BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Top 10: Landschappelijk mooiste skigebieden

Top 10: Landschappelijk mooiste skigebieden

Rogier op 8 december 2013 · 36 reacties

Val Gardena

Bij het uitzoeken van wintersportgebieden draait het om veel zaken. Zo kiezen mensen gebieden uit op de hoeveelheid pistes, op de prijzen op en rond de pistes, op de off-piste mogelijkheden en op gezelligheid. Maar je kunt een skigebied ook uitkiezen om de natuurpracht eromheen. Ik heb getracht een lijst te maken met de skigebieden met het mooiste uitzicht. Ik zeg laat de discussie maar losbarsten met z'n allen kunnen we deze lijst aanvullen en verbeteren.

1. Val Gardena
​Nummer één in deze lijst is waarschijnlijk voor weinig mensen een verrassing. De Dolomieten zijn misschien wel de mooiste bergen van de gehele Alpen. In ieder geval moet iedereen die gek is op mooie berglandschappen een keer in de Dolomieten geweest zijn. Skiën boven Val Gardena is een adembenemende belevenis. Elke keer als ik in Dolomieten ben kijk ik mijn ogen uit. Voor mij ligt Val Gardena met recht op nummer 1 qua landschappelijk mooiste skigebieden.

Jungfrau Region

2. Jungfrau Region
​Misschien staat de Jungfrau Region bij mij op twee omdat ik ook een alpinist ben. Een berg als de Eiger kan mij dan natuurlijk niet koud laten. Wat een immense berg is dat zeg. Extreem indrukwekkend. Maar dat is nog lang niet alles want ook het uitzicht op de Mönch, Jungfrau en de Breithorn mag er ook zeker zijn. En dan, als je de andere kant op kijkt zie je liefelijke dalen. Zoveel contrast in een panorama dat zie je niet op veel plaatsen. Ongekend en wereldberoemd berglandschap. Zou de Jungfrau Region op nummer 1 moeten staan?

Chamonix (hier net vanaf de Grand Montets)

3. Chamonix
De Mont Blanc is de hoogste berg van de Alpen, en het Mont Blanc massief is een behoorlijk compact gebergte. Gezien vanaf de Brevent (deel gebied boven Chamonix) is het uitzicht verbluffend. Je ziet bijna alle grote toppen: De Mont Blanc, de Mont Maudit, de Aiguille du Midi, de Aiguille Verte de Drus en ga zo maar door. Ik kan vanaf de pistes in de Brevent uren naar de overkant kijken. Genieten! Maar ook in de andere deelgebieden is het genieten. De gletsjer van Le Grands Montets, de Aiguille du Midi, de Mer de Glace. Allemaal beroemde en ontzettend mooie plekken. Alleen al als je door het dorp van Chamonix loopt en je ziet de rode gloed over de graniettoppen boven het dorp dan ben je meteen verkocht.

Zermatt(swiss-image.ch / Christof Sonderegger)

4. Zermatt
​Tsja, dit lijstje zou natuurlijk niet zonder dat ene skigebied kunnen: Zermatt. Het is dankzij de Matterhorn, of Cervin, dat dit gebied op nummer 4 in deze lijst staat. Want deze berg laat je nooit koud. Een van de allermooiste en meest indrukwekkende bergen van de Alpen. Genoeg koektrommels, chocoladerepen en boeken over de Alpen hebben deze berg parmantig op de verpakking staan. Om er onder te skiën is een beleving apart. En je zou bijna het mooie dorp van Zermatt vergeten en al die andere mooie bergen.

Skiwelt

5. Skiwelt
Voor mij hoort Skiwelt bij de gebieden met het mooiste uitzicht. En dit komt vooral door het blik op de Wilder Kaiser. Een enorm mooi rotsmassief. Maar ook de andere kant op is het uitzicht mooi. Je hebt het idee dat je bergen en wintersportmogelijkheden zonder einde ziet. Een gebied waar je echt kunt wegdromen bij het zien van al die goed skibare Oostenrijkse bergen. Maar ook het gebied zelf vind ik er mooi. Door de opeenvolging van kommen op de berggraat geeft dit gebied mij het gevoel oneindig te zijn. Alsof je in een miniatuur landschap skiet.

Areches Beaufort

6. Areches Beaufort
Terwijl bijna alle wintersporters het Tarantaise dal inrijden slaat een enkeling af boven Albertville. Hier ligt een klein maar verschrikkelijk mooi skigebiedje: Areches Beaufort. Dit gebiedje bewijst dat Franse skigebieden erg mooi en gezellig kunnen zijn. Hier vind je mooie chalets, gemoedelijke dorpjes en goed en goedkoop eten op de pistes. Maar daarmee kom je niet in deze lijst. Het uitzicht op de glooiende bergen van de Beaufort is adembenemend. Maar je adem stokt helemaal als je de enorme Mont Blanc vanuit de besneeuwde Alpenweides van dit gebied ziet. Wat een machtige berg is dat vanaf hier. Ontzettend mooi! Een echte aanrader dit gebied!

7. Courmayeur
​De Mont Blanc blijft een berg die voor mooi uitzicht blijft zorgen. Zo ook boven het skigebied van Courmayeur. De zuidzijde van het Mont Blanc massief is misschien nog wel indrukwekkender dan de noordzijde boven Chamonix. Het uitzicht vanuit het welgestelde Courmayeur is ongekend mooi. Het is echter niet alleen het Mont Blanc massief die het uitzicht hier zo mooi maakt. Ook als je het Aosta dal richting het zuiden inkijkt heb je een fantastisch uitzicht. En het dal naar het zuiden is verder ook een bezoekje waard met de vele mooie dorpjes en kasteeltjes. Tel daar het lekkere Italiaanse eten en het lagere prijspeil dan Chamonix bij op en je hebt een skigebied wat echt de moeite waard is.

Monte Rosa

8. Monte Rosa
Ook het hele skigebied van Monta Rosa mag niet in deze lijst ontbreken. Dit gebied hoort bij de meest indrukwekkende gebieden van de Alpen. Je vind hier pistes tussen de mooie zuidelijke bossen maar eveneens in zeer heftig hooggebergte. Er zijn maar weinig gebieden met zo'n verschil in landschap. Als je bijvoorbeeld begint in het liefelijke dorpje van Alagna zit je zo boven in de bergen tussen de meest heftige en beroemde gletsjers. Ik ben hier maar een paar keer geweest maar was meteen verkocht.

La Grave

9. La Grave
Misschien ben ik niet de meest objectieve persoon als het om La Grave gaat. Maar La Meije, de koningin van de Alpen, is voor mij een van de allermooiste bergen en het uitzicht vanuit La Grave op deze berg is enorm. Je skiet langs ijsmassa's, grotten en enorme rotspartijen. In het dal hangen er bevroren watervallen. Vanaf de top van het gebied kijk je de diepte in en heb je een ongekend mooi uitzicht op het wilde Ecrins massief en aan de andere kant zie je de Mont Blanc. Ik wordt altijd helemaal lyrisch als ik aan dit gebied denk. Echt iets heel bijzonders. Wil je meer weten over La Grave lees dan dit artikel in de Anton.

'Gewoon' een webcam van Ski Arlberg...

10. Ski Arlberg
Ski Arlberg heeft waarschijnlijk het ruigste terrein van heel Oostenrijk. Dit maakt dit gebied een lust voor het oog. Het is niet voor niets dat dit een van de favoriete bestemmingen is voor (vooral) gevorderde wintersporters. In goede winters lijkt het terrein rondom Arlberg bijna op Alaska. Veel internationale skifilms worden dan ook voor een groot deel in dit gebied opgenomen. Ruig, heftig en mooie dorpjes in het dal.

Natuurlijk is zo'n lijst altijd voer voor discussie. Misschien zijn jullie het wel helemaal niet eens met deze lijst. Welke gebieden zouden er volgens jullie bij moeten en welke mogen en dan uit?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Gast500
  Gast500 8-12-13 16:53
  Gast500 8 december 2013 · 16:53
  Een terechte nummer 1. Altijd genieten in de dolomiten, selva!
 • Gast261
  Gast261 8-12-13 17:09
  Gast261 8 december 2013 · 17:09
  Aletsch gletsjer Zwitserland
 • Gast188
  Gast188 8-12-13 17:09
  Gast188 8 december 2013 · 17:09
  en een terechte nummer twee! Deze kerst weer een weekje skiën in dit prachtige gebied!
 • Rogier 8-12-13 17:12
  Rogier 8 december 2013 · 17:12
  Gast261 die is zeker ook door mijn hoofd gegaan. Voor welke zou dit gebied dan in de plaats moeten komen?
  Iets als 'teveel sneeuw' bestaat niet.
 • Flexen 8-12-13 17:12
  Flexen 8 december 2013 · 17:12
  Volgens mij moet Zermatt hoger. Ik zal nooit vergeten dat ik 's nachts wakker werd en door het raam naar de Matterhorn bij maanlicht keek. Zo indrukwekkend, zo elegant, zoveel 'grijpbaar' hoogteverschil.

  Enne, La Meije de koningin van de Alpen.....beetje veel eer......de Franse Alpen lijkt me? (Vleugje Frans chauvinisme bij Rogier?)
 • Rogier 8-12-13 17:18
  Rogier 8 december 2013 · 17:18
  @Flexen Wie weet 😉 Maar dat is de bijnaam (door velen gebruik) van deze mooie berg. En laat ik nou juist een zelfde soort ervaring hebben met de Meije in maalicht...
  Iets als 'teveel sneeuw' bestaat niet.
 • KoenVanLoocke 8-12-13 17:32
  KoenVanLoocke 8 december 2013 · 17:32
  Arolla (met de Pigne d'Arolla, Aiguille de la Tsa en Mont Collon: enorm indrukwekkend), Crans Montana (met zijn prachtige panorama over de gehele Wallisser Alpen en het Mont Blanc massief) en Saas Fee.
 • Gast237
  Gast237 8-12-13 17:40
  Gast237 8 december 2013 · 17:40
  Terechte nummer 1! Zijn al in veel gebieden geweest, maar zo mooi als in Val Gardena is hebben we nog nergens anders gezien!
 • Ronny 8-12-13 17:50
  Ronny 8 december 2013 · 17:50
  Nassfeld??? ma as ge geire snee ziet es tal genoeg as er snee lei nen kleine of nen groten berg da mokt nie uit. kzen zelfs (as een van de weinige) al kontent as er hie in belge snee valt.
 • Quick 8-12-13 18:02
  Quick 8 december 2013 · 18:02
  ^ Kan iemand Ronny even ondertitelen?

  Vind nummer 1 en 2 terecht, Zermatt minimaal top 3 wat mij betreft.
  Mr. Slow
 • Gast534
  Gast534 8-12-13 18:17
  Gast534 8 december 2013 · 18:17
  NR 1 = Chamonix-Mont-Blanc, tja ik ben een klein beetje chauvinistisch ook denk ik😃
 • ReneD 8-12-13 18:23
  ReneD 8 december 2013 · 18:23
  Lees het bericht van Ronny hardop op met een Philipe Geubels stem en dan kun je er wel iets van maken, kostte me ook wel een paar jeer proberen haha. Goede top10, hoewel ik skiwelt nou niet bijzonder mooi vind. Mijn mooiste alpen uitzicht was 's avonds laat in Axamer Lizum. We werden omhoog gesleept om te gaan rodelen en werden getrakteerd op een prachtig uitzicht over Innsbruck by night, hoewel je mij nu ook niet hoort klagen met uitzicht op t Ötztal 😉
 • Karlijn 8-12-13 18:40
  Karlijn 8 december 2013 · 18:40
  Goeie lijst! Ik vind Portes du Soleil ook prachtig, bovenaan met uitzicht op de Dents du midi en veel bomen.
  Serfaus
 • Gast142
  Gast142 8-12-13 19:01
  Gast142 8 december 2013 · 19:01
  alpbachtal is vergeten mooiste dorp van oostenrijk dus hoort er wel echt tussen
 • Ronny 8-12-13 19:43
  Ronny 8 december 2013 · 19:43
  @quick (das ook lekker) VERTALING: maar als ge graag sneeuw ziet is het al genoeg als er sneeuw ligt en het maakt niet uit of er nu bergen zijn of niet. ik ben al tevreden (als een van de weinige) als er in België sneeuw valt.
  maa na da we toch bezig zein, in Arraba es het uitzicht oep de sella groep ook wel bangelijk zeker bij goe weer
 • Rob-board 8-12-13 20:11
  Rob-board 8 december 2013 · 20:11
  Helemaal mee eens dat Courmayeur in de top 10 staat. Ik ben hier afgelopen zomer op vakantie geweest met mijn tentje aan de grens van het Mont Blanc massief. Ik ben volgensmij nog niet vaker in zo'n mooie omgeving wakker geworden.
 • Bram5 8-12-13 20:17
  Bram5 8 december 2013 · 20:17
  Zeer mooie lijst. Vond zelf Hafjell (Noorwegen) ook enorm indrukwekkend. De afwisseling van de bergen (misschien zelfs wel heuvels) met de schitterende beekjes en kleine meertjes net buiten Lillehammer, prachtig!
 • Frans 8-12-13 20:31
  Frans 8 december 2013 · 20:31
  De Dolomieten vind ik persoonlijk zwaar overgewaardeerd. Het haalt het qua berglandschap schoonheid niet bij Jungfrau, Zermatt of Chamonix. Natuurlijk, de Dolomieten zijn indrukwekkend, maar mooi c.q. schoonheid is een vak apart. Helaas laten te veel mensen zich bij indrukwekkend meteen verlijden om het uit te prijzen als het 'mooiste'.

  Desalniettemin is en blijft het natuurlijk een kwestie van smaak. Voorts is dit een lijst met meer de bekende skigebieden, maar als het om natuurschoon gaat, zijn vaak kleinere skigebieden minstens ook net zo mooi.

  Dit zou wel een leuk topic voor het forum zijn. 😃
  Sauerland² + Tatra² = Alpen²
 • toonc 8-12-13 20:49
  toonc 8 december 2013 · 20:49
  1. Aletsch Arena, met langs een kant zicht op de Aletsch gletsjer en langs de andere kant op de Matterhorn en de Mischabel groep

  2. Hasliberg, twee prachtige keteldallen met zicht op de vierduizenders zoals Eiger, Monch, Wetterhorn, Finsteraarhorn en Jungfrau en ook nog op de Brienzersee, en dan nog merendeels in de zon gelegen en tussen de bomen skiend

  3. Monte Baldo - Garda ski: Skien met prachtig zicht op het Garda meer:


  Ik vind het trouwens raar dat er geen skigebieden bij zijn met zicht op zee of op meren.
 • GiGi 8-12-13 20:52
  GiGi 8 december 2013 · 20:52
  @Frans,

  De kwalificaties 'mooi' is misschien wel de meest subjectieve van allemaal. Dus om daar nu een hele redenering op los te laten die zich richt over hoe verschillende mensen die bezigen en daar een waarde-oordeel op los te laten... Daarnaast zegt helemaal niemand dat kleine skigebieden niet ook heel mooi (kunnen) zijn. Er staan er nog wat in de lijst zelfs.

  Dat 'indrukwekkend' en 'mooi' voort kunnen komen uit de zelfde estethische ervaring, kan je overigens goed terug vinden in de theorie over het 'sublieme' van Immanuel Kant en de 20ste-eeuwse uiteenzetting over hetzelfde onderwerp van Jean-François Lyotard.
  There's no business like snow business - gigiski.com
 • claudia2 8-12-13 21:11
  claudia2 8 december 2013 · 21:11
  @ Frans,
  Smaken verschillen idd, maar de Dolomieten staan niet voor niets op de wereld erfgoed lijst.
 • Frans 8-12-13 21:24
  Frans 8 december 2013 · 21:24
  @GiGi: Ik bedoel het volgende te zeggen: De Grand Canyon is machtig indrukwekkend en uniek om te zien. Misschien wel één van de meest indrukwekkendste landschapen die ik heb gezien, met niet te vergeten nog een aantal andere Canyons in de USA. Maar maakt dat die Canyons nu ook het mooiste landschap?

  Daar kan en mag iedereen zelf over oordelen. En ik blijf mijn m'n standpunt dat de Dolomieten zwaar overgewaardeerd worden. In ieder geval is plaats 1 absoute overkill. Dan verdient de hoge Tatra een nog hogere plaats, ook werelderfgoed, maar ja, onbekend maakt onbemind.
  Sauerland² + Tatra² = Alpen²
 • -andreas- 8-12-13 21:26
  -andreas- 8 december 2013 · 21:26
  Mooi artikel rogier 😉, maar ik vind persoonlijk dat er net iets te weinig oostenrijkse gebieden instaan, natuurlijk is de mont blanc prachtig om te zien maar voor mij is de wildspitze in oostenrijk met alle otztaler toppen er rond even prachtig. Dus ik zou er pitztal voor het uitzicht zeker ook bij plaatsen 😋
  No sweat no glory
 • ceel 8-12-13 21:42
  ceel 8 december 2013 · 21:42
  Ik zou graag naar deze mooie gebieden gaan, zoals Rogier hierboven omschrijft.maar kun je hier net als in de dolemieten elke dag een andere(dag tochten) route kiezen met andere uitzichten.????
 • Mathijs! 8-12-13 22:38
  Mathijs! 8 december 2013 · 22:38
  Skiwelt staat erin, maar Val d'Anniviers staat niet in de lijst, net zoals Sankt Moritz?
  30 januari-2 februari: La Plagne
 • Ronny 8-12-13 22:40
  Ronny 8 december 2013 · 22:40
  Eenvoud kan ook schoon zijn, Pertisau met zijn uitzicht op de achensee bv. of stoemweg La Bresse als ge gans boven staat?
 • Gast237
  Gast237 9-12-13 09:44
  Gast237 9 december 2013 · 09:44
  Skiwelt! Top gebied vol mogelijkheden en heeél veel pistes.
 • Frank 9-12-13 11:14
  Frank 9 december 2013 · 11:14
  @toonc en @Karlijn, Portes du Soleil hebben inderdaad ook wel wat, met de mogelijkheid om in het gebied koffie te drinken met uitzicht op het Meer van Geneve.
  Wat mij betreft mogen trouwens alle skigebieden die hoge bergen hebben in de top 10....
  2017 maar weer eens naar Flims.
 • Rogier 9-12-13 11:53
  Rogier 9 december 2013 · 11:53
  @Frank lange top 10 krijgen we dan 😉
  Iets als 'teveel sneeuw' bestaat niet.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.