Gebruikt de bergredding infraroodcamera's voor lawineslachtoffers?

Rogier op 07 oktober 2017· 9 reacties

null

Dit jaar gaan we natuurlijk door met de domme vraag van de week want ik krijg genoeg leuke en interessante vragen binnen. Heb jij een wintersportgerelateerde domme vraag van de week? Stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl. Deze keer de vraag: Waarom gebruikt men eigenlijk geen infrarood-camera voor het vinden van lawineslachtoffers? Want je zou toch denken dat de bergredding daarmee snel slachtoffers kan vinden.

Elke seconde telt

Bij het zoeken naar lawineslachtoffers telt elke seconde. Na een kwartier dalen de overlevingskansen explosief. Heb je de eerste 15 minuten nog meer dan 90% kans om een lawine te overleven, na 20 minuten is die kans al gedaald naar minder dan 60%, dat betekent dat snel zoeken van enorm belang is. Off-piste skiërs dragen hierom lawinepiepers.

Overlevingskansen vs tijd bij volledig bedolven lawine slachtoffers
Overlevingskansen vs tijd bij volledig bedolven lawine slachtoffers

Radiosignaal

Lawinepiepers zenden continu een radiosignaal uit. Als je onder de sneeuw terecht komt zetten je maatjes - je hebt geen tijd om op professionele hulp te wachten - hun piepers om naar de zoekstand. Deze piepers zoeken nu naar het radiosignaal. Eenmaal het signaal gevonden volg je dit. Niet heel moeilijk voor geoefende zoekers maar ook niet heel eenvoudig. Via de radio-golf loop je naar de onder de sneeuw bedolven persoon toe. Dit is niet vaak in een rechte lijn. Dus zou het niet veel makkelijker zijn als je gewoon recht op je slachtoffer af kunt lopen door op een schermpje te kijken?

null

Infrarood-camera’s

Bij mensen die verdwaald zijn in de wildernis, bij vermissingen en na aardbevingen wordt er gebruik gemaakt van infrarood-/warmtecameras. Hiermee kan relatief snel een groot terrein worden afgezocht en zodoende kunnen veel mensen levend worden teruggevonden. Dus je zou denken, eventueel gevoed door Hollywood-achtige beelden van infraroodcamera’s die door meerdere muren heenkijken, dat deze camera’s perfect zijn voor het zoeken in lawines. De werkelijkheid is helaas vaak minder mooi dan Hollywoodfilms. Infroroodcamera’s kunnen in het echt helaas niet door muren of sneeuw heen kijken.

Want het werkt niet

Het werkt helaas niet. Er zijn verschillende studies uitgevoerd met telkens hetzelfde resultaat, zelfs onder een minuscule laag sneeuw lukt het de infraroodstralen niet om de warmere lichaamstemperatuur van een lawineslachtoffer te detecteren. Er moet een lichaamsdeel (hand/voet) uit de sneeuw steken om het laten werken. Iemand onder een meter sneeuw vinden met infrarood is absoluut onmogelijk. In dit geval is een infraroodcamera hetzelfde als een gewone camera, het ziet alleen wat het ziet en niet wat erachter zit. Laat sneeuw nou ook nog eens erg goed isoleren en het is duidelijk dat infraroodcamera’s weinig nut hebben voor het zoeken naar lawineslachtoffers.

null

Toch nut

Toch hebben deze camera’s nut voor de bergredding. Zo worden deze door verschillende bergreddingsteams gebruikt (zoals in Schotland) om snel mensen te kunnen vinden. Het gaat dan om vermissingen of mensen die verdwaald zijn, zolang deze personen maar niet onder de sneeuw liggen. Kortom, het enigszins ouderwetse radiosignaal werkt gewoon nog steeds het beste om lawineslachtoffers terug te vinden.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Kan je ook nog iets vertellen over de Recco systemen e.d.? Je ziet ze vaak in allerlei kleiding terug. Voor de echte off-piste skiërs moet je natuurlijk altijd een lawinepieper e.d. hebben, maar heeft iets anders nut voor een onverhoopte piste-lawine?

‘Recco’ dat op een kledingstuk staat, is een passief reflector-plaatje. Het bijbehorende Recco-apparaat stelt eigenlijk steeds de vraag: ‘ligt hier zo’n plaatje’? Dat duurt dus langer dan een lawine-pieper, die continu actief roept: ‘Ik ben hier. Ik ben hier’. Een beetje kinderachtig uitgelegd, maar dat is wel het belangrijkste verschil tussen de actief zendende pieper en het passieve reflector-plaatje dat in kledingstukken is genaaid waar ‘Recco’ op staat.

@gigi dat is wel heel simpel uitgelegd en niet de reden dat recco langzamer is. Ik kom hier snel op terug in een uitgebreid blog.

Click. Click. Peace

Ongetwijfeld. Zo is het mij uitgelegd door verschillende mensen van o.a. Snow Safety Centre en de NSkiV. Het zal een stuk ingewikkelder en genuanceerder zijn in werkelijkheid. Daar ga ik wel vanuit.

Recco apparaten zijn groot en duur. Eer dat die op locatie zijn ben je allang dood. Recco is voor de nabestaande prettig. Dan hoeven ze niet tot de zomer te wachten voordat ze het lichaam vinden.

echte mannen lopen naar boven,

Het grote voordeel van Recco is dat het detectieprincipe niet gebaseerd is op radioveldlijnen die je in een curve (en dus via een omweg) naar het slachtoffer leiden, maar op reflectie van radiopulsen die je altijd in rechte lijn kan traceren naar de slachtoffers, wat het opsporen van bedolven personen makkelijker maakt. Als er dus op korte tijd een Recco-toestel aanwezig is op de plaats van de lawine, zal dat de overlevingskansen van slachtoffers met zo’n plaatje verhogen.

Het grote probleem is dat de detectie-eenheden alleen maar gebruikt worden door professionele redders, en die komen dikwijls eenvoudigweg niet op tijd op de plaats van het onheil. Wetende dat je slachtoffers eigenlijk binnen het kwartier van onder de sneeuw moet halen om een redelijke overlevingskans te hebben, moet een lawine bij wijze van spreken onder de neus van de redders gebeuren om er op tijd bij te zijn.

De kostprijs van een toestel is hoog, maar niet overdreven voor een professionele organisatie, en de huidige toestellen zijn draagbaar genoeg om breed inzetbaar te zijn.

Ze spelen een beetje in dezelfde niche als een lawinehond: zeer gespecialiseerd en effectief, als ze er op tijd zouden geraken. Een lawinehond is nog een pak duurder dan een Recco-detector, maar die heeft dan weer het voordeel dat hij je zonder plaatje ook kan vinden ;-).
En marketingsgewijs doet een hond het natuurlijk veel beter dan eender welk stukje elektronica :-)…

Vorig jaar hebben we bij het lawinepark in Les Arcs een uitgebreide demonstratie gekregen van de verschillende detectoren (wij konden zelf zoeken met piepers en probes, daarna werd Recco gedemonstreerd), gevolgd door een training van een lawinehond (waarbij één van de pisteurs eerst werd ingegraven). Atijd gaan kijken als je ooit de kans krijgt; het is best indrukwekkend :-).

Plus dat de hond nog steeds de aller aller snelste is :-) sneller dan mensen met apparaten.

Click. Click. Peace

Plus dat de hond nog steeds de aller aller snelste is :-) sneller dan mensen met apparaten.

Rogier op 8 okt 2017 22:00

Dat ging inderdaad behoorlijk snel :-)…
(En met zijn reddingskostuum aan kan je hem gewoon als handbagage meenemen op de lift of in de heli ;-))

Het grote voordeel van Recco is …

Morzel op 8 okt 2017 21:48

Top uitleg, thx! En @Rogier: eens, die honden zijn geweldig snel! Zo knap!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie