Hoe hou je contact met elkaar op de piste?

Rogier op 04 november 2017· 76 reacties

null

Als je met een groep in een skigebied onderweg bent is het soms lastig om continu samen te blijven. De een wil lekker hard doorskiën (of boarden) terwijl de andere nog even een kiekje maakt van het uitzicht en weer een ander doet graag een kopje koffie extra. Maar toch wil je elkaar af en toe zien op de pistes, of elkaar weer tegenkomen. Zonder afspraken of communicatiemiddelen kun je elkaar zelfs in een klein skigebied continu mislopen. Wat is de beste manier om contact met elkaar te houden? Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon in z’n zak. Maar een set walkie-talkie’s kan ook erg handig zijn. De voor- en nadelen op een rijtje gezet.

1. Telefoon

De telefoon is voor velen tegenwoordig een bijna onafscheidelijk apparaat. Het is met voorsprong het meest gebruikte communicatiemiddel. Het grote voordeel is dat je, in tegenstelling tot een walkie-talkie, geen maximum afstand hebt waarbij een telefoon werkt. Maar dan moet je wel bereik hebben. Dat zit in gebieden zoals Ischgl of Val Thorens vaak wel goed, maar in wat ‘wildere’ gebieden vind je nog aardig wat pistes en liften die buiten het bereik van zendmasten liggen. In sommige gebieden kan het echt een probleem zijn om elkaar te pakken te krijgen. In drukke vakantieweken wil het netwerk ook wel eens overbelast raken en is het soms moeilijk om er doorheen te komen.

Bellen en roamingksoten zijn in het buitenland zijn tegenwoordig bijna altijd bij je abonement inbegrepen. Berichtjes sturen is een prima alternatief om met elkaar in contact te blijven, maar ook daarvoor moet het netwerk niet overbelast zijn en moet diegene wel op zijn telefoon kijken.

Voordelen:

  • Als je bereik hebt kun je de hele wereld bellen
  • (Bijna) iedereen heeft een telefoon
  • SMS en appjes mogelijk

Nadelen:

  • Niet overal bereik
  • In gesprek met maar een persoon van de groep
  • Communicatie niet altijd inbegrepen in abonnement
  • Lastig opnemen met handschoenen aan

2. Walkie-talkie

Als ik op pad ga om foto’s te maken wil ik goed kunnen communiceren met mijn modellen. Soms best ver! Daarvoor gebruik ik altijd mijn walkie-talkie. Ook om elkaar weer terug te vinden in het skigebied zijn deze radio’s mijn eerste keuze. Ten eerste omdat walkie-talkies overal werken, ongeacht het netwerk. Ook zijn walkie-talkies prima te gebruiken met handschoenen en ben ik sneller met een radio dan met een telefoon. Je hoeft een walkie-talkie bijvoorbeeld niet op te nemen om af te luisteren. Bovendien kunnen verschillende mensenen gelijktijdig met elkaar communiceren. Veel voordelen dus, zolang je niet al te ver van elkaar af zit en aan dezelfde kant van de berg bent.

Voordelen:

  • Ook als je geen telefoon bereik hebt prima bruikbaar
  • Buiten de aanschaf geen extra kosten
  • Gehele groep kan afspraken meeluisteren
  • Eenvoudig in gebruik

Nadelen:

  • Andere wintersporters op zelfde frequentie
  • In grote gebieden ben je snel ‘buiten bereik’
  • Extra apparaat dat je moet meenemen

3. Afspraken

Ondanks het gebruik van telefoon of walkie-talkies is het altijd verstandig om afspraken te maken. Waar kom je elkaar weer tegen, hoe laat eten jullie en als je elkaar kwijtraakt waar ontmoet je elkaar dan weer? Soms gaan batterijen leeg, werken telefoons niet meer of zitten er Italianen door je walkie-talkie verbinding heen te praten. Zonder afspraken en communicatiemiddelen is de kans dat je elkaar bij toeval vindt niet erg groot.

Hoe houden jullie contact met elkaar in een skigebied? Wie van jullie gebruikt ook walkie-talkies?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vroeger, meer dan 10 jaar geleden, wel gedaan maar werkte niet echt in de praktijk. Onderweg op de autobahn was de afstand al snel te groot. Ook op de piste moest je echt in een directe lijn met elkaar staan - dus geen berg ertussen. En inderdaad, blijkbaar waren we niet de enigen want er zaten anderen op dezelfde frequentie. Daar kon je dan ook wel weer leuke grappen mee uithalen :)

Toen was bellen/smsen nog duur en hadden we nog geen smartphone. Tegenwoordig met EU roaming maakt het allemaal niet meer uit. Enige nadeel is dat je je telefoon niet hoort of voelt als je net lekker aan het doorskien bent. Dat was overigens niet anders met een walkietalkie… tenzij je de hele dag met doppies in je oor skiet, maar dat lijkt me ook weer wat overdreven.

Voor fotografie is het ideaal denk ik. Model en fotograaf staan net te ver van elkaar vandaan voor de laatste instructies en dan biedt een WT wel uitkomst

*bericht bewerkt door Jay op 04 nov 2017 08:49

Wij gebruiken ook de walkie-talkie. Ik zou graag een professionelere set hebben dat verder bereik heeft.
Ideaal als we elkaar eens uit het zicht verliezen etc. op de piste maar wanneer iemand in het dal blijft is het bereik al snel onvoldoende.
Je krijgt ook soms vreemde blikken in de lift als jouw walkie-talkie ‘lawaai’ zit te maken :D.
Wij gebruiken ze ook onderweg, dit werkt wel zeer goed ;) i.p.v altijd te moeten bellen… snel laten weten dat we de volgende afrit eventjes stoppen etc.

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

We zijn eens met vrienden naar Disneyland Parijs gereden, (al weer 7 à 8 jaar geleden), op de snelweg was het enorm gestressed, het was alleen maar voor de lol. Met WT was het helemaal leuk.

*bericht bewerkt door tessaneedssnow op 04 nov 2017 09:10

Ski you later!

Wij skiën eigenlijk altijd in een groep, variërend van 3 tot 15 man.

Hoe we met elkaar in contact blijven?
Gewoon: Mondeling in de vorm van afspraken maken … afmaken.
Dat begint al bij het ontbijt: Vandaag gaan we deze route doen.
Vervolgens onderweg (in de praktijk boven aan de lift): Groepsberaad
Daar gaan we heen, die lift of dat restaurant, dat bord, die groep bomen etc.
Meestal heeft één persoon die dag de “leiding”.
En raken we elkaar kwijt, dan hebben we een groeps-app en een SMS groep waarmee we de hele meute in één keer aan kunnen schrijven.
Portofoons? Nooit behoefte aan gehad, afgezien van de hierboven genoemde fotograaf en zijn/haar modellen een beetje “toyz for boyz”.

Rob

Een leuk trucje om elkaar te vinden is de app Maprika. Liet iemand me vorig seizoen in de lift zien. Via gps, geloof ik, kun je iedereen uit je reisgezelschap terugvinden op de pistekaart van het gebied. Je kunt dan ook zien waar mensen op een piste zijn. Ga het zelf deze winter ook eens uitproberen.

Haha. Is dat door de verbinding heen praten alleen voorbehouden voor Italianen @Rogier?

Mr. Slow

Voor filmopnames kan ik het begrijpen.

Het is altijd een tragisch komisch gezicht als je als particulier weer geen contact kan krijgen met die dingen.
Ik zie ze overgens bijna niet meer de laatste jaren.

Trouwens die hele stress van waar zit jij ( elk half uur) is natuurlijk om een beetje lacherig over te doen.

Of die mensen die zonodig met elkaar in het zelfde stoeltje willen zitten ongeacht of ze daarmee een opstopping veroorzaken.

Of die mannen die niets zonder hun vrouw kunnen doen. Ook altijd zo’n toestand .Laat je vrouw toch lekker in het restaurant zitten met 50 euro en ga zelf lekker skiën zonder steeds te moeten vertellen waar je bent.
Maar ja zoveel mensen zoveel wensen.

Wij gaan altijd wel met een groep. Ik ben zo iemand die graag ook van de omgeving geniet en inderdaad ook wel eens een foto wil maken. De groep bestaat uit diverse niveaus op gebied van skiën en boarden. Ik heb weinig zin om op iemand te wachten, laat staan dat iemand op mij moet wachten. We spreken altijd af bij een bepaald restaurant/berghut om te eten op een bepaald tijdstip, 's ochtends bij het ontbijt al. Mocht iemand dat niet halen, dan even een bericht sturen in de groepsapp. Is iemand er niet, en ook geen bericht, dan gaat de rest gewoon eten. Dat is voor iedereen duidelijk en wordt ook geaacepteerd. En trouwens…skiën/boarden doe je toch zelf ;)…

Je hebt tegenwoordig ook walkie talkie apps, zoals Zello: https://zello.com/

Dit werkt erg goed. Ik heb het zelf nog niet gebruikt in een wintersport setting, maar ga dat dit jaar wel doen.

Juist de heenreis in de auto gebruiken wij wél walkie-talkies. Wij rijden met 2 auto’s, om er zeker van te zijn dat je bij dezelfde benzinepomp staat of dat iedereen de goede afslag neemt is een walkie-talkie toch veel handiger dat een telefoon.
Wij hebben er wel eens aan gedacht om ook de walkie-talkie mee te nemen op de piste, maar uiteindelijk is besloten maar gewoon afspraken te maken waar en hoe laat we ergens gaan eten. Waarom? De grote verschillen in ski niveau maken dat de ene groep soms in een heel ander deel zit dan de andere groep. (PdS)

Stay frosty

In de ochtend bij het ontbijt afspraken maken waar je elkaar treft voor lunch is sowieso een pre. Dat is het eerste vangnet. Eigenlijk staat die op nummer 1.

Daarnaast proberen we altijd een route af te spreken waar we ongeveer naartoe gaan. Ondanks dat volgen we altijd de voorste persoon, ook al kiest hij/zij per ongeluk de verkeerde piste die we hebben afgesproken. Dat is soms erg onhandig, maar raak je elkaar minder snel kwijt.

Maar goed als je dan toch opsplitst of elkaar kwijt raakt is die lunch afspraak het handigst. Daar tref je iedereen gelukkig weer.

Alleen vertrouwen op mobiele telefoons zou ik nooit doen, want de accu gaat relatief snel leeg, en bereik is zeker niet gegarandeerd. Heb al een paar keer een lege accu of geen bereik gehad. Dat is erg lastig als je elkaar perse wil bereiken.

Één keer walkie talkie mee gehad. Maar gebied waar we toen zaten (Port du Soleil) was voor effectief gebruik te groot. Ik verstond het vaak niet, en kon heel vaak groepjes niet bereiken.

*bericht bewerkt door Nelis op 04 nov 2017 11:10

Bergen + Sneeuw = ❤

Antwoord D: al het bovenstaande 😎.

Walkietalkies hebben zeker hun nut. Als je in hetzelfde dal zit, valt ontvangst best mee. Die dingen zijn ook interessant als je met een groepje skiërs van verschillende niveau’s onderweg bent. Dan kan de voorhoede gewaarschuwd worden als er iemand achterop raakt.

Met de smartphone kan je dat ook, maar niet in groepsgesprek, en je moet er elke keer een handschoen voor uitdoen. En batterij durft wel eens een probleem te zijn.

Goede afspraken horen er natuurlijk bij, maar af en toe moet je gemaakte afspraken kunnen veranderen vanwege omstandigheden, en dan moet je toch weer met elkaar kunnen praten.

*bericht bewerkt door Morzel op 04 nov 2017 11:36

Wij rijden met 2 auto’s, om er zeker van te zijn dat je bij dezelfde benzinepomp staat of dat iedereen de goede afslag neemt is een walkie-talkie toch veel handiger dat een telefoon.

Is dat zo belangrijk dan?
Je kunt ook gewoon afspreken elkaar op de eindbestemming te zien.
Rijdt een stuk ontspannender

Rob

Wij rijden met 2 auto’s, om er zeker van te zijn dat je bij dezelfde benzinepomp staat of dat iedereen de goede afslag neemt is een walkie-talkie toch veel handiger dat een telefoon.

Is dat zo belangrijk dan?
Je kunt ook gewoon afspreken elkaar op de eindbestemming te zien.
Rijdt een stuk ontspannender

RCGrootveld op 4 nov 2017 11:38

En als er iets gebeurt met de andere auto? Dan moeten ze zichzelf maar zien te redden?

‘‘In gesprek met maar een persoon van de groep’’

Dit is nu niet meer zo. Ik heb nooit anders gedaan dan met de telefoon. Tegenwoordig kun je ook groeps/vergaderings- gesprekken voeren. En nu bij de meeste providers bellen in Europa binnen de bundel valt…

Wij rijden met 2 auto’s, om er zeker van te zijn dat je bij dezelfde benzinepomp staat of dat iedereen de goede afslag neemt is een walkie-talkie toch veel handiger dat een telefoon.

Is dat zo belangrijk dan?
Je kunt ook gewoon afspreken elkaar op de eindbestemming te zien.
Rijdt een stuk ontspannender

RCGrootveld op 4 nov 2017 11:38

En als er iets gebeurt met de andere auto? Dan moeten ze zichzelf maar zien te redden?

DrPhil op 4 nov 2017 11:45

Dat is toch niet anders dan als je met één auto gaat? En daarnaast, als je ervoor rijdt kan je sowieso al niet helpen. Nee, wij zien elkaar bij de eindbestemming wel weer.

Gebruik ook meestal de groepsapp de laatste tijd. Soms ook nog weleens bellen als het internet bereik slecht is, maar beide werkt niet altijd.

Afspraken maken werkt bij ons in de groep weer wat minder, sinds er altijd wel iemand is die toch ergens een verkeerde afslag neemt.

Dan kun je zeggen laat een ieder z’n gang gaan, maar er kunnen altijd dingen gebeuren op/rondom de pistes. Zo hebben we al eens gehad dat iemand een stuk buiten de piste terecht was gekomen tussen de bomen, waar hij niet zonder meer uit kon komen net op en andere afslag dan wij waren. Of dat een deel van de groep net in de lift zat en ik net daarvoor ongelukkig viel. Wel handig om degenen die naar boven waren te laten weten wat er was gebeurd. Dan is het toch wel fijn om te kunnen communiceren.

Groepjes opsplitsen naar niveau is dan wel prettig, heeft iedereen iemand bij zich in de buurt, maar hoef je niet teveel op elkaar te wachten.

Om ergens af te spreken op de piste gebruiken we meestal de app groep van de thuisblijvers :)

Wij rijden met 2 auto’s, om er zeker van te zijn dat je bij dezelfde benzinepomp staat of dat iedereen de goede afslag neemt is een walkie-talkie toch veel handiger dat een telefoon.

Is dat zo belangrijk dan?
Je kunt ook gewoon afspreken elkaar op de eindbestemming te zien.
Rijdt een stuk ontspannender

RCGrootveld op 4 nov 2017 11:38

En als er iets gebeurt met de andere auto? Dan moeten ze zichzelf maar zien te redden?

DrPhil op 4 nov 2017 11:45

Dat is toch niet anders dan als je met één auto gaat? En daarnaast, als je ervoor rijdt kan je sowieso al niet helpen. Nee, wij zien elkaar bij de eindbestemming wel weer.

Kev1 op 4 nov 2017 12:07

Niet helpen? Meen je dat nou werkelijk serieus?

‘‘In gesprek met maar een persoon van de groep’’

Dit is nu niet meer zo. Ik heb nooit anders gedaan dan met de telefoon. Tegenwoordig kun je ook groeps/vergaderings- gesprekken voeren. En nu bij de meeste providers bellen in Europa binnen de bundel valt…

BrockP op 4 nov 2017 11:49

Snel even een webexje opzetten op de piste? 😋

De klassieke conferentiegesprekken zijn er alvast niet voor gemaakt. Het kost meestal wat tijd om dat opgezet te krijgen, en gratis zijn ze meestal niet.

De apps die een groepsgesprek bieden doen dat allemaal over data, dus hangt het af van ontvangst en je nabijheid tot de Zwitserse grens (of je aanwezigheid in Zwitserland), want daar worden de bits en bytes over gouden draden gestuurd (als we mogen afgaan op de prijs die daarvoor gevraagd wordt).

Bij ons is het eenvoudig: dringend? Bellen (één persoon) of walkietalkies (groep). Al de rest gooien we op Whatsapp. Dat werkt best goed.

@kev1: het feit dat je op je TomTom “keer om” hebt uitgezet, betekent niet dat je niet mag omkeren hoor.

Dat is toch niet anders dan als je met één auto gaat? En daarnaast, als je ervoor rijdt kan je sowieso al niet helpen. Nee, wij zien elkaar bij de eindbestemming wel weer.

Kev1 op 4 nov 2017 12:07

Niet helpen? Meen je dat nou werkelijk serieus?

DrPhil op 4 nov 2017 12:35

Dat is nu toch al een paar keer gezegd, denk ik dan 😋.
De vraag is vooral wat je bijdraagt door te blijven… Enige uitzondering is een ongeval met letsel. Voor al de rest heeft het weinig zin om twee gezinnen te stranden i.p.v. één. Daarvoor dient reisbijstand. En als mijn reisgenoot verzekering niet nodig vond, ga ik al helemaal niet blijven staan 😋.

Onvoorstelbaar, wat een asociaal volk hier, zeg. Spullen overnemen, evt mensen meenemen, helpen met regelen, morele bijstand bij een ongeluk. En zo kan ik nog wel wat bedenken.

wij blijven ook bij elkaar tijdens de reis heen en terug hoor. zoals DrPhill ook zegt kan je veel betekenen voor anderen in nood. En het is nog zo gezellig tijdens de stops!

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Tja, wat moet een mens op een zaterdagmiddag als hij in tegenstelling tot zijn skivrienden niet op een gletsjer staat… 😂

In het gros van de gevallen kan je gewoon weinig of niets doen. Het eerste wat ik aan mijn reisgenoten laat weten in het geval dat ik pech heb, is dat ze vooral niet op mij moeten wachten en dat ik ze op de hoogte houd.

Wat ik wél doe in zo’n geval is er voor zorgen dat voor de pechvogels alles op de bestemming klaarstaat, dat de accommodatie in orde is, dat hun voorraadkast gevuld is, en dat het eten klaarstaat. Noem het met morele steun met uitstel 😉.

*bericht bewerkt door Morzel op 04 nov 2017 13:14

@Morzel: de testdagen beginnen pas maandag hoor.

@DrPhil: herfstvakantie in België is net gedaan. En een behoorlijk deel van skigek België geniet nu van het laatste dagje Hintertux/Stubai/Kaprun.
(Zonder mij 😭)

O, ik dacht dat je het over mij had. Mijn fout.

Hoef men telefoon niet uit men zak te nemen. Ik heb luidsprekers in men helm waarmee ik spraakassistent kan inschakelen door op men oor te duwen. Scheelt weer wat geklooi met die handschoenen.

Hoef men telefoon niet uit men zak te nemen. Ik heb luidsprekers in men helm waarmee ik spraakassistent kan inschakelen door op men oor te duwen. Scheelt weer wat geklooi met die handschoenen.

jeandeflamand op 4 nov 2017 13:42

Dat is handig. En je microfoon?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie