Bij mooi weer zie je af en toe hoog in de lucht paragliders zweven en heel vaak heb ik gedacht ‘dat wil ik ook!’. Deze keer hebben Floris en ik zelf beleefd hoe het is om hoog door de lucht te vliegen. En wow, wat een gave ervaring was dat! De start en de landing waren veel soepeler en makkelijker dan ik had verwacht en tijdens het vliegen is het heerlijk stil en rustig in de lucht. De uitzichten zijn geweldig en het geeft echt een magisch gevoel om zo door de lucht te vliegen.

Lieke

Plaats een reactie

Jaren geleden in de buurt van Aosta gedaan, ik vond het ook gaaf om te doen

Woah! Al vaak gezien! Dit moet ik toch ook eens gaan proberen komende wintersport!

Bergen + Sneeuw = ❤

Hoe lang duurt zo’n vlucht ongeveer? Lijkt me wel wat voor een voorjaarsmiddag, als de pistes toch helemaal pap zijn en kapotgeskied… Skiën tot een 14.00 uur, daarna zo’n vlucht.

@GiGi In mijn ervaring hangt dat heel erg af van de stijgende lucht, dus hoe later in het voorjaar hoe langer. Maar vluchten in de winter zijn korter dan in de zomer heb ik me door een instrructeur laten vertellen. In totaal ben je er snel 1,5 a 2,5 uur mee zoet met uitleg, vliegen etc. Hier vertrekt men op de ski’s, hoef je niet eens te rennen ;-)

Click. Click. Peace

Hoe lang duurt zo’n vlucht ongeveer? Lijkt me wel wat voor een voorjaarsmiddag, als de pistes toch helemaal pap zijn en kapotgeskied… Skiën tot een 14.00 uur, daarna zo’n vlucht.

GiGi op 5 sep 2017 09:28

@Gigi Hey Gijs, dat hangt oa. af van de aanwezige thermiek en van je eigen stuurmanskunsten ;-).

Ik heb eens een glijvlucht van slechts 10 minuten gehad, maar ook met gemak 1,5 uur rond de zelfde helling gehangen. Ben niet zo heel ervaren, maar in de loop van de middag is er vaker sprake van instabiele lucht in de Alpen (oké, zeer locatieafhankelijk) waardoor men vaak in de ochtend en begin van de middag vliegt. @Rogier Boven de sneeuw heb ik geen ervaring, maar het lijkt mij logisch dat er dan minder thermiek te vinden is en daarmee de vluchten korter zijn.

Anyway… ik kan een tandemvlucht iedereen absoluut aanraden! Zo ben ik er ook ooit mee in aanraking gekomen. Helaas laatste jaren te weinig tijd voor deze hobby.

Uitrusten doe je maar in de lift.

Leuk hoor :)

De vliegtijd is vooral afhankelijk van thermiek en/of stijgende wind. Een vluchtje zonder thermiek is vrij vlot voorbij, ca 15/20 minuten per 500 hoogtemeters. Later in het voorjaar is er vaak al meer thermiek en kun je langer boven blijven. Een tandemvlucht meestal maximaal een uurtje (vanuit commerciële overwegingen, vaak is zo’n lange vlucht ook duurder); solovliegers kunnen blijven vliegen tot het donker wordt, zolang er maar stijgende lucht te vinden is.

Zelf leren vliegen is ook leuk: in Stubaital kan dat voor een beginnerscursus voor ca € 450
Dan ga je merken dat het opzetten van het scherm nog best lastig is, maar vaak lukt dit na een dag oefenen goed genoeg om de lucht in te kunnen. Je vliegt dan solo onder radiobegeleiding naar beneden. Erg gaaf om te doen, maar omdat je er wel een paar dagen mee zoet bent is het leren vliegen meer iets voor de zomervakantie. Bovendien heb je er waarschijnlijk een verslaving bij.

Ook in Nederland kun je vliegen, je wordt dan door een lier omhooggetrokken. Een paar scholen dit kan:
http://www.knvvl.nl/afdelingen/schermvliegen/scholen-leren-s…

Niet iedere school doet aan liervliegen, sommige geven alleen bergcursussen.

@Rogier vertrekken op ski’s hangt vooral af van de sneeuw op het landingsveld (of van de waarde die je hecht aan de staat je ski’s :D )

*bericht bewerkt door Hessel op 05 sep 2017 11:27

@Hessel Spreekt natuurlijk voor zich. En dan is het fijn dat er in het dal een goed onderhouden langlaufloipe is die tot laat in het seizoen de sneeuw conserveert. ;-)

Click. Click. Peace

Paar keer gedaan inmiddels. 1 keer juist ook in de middag met wat meer instabiele lucht, was toen veel thermiek en ook redelijk wat acrobatiek gedaan. Was erg leuk, maar je maag moet er wel tegen kunnen! Met meer acrobatiek ben je trouwens wel sneller op de grond, dan wanneer je op thermiek gaat vliegen. Met 3 keer vliegen waren de vluchten tussen 20 minuten en en ruim een half uur.
Ik weet ook dat je vanaf de hintertux kan vliegen naar Mayrhofen, daar ben je wel echt een aantal uur mee zoet.

Vorig jaar in Montafon voor de eerste keer gedaan na een duwtje in de richting door @Tiny-M 🤣
Na de eerste bibbers heb ik geweldig genoten. Gister juist weer een vlucht geboekt in Lauterbrunnen. Hopelijk gaat het weer meewerken. Ik heb er zin in.
Ben ook al bezig deze winter een vlucht met de skietjes onder te regelen (kan ik toch weer eens die skies onderbinden).
En dan maar eens een cursus doen om zelfstandig te leren vliegen.

mama on a mission in the snow

@Hessel het kan in Nederland ook zonder lier hoor, hier aan de Zeeuwse kust gebeurd het bij westenwind veel op de duinen bij Zoutelande. Bij voldoende wind levert dat voldoende opwaartse lucht op om ook gewoon uren te kunnen zweven.

Born to Ride

@Matthias123 inderdaad, hier bij de Noordpier in Velsen en in Wijk aan Zee doen ze het ook boven de duinen.

mama on a mission in the snow

Klopt @Matthias123 het soaren was ik even vergeten :)
Al zou ik beginners niet adviseren meteen met soaren te beginnen omdat het net wat technischer vliegen is.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie