. Hier in Lienz, Osttirol zie je prachtig de sneeuwgrens. Morgen juist vooral in het noorden van Tirol winters met sneeuw tot 1000m.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Beste Roel, heb je al een definitieve prognose voor volgende week? We gaan naar solden met de paasdagen. Groet Alfred

Beste Roel, heb je al een definitieve prognose voor volgende week? We gaan naar solden met de paasdagen. Groet Alfred

Ottens op 6 apr 2017 10:22

Voor het Paasweekend is nog niks zeker. Het Amerikaanse model (GFS) laat nu een meer westelijke stroming zien met zachte lucht boven de Alpen, terwijl het Europese model (ECMWF) juist een aanvoer vanuit een koud Scandinavië laat zien, een mogelijke Nordstau met sneeuw voor de noordalpen. Maar volgende week is nog erg ver weg, dus het kan ook nog een heel ander scenario worden uiteraard.

Bronnen: vergelijking GFS en ECMWF: http://www.netweather.tv/index.cgi?action=modelcomp;sess=…
Overige uitleg: https://www.alpenweerman.nl/alpen-sneeuw-alpennoordkant-fohn… (laatste paar alinea’s)

@Roel
is er nu iets van terecht gekomen van de winterprik in Oostenrijk. Als referentie als het erover gaat dat het ook in het dal terug wit wordt gebruik ik altijd de webcam van Ellmau (https://ellmau.panomax.com/) maar ik zie alleen maar een beetje bewolking en heb ook niet echt de indruk dat het koud genoeg is voor sneeuw.

Ellmau is veel te laag :) De sneeuwgrens bengelt ergens tussen 1200 en 1500, wat redelijk mooi is voor begin april.

Ben ook erg benieuwd voor het weer van volgende week en mij dan ook weer elke dag op de site. Voor nu zie ik in het verwachtingsmodel een beetje regen voor 14 en 15 april in lees Les Menuires (ik vertrek de 12e). Je zou toch denken dat het hoog genoeg ligt en er geen ruimte zou moeten zijn voor regen. Maar goed zoals gezegd hooi ik het goed in de gaten. Ben benieuwd.

@Roel Ik ben ook benieuwd naar een weerupdate! :) Volgende week naar Sankt Anton, er staat 22 cm op de kaarten… Kwam eigenlijk voor de zon, maar een mini dump is ook niet verkeerd… Maar alleen met duiding van Roel durf ik er in te geloven :)

*bericht bewerkt door Gerwin. op 06 apr 2017 13:32

Let it snow!

Oei bergfex geeft vanaf volgende donderdag diepvriestemperaturen in val thorens

De weersvoorspellingen komen meestal niet uit, is mijn ervaring.

@Gerrit boven 1500 meter, lokaal boven 1000m, is het wit geworden en dan zit je in Skiwelt net te laag. Het was helaas niet erg veel, dit smelt snel weg.
Ramsau am Dachstein (1135m):

null

Saalbach-Hinterglemm:
null

Dit weekend is het warm, maar vanaf maandag gaan we naar normale temperaturen. Langs de noordkant van de Alpen valt ook weer wat sneeuw vanaf 1000 tot 1500 meter. Volgens de laatste berekeningen vanaf donderdag mogelijk zelfs veel sneeuw. Maar ik hou een slag om de arm, het is nog ver weg en de soep wordt deze winter vaak minder heet gegeten dan ie wordt opgediend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bedankt voor de update Roel!

Let it snow!

Benieuwd naar komende week voor de laatste ‘grote’ vakantiepiek van de Pasen. Meerdere jaren hadden we nog een goede opfrisser ervoor, maar dat was meer dan de 10-15 cm van nu. Gelukkig ligt er hogerop voldoende om de eieren te verstoppen in de sneeuw.

NW stroming is slecht voor Nederland! Knake kou…Goed voor de Alpen, dat dan wel…

Not all who wander are lost

Hi Roel, komt er toevallig nog een update deze week?
Dankje

Beste Roel,

Komt er nog een update voor de Alpen? Momenteel is de voorspelling dat het waarschijnlijk flink kan gaan sneeuwen :)

@Roel (taggen gaat beter met een apenstaartje)…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie