Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Tour rijdt langs geweldige skibergen

Rogier op 19 juli 2017· 18 reacties

De tour zal donderdag door het dal en de bergen op de achtergrond rijden

Het is de tijd van de Tour de France. Een tijd waarin het is toegestaan ’s middags heerlijk voor de TV te lummelen en te genieten van de sport, de Franse landschappen (de vele kasteeltjes) en de bergen, waar de wielrenners langs en doorheen razen. Vandaag en morgen zijn etappes die mij aan het hart gaan, want de tour rijdt echt dwars door mijn achtertuin. Wat zeg ik, de tour rijdt hemelsbreed nog geen 200 meter van mijn huis vandaan. Ook snellen de rijders vandaag en morgen langs geweldige skigebieden en toerskibergen.

Alpe d’Huez

Het feest der herkenning voor wintersporters begint als de renners vlak langs Bourg d’Oisans racen. Bij Allemont ligt een tussensprint. De meeste sprinters bungelen dan trouwens al achteraan het peleton, want de mannen zijn de Ornon bergcol al over. De renners gaan vlak onder Oz en Oisans door. Hierboven duiken de toppen en bergen op van het skigebied van Alpe d’Huez. Dit keer zit de Alpe d’Huez zelf niet in de tour, maar ik verwacht dat de helikopters en drones mooie beelden maken van dit fijne gebied.

Saint Jean d’Arves

Na de beklimming van de Croix de Fer komen de renners door Saint Jean d’Arves en Saint Sorlin d’Arves in het skigebied van Les Sybelles. Dit zijn bekende gebieden voor veel Nederlanders. Om daarna, met een snelheid hoger dan menig wintersporter, richting het dal te knallen. Dan rijden ze een van ’s werelds meest beroemde cols omhoog, namelijk de combinatie van de Telégraphe en de Galibier. Hier komt de tour in mijn thuisgebied.

Valloire

Vlak boven de Telégraphe zal de karavaan door het dorpje Valloire trekken. Een leuk dorpje waar ik afgelopen winter heerlijk geskied heb.

Galibier en Lautaret

Hoe hoger we komen hoe ruiger de bergen worden. De wielrenners zullen naar adem snakken op de steile hellingen van de Galibier. Hier zijn we aan de rand van het hooggebergte en aan de voet van het Ecrins massief. Vanaf de Galibier kijk je naar de bergen waar La Grave zich bevindt. De bergen waar ik vaak mijn eerste en laatste bochten van het seizoen maak, net iets boven de in de winter geopende Lautaret. De Galibier is in de winter gesloten en het openen is aardig wat werk elk voorjaar.

De afdaling van de Galibier geeft één van de meest oogverblindende uitzichten in de Alpen. Het uitzicht op de skibare (toerskiën) gletsjers van de Lautaret en zelfs de allerhoogste berg van het Ecrins massief is goed te zien. Vlak langs de weg, waar de wielrenners zich hard naar beneden laten storten, kun je bijna elke vierkante meter toerskiën. Vaste bezoekers van de website hebben al aardig wat skibeelden langs zien komen van de hellingen boven de weg, die van de Galibier naar Briançon voert.

Geweldige pistes van Serre Chevalier

Serre Chevalier

De finish ligt in Chantemerle net na Monetier les bains in het skigebied van Serre Chevalier Een gebied waar sportieve wintersporters heel veel plezier beleven. Mooie uitdagende pistes, geweldige off-piste en enorm uitgestrekt. En dat alles ook erg sneeuwzeker. Dat is bijna niet te geloven als je de zonnige beelden van de tour ziet maar zoals jullie weten, sneeuwt het vaak en behoorlijk in deze hoek van de Franse Zuidalpen.

Les Orres, Le Sauze en Reallon

Donderdag zakt de tour eerst flink naar het zuiden. Na Briançon rijden ze door mijn dorp (L’Argentière-la-Bessée). Om daarna richting Embrun en het grote stuwmeer van Serre Ponçon te rijden. Langs dit meer vind je de kleine geheimtips zoals Réallon en Le Sauze. Gebiedjes waar je leuke dagen kunt hebben als de sneeuw goed is. Vergeet dan ook Crevoux niet. Een groter en lekker speels gebied is Les Orres vlak boven Embrun (waar de tour vrijdag start trouwens). Na deze zuidelijke richting op donderdagochtend gaan de mannen weer terug naar het noorden, maar niet zonder eerst ietsje naar het oosten te rijden.

Begin van het seizoen boven de Col de Vars

Vars

Over de Col de Vars en via het skigebied van Vars komen de wielrenners langs kilometers lange skibare bergen. Bergen waar ik dit jaar mijn seizoen heb afgesloten (en een paar dagen ervoor hier) en waar ik trouwens ook aardig wat vroege bochtjes heb gemaakt. Ondanks (en dankzij) het feit dat de Col de Vars bijna de gehele winter geopend is, kun je hier geweldig toerskiën van vroeg tot laat in het seizoen. De hellingen om deze col heen zijn echte toerski-klassiekers waar ik menige poederfoto heb geschoten.

Na de col suizen de wielrenners door het dorpje van Vars, dit zal snel gaan want de weg is hier steil. Deze hellingen zullen veel wintersporters kennen want Vars is een leuk skigebied samen met Risoul. Deze winter heb ik daar onderstaande review opgenomen:

Queyras

Eenmaal onder Vars en na Guillestre klimmen de renners langs de rivier de Guil omhoog de Queyras in. Dit is het gebergte waar je slechts een paar kleine skigebiedjes vindt, maar wel een heleboel geweldige skimogelijkheden. De gebiedjes als Ceillac, Saint Veran en Abriès zijn absolute aanraders, zeker tijdens of vlak na een retour d’est. Echter, zoals je tijdens de tour zult zien, zijn de wegen smal en bergachtig. Je kunt je voorstellen hoe dat er allemaal bij ligt als er meters sneeuw zijn gevallen. Buiten die lastige wegen is het sowieso nogal een rit vanuit Nederland.

Izoard

De verwachting is dat we op de top van de Izoard weten wie de tour gaat winnen. Deze beroemde klim is een echte scherprechter wat wielrennen betreft. Skiërs kunnen hier gemoedelijker cruisen in het kleine gebiedje van Arvieux. Toerskiërs kunnen hun hart ophalen op bergen als de Côte Belle, Lasseron en de Arpelin. Op onze site hebben we al aardig wat actie-poeder-foto’s gepost van deze geweldige bergen. De wielrenners zullen tijdens de klim vooral last hebben van de warmte maar in de winter is deze hoek, op een steenworp afstand van Serre Chevalier, ijskoud en staat deze garant voor de meest geweldige poeder.

Vlak boven de Izoard, een ware ijskast waar de poeder lang goed blijft

Ik weet één ding zeker: ik ga de Tour in mijn achtertuin bekijken en eveneens genieten van de geweldige beelden die we gaan zien van de bergen, waar het in de winter zo mooi skiën is.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Dennis_tB19 juli 2017 · 14:02

Ik zat er net aan te denken dat Serre Chavelier vlakbij jouw skigebied van Puy saint Vincint zou liggen … en dat jij de tour de france op de voet (euh fiets) volgt. Sterker nog: volgens mij zijn er hoop weblogs op de site klimtijd.nl van jouw!

Helaas woon ik in het noorden en hebben wij pas over anderhalve week vakantie … anders had ik met de kids naar de alpen gegaan om en te fietsen en om de tour te volgen. Haha nu gaan we naar het Loire-dal toe, kastelen bekijken :-D

Maar het blijft super gaaf dat je zowel in de winter als in de zomer hier heerlijk kan sporten.

ViolaB19 juli 2017 · 17:25

Wat een rit vandaag, prachtige bergen en prachtige sport!

Rogieradmin19 juli 2017 · 17:48

@ViolaB Ze rijden harder omhoog naar Valloire dan de gemiddelde wintersporter na een sneeuwbui. En wat een mooie kerk trouwens daar in Valloire.

Gaaf voor Roglic en lotto Jumbo trouwens!

Click. Click. Peace
ViolaB19 juli 2017 · 17:53

@Rogier zeker, dat hadden ze nodig bij Lotto Jumbo en bij Roglic zie je maar weer dat een wintersporter ook heel goed zomersport bedrijven kan :-)

Rogieradmin19 juli 2017 · 18:24

Inderdaad een wintersportpose op het podium, mooi hoor ;-)

*bericht bewerkt door Rogier op 19 jul 2017 18:24

Click. Click. Peace
HN6519 juli 2017 · 19:08

Skigebieden duidelijk niet willen betalen, nauwelijks fijne drone/helikopter beelden, zonde. Maar super overwinning. Ik hoopte dat Uran wat meer durfde/kon op de Galibier. Bardet is wel een held voor Frankrijk hoor.

Rogieradmin19 juli 2017 · 19:42

@HN65 van heel dichtbij weet ik dat er netjes betaald is. En ook flink. Maar de tour bepaalt. Morgen weer een kans. En ik ben voor Bardet…

Click. Click. Peace
Rogierhgv19 juli 2017 · 20:02

Wij gaan in augustus ook die kant op, ga vanaf de camping bij Gap nog wel een mooie tocht maken en deze cols ook doen. Wel met de auto 😬

Quick19 juli 2017 · 20:22

@Rogier wordt dat dan betaald door Compagnie des Alpes? Lijkt me van wel, anders hadden ze wel gewoon Saint-Chaffrey oid gezegd ipv Serre Chevalier en was het dus door de gemeente en locale ondernemers betaald.

Ik miste helaas ook de mooie kiekjes van het fraaie skigebied en de dorpjes. Van Valloire liet men beduidend meer zien, hoewel ook erg summier.

Mr. Slow
niekniek19 juli 2017 · 21:27

Ik ken het gebied alleen maar van het wildwater varen
De Durance en de Guil al aardig wat keren afgesopt

Wie weet kom ik er nog eens om te skiën

Rogieradmin19 juli 2017 · 22:21

@Quick nee het vvv van briancon en serre chevalier maar daar stopt de com des Alpes ook geld in. En een flink deel voor het departement. samen met de verplichting om wegen goed te maken gaat het om bedragen met 6 nullen.

Click. Click. Peace
Rogieradmin19 juli 2017 · 22:22

@niekniek Doen!!!

Click. Click. Peace
Dennis_tB20 juli 2017 · 10:02

Blijf het jammer vinden dat de renners niet meer aanvallen in zo’n etappe, dus wat dat betreft hoop ik dat Bardet vandaag op de Izoard gaat winnen … want hij is de enige die af en toe aanvalt. Gelukkig dat de etappe vandaag dus eindigt op een berg, er zullen/moeten nu wel tijdverschillen ontstaan.

HN6520 juli 2017 · 12:16

Prachtige beelden van La Course momenteel, Van Vleuten!

RFKANGOO20 juli 2017 · 12:45

Blijf het jammer vinden dat de renners niet meer aanvallen in zo’n etappe, dus wat dat betreft hoop ik dat Bardet vandaag op de Izoard gaat winnen … want hij is de enige die af en toe aanvalt. Gelukkig dat de etappe vandaag dus eindigt op een berg, er zullen/moeten nu wel tijdverschillen ontstaan.

Dennis_tB op 20 jul 2017 10:02

Probleem is dat ze het verdedigen van een 2e of 3e plek belangrijker vinden dan het aanvallen van de 1e plek met de kans hun eigen positie te verliezen.

Übung macht den meister!!!
Rogieradmin20 juli 2017 · 14:03

Er wordt wel degelijk aangevallen. Maar doordat de Tour schoner (ik zeg niet schoon ;-) ) is geworden zijn de aanvallen minder splijtend geworden. Niemand kan dat gewoon meer. En verder legt team sky zo’n druk op de rest…

Click. Click. Peace
Rogieradmin20 juli 2017 · 14:09

Bijna live vanaf Saint Crepin…

Click. Click. Peace
Dennis_tB20 juli 2017 · 16:29

GAAF! En wat zit Froome toch raar op zijn fiets zeg …

*bericht bewerkt door Dennis_tB op 20 jul 2017 16:32

Plaats een reactie