Ook Alpenbewoners kunnen zeuren

Rogier op 07 september 2017· 52 reacties

Een paradijs...
Een paradijs...

Doe je ogen eens dicht. Denk eens aan de Alpen. In de winter of in de zomer, dat maakt niet zoveel uit. Wat zie je dan? Grote kans dat je mooie Alpenweides ziet, fijne en mooie chalets, rustgevende bossen, strakke pistes, maagdelijke poeder en absolute stilte. Af en toe onderbroken door rinkelende koebellen of ’s avonds een pistenbully die langs rijdt. Het lijkt soms bijna wel een paradijs. De problemen zoals wij die in ons dichtbevolkte land kennen lijken ze niet te hebben. Geluidsoverlast lijkt toch niet iets wat je meteen met de Alpen in verband brengt, toch? Blijkbaar denken sommige Alpenbewoners daar anders over…

Klacht over pistenbully’s

In het dorpje Biot vlakbij Portes du Soleil heeft de burgemeester een paar jaar geleden hele lijst met handtekeningen binnen gekregen van inwoners die protesteerden tegen het geluid van de pistenbully’s. Een groot deel van de ondertekenaars heeft mooie chalets vlak naast de pistes. Opvallend is ook dat deze ondertekenaars hier vaak niet het hele jaar door wonen. Ze komen alleen voor de vakanties. Men wil dus wel de gemakken van het skigebied, fijne pistes en (niet onbelangrijk) een enorme waardestijging van hun chalet dankzij het gebied, maar het geluid van een pistenbully…

... waar deze machines herrie maken
... waar deze machines herrie maken

Petitie tegen koebellen

Dezelfde burgemeester, al lichtelijk geïrriteerd door de petitie tegen de pistenbully’s kreeg deze zomer nog een petitie binnen. (Edit: Ondertussen is het kleine gebiedje gesloten trouwens) Wederom van een groep inwoners die alleen in de vakanties in zijn dorp aanwezig zijn. Ik zou graag het gezicht van de burgmeester hebben willen zien toen hij het onderwerp zag, namelijk een petitie tegen koebellen. Want zo zegt men: “Het geluid van deze koeien in de weides rondom onze chalets is ondraaglijk, waarschijnlijk zal het toerisme er ook onder lijden want met dit geluid is het ook minder fijn wandelen”. Dat laatste durf ik mij af te vragen. Wij hebben op onze website dit landschappelijke karakter van Portes du Soleil juist als pluspunt staan. De burgemeester vraagt zich na deze klacht af wanneer de vraag komt om marmotten te verbieden te fluiten…

Middelvinger naar reddingshelikopter

Deze week stond er weer zo’n artikel in de krant. De helikopter van de bergredding was op weg naar een paraglider die vast zat in een boom. Terwijl de helikopter laag aanvloog om goed zicht te krijgen op de gehele situatie kwam er een man naar buiten bij een chalet in de buurt die boze gebaren maakte en zijn middelvinger opstak naar de helikopter. Nadat de redders waren afgezet om de onfortuinlijke parapenter te helpen en klaar te maken voor transport landde de helikopter in de tuin van de boze chalet eigenaar. Deze bond pas in nadat de stoere bergredders, dus gendarmes, uit de helikopter stapten. Wat bleek, de man vond het niet kunnen dat de helikopter zoveel geluid maakt boven zijn chalet waar hij voor de rust is. Het verhaal vertelt niet of deze man een boete heeft gekregen voor het beledigen van agenten in functie. Van mij zou het mogen…

Is dit echt overlast?
Is dit echt overlast?

Nog veel langere lijst

Deze lijst met in mijn ogen absurde klachten is nog veel langer. Zo kwamen er in het gemeentehuis van Vallouise mensen langs (uit Parijs) die klaagden dat de boer al om 7.00 uur ’s ochtends met zijn schapen door het dorp liep, zo kon men niet uitslapen. Ook werd hier een keer een klacht gedeponeerd over de herrie die de blusvliegtuigen maakten. Dat de vliegtuigen bezig waren om enorme bosbranden te blussen leek niet tot de vakantiegangers door te dringen. Dan heb ik het nog niet eens over de klachten over besneeuwde wegen, oneffen wandelpaadjes, gletsjerspleten die niet staan aangegeven, omgevallen bomen (in een bos) en enge dieren… Dit zijn slechts de klachten die ik uit mijn eigen omgeving ken. In de rest van de Alpen zal men dezelfde soort klachten binnenkrijgen.

Rust in een omgeving waar ook mensen wonen

Volgens mij is dit gehele probleem terug te leiden op een duidelijk conflictpunt. De klagers zijn meestal pensionado’s en vakantiegangers die voor hun rust naar de Alpen gaan. Deze mensen zien de Alpen als een rustig paradijs. Misschien zelfs wel puur als vrijetijdsgebied. Wat vergeten wordt is dat er ook gewerkt moet worden. Dat betekent helikopters in de lucht, pistenbully’s op de pistes, sneeuwkanonnen die ’s nachts draaien en koeien die bellen en loeien. Het hoort er allemaal bij. Zelf geniet ik na meer dan vijftien jaar nog van al deze simpele geluiden die de bergen de bergen maken. Blijkbaar zijn er andere mensen die het liefst in een ansichtkaart van een Zwitserse Alpenweide wonen, ik kan daar met mijn verstand niet bij. Jullie?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

En geen klachten van de vakantiehuisjesmensen dat de lokale bevolking een pesthekel aan ze heeft? Als lokale bevolking zou ik erg weinig geduld hebben met dat volk vrees ik. Gooo geluidjes! Goooo koetjes! Gooooo Schaapjes en geitjes die mekkerend door de straten lopen!

En petje af + respect voor de bergredding.!

Ach er gaan ook mensen bij Schiphol wonen en dan klagen dat de vliegtuigen zo’n herrie maken.
Voor sommige mensen lijkt het wel hun hobby/sport/beroep om maar zoveel mogelijk te klagen. Net zo lang tot ze hun gelijk krijgen. En als ze dat eenmaal hebben zoeken ze het volgende om over te klagen.

Übung macht den meister!!!

Geluidsklachten onstaan meestal bij ‘nieuwe’ geluiden. Mensen die naast het spoor opgegroeid zijn hoor je (bijna) nooit over het treingeluid. Naast een drukke weg of kerktoren net zo. Anders wordt het wanneer een nieuw geluid binnen iemands leefomgeving komt of dreigt te komen. Zo heb ik een megaverzet tegen windmolens meegemaakt. Niet om de horizonvervuiling, maar om de te werwachten geluidsoverlast.
Andersom, wanneer iemand ergens anders gaat wonen/verblijven komt hij ook in aanraking met nieuwe geluiden. En dat kan met irritatie gepaard gaan. Zeker als die nieuwe geluiden niet verwacht waren. Wij noemen ons zelf tolerant, maar of we dat ook echt zijn…

Na regen komt zonneschijn, na de herfst komt wintersport!

Mooie actie van de bergredding!
Zo circuleren er op internet de mooiste lijstjes rond over de klachten van vakantiegangers, waarschijnlijk hebben die net zoveel verstand als de aardappels op hun bord ;)

Sommige klachten over helicopters kan ik wel begrijpen, in sommige gebieden vliegen die voornamelijk om toeristen een poot uit te draaien.

Skiër met een knieblussure die (door onvoldoende beheersing van andere falen)niet heel duidelijk reageert op een vraag van de pisteredding? Laat die helicopter maar komen. Meteen een lekkere provisie voor de pisteur!

hartje voor de koeien, maar die pistebullies, die klacht begrijp ik toch echt volkomen. Het doet me elke keer weer pijn als ik zie hoe heerlijk verse poeder machinaal geplet wordt. #stopbullying #forzapowder
@Rogier, ik begrijp eigenlijk niet zo goed dat jij dit wel kan waarderen? ;) :)

Geluidsklachten onstaan meestal bij ‘nieuwe’ geluiden. Mensen die naast het spoor opgegroeid zijn hoor je (bijna) nooit over het treingeluid. Naast een drukke weg of kerktoren net zo.

Coen Heveling op 7 sep 2017 09:08

Hah, inderdaad zeg. Geboren en getogen in Utrecht iets buiten het centrum. Tijdens mijn studie op kamers in centrum Utrecht.Ik vraag een huisgenoot na een paar weken “Wanneer slaat de Dom eigenlijk precies?”
“IEDER F*CKING KWARTIER!!!”
“ohhhh…”
Blijkbaar had ik een ingebouwd filter voor klingelende Dom. :-)

Sommige klachten over helicopters kan ik wel begrijpen, in sommige gebieden vliegen die voornamelijk om toeristen een poot uit te draaien.

Ik denk dat als je zou weten wat de exploitatiekosten van een heli zijn, je er waarschijnlijk wel anders over zou denken.

Rob

Zeer herkenbaar verhaal. Ik heb jarenlang gewerkt op en rond de grootste strandzeilclub van Belgie( +200 zeilboten) en daar waren ook eigenaars van 2de verblijven die kwamen klagen over het lawaai dat er bij winderige dagen voortkwam van de boten.
Dat terwijl de boten er al lang waren voor zij toekwamen en dat ze welles en wetend toch een verblijf aangekocht hebben met zicht op deze boten. Hun kinderen waren in sommige gevallen ook actief op de zeilclub.
Het was en is heel duidelijk dat voor bepaalde mensen ze de lusten(de zeilclub) erbij willen maar niets verdragen van de lasten(dezelfde zeilclub). Zolang het ‘hen’ uitkomt is het goed. Zeer egostisch, maar is wel de realiteit.
Er zijn zeker dorpen te vinden waar in de wijde omgeving geen pistenbully, helicopter of koeien te vinden zijn maar daar willen deze klagende mensen niet naartoe, want ‘daar is niet te doen’…

Iemand die klaagt over een reddingshelicopter mag voor mijn part een boete krijgen.
Helicopters die rondvluchten organiseren met toeristen, dat is een ander verhaal.

Sommige klachten over helicopters kan ik wel begrijpen, in sommige gebieden vliegen die voornamelijk om toeristen een poot uit te draaien.

Ik denk dat als je zou weten wat de exploitatiekosten van een heli zijn, je er waarschijnlijk wel anders over zou denken.

RCGrootveld op 7 sep 2017 10:39

Moet je me daar nu echt aan herinneren???

null

*bericht bewerkt door 4frank2 op 07 sep 2017 10:46

Geluidsklachten ontstaan meestal bij ‘nieuwe’ geluiden. Mensen die naast het spoor opgegroeid zijn hoor je (bijna) nooit over het treingeluid. Naast een drukke weg of kerktoren net zo. Anders wordt het wanneer een nieuw geluid binnen iemands leefomgeving komt of dreigt te komen.

Ik denk dat het niet alleen “nieuwe” geluiden betreft, maar ook “bewust gecreëerde” geluiden die afwijken van wat als “natuurlijk” resp. “het hoort erbij” kunnen worden bestempeld.
Het geluid van een motorvoertuig “hoort erbij”, maar op het moment dat daar door de eigenaar een uitlaat onder wordt gehangen om maar zo veel mogelijk decibellen te genereren wordt het een ander verhaal.
Idem het gebruik van hoofdtelefoons in treinen, dat iemand zijn oren wil vernaggelen is zijn keus, maar om mij zijn/haar muzieksmaak op te dringen is een ander verhaal.

en wat de gestelde voorbeelden in het artikel betreft:
Dit zegt een hoop over de toenemende individualisering en afnemende algemene ontwikkeling

Rob

Dit zijn duidelijk weer voorbeelden van het feit dat mensen steeds meer alleen aan zichzelf denken. ‘‘ikke ikke ikke en de rest kan stikke’’.
ronduit BELACHELIJK.

Overigens bestempel ik de in (de kop van) het artikel genoemde voorbeelden van “Alpenbewoners”, niet als “Alpenbewoners” maar gewoon als “Toeristen” als u en ik.

Rob

Sommige klachten over helicopters kan ik wel begrijpen, in sommige gebieden vliegen die voornamelijk om toeristen een poot uit te draaien.

Ik denk dat als je zou weten wat de exploitatiekosten van een heli zijn, je er waarschijnlijk wel anders over zou denken.

RCGrootveld op 7 sep 2017 10:39

Er zijn zelfs gebieden waar twee bedrijven elkaar beconcurreren in hun jacht op slachtoffers, pisteurs krijgen torenhoge provisies als ze een van de bedrijven inschakelen. Je hoeft maar iets verward te reageren omdat je de taal niet begrijpt en ze grijpen het moment om een heli in te schakelen, want het slachtoffer zo zou zomaar eens hoofdletsel kunnen( “want verward”).

@Nr49 Hoewel ik ook een liefhebber ben van poeder is het vaak wel fijn als de sneeuw rond het dorp wat aangeplet is. Daardoor blijft deze wat langer liggen en kun je net wat makkelijker bij je verblijf komen. Hogerop zie ik liever wat minder geprepareerde sneeuw. De klagers hebben het echter over prepareren rond het dorp, daar staan hun chalets. En als je zo’n chalet kunt permitteren heb je vast nog wel wat zwart geld dat je in je oren kunt stoppen.

Sommige klachten over helicopters kan ik wel begrijpen, in sommige gebieden vliegen die voornamelijk om toeristen een poot uit te draaien.

Ik denk dat als je zou weten wat de exploitatiekosten van een heli zijn, je er waarschijnlijk wel anders over zou denken.

RCGrootveld op 7 sep 2017 10:39

Moet je me daar nu echt aan herinneren???

null

4frank2 op 7 sep 2017 10:44

Ik vind dat je niet mag klagen
1300 voor 15min, ofwel ca 5000 /uur incl. (dure) bemanning.

Is het wel goedkoper geworden, in de jaren 80 werd er alleen al voor het onderhoud met Fl 5000/uur (wat nu ca EUR 5000/uur zou zijn) gerekend.

Rob

maar die pistebullies, die klacht begrijp ik toch echt volkomen. Het doet me elke keer weer pijn als ik zie hoe heerlijk verse poeder machinaal geplet wordt.

Tja, als je met poeder overweg kunt, kan ik me dat indenken.
Echter, de grote meute (en daar reken ik mij zelf ook onder) is daar wat minder bedreven in dan wordt (zoals wel vaker) er toch naar het grote plaatje gekeken.
Maar, ik zou het niet meer dan normaal vinden als er voor poeder liefhebbers wat meer ruimte ‘ongerept’ gelaten zou worden.

Rob

@4frank2
Een Eurocopter EC 120 kost zeventien miljoen plus.
En dan het onderhoud nog plus de opleiding plus jaarlijkse nascholing van de piloten.
Stalling verzekering etc.
Je moet minstens 400 vlieguren maken per jaar wil het rendabel zijn.
Kortom Frank je gaat eraan los als je niet oplet.
Verder zijn het allemaal luxe problemen.

Sorry
correctie 1,7 miljoen

Sommige klachten over helicopters kan ik wel begrijpen, in sommige gebieden vliegen die voornamelijk om toeristen een poot uit te draaien.

Ik denk dat als je zou weten wat de exploitatiekosten van een heli zijn, je er waarschijnlijk wel anders over zou denken.

RCGrootveld op 7 sep 2017 10:39

Moet je me daar nu echt aan herinneren???

null

4frank2 op 7 sep 2017 10:44

Hmm, was jij goedkoper uit dan ik destijds in Fiss. Mijn nota was boven de 2100 euro. Gelukkig was ik verzekerd. Dat maakte de pijn van 15 gebroken ribben en een ingeklapte long iets dragelijker ;-)

Peter Pos

Sommige klachten over helicopters kan ik wel begrijpen, in sommige gebieden vliegen die voornamelijk om toeristen een poot uit te draaien.

Ik denk dat als je zou weten wat de exploitatiekosten van een heli zijn, je er waarschijnlijk wel anders over zou denken.

RCGrootveld op 7 sep 2017 10:39

Er zijn zelfs gebieden waar twee bedrijven elkaar beconcurreren in hun jacht op slachtoffers, pisteurs krijgen torenhoge provisies als ze een van de bedrijven inschakelen. Je hoeft maar iets verward te reageren omdat je de taal niet begrijpt en ze grijpen het moment om een heli in te schakelen, want het slachtoffer zo zou zomaar eens hoofdletsel kunnen( “want verward”).

RRski op 7 sep 2017 10:53

Grappig, wij moesten juist eerst laten zien dat de verzekering helemaal in orde was, voordat ze überhaupt een helicopter wilde bellen.

@4frank2
Een Eurocopter EC 120 kost zeventien miljoen plus.
En dan het onderhoud nog plus de opleiding plus jaarlijkse nascholing van de piloten.
Stalling verzekering etc.
Je moet minstens 400 vlieguren maken per jaar wil het rendabel zijn.
Kortom Frank je gaat eraan los als je niet oplet.
Verder zijn het allemaal luxe problemen.

Hooykaas op 7 sep 2017 11:34

Ach, mijn reactie was niet echt serieus (zoals de meeste reacties van mij). Ondanks wat ruzie met de verzekering (https://www.klachtenkompas.nl/bedrijf/ing-bank/klachten/ski-…) vielen de kosten erg mee. En een jaar later stond ik gewoon weer op de zelfde plek op de piste.

Hmm, dadelijk een week vrij (week 44), even terug naar NL of [dichterbij] een paar dagen sneeuw. Inderdaad, een luxe probleem…

*bericht bewerkt door 4frank2 op 07 sep 2017 11:50

@4frank2

Een Eurocopter EC 120 kost zeventien miljoen plus.
En dan het onderhoud nog plus de opleiding plus jaarlijkse nascholing van de piloten.
Stalling verzekering etc.
Je moet minstens 400 vlieguren maken per jaar wil het rendabel zijn.
Kortom Frank je gaat eraan los als je niet oplet.
Verder zijn het allemaal luxe problemen.

Hooykaas op 7 sep 2017 11:34

Ach, mijn reactie was niet echt serieus (zoals de meeste reacties van mij). Ondanks wat ruzie met de verzekering (https://www.klachtenkompas.nl/bedrijf/ing-bank/klachten/ski-…) vielen de kosten erg mee. En een jaar later stond ik gewoon weer op de zelfde plek op de piste. (ik had maar 4 gebroken ribben en een klaplong, geen 15!)

Hmm, dadelijk een week vrij (week 44), even terug naar NL of [dichterbij] een paar dagen sneeuw. Inderdaad, een luxe probleem…

4frank2 op 7 sep 2017 11:50

Ik vind de reactie van ‘moet je maar niet naast Schiphol gaan wonen’ iets te kort door de bocht @RFKangoo.

Het ligt er heel erg aan hoe de overlast was toen je er kwam wonen, of dat nou de Alpen of Schiphol is. Was de overlast toen ook al zo erg en had je het dus kunnen weten?

Zo heb ik zelf jaren lang op 50 meter van het Vrijthof in Maastricht gewoond. Toen ik er net woonde was er 30 dagen per jaar een evenement (winterland, kermis). 7 jaar later toen ik er wegging waren het 60 dagen, waarvan 10 Andre Rieu met vuurwerk na 12 uur snachts.
Met andere woorden, de overlast voor bewoners namen behoorlijk toe in de loop van de jaren. Had ik dat kunnen weten? Had ik dan maar niet daar moeten gaan wonen? Hoever is zoiets oprekbaar? 70 dagen? 80 dagen?

Nu heb ik er nooit over geklaagd hoor, ben het volledig eens dat mensen wat minder kort lontje moeten hebben.

Maar er is dus wel een nuance aan wat acceptabel is.

Tijd voor een uitpakparty?!

Van de zomer in Slovenië gewandeld. Op het moment dat we net weg wilden lopen vond een militaire helikopter het een goed idee om naast de hut een landingsoefening te doen.

Ik vond het eigenlijk wel vet. 2 minuten van je tijd weg. Echt niet iets waarover ik een klacht zou indienen

Genieten

@nr49 Ook als je na een week regen, vorst, ijs, sneeuw over beton harde buckels rijdt? Ik ben voor pistenbullys op de piste… :-)

Click. Click. Peace

@RRski Nou in Frankrijk geldt dat je moet betalen voor een heli alleen bij helikopters van de pisteurs. Maar bij ernstig letsel en in dit geval juist niet. Want het is de bergredding en dat is een politie onderdeel. In principe dus 100% gratis.
edit: En beter honderd keer de heli gepakt, dan één keer in een banaan wat ernstigere gevolgen zou kunnen hebben. Hoe zou jij reageren als je verlamd zou zijn omdat men dacht ‘dat kan wel’. Ik moet zeggen ik vind de bergredders erg goede keuzes maken in de tijd die ze ervoor hebben. En dat geld, daar ben je voor verzekerd, als het goed is.

Click. Click. Peace

@Rogier, zeker en uiteraard. Eigenlijk zouden ze alle pistenbullies in de Alpen gewoon moeten ombouwen tot Catski-cats.
Ik ben voor pistenbullies off de piste… :p

disclaimer: -lol- er mag best minder gezeurd worden, behalve over nimbies die wel de lusten en niet de lasten willen.

Komt dit soort klachten ook voor in Oostenrijk of Italië. Of hebben we hier te maken met de Franse mentaliteit?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie