Hitte - onweer - en dadelijk sneeuw?

Roel op 26 juni 2017· 17 reacties

Gaan we dit vrijdag zien? (Seiser Alm, 24 juni 2013, foto: Berghaus Zallinger)
Gaan we dit vrijdag zien? (Seiser Alm, 24 juni 2013, foto: Berghaus Zallinger)

Het is sinds kort officieel zomer in de Alpen maar het weer gedraagt zich al bijna twee maanden zo. Juni koerst zelfs af op nieuwe records. Er zit nu verkoeling aan te komen, met vrijdag misschien wel witte bergen.

Drie warmste juni-maanden

De Oostenrijkse weerdienst ZAMG schreef een week geleden dit:

Die bisher wärmsten Junimonate der Messgeschichte sind der Juni 2003 mit 4,1°C über dem Mittel, der Juni 1811 mit 3,1°C über dem Mittel und der Juni 2002 mit 2,3°C über dem Mittel.

De reden is dat er voor Oostenrijk een top-3 notering zit aan te komen. Tot en met 25 juni lag de gemiddelde temperatuur al 3,3°C boven normaal (bron: ZAMG).

null

Dat betekent dat het de op één na warmste juni ooit gemeten kan worden. Net voor juni 1811 maar nog ruim achter het jaar 2003. Van dit soort ranglijstjes kijken we bijna niet meer op. Sterker nog, metingen wijzen uit dat de zomers in de Alpen rap aan het opwarmen zijn. Zie deze grafiek van de Zugspitze (bron: zukunft-skisport):

null

Gletsjerijs komt tevoorschijn

Gelukkig warmer de winters wat minder snel op (daarover komend seizoen meer). Het gevolg van de huidige hitte is echter dat de gletsjers nu op het peil van eind juli vorig jaar zitten. Op de Sonnblick in Oostenrijk ligt nu 235 cm sneeuw, tegenover gemiddeld 344 cm over de afgelopen 30 jaar op deze datum. Dat terwijl de uitgangspositie begin mei nog redelijk gemiddeld was.

Het negatieve verschil ten opzichte van vorig jaar is ook op de Mont Blanc duidelijk te zien (bron: webcam).

Mont Blanc, 22 juni 2016
Mont Blanc, 22 juni 2016

Mont Blanc, 22 juni 2017
Mont Blanc, 22 juni 2017

Onweer, daarna sneeuw

De afgelopen dagen werd de ergste warmte verdreven wat gepaard ging met talloze regen- en onweersbuien. De Alpen waren dit weekend een heuse broedkamer van onweerscomplexen. Die leverden in het Zwitserse Tessin plaatselijk meer dan 200mm regen op en hagelstenen van soms 5 cm doorsnede. Hieronder zie je een mooie animatie van het ontstaan van al die onweerscomplexen.

Het onweer gaat deze week door omdat de Alpen op de grens met koelere lucht komen te liggen. Uiteindelijk gaat deze ook uitstromen over de Alpen. Dat gebeurt vanaf donderdag, en dan gaat het kwik echt omlaag. Vrijdagmorgen wordt de nulgradengrens zelfs rond 2500 meter berekend, wat betekent dat de bergen vanaf een meter of 2300 wit kunnen worden. Op de gletsjers kunnen zelfs enkele tientallen centimeters sneeuw gaan vallen!

Berichten in de gaten houden

Op zich niet heel extreem eind juni maar het is wel even geleden. Mensen die deze week willen gaan wandelen doen er dus goed aan de lokale weerberichten te volgen. Je wil niet in een onweersbui terecht komen, laat staan dat je in het hooggebergte overvallen wil worden door een sneeuwjacht. Dit is de cumulatieve sneeuwhoeveelheid berekend tot en met vrijdag (bron: WRF).

null

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Jep, ik ga voor die opfrisser op de Hintertuxer Gletscher. Temperatuurdip sowieso (minder slush, betere pistes tot later op de dag), wat verse sneeuw met wat geluk. Lijkt me toch leuk om tussen de sneeuwvlokken te skiën in juli…

@Roel, heb je ook vergelijkbare beelden van juni 2015? Vorig jaar is er extreem veel neerslag/sneeuw geweest in de maanden april/mei/juni dus dat kan een vertekenend beeld opleveren?

Life is fun, so enjoy it

Rij zondag de Marmotte, hoop op droog weer!!

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

@GiGi Wij verwachten veel foto’s :)

Bring it on!

@Alke ‘extreem’ veel is volgens mij overdreven. Eerder normaal ;-) En dit jaar is er in mei ook nog meer gevallen dan in de rest van de winter in veel gebieden. Maar @Roel heeft hier meer misschien meer onderbouwing bij?

Click. Click. Peace

@havana succes zet een mooie tijd neer!

Click. Click. Peace

@Alke, dit is het beeld van 26 juni 2015. Minder dan vorig jaar maar meer dan nu.

null

Was er in april / begin mei niet zoveel sneeuw gevallen dan zag het er nog erger uit, afgelopen winter is er relatief weinig gevallen. Maar eigenlijk moet je naar het ijs kijken, want sneeuw verhult veel. Hier nog een vergelijkingsbeeld van de Aletschgletsjer:
<blockquote class=“twitter-tweet”><p lang=“nl” dir=“ltr” [xml:lang="nl](xml:lang="nl “xml:lang=“nl”)”>Vergelijkingsbeeld Konkordiahütte (2850m) met de Aletschgletsjer: nu en vorig jaar. Qua sneeuwtoestand zitten we op tweede helft juli <a href=“https://t.co/BUYZN4ChBE”>pic.twitter.com/BUYZN4ChBE</a></p>— Roel van den Bekerom (@WeermanRoel) <a href=“https://twitter.com/WeermanRoel/status/876790516612050944…”>19 juni 2017</a></blockquote>

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Er is ook goed nieuws. Hier is bijvoorbeeld de aangroei van noordpool zeeijs te zien de afgelopen 12 jaar:

null

Born to Ride

Dank je wel @Rogier

We gaan het zien. Tijd is in principe niet het belangrijkste. Ik rijd de Marmotte vooral als opwarmertje voor de Öztaler, eind augustus. Dat is mijn hoofddoel. Dat gezegd hebbende, ben ik goed in vorm en sta ik scherp. Als de vorm van de dag goed is, moet een tijd van rond de 8 uur mogelijk zijn. We gaan het zien voorlopig lijkt het vooral erg koud te worden.

Hopelijk heeft @Roel nog wat goed nieuws voor me ;)

*bericht bewerkt door havana op 27 jun 2017 10:34

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

@havana zie pm. Misschien dat de buien net buiten de deur blijven (boven Oostenrijk, Zwitserland). Succes!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Die variaties betreft het weer in de Alpen vind ik altijd mooi en fascinerend. Warm, buien, sneeuw en dan weer opklarend. Mooi man! Zomer hoort warm te zijn :). Winter koud met sneeuw! Er komt wel een bende neerslag aan:

null

Not all who wander are lost

Dun laagje vers (en erg koud) bovenin La Grave:

null

In het dal voelt het als herfst…

Click. Click. Peace

Verse sneeuw en bevroren Genepy naast de Refuge des Ecrins (3 172)

null

Click. Click. Peace

En op de stelvio:

null

Click. Click. Peace

Opkomende zon boven een flink besneeuwd Alpe d’Huez:

null

*bericht bewerkt door Matthias123 op 30 jun 2017 08:29

Born to Ride

Zalig om te zien dat de toppen al weer wit zijn ☺☺☺

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie