Top 10: Meest sneeuwzekere gebieden

Roel op 13 september 2013· 22 reacties

null
Diepe, diepe sneeuw, wat zijn de sneeuwzekerste gebieden?

Over sneeuwzekerheid is al heel veel gezegd. Het is op het forum een vaak terugkerend topic, en ook in de skigebieden zelf merk je dat ze het een belangrijk onderwerp vinden. Ieder argument wordt aangegrepen om zich als sneeuwzeker te bestempelen. Want wie zit er nu te wachten op witte linten door een groen/bruin landschap? Wij hebben de meest sneeuwzekere gebieden in de Alpen voor je op een rij gezet.

Vooraf

Het feit dat het onderwerp steeds terugkeert geeft al aan dat je over sneeuwzekerheid kunt discussiëren. Is kunstsneeuw sneeuwzekerheid? Wij vinden van niet, op den duur zal iedere piste met sneeuwkanonnen bespoten worden en ‘sneeuwzeker’ zijn.

Daarnaast realiseren we ons dat het bijna onmogelijk is om uit de honderden skigebieden een echte Top 10 samen te stellen. Het gevoel van mensen speelt een belangrijke rol, sneeuwzekere gebieden fuseren met minder sneeuwzekere plaatsen, en hoogte is belangrijk maar niet altijd doorslaggevend. En er zijn plaatsen die qua geografie heel veel sneeuw vangen terwijl ze juist behoorlijk laag liggen.

Hoe dan ook, deze tien gebieden gooien hoge ogen als het om sneeuwzekerheid gaat. Je hebt er bijna geen weerbericht voor nodig! Echte gletsjergebieden heb ik buiten beschouwing gelaten, die zijn per definitie sneeuwzeker.

null

1. (Vor)arlberg

Een van de bekendste en grootste “Schneelöcher” van de Alpen is ongetwijfeld de Oostenrijkse Arlberg. Maar dit geldt eigenlijk voor de hele deelstaat Vorarlberg, want ook het aangrenzende Bregenzerwald is bijzonder sneeuwzeker! Bij sneeuw uit het westen en noorden, de bekende nordstau, is het altijd raak rondom de Arlberg met vaak de grootste dumps. De oorzaak is dat de Arlberg als massief letterlijk uitsteekt boven de rest waardoor sneeuwwolken aan de west- en noordzijde worden tegengehouden en helemaal uitsneeuwen. Bekende plaatsen als Lech en Sankt Anton zijn er groot door geworden!

null

2. Tignes - Val d’Isère

Sneeuwzekerheid maar dan van een andere orde vind je in het skigebied van Tignes - Val d’Isèrein Frankrijk. Hier is niet stuwing van wolken de belangrijkste oorzaak van veel sneeuw, maar de hoogte en de ligging. Het gebied ligt diep en beschut tegen de Franse Alpenhoofdkam, vrij van föhn en zachte zeelucht. De plaatsen Val d’ Isere (1850m) en Tignes (2100m) liggen van zichzelf al hoog en het omliggend gebergte gaat tot ver boven de 3000m. Ook zonder gletsjers (er liggen er twee) is het sneeuwzeker met oneindige skimogelijkheden.

null
Obergurgl-Hochgurl

3. Obergurgl-Hochgurgl

Op nummer drie staat het gebied van één van de hoogstgelegen kerkdorpen in Europa: Obergurgl. Dit Oostenrijkse plaatsje ligt op 1930m helemaal achterin het Ötztal. Buur Sölden heeft twee gletsjers, maar Obergurgl-Hochgurgl heeft die helemaal niet nodig. Het ligt zo hoog en pal op de Oostenrijks-Italiaanse hoofdkam dat het zijn sneeuw zowel uit het noorden als het zuiden krijgt. Met veel moderne liften en een luxe uitstraling is het er goed toeven al moet je wel een dikke portemonnee meenemen.

4. Puy Saint Vincent

Een plaats waar ik 10 jaar geleden nog nooit van gehoord had staat op nummer vier. En terecht, als iemand voor een goeie PR heeft gezorgd van dit gebied dan is het onze Rogier. Met zijn filmpjes laat hij iedere keer weer zien dat de Zuid-Franse Alpen ertoe doen als het om sneeuwval gaat. Het voordeel van Puy Saint Vincent is dat het zijn sneeuw vanuit bijna iedere windrichting meepakt. Het is een heel eind rijden maar je krijgt er iets voor terug.

null
Le Grand Massif

5. Le Grand Massif

Wat de Arlberg is voor Oostenrijk is Le Grand Massif voor Frankrijk. Vanaf het vlakke Meer van Genève botst vochtige lucht met een harde klap tegen Le Grand Massif. Gevolg: veel sneeuw. De absolute topper in dit gebied is het op 1600m gelegen Flaine. Dit kunstmatige skidorp ligt in een extreem sneeuwzekere bergkom. Van hieruit kun je lekker uitzwermen over het 266km grote skigebied.

null

6. Madesimo

Een wat onbekendere plaats maar wel een plek waar het gruwelijk hard kan sneeuwen is Madesimo in Italië. Dit gebied met 45km aan pistes ligt aan de zuidkant van de Alpen tegen de Zwitserse grens, en wel zodanig in een fuik dat bij sneeuw uit het zuiden de wolken geen kant op kunnen. Uren- of zelfs dagenlange sneeuwval zijn geen uitzondering. Het gebied is wel bijna helemaal afhankelijk van zogenaamde Genuadepressies vanaf de Middellandse Zee. Van sneeuw uit het noorden krijgt het weinig mee.

null
Obertauern

7. Obertauern

Een plaats die er zowel qua sneeuw als wintertoerisme toe doet is Obertauern. Zoals de naam al zegt ligt deze plaats boven op de Tauernketen, zeg maar de Oostenrijkse Alpenhoofdkam. Het dorp ligt aan een doorgaande bergpas op 1740 meter en is vaak vroeg in het seizoen al bedekt met een dik pak sneeuw. Het is een populair dorp met liften die aan alle kanten het gebied in gaan. Ook hier geldt weer, het pakt sneeuw mee vanuit noord én zuid.

null
Arabba

8. Arabba

Een plaats die niet onvermeld mag blijven is Arabba in de Italiaanse Dolomieten. Het komt regelmatig voor dat de dalen van de Dolomieten er groen bij liggen maar kom je in Arabba dan is de kans groot dat het landschap wit is. Ingeklemd tussen het Sellamassief en de Marmolada sneeuwt het er vaak langer en harder dan in bijvoorbeeld Val Gardena. Wil je een witte bestemming in de Dolomieten kies dan voor Arabba.

null
Braunwald

9. Braunwald

Een gebied dat misschien niet tot de verbeelding spreekt maar bijna altijd meer dan genoeg sneeuw heeft op een idyllische plek is Braunwald. Dit gebied ligt in de Ostschweiz en is weertechnisch vergelijkbaar met (Vor)arlberg. Veel sneeuw bij nordstau! Braunwald heeft 32 km piste en is ideaal terrein voor een familievakantie. Het dorp is autovrij en ligt fraai op een plateau.

null
Die Tauplitz

10. Die Tauplitz

Last but not least, Die Tauplitz! Het dorp ligt op nog geen 900m maar heeft een reputatie om zijn sneeuwzekerheid. Omdat het heel oostelijk ligt is het er gemiddeld kouder dan in de rest van de Alpen. Je hebt dus minder hoogte nodig en door het imponerende Dachsteinmassief heerst er een soort microklimaat met bovenmatig veel sneeuw. Iets soortgelijks zie je trouwens aan de andere kant van de Dachstein, in Filzmoos.

En zo zijn er nog een aantal andere plaatsen die bij Vrouw Holle duidelijk een streepje voor hebben. Speelt sneeuwzekerheid voor jullie een belangrijke rol als je gaat boeken?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik mis Val Thorens (dorp op 2300 meter hoogte, seizoen duurt meer dan 5 maanden)??

En Engelberg…!?

Sneeuwzekerheid is leuk, maar zoals je bij nr. 6 schrijft “Uren- of zelfs dagenlange sneeuwval zijn geen uitzondering.”.

Voor mij geen probleem, maar sommige personen in mijn groep kunnen daar echt niet tegen. Een beetje mist, bewolking of sneeuwval en ze willen de berg niet meer op.

Ik mis inderdaad Val Thorens ook, dat mag toch wel tot een sneeuwzeker gebied gerekend worden? Helemaal omdat ik er straks ook te vinden ben :)

Ik mis Rucphen, 365 dagen per jaar sneeuw.

Valtho?

op jullie beschrijving van arabba staat dat het niet sneeuwzeker is. Dit klopt niet met het artikel

klein nuance voor het Grand Massif: vochtige lucht komt hier idealiter uit noordwesten, dus vanaf de noordzee. Goeie golven in NL in de winter = goeie poeder in le Grand Massif. De vochtige lucht stroomt over het vlakke Frankrijk en wordt net niet geblokt door de Jura om via de Vallee d’Arve richting het Grand Massif te stuwen. Pas daar stijgt de lucht, koelt af en dumpt leeg met de Mt Blanc als buffer op de achtergrond. Het meer van Genève heeft naar mijn idee (?) meer (negatieve) invloed op de Chablais en de Portes du Soleil.

…maar deze lokale amateur kan er natuurlijk helemaal naast zitten ;-)

In januari naar nummer 7 :-)

ik mis Brixen

Over Val Thorens, deze ligt natuurlijk indezelfde vallei als Espace Killy, dus dat er vaak sneeuw valt is duidelijk. Je zou natuurlijk een lijst kunnen samen stellen die dan alleen de gebieden rondom Espace Killy heeft, of een lijst rondom Ski Arlberg. Maar dat zou een vertekend beeld geven.
Verder is Val Thorens zeker ski-zeker door de hoogte en daarmee dus kouder de sneeuw wordt beter geconserveerd. Maar qua absolute sneeuwhoeveelheden is val Thorens niet eens een enorme uitblinker. Ik weet uit eigen ervaring dat er in Serre Chevalier bijvoorbeeld vaak meer sneeuw ligt ondanks de mindere hoogte.

Click. Click. Peace

Val Thorens is vooral een uitblinker in wind (storm), maar dat is mijn ervaring.
Leuke top 10! Zo kom ik weer op ideeën voor december!

- Skiboarder - Revel8

In december naar nummer 2, we zijn benieuwd! Hebben er zin in.

zeer informatief! Bedankt :)

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Saint Francois Longchamp etc vorig jaar fijne dagen met +35cm en veel off piste. :D Poeehooedeurrrrrrrrrrrrrrrrr

De laatste jaren steeds naar St. Anton en over sneeuw niet te klagen! Grappig dat het hier op 1 staat, want veel mensen kijken alleen maar naar de hoogteligging en dat is bij St. Anton niet bijzonder hoog.
December mogen we weer, op naar een mooi seizoen!

@Arno5 voor jouw verhaal valt zeker wel iets te zeggen, zeker met die Mont Blanc in de achtertuin. Maar kijk je op de kaart dan dan loopt de lijn richting Noordzee precies via het Meer van Geneve en aan de Jura ontkom je niet.

Ten aanzien van Val Thorens sluit ik me aan bij Rogier. Heel veel Franse resorts zijn gebouwd op sneeuwzekerheid maar dan valt de rest weg. Om dat op te lossen zouden we een top 10 per land (Frankrijk, Oostenrijk enz.) kunnen maken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@KajGrippeling: Hoogte maakt skizeker door kou en sneeuwkanonnen maar is lang niet altijd sneeuwzekerder. Er valt in hoge gebieden niet per definitie meer sneeuw dan in lagere gebieden, wel smelt het lager eerder weg in het voorjaar.

Click. Click. Peace

Het is niet omdat er veel sneeuw valt dat het daarom per se sneeuwzeker is. Er zijn gebieden die niet in het lijstje zijn opgenomen maar de afgelopen 10 jaar meer skidagen hebben geteld dan gebieden die wel zijn opgenomen.

Zie hier op het artikel en reacties al 2 keer positief nieuws.
In januari eerste week naar le grand massif en 2de week naar serre Chevalier, 2x toch goed beoordeeld qua sneeuwdumps.
Maarja het valt altijd nog af te wachten hoe het seizoen verloopt.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Ook het vermelden waard: Obergoms. Ben daar vroeger vaak geweest en terwijl het in Fiesch (980m) dan nog groen ziet ligt er in Münster en Oberwald (1400m) een heel dik pak sneeuw. Wel piepkleine skigebiedjes (helaas).

Ok deze lijst is werkelijk onzin. er klopt echt niks van.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie