Reconstructie: ongeluk op de berg, wat nu?

Roel op 03 november 2017· 51 reacties

null

Het was de voorjaarsvakantie van 2017. Mijn eerste vader-zoon skidag ooit in een groter skigebied. De rest van het gezelschap ging wandelen. De zon scheen en de pistes lagen er perfect bij, kortom een geweldige dag totdat het noodlot toesloeg. Mijn zoon viel en kwam uiteindelijk in het ziekenhuis terecht. Een reconstructie van de val, de gebeurtenissen die volgden en het papierwerk erna.

Voorover in de sneeuw

Het was woensdagmiddag. Na een lange dag in het skigebied Drei Zinnen Dolomiten skieden mijn zoon en ik vanaf de Helm terug in de richting van Moos (Moso) waar ons appartement lag. Omdat we nog wat tijd over hadden skieden we de lange route via Stiergarten en de Rotwand terug naar het dorp. Op de voorlaatste afdaling ging het mis. Op een vlak stuk, precies onder de Drei Zinnen gondel, viel hij door een onoplettendheid voorover in de sneeuw. Toen ik ging kijken was het mis. Hij kon zijn knie niet meer bewegen en kon er ook niet op steunen.

null

Afgevoerd naar het ziekenhuis

Daar sta je dan. Nooit ervaring gehad met ongelukken stopte er een skileraar die met zijn skiklas voorbijkwam. Na wat standaardtestjes kwam hij tot de conclusie dat de bergredding eraan te pas moest komen. Zo gezegd, zo gedaan en binnen 15 minuten kwamen er twee mannen met een banaan naar beneden afgedaald. Ik vertelde wat er gebeurd was en opnieuw werden er testjes gedaan: “Doet dit pijn?, Voel je dat?, Zeg auw als…”. Door de gesloten manier van vragenstellen was zijn antwoord meestal “ja” waarop fase 2 in werking werd gesteld. In de banaan werd hij afgevoerd terwijl de ambulance in het dal klaarstond. Met loeiende sirene snelden we door de straten van Sexten (Sesto) richting het ziekenhuis van Innichen (San Candido).

De plek van het ongeluk
De plek van het ongeluk

Papieren rompslomp?

Ik verklap alvast dat het allemaal goed is afgelopen. Het letsel bleek mee te vallen. Wat me echter verraste was de afhandeling. Het is toch een gebeurtenis waar je (ook financieel) liever niet in terecht wil komen. “Hoe duur is zoiets, en moet ik ter plaatse alles voorschieten?” waren gedachten die door mijn hoofd schoten.

Het begon op de piste met het ondertekenen van een formulier dat hij met de banaan zou worden afgevoerd en behandeld ging worden. In het ziekenhuis aangekomen werd hij meteen geholpen en werden er foto’s gemaakt, waarna de diagnose volgde. Niks gescheurd of gebroken. So far so good, maar dat gaat in de papieren lopen zou je denken.

SOS International

We hadden een kortlopende reisverzekering met sportrisico en geneeskundige kosten afgesloten dus ik belde deze als eerste. Daar kreeg ik echter te horen dat de zorgverzekeraar als eerste aan zet is. Wat deze niet vergoedt kon ik daarna indienen bij de reisverzekering. Daarop belde ik de zorgverzekeraar waarvan de medewerkster mij vertelde dat alles via SOS International moest lopen. Ik voelde de bui al hangen, dit ging een kastje-naar-de-muur verhaal worden. Met SOS International had ik nooit eerder te maken gehad dus ik was voorbereid op het ergste. De angst bleek onterecht, deze instantie heeft mijn werk bijna letterlijk uit handen genomen.

Nadat ik de gebeurtenissen telefonisch had doorgegeven nam SOS International contact op met het ziekenhuis in Italië en het was geregeld. Terwijl het ziekenhuis de zorg verleende waar ik om vroeg werden de zorg- en transportkosten (inclusief de banaan en het ambulancevervoer) netjes via de verzekeringen afgehandeld. Wat de zorgverzekeraar niet vergoedde werd zonder tussenkomst van mij door de reisverzekeraar betaald. Over kosten heb ik niks meer vernomen.

null

Heb ik dan nog wel contact gehad met de reisverzekeraar? Nog één keer, namelijk om de skihuur en skipas van twee dagen vergoed te krijgen. Daar kon hij door het ongeluk geen gebruik meer van maken, maar met een schriftelijke verklaring was ook dat snel geregeld.

Check je dekking!

Niet alleen de ernst van het ongeluk viel dus mee, de administratieve rompslomp eromheen deed dat ook. Bij mij heeft SOS International veel zorgen uit handen genomen. Het zijn momenten dat je beseft hoe goed we sommige dingen in Europa voor elkaar hebben. Het zal om uiteenlopende redenen vast niet altijd vlekkeloos verlopen (check dit forumtopic) maar voor een deel kun je dit zelf uitsluiten. Een boodschap die ik daarom wil meegeven is: check van tevoren je dekking! Ik ga geen reclame maken maar zonder het sportrisico en de geneeskundige kosten die waren meeverzekerd hadden beide verzekeraars heel wat minder geruisloos gecommuniceerd, en was dit wel degelijk in de papieren gaan lopen. Wat speurwerk vooraf kan je veel ellende besparen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

En kijk even of je verzekeringspasje aan de achterkant de Europese blauwe achterkant heeft, niet elke verzekering stuurt deze automatisch toe, Ik had het niet, en moest bij de huisarts het consult eerst voorschieten.

Wat een naar voorval, maar wat fijn hoe het voor je werd afgehandeld.

Afgelopen wintersport had een vriend van me een ongeluk, waarbij hij even buiten westen was. De hulp die erbij kwam vroeg (toen hij weer enigszins aanspreekbaar was) of hij verzekerd was voor een helicopter vlucht. Ze vertrouwde zijn nek niet. Uiteindelijk viel het allemaal mee, flinke kneuzingen en spieren die een klap hadden gehad, maar dit heeft mij ook aan het denken gezet. Ik had namelijk ook geen idee of ik verzekerd zou zijn voor de heli. Gelijk een mailtje gestuurd naar mijn tussenpersoon met deze vraag.

Dus inderdaad: check je dekking! Zorg dat je dergelijke vragen kunt beantwoorden bij nood.

Ongelukken zijn zaken waar je liever niet aan denkt, maar als het gebeurt is het fijn dat het goed en zonder rompslomp wordt afgehandeld. Goed te lezen dat het allemaal mee viel (met de blessure en de verzekeringsrompslomp)

Zeker een goed aandachtspunt om dit (hoe goed heb je je wintersportverzekering geregeld) weer onder de aandacht te brengen!

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ik lees hier vaak over extra verzekeringen met wintersportdekking maar hoe zit dat voor België/Vlaanderen. Zit dat niet standaard in onze ziekteverzekering?
Ik heb sowieso ook wel een goede hospitalisatie verzekering, dus zit wel safe. Maar hier hoor je zelden tot nooit iets over extra wintersport dekking.

Onder normale omstandigheden heb je voor medische zorg geen reisverzekering nodig. Die is gedekt via je zorgverzekering. Maar, soms is het nodig dat je snel geholpen wordt en kom je in een particuliere kliniek terecht. Die wordt door je zorgverzekeraar niet gedekt. De meerkosten (en dat zijn er veel) moet je zelf betalen. Tot op zekere hoogte is dit met een goede wintersport/reisverzekering wel gedekt. Ook dekt deze verzekering het ‘van de berg halen’ van het slachttoffer (niet gedekt door zorgverzekering) en nog veel meer dingen. Altijd dus een reisverzekering met wintersportdekking afsluiten.

Zelf heb ik ook een ervaring met mijn zoon. Op zaterdagochtend in een stralend Lech op een bijna vlak stuk even nonchalant een switch maken en plat op de bek. Consequentie: pijn in de schouder en waarschijnlijk een gebroken sleutelbeen. Op eigen kracht (we waren al bijna beneden) naar de dichtsbijzijnde hulppost gegaan. Daar zijn foto’s gemaakt en er is vastgesteld dat het inderdaad een breuk van het sleutelbeen betrof. Ik had de keus hem in de privekliniek te laten helpen of naar het ziekenhuis in Bludenz te gaan. In het eerste geval moest ik wel eerst even de creditcard 7000 euro lichter maken omdat dat de kosten van de ingreep betrof. Overige kosten kwamen daar natuurlijk bij (zelf schatte ik dat minstens 3000 euro). Toch maar even de verzekeraar gebeld. Daar kreeg ik het antwoord dat het een extreem dure kliniek betrof en dat die uitsluitend vergoed wordt als er medische noodzaak is. Transportkosten naar het ziekenhuis waren geen enkel probleem. Ik heb echter gekozen voor mijn eigen auto (na ruim 700 euro afgetikt te hebben voor onderzoek en foto’s) en ben naar Bludenz gereden. Daar bleek alles al geregeld te zijn (de kliniek had informatie inclusief de foto’s doorgestuurd, toch nog iets voor het geld terug gekregen) en 2 uur later was hij geopereerd.

Volgende dag naar het ziekenhuis gegaan om hem op te halen. Ik verwachte een lastige papierwinkel maar dat bleek geheel niet het geval. Of ik per email het internationale verzekeringsnummer door kon geven, dan zou alles door het ziekenhuis geregeld worden. Niets ter plekke hoeven betalen. Later via de zorgverzekering vernomen dat het hele verblijf in het ziekenhuis iets meer dan 650 euro had gekost. Uiteraard ging dat van het eigen risico af maar dat kreeg ik weer terug van de reisverzekering.

Conclussie: zorg ALTIJD dat je goed verzekerd bent, ben je in de gelegenheid bij een incident de verzekering te bellen, doe dat dan, kan je een hoop narigheid schelen. Is er keuze, mijd priveklinieken.

De mutualiteit in België staat doorgaans in voor de meeste kosten, al zijn er vermoedelijk subtiele verschillen. Spoedeisend ziekenvervoer wordt in principe gedekt, en als daar een heli vlucht inzit omdat het medisch noodzakelijk wordt geacht valt die daaronder. De vraag is natuurlijk wat het verschil maakt tussen een reddingsvlucht en een ambulancevlucht. Ik heb een extra wintersport verzekering die tussenkomt waar de mutualiteit daar niet doet.

Voor de Belgen is er vanuit de mutualiteiten de Mutas alarmcentrale: https://www.mutas.be - zij nemen de coördinatie van het dossier in handen, en volgen ook de medische kant op. Indien nodig zorgen zij ook voor consultatie indien er medische beslissingen genomen moeten worden en er een taalbarrière is.

Afgelopen zomer is mijn zoon met de fiets aangereden in Italië, en voor tussenkomst van ambulance en (openbaar, universitair) ziekenhuisopname heb ik buiten invullen van een enkel papier bij opname niets moeten regelen of betalen. Alle administratie werd opgevolgd door Mutas (inclusief het doorsturen van de Europese ziekteverzekeringskaart die we thuis vergeten waren), ik kreeg dagelijks telefoon om op te volgen, en de melding dat de betaling rechtstreeks zou geregeld worden tussen mutualiteit en ziekenhuis.

In kleinere of privé-ziekenhuizen is de rechtstreekse afhandeling van betaling misschien niet altijd mogelijk, maar ook daarmee kan je achteraf bij je mutualiteit terecht.

Dat stuk is in ieder geval bij ons heel goed geregeld, en als je dan toch een ongeluk hebt is het leuk om te weten dat iemand anders voor heel de papierwinkel zorgt.

Ik heb ook goede ervaringen met de administratieve en financiële afhandeling na een ongeluk van mijn vrouw, nu zo’n 7, 8 jaar geleden. Ik heb nooit rekeningen gezien van de banaan of de franse arts. Alleen wat medicijnen die ik bij de lokale apotheek moest halen heb ik moeten voorschieten, maar kreeg ik ook weer netjes terug van de zorgverzekeraar.
Het enige minpunt was dat ik net dat jaar had gekozen voor maximaal eigen risico op de zorgverzekering voor mijn vrouw. Normaal kom ik daar nooit aan. Alleen af en toe eens een zalfje of pilletje op recept van een paar tientjes, waarmee we met gemak onder het verplicht eigen risico blijven.
Maargoed, dat is een keuze en in dat jaar misschien niet de beste. Anderzijds is dat allang weer terugverdiend door de jaren daarna een lagere premie te betalen.
Vervelender was dat de revalidatie lang duurde en de angst er na jaren nog steeds in zit…

*bericht bewerkt door Jay op 03 nov 2017 10:06

Volgens mij is er pas hier een zeer uitgebreide discussie geweest over wat er wel of niet gedekt is eh door wie en of het nut heeft je (bij) te verzekeren.

2/4/2013 Les Arcs, kruisbanden gesneuveld, Belgische Mutualiteit + reisverzekering.
Ziekenvervoer uit de bergen > 342 euro
Arts, verplicht na ziekenvervoer > 71,63 euro
Apotheek > 125 euro (brace)
Alle kosten aldaar door mij betaald
Terug gekregen via ziekenfonds > 478,63 euro
Uiteindelijk gewoon zelf gedragen, geen zin meer om met verzekering te prullen > 60 euro
Operatie in België laten uitvoeren.
december 2013 terug op de latten.

voor 6 tientjes per jaar heb je vaak al een prima dekking bij een verzekeraar. voor die kosten zou ik persoonlijk altijd een verzekering afsluiten, zeker als je de bedragen hier boven leest wat al snel in de duizenden euro’s kan lopen.

Als je een wintersport vakantie kan betalen dan kan de verzekering daar ook wel bij …

@Goeleg
ik denk niet dat je safe zit met de gewone hospitalisatieverzekering en of mutualiteit hoor. Zeker niet als ze je met de helicopter van de berg moeten komen halen.
Ik heb een euro assistance verzekering (verzekeraar ga ik niet vernoemen om geen reclame te maken) en daar zit bij mij alles inbegrepen inclusief het hele gezin. Wil zeggen als mijn wagen in panne staat onderweg ze mij komen depaneren. Mijn wagen wordt naar garage van keuze gebracht en ik wordt verder naar mijn bestemming gevoerd.
Zo ook stel indien nodig ze mij moesten komen depaneren met heli, is dat allemaal verzekert via die europe assistance.

En dan de hamvraag: skied de kleine alweer?

Ook een ongelukje gehad op de berg in Gerlos. Beneden aangekomen in het dal een bezoekje aan de notartz gebracht. Rekening werd rechtstreeks naar de verzekering gestuurd en ze zorgde voor een refund van skipas. Via Eurocross vervoer naar huis geregeld en eigenlijk totaal geen problemen gehad. Ik hoefde trouwens geen kosten te betalen voor het ritje naar beneden dus wellicht verschilt dit per gebied? Goed verzekeren blijft het belangrijkst👍🏻

Mijn ervaring is: Gewoon direct de alarmcentrale van je verzekering bellen.
Die nemen de hele zaak van je over, incl. het regelen van alternatief transport etc.

Er zijn mensen die zich niet extra verzekeren omdat ze denken dat ze het zelf wel kunnen betalen. Kan zijn, maar vaak moet je dan ook het nodige zelf regelen.
Want niet iedere ziektekostenverzekeraar biedt die service (repatriering etc.)

Rob

Een jaar of vijf een keer mijn pols gebroken tijdens de wintersport. Ik gleed met mijn snowboard uit de stoeltjeslift en de skiër naast mij zette zijn stop plots voor mijn board met een valpartij als gevolg. Eerst dacht ik dat er niets aan de hand was maar toen er toch een bult op mijn pols kwam, toch maar even naar de skiliftbediende gegaan. We waren op dit moment in Elmau, terwijl we in Westendorf verbleven.
Na een telefoontje van de skiliftbediende werd ik opgehaald door de bergredding van Elmau. Mijn pols werd ingespalkt en ik mocht achterop de sneeuwscooter mee. Op een gegeven moment werd ik afgezet bij een andere skilift waar ik op een man moest wachten van de bergredding van Brixen.
Deze heeft mij naar de gondel van Brixen gebracht en zo ben ik via de gondel en de taxi bij de dokter in Westendorf uitgekomen. Het maken van de foto’s en het ingipsen moesten wij wel zelf voorschieten, maar werden bij thuiskomst terugbetaald door de zorg- en reisverzekering.

En dan de hamvraag: skied de kleine alweer?

interjrs op 3 nov 2017 12:15

Een week later stond ie alweer op het voetbalveld, en dit jaar gaan we vast weer skiën 😉

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik heb ook goede ervaringen met ziekenhuis in Oostenrijk. Bij ziekte van de kleine, wel eerst gebeld met de verzekering. Zij verwezen mij direct door naar een ziekenhuis (we hadden al een paar dagen gewacht en het ging niet over). Ze gaven wel even aan dat we 1 ZH verder moesten rijden (+ 10minuten) omdat ze slechtere recensies hadden van het ZH wat het dichtste in de buurt zat. En vandaar af heeft de verzekering het ook helemaal overgenomen. Vertaling met het ziekenhuis, regelen van de facturen. Ik mocht 's nachts op de kamer blijven en ik kreeg (achteraf) mijn maaltijdkosten vergoed. Ook de parkeerkosten bij het ziekenhuis van de medereizigers werden vergoed. Daarnaast ook nog eens de skipas en een gedeelte van de reissom, vanwege “niet genoten vakantie”. Op de laatste dag van onze vakantie, werd ze ontslagen uit het ziekenhuis en zijn we met onze eigen auto naar huis kunnen rijden. Ondanks het vervelende voorval (en het missen van de meest geweldige skicondities) dus toch positieve ervaring.

Toevallig 2 weken geleden tijdens een onderhoud met de verzekering nog even gevraagd naar onze reisverzekering en explicitiet de wintersport aangehaald. Alles nog in orde.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@goeleg @gerrit @morzel

En zo verkoopt men extra verzekeringen die je niet nodig hebt.
Zoals Morzel al zei, met Mutas ben je als Belg echt wel goed verzekerd. Zeker als je daarbij nog een hospitalisatieverzekering hebt, dan heb je die bijkomende verzekeringen niet nodig.
Mijn zoon afgelopen winter in Kitzbuhel met de heli afgevoerd. Toen kwamen ook alle paniekreacties van vrienden: je bent niet verzekerd.
Wel dus, gewoon Mutas verwittigen en ook die heli wordt betaald.

Voor de rest is dat hetzelfde als in België, daar heb je ook best een hospitalisatieverzekering. Maar omdat je met banaan en heli altijd naar een ziekenhuis gebracht wordt voor verder onderzoek.
Nu die factuur van het Heli kwam toevallig nog bij ons terecht: iets meer dan 6.000 €…:-)

Maar waarom nog eens extra bij verzekeren? Beetje gek.

Glij blij door die brei :-)

@goeleg @gerrit @morzel

En zo verkoopt men extra verzekeringen die je niet nodig hebt.
Zoals Morzel al zei, met Mutas ben je als Belg echt wel goed verzekerd. Zeker als je daarbij nog een hospitalisatieverzekering hebt, dan heb je die bijkomende verzekeringen niet nodig.
Mijn zoon afgelopen winter in Kitzbuhel met de heli afgevoerd. Toen kwamen ook alle paniekreacties van vrienden: je bent niet verzekerd.
Wel dus, gewoon Mutas verwittigen en ook die heli wordt betaald.

Voor de rest is dat hetzelfde als in België, daar heb je ook best een hospitalisatieverzekering. Maar omdat je met banaan en heli altijd naar een ziekenhuis gebracht wordt voor verder onderzoek.
Nu die factuur van het Heli kwam toevallig nog bij ons terecht: iets meer dan 6.000 €…:-)

Maar waarom nog eens extra bij verzekeren? Beetje gek.

Coldfeet op 3 nov 2017 17:14

Zoals ik dus al dacht… Hospitalisatie dekt alleen niet bij offpiste zal ik net. Daar kom ik ook niet dus dat treft…

@Coldfeet: wel rekening houden dat niet noodzakelijk elke reddingsvlucht ook medisch spoedeisend is (denk aan mensen die verdwalen, materiaalproblemen, vermoeidheid, …). Daar komt Mutas niet in tussen.

Ook mag je niet vergeten te denken dat er vaak meer mensen betrokken zijn dan alleen het rechtstreekse slachtoffer. Voor een minderjarig kind is jouw aanwezigheid nodig in het ziekenhuis en worden redelijke onkosten vergoed, maar als het om jouw volwassen partner gaat moet je beginnen denken aan organisatie (zeker als je met kinderen op reis bent) en de eventuele repatriëring. In dat geval draai je vaak zelf op voor de kosten die niet rechtstreeks voor de patiënt zijn.

En als het helemaal misloopt en er iemand overlijdt op reis wordt het nog een groter gekkenhuis.

De juiste reisbijstand hoeft niet veel te kosten, maar vertrouwen dat de mutualiteit en hospitalisatieverzekering alles gaan oplossen is voor mij toch net iets te optimistisch 😉.

En als het helemaal misloopt en er iemand overlijdt op reis wordt het nog een groter gekkenhuis.

Hoeft nog niet eens op reis te gebeuren.
Stel er overlijdt iemand aan het thuisfront en je moet tussendoor met spoed naar huis. Je trein/vlietuig gaat alleen op za dus je zult een los ‘enkeltje’ moeten kopen.
En dan betaal je de hoofdprijs …
Je ziektekostenverzekering dekt dat echt niet, reisverzekering iha wel.

Rob

Goed advies @Coldfeet… ik zou nu een Belgenmop kunnen doen… doe ik niet, want dan vind jij me weer een dikke nek, maar ik zou me maar gewoon verzekeren. Je hebt geen idee waarover je het hebt en gewoon geluk gehad!

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane: extra verzekeren moet ieder voor zichzelf beslissen, maar over de kern van de zaak (wat de Belgische ziektekostenverzekering dekt) heeft hij wel gelijk. Helicopter wordt gewoon integraal vergoed voor spoedeisend medisch vervoer. Als een arts ter plaatse beslist dat dat nodig is, wordt daar niet moeilijk over gedaan.

Dochter is tijdens skivakantie ook al eens met de banaan naar beneden gebracht na een val (die achteraf helemaal niet erg bleek, maar wat moet je als pisteur-secourist als een kind van 8 dat je niet verstaat huilt alsof het einde van de wereld nabij is als je nog maar naar haar knie kijkt).
Afhandeling en rekening werd volledig gedragen door mutualiteit (en omdat intersoc de reis organiseerde hebben we daar helemaal niets van gezien).

Recuperatie is in ieder geval in Nederland niet per definitie inbegrepen op een berghelling. Maar wat dacht je van zaken als repatriering, indien je naar NL vervoerd moet worden bij zware verwondingen en een lang ziekbed? Aansprakelijkheid bij letsel- en materiaalschade die jij bij anderen veroorzaakt? Natuurlijk moet iedereen zelf weten of hij 2 tientjes uitgeeft, maar doe alsjeblieft niet of het alleen maar een dubbele dekking is!

I can stick uphill ice, on my saucer...

In België is dat inderdaad goed geregeld. Niet alles in gedenkt ( de 900 euro die ze in het zillertal vroegen voor de scan van mijn vader’s gebroken schouder werd maar deels terugbetaald ) maar de belangrijke dingen wel.

Natuurlijk kan je je voor alles gaan verzekeren, maar kosten-baten is het dat dikwijls niet waard. Als er op het thuisfront iemand zou overlijden, tank ik hem in de Alpen vol en een uur of 8 later ben ik terug. Daar heb ik geen verzekering voor nodig…

Btw: letselschade bij andere via de reisverzekering? Als ik zo snel de polissen van de grootste aanbieders doorlees zie ik dat er niet tussenstaan… Is trouwens wél iets waarvoor ik me het hele jaar door verzeker.

Hier staat alles al:
https://www.wintersport.nl/forum/topic/363295
Zodat we niet weer dezelfde discussie krijgen.

*bericht bewerkt door DrPhil op 03 nov 2017 20:06

Recuperatie is in ieder geval in Nederland niet per definitie inbegrepen op een berghelling. Maar wat dacht je van zaken als repatriering, indien je naar NL vervoerd moet worden bij zware verwondingen en een lang ziekbed? Aansprakelijkheid bij letsel- en materiaalschade die jij bij anderen veroorzaakt? Natuurlijk moet iedereen zelf weten of hij 2 tientjes uitgeeft, maar doe alsjeblieft niet of het alleen maar een dubbele dekking is!

Shane op 3 nov 2017 19:14

Repatriëring van de patiënt wordt gecoördineerd en gedekt als dat medisch verantwoord is, dus ook dat is voorzien. De rest van het reisgenootschap moet zelf naar huis gaan (of beroep doen op de reisbijstandsverzekering).

Voor aansprakelijkheid heb je de familiale verzekering (die belachelijk veel dekt) en eventueel rechtsbijstandverzekering.

Het enige waarbij je rekening moet houden is dat gevaarlijke sporten (buiten piste, alpinisme, …) niet gedekt zijn. Als je dus graag buiten de lijntjes kleurt is een bijkomende verzekering geen overbodige luxe.

@DrPhil: je wordt niet verplicht om mee te lezen. 😉

@DrPhil: je wordt niet verplicht om mee te lezen. 😉

Morzel op 3 nov 2017 20:15

Thx, dat wist ik niet.
Dus de verhoorpolitie bestaat ook niet echt?
Je bent ook niet verplicht een discussie te herhalen.
Wat moet ik nu de hele dag doen.

*bericht bewerkt door DrPhil op 03 nov 2017 20:22

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie