Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Wat zijn de drukste wintersportweken in 2017-2018?

Roel op 20 augustus 2017· 75 reacties

Langzaam komt iedereen terug van vakantie. Vaak is dat hét moment waarop we alweer uitkijken naar de volgende vakantie en voor jullie/ons is dat natuurlijk de wintersport. Net als vorig jaar hebben we een overzicht gemaakt van de verwachte vakantiedrukte. Handig bij het boeken om zoveel mogelijk uit je vakantieweek te halen met rustige skigebieden, weinig wachtrijen en (de hele dag) strakke pistes. Maar dan moet je een beetje flexibel (kunnen) zijn.

Duitsland de meeste wintersporters

Om de vakantiedrukte te kunnen bepalen zijn we uitgegaan van het aantal wintersporters dat een land telt. Duitsland en Frankrijk zijn de grootste spelers in Europa, Duitsland telt volgens de laatste gegevens zelfs bijna 15 miljoen wintersporters. Dat is niet verwonderlijk omdat het de landen zijn met de meeste inwoners, die bovendien direct tegen aan de Alpen aanliggen. Hoewel een bezoek aan Gerlos of Westendorf anders doet vermoeden steekt Nederland hier schril bij af met ‘slechts’ 1 miljoen wintersporters. Het potentieel is er gewoon kleiner. Hieronder een overzicht van de belangrijkste vijvers waaruit een skigebied vist:

NederlandBelgieDuitslandFrankrijkOostenrijkZwitserlandItaliëEngeland
Aantal wintersporters per land in miljoenen (2016-2017)

Drukte per week

Duitsland en Frankrijk leveren de meeste skiërs en boarders en leggen dus de grootste druk op de skigebieden en accommodaties. We hebben vervolgens de schoolvakanties van de verschillende landen over deze aantallen heengelegd en doorvertaald naar de vakantiedrukte per week. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met regionale verschillen. Net als in Nederland valt de Krokusvakantie bijvoorbeeld niet overal tegelijk en sommige landen hebben wel of geen Paasvakantie. Dit leidt tot de volgende verdeling:

Tweede kerstweek het drukst

Dit jaar lijkt de tweede kerstweek (30 december - 6 januari) de drukste week te worden. Vorig jaar was dat de carnavalsweek maar nu hebben de meeste wintersporters tegelijk vakantie in de tweede kerstweek. Het verschil met vorig jaar is dat de Fransen niet meer een week eerder vakantie krijgen.

De nummer 2 is de beruchte week van carnaval. Vele regio’s in Europa hebben van 10 t/m 17 februari vrij, ook het grootste deel van Zuid-Nederland (Brabant en Limburg) dat als adviesdata 17 t/m 24 februari meekreeg maar waar ze natuurlijk carnaval vieren. Vrijdag 9 en zaterdag 10 en 17 februari worden dus drukke wisseldagen met mogelijk lange files en de nodige overlast. Mogelijk is de praktijk trouwens nog drukker. Door de sneeuwarme kerstvakanties de laatste jaren kiezen mensen misschien eerder voor de meer sneeuwzekere carnavalsvakantie.

Rustige weken

Maar als je flexibel bent ga je natuurlijk op zoek naar een rustige week. Een vakantie zonder filerijden en wachtrijen. De rustigste periodes (met een redelijke mate van sneeuwzekerheid) zijn januari en de periode na 3 maart. De vakanties zijn dan net achter de rug, en in maart hebben veel mensen hun zinnen alweer op de zomer gezet. Je bent dan bijna verzekerd van een rustige en relaxte skivakantie. Ook Pasen blijft een aanrader, ware het niet dat deze vakantie voor de Nederlanders helaas niet meer bestaat.

De rust geldt ook voor december en april, maar dan moet het skigebied wel open zijn en er moet genoeg sneeuw liggen. December blinkt de laatste jaren niet uit in sneeuwzekerheid en na Pasen sluiten sommige skigebieden al hun deuren. Let hier dus goed op voordat je boekt. Sowieso zoek je in deze periodes het beste een wat hoger gebied op.

Favoriete bestemmingen

Bij de grafiek zijn nog een paar bijzonderheden van belang. Iedere nationaliteit heeft zijn favoriete skiland. Als Fransen vakantie hebben wil dat bijvoorbeeld niks zeggen over de drukte in Gerlos. Zij skiën het liefst in eigen land. Ook skiën de Fransen uit Marseille graag in de Zuidfranse Alpen en kiezen Parijzenaren voor de Noordalpen. Duitsers en Nederlanders gaan juist het vaakst naar Oostenrijk, maar liefst 48% van de Duitse en 53% van de Nederlandse wintersporters skiet in Oostenrijk. Engelsen en Belgen kiezen weer het vaakst voor Frankrijk. Dit is van grote invloed op de drukte in jouw skigebied (en op de weg).

Een gevolg hiervan is dat de week van 17 t/m 24 februari (in de krokusperiode) in Oostenrijk waarschijnlijk relatief rustig is. Slechts een klein deel van Zuid-Nederland (Zeeland) en Duitsland (Saksen) heeft dan vakantie, en dat geldt ook voor Oostenrijk (alleen de Steiermark en Oberösterreich hebben vrij). Zwitsers, die door de hoge koers van de Frank tegenwoordig massaal naar Oostenrijk komen, zijn er ook weinig te verwachten. Alleen Basel, Vaud en Zürich hebben dan vakantie. Voor de volledigheid zie je hieronder een overzicht van de Europese vakanties dat Val Thorens Tours heeft gemaakt (bron):

Skiërs vanuit de steden

Daarnaast heb je nog de grote steden in en rond de Alpen. Die leveren tal van dagjesmensen naar de skigebieden, zeker in de weekenden. Deze mensen hoeven niet op vakantie om te kunnen skiën en gaan soms vaker per jaar. Denk aan mensen uit Grenoble en München, maar ook Milaan. Nabijgelegen skigebieden merken dit. Als deze steden vakantie hebben is het in omliggende skigebieden nog eens extra druk.

Altijd druk

Tot slot, in sommige grote skigebieden is het gewoon altijd druk. Tenzij je helemaal voor- of achteraan in het seizoen zit zijn plaatsen als Saalbach, Ischgl, Tignes en Val Gardena vanaf kerstmis tot half maart altijd bedrijvig tot zeer druk. Heb hier niet de illusie in een leeg skigebied te komen. Het grote voordeel van deze gebieden is wel dat ze de drukte aankunnen. Kleinere gebieden, waar het buiten het seizoen uitgestorven is, willen in de vakantieperiodes wel eens bijzonder druk zijn met langere wachtrijen dan de grote moderne gebieden.

Later in het seizoen zullen we je een overzicht geven van de grootste bottlenecks op de weg die je kunt verwachten. In en op weg naar de Alpen heb je altijd ‘baustellen’ en bekende verkeersknelpunten. Die kunnen bij grote drukte en/of slecht weer voor extra veel vertraging zorgen. Net als bij het boeken geldt dus: je kunt maar beter voorbereid zijn.

Bronnen: de.statista.com, seilbahn.net, Alpes Ski Résa, hotel.info, Skiclub of Great Britain, CBS.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roy8320 augustus 2017 · 08:44

Wat een fijn overzicht weer! Eigenlijk is het dit jaar weer vergelijkbaar met vorig jaar, januari is rustig en na de vakanties is begin maart ook een hele goede optie.

Ik ben verbaasd dat Val Gardena in het rijtje Ischgl, Saalbach etc staat. Ik dacht dat het daar buiten het seizoen ook lekker rustig was…

In Frankrijk heeft het ook veel invloed welke regio’s daar vakantie hebben toch? Als het noorden vrij is, zijn er nog steeds een aantal rustige gebieden (waar de Parijzenaren toch niet heen gaan)…

Wannabe Dolomietenkenner...
Matthias12320 augustus 2017 · 08:48

Zo dat maakt de keuzes weer erg makkelijk. 2e week januari een midweek naar het Sauerland, in de 3e week van maart een dag of 9 richting de Franse alpen. Dat wordt weer heerlijk rustig genieten.

Born to Ride
Rogieradmin20 augustus 2017 · 08:55

@Roy83 Dat schrijft Roel toch ook:

“Ook skiën de Fransen uit Marseille graag in de Zuidfranse Alpen en kiezen de Parijzenaren voor de Noordalpen.”

Dus in de weken van Parijs zit je rustiger in Serre Chevalier (om maar wat te noemen) dan in de weken van Marseille.

Click. Click. Peace
Roy8320 augustus 2017 · 09:05

Och ja, helemaal overheen gelezen! Dat zou echt nog de ultieme toevoeging bij de skigebieden kunnen zijn, dat je per gebied kan zien hoe druk t wordt. Als je op de aanbieders klikt krijg je al iets van een indicatie, maar een mooi geautomatiseerd iets met maatwerk voor de populaire gebieden (vgl met de sneeuwverwachtinf) zou echt cool zijn.

Maar dit overzicht is ook al fantastisch!!

Wannabe Dolomietenkenner...
Roeladmin20 augustus 2017 · 09:08

Wat een fijn overzicht weer! Eigenlijk is het dit jaar weer vergelijkbaar met vorig jaar, januari is rustig en na de vakanties is begin maart ook een hele goede optie.

Ik ben verbaasd dat Val Gardena in het rijtje Ischgl, Saalbach etc staat. Ik dacht dat het daar buiten het seizoen ook lekker rustig was…

Roy83 op 20 aug 2017 08:44

Die drukte is relatief en refereer ik vooral aan de Sella Ronda. Het gebied is echter zo groot dat je daar niet overal last van hebt. Verder… thanks! :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
DavidW20 augustus 2017 · 09:18

Leuk artikel!

Tignes heb ik wel nooit echt druk ervaren. Sölden, Ischgl, Zillertal, Gerlos en Val Thorens wel. Telkens buiten het seizoen geweest.

Jeffrey.20 augustus 2017 · 09:56

hihi dat is uiteraard al al lang geregeld!

Seriously snow addicted family!
Timski1020 augustus 2017 · 10:29

Gebonden aan de kerstvakantie sinds vorig jaar. Toen was het heerlijk rustig in Tignes, inderdaad omdat die Fransen geen vakantie hadden die 2e week. Dit jaar naar ischgl, dat zal drukker worden. Maar ach, hier en daar wat beter plannen en logisch nadenken en voorbereid zijn op ‘gezellige drukte’, dan komt dat vast wel goed!

Hulst20 augustus 2017 · 10:31

In Trois Vallees heb je zoveel ruimte dat het lijkt of er nooit wachttijden voorkomen. De laatste jaren heb ik wel dagen meegemaakt in januari dat er door lawinegevaar resp. veel wind niet of nauwelijks mogelijkheden waren in Val Thorens, waardoor er grote wachttijden ontstonden in Les Menuires. Ik wil daar maar mee zeggen dat ook de weersomstandigheden enorme invloed kunnen hebben op een gebied waar normaal ruimte in overvloed is.

Hen48
Roko20 augustus 2017 · 10:34

@Rogier Jij blijft natuurlijk Serre Che aanprijzen ;-), maar hoe is het met ‘tunnelgate’? Dat is vrij bepalend voor dit gebied…

Uitrusten doe je maar in de lift.
Sigrid196520 augustus 2017 · 11:01

Gebonden aan de kerstvakantie sinds vorig jaar. Toen was het heerlijk rustig in Tignes, inderdaad omdat die Fransen geen vakantie hadden die 2e week. Dit jaar naar ischgl, dat zal drukker worden. Maar ach, hier en daar wat beter plannen en logisch nadenken en voorbereid zijn op ‘gezellige drukte’, dan komt dat vast wel goed!

Timski10 op 20 aug 2017 10:29
Sigrid196520 augustus 2017 · 11:02

Dan voor de eerste week kerstvakantie kiezen…hebben wij jaren gedaan en weet uit ervaring dat deze veel rustiger is als de week waar oud en nieuw in valt…

Pirmin20 augustus 2017 · 11:09

Helder overzicht Roel, bedankt 👍🏻

Jst8120 augustus 2017 · 11:17

Roel bedankt voor je heldere overzicht en bericht. Misschien ook goed om te vermelden dat het Zwitsers volk inderdaad massaal naar Oostenrijk of Frankrijk op vakantie gaan ipv in eigen land skiën. (uitgezonderd de weekenden rondom de grotere steden en daarbij behorende dagjesmensen). Dit hebben we deze zomer overigens ook ondervonden toen we in Oostenrijk op vakantie waren. 80% van de accommodaties in het dorp, waren bezet door mensen uit Zwitserland.

Wij zitten helaas aan de schoolvakanties zuid (carnaval) vast en kiezen daarom voor het 2e jaar op rij om in Zwitserland te gaan skiën. Wat een rust!!! Wel dus een tip voor mensen die het graag iets rustiger hebben in het hoog hoogseizoen, uiteraard moet je bereid zijn iets dieper in de buidel te tasten. Wij vonden het een verademing ten opzichte van Oostenrijk in ieder geval, en hebben de extra kosten er graag voor over.

Bertje20 augustus 2017 · 11:19

De krokusvakantie voor noord nederland, 24-2 tot 3-3 lijkt dus in oostenrijk ook relatief rustig te worden. Als je er vanuit gaat dat het blokje fransen allemaal in Frankrijk skien dan blijft er nog een klein staafje over van duitsers, nederlanders, belgen en oostenrijkers. Weet niet of je dit dan 1 op 1 zo kunt vergelijken maar qua staafdiagram zou het dan net zo druk zijn als in de rustige januari maand. Ziet er gunstig uit ook voor de reisdagen.

*bericht bewerkt door Bertje op 20 aug 2017 11:20 (18% bewerkt)

Anneke24117920 augustus 2017 · 11:47

Intussen al geboekt voor een weekje Passo Tonale tijdens de krokusvakantie! ⛷🎿

Mickey20 augustus 2017 · 11:58

Heeft iemand ervaring met de week van de april vakantie (rond 24 april). Bijvoorbeeld op de gletcher van hintertux? Zijn er dan ook nog nl. talige skileraren voor de kinderen?

vlinder7220 augustus 2017 · 12:52

Dat verklaart waarom het dit jaar zo makkelijk was om een appartement te boeken. Vorig jaar kregen wij overal nee te horen maar toen waren wij gelijk aan de carnavalsvakantie. Dit jaar hebben wij vakantie vanaf 24 februari.

jessedeconinck20 augustus 2017 · 14:09

Iemand die ervaring heeft met de laatste week van januari in L4V? Na 20j Frankrijk en Oostenrijk eens iets nieuws geprobeerd. Zeer benieuwd!

RoteHersentote20 augustus 2017 · 16:40

Mooi overzicht Roel!

Alleen volgens mij gaat het hier dus alleen om potentie. Met Kerst veruit de meeste wintersporters die zouden kùnnen gaan.

Het zou dus kunnen dat het niet de drukste week is, zeker niet als er weinig sneeuw ligt, zie ik dat juist?

Rogieradmin20 augustus 2017 · 17:48

@Rogier Jij blijft natuurlijk Serre Che aanprijzen ;-), maar hoe is het met ‘tunnelgate’? Dat is vrij bepalend voor dit gebied…

Roko op 20 aug 2017 10:34

Vanaf komende winter is de nieuwe tunnel weer 100 % geopend. Dus dat is geen enkel probleem. En met de Frejus is het nooit een probleem geweest wat mij betreft.

Click. Click. Peace
elisabeth10120 augustus 2017 · 19:03

Goh laat ik nou net de 3e week van januari en de 1e week van maart geboekt hebben :p

Roeladmin20 augustus 2017 · 20:53

Mooi overzicht Roel!

Alleen volgens mij gaat het hier dus alleen om potentie. Met Kerst veruit de meeste wintersporters die zouden kùnnen gaan.

Het zou dus kunnen dat het niet de drukste week is, zeker niet als er weinig sneeuw ligt, zie ik dat juist?

RoteHersentote op 20 aug 2017 16:40

Klopt helemaal. Dat schrijf ik ook, doordat de afgelopen decembermaanden niet bepaald sneeuwrijk waren ontstaat er mogelijk een lichte verschuiving van de kerst naar de krokus.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Jay21 augustus 2017 · 14:09

De krokusvakantie voor noord nederland, 24-2 tot 3-3 lijkt dus in oostenrijk ook relatief rustig te worden. Als je er vanuit gaat dat het blokje fransen allemaal in Frankrijk skien dan blijft er nog een klein staafje over van duitsers, nederlanders, belgen en oostenrijkers. Weet niet of je dit dan 1 op 1 zo kunt vergelijken maar qua staafdiagram zou het dan net zo druk zijn als in de rustige januari maand. Ziet er gunstig uit ook voor de reisdagen.

Bertje op 20 aug 2017 11:19

Zo zie ik het ook. Dit jaar viel onze krokusvakantie (NL midden) samen met carnaval, maar het jaar daarvoor (2016) was vergelijkbaar met komend jaar. Inderdaad, niet veel Duitsers en dat ‘handjevol’ Nederlanders heeft niet zoveel invloed. Fransen blijven overwegend in Frankrijk dus heel druk was het niet in Oostenrijk en dat verwacht ik voor komend jaar dus ook niet.

*bericht bewerkt door Jay op 21 aug 2017 15:07 (2% bewerkt)

SkiBeppie21 augustus 2017 · 16:10

Jammer dat de Polen en Tsjechen niet meegenomen zijn in de eerste twee diagrammen. In het oosten van Oostenrijk (Ski Amadé bijv) en in sommige Italiaanse gebieden (Val Gardena, Livigno) zijn dit er toch heel veel, juist in weken dat de rest van Europa geen vakantie heeft. Scheelt echt als je hun vakanties kunt mijden.

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Frank922 augustus 2017 · 11:37

Hoe zat het nu met Italië? Ik meen ergens op het forum gelezen te hebben dat die met carnaval geen vakantie hebben?

Roeladmin22 augustus 2017 · 12:17

@Frank9 Italië heeft veel verschillende regio’s en vakanties. Daar is geen echte rode lijn uit op te maken. Uit eigen ervaring in Sexten, Südtirol afgelopen winter weet ik wel dat een deel ook met carnaval vrij heeft, en dat het vanaf woensdag na carnaval (vasten) rustiger is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Rogieradmin22 augustus 2017 · 12:45

en @Frank9 Italië, zeker de grote steden uit de Po-vlakte 5turijn / Milaan) zijn echte weekend skiërs dus weekenden zijn snel erg druk doordeweeks vaak rustig…

Click. Click. Peace
Marieke22 augustus 2017 · 16:13

Dat verklaart waarom het dit jaar zo makkelijk was om een appartement te boeken. Vorig jaar kregen wij overal nee te horen maar toen waren wij gelijk aan de carnavalsvakantie. Dit jaar hebben wij vakantie vanaf 24 februari.

vlinder72 op 20 aug 2017 12:52

Vind je? Wij hadden vorig jaar ook tegelijk met de rest van Europa (carnaval) en dit jaar vanaf 24 februari maar helaas; ook dit jaar weer geen accommodatie kunnen vinden in Westendorf/Skiwelt. Alles lijkt vol te zitten met vaste gasten en je komt er gewoonweg niet tussen. Dus dit jaar wederom naar Saalbach. Nee geen straf, maar als kind in de jaren 80 een paar keer naar Westendorf geweest (en met mijn eigen kinderen in 2011-2015) en zou dus graag weer een keer daar naar terug willen.

Bertje22 augustus 2017 · 17:57

Dat verklaart waarom het dit jaar zo makkelijk was om een appartement te boeken. Vorig jaar kregen wij overal nee te horen maar toen waren wij gelijk aan de carnavalsvakantie. Dit jaar hebben wij vakantie vanaf 24 februari.

vlinder72 op 20 aug 2017 12:52

Vind je? Wij hadden vorig jaar ook tegelijk met de rest van Europa (carnaval) en dit jaar vanaf 24 februari maar helaas; ook dit jaar weer geen accommodatie kunnen vinden in Westendorf/Skiwelt. Alles lijkt vol te zitten met vaste gasten en je komt er gewoonweg niet tussen. Dus dit jaar wederom naar Saalbach. Nee geen straf, maar als kind in de jaren 80 een paar keer naar Westendorf geweest (en met mijn eigen kinderen in 2011-2015) en zou dus graag weer een keer daar naar terug willen.

Marieke op 22 aug 2017 16:13

Wij hebben 2 weken terug nog geboekt in Westendorf.

Plaats een reactie