De winter is voorbij. Dan kun je blijven dromen over witte bergen maar je kunt ook op een andere manier lekker buiten (en in de bergen) spelen. Bijvoorbeeld op de mountainbike, één van de sporten die wat mij betreft het meest op wintersport lijkt.

Spelen met de natuur

Mountainbiken is net als wintersport echt spelen met de natuur. Je kunt het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Lekker naar beneden raggen over moeilijke single-tracks of gewoon rustig cruisen over bredere en glooiende paden. Je kunt omhoog fietsen of liften gebruiken om alleen van de afdaling te genieten.

Zelfs een kleine spray, net wintersporten
Zelfs een kleine spray, net wintersporten

Beginnen met mountainbiken

Zelfs als je regelmatig in Nederland op de mountainbike zit, dan is mountainbiken in de bergen toch even net wat anders. De paden zijn steiler, de rotsen hoger en regelmatig rol je langs diepe afgronden. Met een paar tips van een professional kun je snel paden af waar je anders niet eens van durfde te dromen. In veel skigebieden werken mountainbike gidsen en een dagje les is een echte aanrader. Alleen, als stel, met vrienden of zelfs als familie.

Spelen met de natuur
Spelen met de natuur

Het materiaal

Veel fietsen (MTB’s) uit Nederland zijn niet de meest voor de hand liggende keuze. Iets meer veerweg (de afstand die de vering inveert) is erg lekker om over steile en stenige paden te knallen. Zeker als je de lift gebruikt en op geprepareerde afdalingen naar beneden raast is een afdalingsgerichte fiets heel fijn. Deze kun je in veel skigebieden gewoon huren.

Geweldige uitzichten
Geweldige uitzichten

Het nadeel…

Het enige nadeel aan dit mountainbiken? Als je het een keer gedaan hebt wil je niets anders meer. Voordat je het weet zit je dan 's zomers én 's winters in de Alpen.

Wie van jullie stapt wel eens op de MTB in de bergen, of in Nederland?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Jaren geleden in Andorra mountainbikes gehuurd voor een halve dag. We zagen het helemaal zitten om lekker door de bergpaadjes te crossen. Echter hadden we beiden nog nooit op een mtb gefietst en waren we de vering ook totaal niet gewend. Binnen het uur hadden we er genoeg van, we konden maar niet wennen aan de vering en leverden we de fietsen weer in. Daarna nooit weer geprobeerd.

Winter is coming

Leuk om in de zomer ook wat activiteiten te zien/lezen op wintersporters.nl :)

Na m’n arm te hebben gebroken op een Bergmönch toch wat voorzichtiger geworden; geniet vooral van het klimmen en de afdaling neem ik op de koop toe. Maar blijft een prachtige sport!

Enjoy life, love skiing

Prachtig om te zien. Maar het lijkt mij zo moeilijk! Volgens mij wordt dat nog wel is onderschat. Nog nooit gedaan en ondanks dat het me erg leuk lijkt zal ik het niet heel snel doen, het risico lijkt mij te groot.

Afgelopen jaar hebben we in Saalbach downhill fietsen gehuurd. Het moet je een beetje liggen. Met wat basiskennis en wat durf kun je prima blauwe en rode trails fietsen op redelijk tempo. Ligt het je niet, dan is het doodeng.

Gewoon eens proberen, het is heel erg leuk als het je ligt. Huren was wel prijzig 70euro/dag incl. helm, harnas en knieprotectie.’

Voorbeeldje van een trail in Saalbach Hinterglemm:

*bericht bewerkt door RRski op 18 jun 2017 22:10

Superleuk is het.
Ik doe jaarlijks wat marathons mee met de mtb zowel in België als in het buitenland. Dit jaar de alpentour trophy in schladming mee gedaan, en een paar jaar geleden gaan downhillen in Leogang.
De bergen zijn top, zowel in de zomer als de winter.

Leuk @RRski, jullie tempo zat er goed in. Nog nooit gedaan maar denk dat het bij zelf doen minder beangstigend is dan bij meekijken op deze manier… Bij het eerste wildrooster was ik je al kwijt?

LA NORMA😍☃️

Vorige week nog een MTB Marathon verreden in Duitsland. Het soort MTB’en wat ik doe is Cross Country, wat eigenlijk voor 99% in Nederland gebeurt. Maar altijd met het ideaalbeeld van de Tour/All Mountain/Freeride wat je in de Alpen vindt in mijn achterhoofd geniet ik van elke heuvel of berg waar je enigszins wat moeite moet doen om er tegenop te klimmen. En uiteraard elke zomer wel een week/meerdere weekenden in de Alpen gaan rijden (zonder de liften te gebruiken natuurlijk, dikke skibenen kweken)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Leuk @RRski, jullie tempo zat er goed in. Nog nooit gedaan maar denk dat het bij zelf doen minder beangstigend is dan bij meekijken op deze manier… Bij het eerste wildrooster was ik je al kwijt?

Piefke op 19 jun 2017 00:12

Is niet mijn filmpje;), maar willekeurig van Youtube om een voorbeeld te laten zien vam zo’n trail.

Mijn tempo lag wel een flink stuk lager, maar wel nog redelijk vlotjes. Als je niet bang bent is zoiets prima te doen, ook als je nog niet eerder hebt gedaan.

Mhe, ik val liever op sneeuw dan op rotsen…

Jaaaa. Ben een fervent mountainbiker in de zomer! Dan niet zozeer het oud-hollandsch boscrossen, maar het ‘echte’ werk in de bergen. Bikeparks, dikke trails, rotsen, wortels… Ben dan ook een echte afdaler. Klimmen gebruik ik de liften wel voor :)
Helaas zijn de bergen niet om de hoek, dus dat is jammer.

In Samoens gereden en vorig jaar in PdS. Echt fantastisch. Over paar weken naar Cervinia.

En het lijkt allemaal eenvoudig, maar er komt een hoop techniek bij kijken.
Vindt het echt dezelfde kick hebben als skiën. Het grote voordeel is dat je over het algemeen weinig mensen om je heen hebt op de trails in tegenstelling tot de winter.

En @miti: Niet wennen aan de vering? Was het of goedkope meuk of slecht afgesteld… Fatsoenlijk afgestelde vering is echt heerlijk en merk je ook weinig van bij klimmen bijvoorbeeld.

Leuk @RRski, jullie tempo zat er goed in. Nog nooit gedaan maar denk dat het bij zelf doen minder beangstigend is dan bij meekijken op deze manier… Bij het eerste wildrooster was ik je al kwijt?

Piefke op 19 jun 2017 00:12

Is niet mijn filmpje;), maar willekeurig van Youtube om een voorbeeld te laten zien vam zo’n trail.

Mijn tempo lag wel een flink stuk lager, maar wel nog redelijk vlotjes. Als je niet bang bent is zoiets prima te doen, ook als je nog niet eerder hebt gedaan.

RRski op 19 jun 2017 07:24

OW, hahahah, ik maar denken dat jij het poppetje was dat dit gefilmd had?

Wie weet komt het er op een dag nog eens van.

LA NORMA😍☃️

Dat ziet er fantastisch uit. Moet ik komende zomer ook maar eens uit gaan proberen!

Bergen + Sneeuw = ❤

@JeroenS Ik zou het niet weten waar het aan lag, we hebben geen verstand van mountainbikes. Wat ik wel weet is dat we het gevoel hadden dat elke energie die we erin stopten om bergop te fietsen, we door doe vering weer verloren…

Winter is coming

Je hebt mountainbiken, mountainbiken en mountainbiken. Ik wil echt niet de wijsneus uithangen, maar iedereen die zich voor het eerst op een MTB waagt, moet toch echt wel het een en ander weten.
Leuk filmpje Rogier, maar MTB’en is niet alleen maar downhill.
Je kan natuurlijk met de bike de lift of de gondel in en vandaar naar beneden karren. Soms kan dat ook nog over uitgezette en gepijlde routes, maar zelfs in een afdaling zal je ad en toe een stukje omhoog moeten fietsen. En omhoog fietsen in het hooggebergte is zwaar (en hèèrlijk). Je moet aldoende leren wat de juiste versnelling voor je is, je moet goed het pad voor je inschatten om te zien waar je langs kunt rijden en je moet rekening houden met medeweg/padgebruikers, wanderlaars c.q.
Vering is onontbeerlijk, de energie die je verliest daardoor bij het klimmen valt verreweg in het niet bij het ‘comfort’ wat je er voor terugkrijgt.
Wil je echt downhill in de Alpen en doe je dat voor het eerst, ga dan eerst eens oefenen in de bikeparks in het heuvelland van bijv. het Sauerland. Willingen en Winterberg hebben er beide één. Of ga daar eens een MTB route rijden om alles wat deze sport geweldig maakt langzaam onder de knie te krijgen.
Nederland heeft vele MTB routes (http://www.mtbroutes.nl/) variërend van ontzettend makkelijk tot uitdagend op verschillende terreinen. In België is het door de grotere hoogteverschillen ook heerlijk fietsen (en uitdagender dan in NL).
Ik onderschrijf titel van dit topic volledig, alhoewel, als het aan mij ligt, mag je ‘zomer’ weglaten. Mountainbiken is meer dan alleen maar een zomersport.
Om een voorbeeld te geven van hoe ver je kan gaan:




Enjoy! (ik krijg er kippevel van.)

*bericht bewerkt door rppol op 19 jun 2017 16:38

En soms, zoals vanmorgen, lijkt het wel erg op Wintersport ;-)

null

Click. Click. Peace

Mooi filmpje ben jaloers dat de alpen zover weg zijn vanuit de polder op -4m zeeniveau…

Mooi stukje tekst rppol
Ik wil graag nog een stukje toevoegen.

Fietsen in de alpen is heel iets anders dan het lokale nederlandse mtb parcour!

Fietsen voor de in alpen hebben een heel andere geometrie.
De voorvork staat meer naar voren gericht zodat je minder snel voorover ga bij het remmen als je naar beneden gaat bijvoorbeeld.
De het hele frame is een veer zwaarder/sterker, veerweg is groter, remmen veel beter.
En naar boven trappen met een echte downhill fiets is zon beetje nutteloos.
(heb mensen Les Gets gezien die zonder ketting en tandwielen naar beneden gingen)

Verschil in de fietsen.

  • Nederlandse mtb fiets weegt zon ±9 kilo met alleen beetje voorvering.
  • Met voor en achtervering zit je op ±10 a 11.
  • freeride fiets met grotere veerweg ga je ± naar 14
    -echte downhill fiets weegt ±20 kilo en heeft een enorme veerweg waarbij alle energie verloren gaat als je (omhoog) gaat trappen.

Deze disciplines vergen allemaal een andere techniek en een eigen fiets.
Dus ik zou aanraden om niet zomaar een downhill fiets te huren en gewoon gaan zonder ervaring.
De ervaren downhillers hebben niets voor niets allemaal protectie aan.

Uiteraard is het wel een hele mooie hobby:D
Maar zeker niet zonder risico!

*bericht bewerkt door Marco_ski op 20 jun 2017 10:06

Dat zonder ketting rijden is vaak een training, om zo vloeiend en snel mogelijk proberen te rijden. Er is ooit zelfs een world-cup gewonnen door een rijder die bij z’n eerste aanzet z’n ketting verloor… Er leuk om je ketting er een keer af te halen op een pump-track…

Verder staat er in mijn stukje duidelijk dat wat lessen erg goed zijn, is dit niet duidelijk genoeg wat jullie betreft?

*bericht bewerkt door Rogier op 20 jun 2017 10:14

Click. Click. Peace

Vorig jaar hebben we downhill fietsen gehuurd. 29" wielen. Vering volledig instelbaar (en vast te zetten via bediening op stuur t.b.v. klimmen). Waren topfietsen, merk/type heb ik 's avonds gegoogled, bleken een retailprijs te hebben van bijna 4.000euro. Volledige bescherming kon je ook huren.

Met een beetje verstand, aanleg en lef kun je prima starten op simpele trails zonder ervaring.

Het is een beetje met alles. Als je voor het eerst gaat mountainbiken moet je niet meteen de aller moeilijkste gevaarlijkste… afdalingen/paadjes doen… Nederlanders zijn vaak best handig met hun fiets hoor ik van MTB instructeurs hier. Na een dagje ga die al echt mooie paadjes af…

Als je net kunt skiën ga je ook niet meteen van zwart af of steil off-piste in…

En dat het echt ontzettend mooi is, dat staat vast, nog een twee fotootjes van gisteren (afdaling van Col Agnel naar Echalp in de Queyras)

null

null

Click. Click. Peace

Dit zal waarschijnlijk een freeride fiets geweest zijn.
Uiteraard is deze voor simpele trails perfect.

Naar mijn weten heb je downhill alleen in 26 inch.

De laatste twee down-hill world cup wedstrijden zijn gewonnen op 29 inch, en 27,5 inch is tegenwoordig echt de standaard. 26 inch zie je eigenlijk bijna niet meer…

En met freeride bedoel je waarschijnlijk Enduro?

*bericht bewerkt door Rogier op 20 jun 2017 10:35

Click. Click. Peace

Tja het gaat meestal altijd wel goed natuurlijk.

Ik zeg het vooral omdat een vriend van mij die een dagje mee was naar Willingen “en het wel kon”.
Aan het eind van de dag zijn nek had gebroken met een val en met een trauma heli naar het ziekenhuis is gebracht…
(Zijn fietshelm was door de midden gebroken)

@Marco_ski Lessen en training is natuurlijk enorm belangrijk, maar op eenvoudige paden kun je, als je een beetje kunt fietsen, best wel een rondje mtben. Meteen in een bikepark aan de slag gaan is dan ook wel wat anders dan een mooi vlak pad langs een bergrivier… ;-)

Click. Click. Peace

Wat ook wel leuk is is om eens een elektrische mtb te huren. Je kan de klim dan zo zwaar maken als je zelf wilt.
Zo heb ik samen met mijn vrouw gereden en op deze manier konden we toch samen fietsen wat op een normale fiets niet zou lukken.

Übung macht den meister!!!

@RFKANGOO Elektrische fietsen zijn inderdaad geweldig voor iedereen die weinig ervaring met het fietsen in de bergen heeft. Op de MTB of meer racefietsachtig. Zo komt het fietsen in de bergen opeens voor veel meer mensen dichtbij. Enige nadeel, voor de afdalig heb je ook ervaring nodig (weg en mtb)…

Click. Click. Peace

Fietsen in de alpen is heel iets anders dan het lokale nederlandse mtb parcour!

Marco_ski op 20 jun 2017 10:06

I know, vandaar ook de eerste zin in mijn post.
Ik moet eerlijk bekennen dat ikzelf weinig downhill ervaring heb (heb het eens een dag gedaan op de Klewenalp in CH) en dat ik voornamelijk bestaande routes rijd ofwel een route die gedownload is van een site (http://www.gpsies.com bijv.) op mijn GPS. Maar in elke vakantie behalve de wintersportvakanties gaan de fietsen achterop om ter plekke een paar rondjes te rijden, soms ook gewoon over asfalt (vloeken in de kerk volgens de hardliners). Ik heb inmiddels zelf een paar ongelukjes gehad en vele ongelukken zien gebeuren om hier de vaderlijke waarschuwing te geven dat het iets meer is dan een fiets huren en je laten gaan. Maar goed, inmiddels lees ik dat iedereen het daar wel over eens is.
De stelling dat het een heerlijke (zomer)sport is onderschrijf ik nogmaals volledig. En als je, zoals Rogier & Co, het terrein kent (ga ik van uit) kan ik aan de prachtige foto’s al zien dat het (een) topdag(en) geweest is/zijn.

*bericht bewerkt door rppol op 20 jun 2017 12:04

Dat klopt idd wel:)

Grappig dat downhill fietsen dan ook recent is overgestapt naar grotere wielmaat.
Dacht dat ze dat niet deden vanwege de wendbaarheid.
Al kan je natuurlijk wel meer snelheid behouden op het (wedstrijd)parcour door de mindere weerstand.

@Marco_ski Ik heb zelf gereden op alle wielmaten, en rij nu op 27,5, ik vind 27,5 niet minder wendbaar dan 26. Vooral een korte chain-stay zorgt voor veel wendbaarheid, in korte bochtjes/Switchbacks. Liever een 29 met een korte chainstay dan een 26 xc georienteerde fiets met een langere chainstay, in mijn optiek…

Click. Click. Peace

Je chain-stay wordt alleen maar groter met een grotere wielmaat natuurlijk.
Maar neem aan dat je het relatief bedoeld.

Ik heb zelf nog niet zoveel ervaring met 29inch
Alleen met mijn “all mountain fiets” met 140mm veerweg voor, 26 inch wielen.
Heb er de paspoort du soleil mee geprobeerd maar dit was geen succes hij was er veel te licht voor.

Ik ben jaloers op je mooie foto’s Rogier;)
Ik moet het doen met mijn lokale parcour in Schoorl met de Schoorlse nok als hoogtepunt met 48 meter. :P
(wat overigens wel een heel mooi parcour is)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie