Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Column: we nemen de bus

Ruud op 18 september 2017· 44 reacties

We staan met tassen en ski’s te schuilen in een bushokje. De wind en de regen slaan ons in het gezicht, ondanks de relatieve beschutting. “Wanneer komt die #$@ bus nou?” mopper ik.

Buurman Jan

“Ja, hallo, jíj wou zo vroeg vertrekken”, zegt mijn oudste verwijtend. “Correctie”, merk ik op, “dat was het idee van Jan”. “Vorig jaar hadden we de bus bijna gemist door ons last-minute gedoe, weet je nog?”, help ik hem herinneren met de absolute stress-situatie van een jaar geleden in gedachten. Buurman Jan had ons nu opnieuw een lift gegeven, op zijn voorwaarde dat we op een knappe tijd zouden vertrekken, wat naar ons idee heeeeel vroeg was. Met als gevolg dat we nu al een tijdje staan te wachten. In de regen. Een lekker begin van de jaarlijkse vader-zoon skitrip. “Morgen staan we in de sneeuw”, zegt mijn zoon monter.

Hiervan krijgen we niet bepaald trek in het avondeten, dames. De chauffeur vindt het volgens mij ook niet heel leuk.

Gezellie

Als we eenmaal in de bus zitten komt het vakantiegevoel snel weer terug. Terwijl we opdrogen kijken we neer op het voortkruipende verkeer, een stortbui tijdens de spits is een recept voor files. In Utrecht stapt een groep van tien dames in, die meteen na het instappen allerlei bakjes en schaaltjes tevoorschijn toveren met hapjes, die ze over en weer laten rondgaan. We zien en ruiken zelfs toastjes vis en gevulde eieren. En al dat lekkers moet blijkbaar worden weggespoeld, want er verschijnen ook flessen witte wijn. Daar zitten wij dan met onze zak gevulde koeken. De wijn lijkt trouwens al snel effect te hebben want de gierende lachsalvo’s schallen door de bus. Wie duidelijk minder plezier hebben zijn de twee meiden schuin vóór ons. Ze zitten wit en stilletjes en stralen nou niet bepaald zin in de wintersport uit. De reden daarvoor wordt nog vóór de dinerstop duidelijk als –voor ons geheel uit het niets- de jongedame aan het gangpad plotseling haar maaginhoud uitstort over zichzelf, de stoelen en de vloer. Nu ruikt het in één klap weer heel anders. Hiervan krijgen we niet bepaald trek in het avondeten, dames. De chauffeur vindt het volgens mij ook niet heel leuk.

Eten en vermaak

Wij zijn heel blij dat de bus kort na het braakincident de snelweg afdraait bij het wegrestaurant, hoewel we op de één of andere manier niet meer zo’n trek meer hebben. Vreemd. Maar de frisse buitenlucht doet ons goed en omdat we wat meer tijd hebben gekregen van de chauffeurs, die een extra schoonmaakklusje schijnen te hebben, is er tijd voor een eetlustopwekkend biertje vooraf. De maaltijd smaakt ons dus best. Maar de terugkeer in de bus is geen onverdeeld genoegen. Het ruikt er nou niet bepaald naar apfelstrudel en de film blijkt een show van Najib Amhali die we al hebben gezien. Als in Maastricht de laatste medereizigers zijn ingestapt, installeren we ons met een dekentje om de slaap te laten komen. Voorlopig komt er echter geen slaap, maar wel een nieuwe film. Volop achtervolgingen, spannende muziek. De wijn-en-hapjes dames maken ook het nodige geluid met zijn allen. Nee, slapen zit er nog niet in.

Klaas Vaak

Nu ik er over na denk, eigenlijk zit slapen er sowieso niet in op zo’n busreis. Ons lukt het in ieder geval nooit zo erg. Ook als de film klaar is en links en rechts gesnurk gaat klinken zijn we nog klaarwakker. Koptelefoon opzetten met relaxte muziek, anders gaan liggen, dekentje eraf, dekentje erop en maar weer eens gaan verzitten, het helpt allemaal niks. Zucht, waarom doen we dit ook weer? Om kwart over twee gaat de bus langzamer rijden, om uiteindelijk via sudderen op de vluchtstrook bij een uitrit te belanden. We gaan stil staan op een parkeerterrein. Chauffeurswissel? Helaas niet, de bus heeft een mankement. Er gaan steeds waarschuwingslampjes branden, zo meldt men ons. Er wordt veel gebeld en overlegd. Na een half uur gaan we weer rijden. De lampjes blijven uit. De slaap wil maar niet komen. Ik blijf draaien en wrikbillen. Dat vervelende plekje in mijn rug begint op te spelen. Linkerbeen gaat slapen. Ik niet. Ik krijg het koud. Rug doet pijn. Ik krijg het warm. Uiteindelijk zak ik weg. Om weer wakker te worden als de bus gaat stilstaan. Alweer lampjes? Nee; chauffeurswissel. Buiten sneeuwt het. Hoe lang nog?

Zucht

Als we weer rijden zak ik soort van weg. Maar niet voor lang, we remmen, we draaien. We hobbelen over de ‘route nationale’, we moesten van de snelweg af. Afgesloten wegens een ongeval. Echt waar, midden in de nacht? Zucht, waarom doen we dit ook weer? Nou ja: morgen staan we in de sneeuw.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Matthias12318 september 2017 · 08:11

Waarom doe je dit? Zoiets doe je alleen omdat het de goedkoopste manier is om in de sneeuw te komen…

Born to Ride
Bertje18 september 2017 · 08:27

Pfff, nooit van mijn leven met de bus…

nicky618 september 2017 · 08:30

Ik heb zelf wel hele goede ervaringen met de bus. Nog nooit vervelenden dingen meegemaakt en ik kan altijd redelijk slapen.

Tjerk218 september 2017 · 09:11

Wat een negatief verhaal, ik heb geen ervaring met een busreis naar Frankrijk, maar wij gaan al jaren met de nachtbus naar Oostenrijk en nog nooit problemen gehad. Vrijdagavond weg en altijd lekker uitgerust en op tijd op plaats van bestemming aangekomen. Het grote voordeel van de bus is dat je 2 extra skidagen hebt, de dag van aankomst en de dag van vertrek kun je nog lekker skiën. Kies wel een goede busorganisatie met royal class stoelen.

Piefke18 september 2017 · 09:18

Wrikbillen😂

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
elisabeth10118 september 2017 · 09:21

Niets zo verschrikkelijk als met een nachtbus. Dan liever overdag in de file!

Ruud18 september 2017 · 09:26

Niets zo verschrikkelijk als met een nachtbus. Dan liever overdag in de file!

elisabeth101 op 18 sep 2017 09:21

Nou…filerijden staat ook niet op mijn lijstje favoriete bezigheden :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)
Tiny-M18 september 2017 · 09:42

Bus is ook niets voor mij. Slapen kan ik toch nooit onderweg, dus uitgerust aankomen zit er dan ook zeker niet in.

Anon571018 september 2017 · 10:06

Kies wel een goede busorganisatie met royal class stoelen.

Tjerk2 op 18 sep 2017 09:11

Laten we eerlijk zijn, dat is enkel oke als je kleiner bent dan een meter 80. Zelfs royal class stoelen zijn voor mensen rond de 2meter (mezelf inclusief) een hel om snachts proberen op te slapen.

Sleeping class daar integen vind ik best wel oke. Helaas is dit het laatste jaar dat dit toegestaan is in Frankrijk.

*bericht bewerkt door Anon5710 op 18 sep 2017 10:09 (16% bewerkt)

SkiBeppie18 september 2017 · 10:18

Inderdaad een negatief verhaal. Zó erg kan het echt niet iedere keer zijn. Zelf meerder malen met de bus gegaan : alcohol drinken onderweg is geen goed idee, nachtbraken ook niet, een slaappilletje bietsen bij iemand in je familie of vriendenkring die ze slikt, licht fleecedekentje mee en verder je nergens druk om maken, je komt er wel en nog beter voor het milieu ook want de Alpen worden al zwaar belast door ‘ons’ verkeer.

Once you're over the hill, you might as well ski down.
hansoudeheuvel18 september 2017 · 10:39

Wij zijn al meer dan 10 keer met de bus op wintersport gegaan, en alleen maar goeie ervaringen gehad. Is natuurlijk ook wel erg sneu als je alleen een pak gevulde koeken meeneemt voor onderweg. Heb een paar goeie tips!! Goede oordoppen meenemen…het beste zijn de originele Herriestoppers. Neem je eigen kussen van thuis mee, dat slaapt vele malen beter dan die stomme kleine reiskussentjes( al helemaal niet die opblaasbare gevallen met scherpe rand in de nek) Zorg dat je een paar leuke films op je mobiel of pad hebt staan, de films in de bus zijn soms achterlijk slecht… Een slaapmasker is ook geen overbodige luxe. Ik slaap gemiddeld 6-7 uur in de bus, en kom uitgerust aan op de bestemming. We zijn ook wel eens met de auto gegaan, na lange slopende rit door sneeuw en ijs helemaal stuk bij aankomst… Dus met de bus(met dank aan Harry) is helemaal geen slecht idee.

Wunderkammer18 september 2017 · 10:45

Ik herkende de blauwe skibus (en de gele) op de foto’s bij dit artikel, en dacht, “ha leuk, iets over Lech” (want daar zijn deze foto’s gemaakt) Blijkt het onderwerp toch iets heel anders te zijn 😎

jessedeconinck18 september 2017 · 10:54

2 keer met de bus naar de Alpen gegaan en twee keer slechte ervaringen mee gehad. Wat hier gezegd wordt van 2 extra skidagen klopt wel. Maar wat een zooi brengt dit met zich mee. Omstreeks 6u smorgends kom je dan op je bestemming aan. Bus moest leeggemaakt worden. Moesten we van de organisatie alles in een ondergrondse garage leggen. (Om 17h mochten we pas in ons appartement) Na smorgends een ontbijtje genomen te hebben dan maar de kroeg in. Bij terugkomst in de parkeergarage bleek dat de organisatie ook wat biertjes was gaan drinken en het materiaal onbewaakt had laten liggen, met alle gevolgen vandien. Veel mensen hun spullen gestolen. Mijn ski’s en botten lagen er gelukkig nog.

Tweede keer busreis gingen we dan maar van smorgends gaan skiën . Al onze bagage in het berghok van de accomodatie gelegd samen met een andere groep . Die hadden blijkbaar vroeger gedaan met skiën als ons en vonden het nodig enkele vrienden hun geldbeugel te stelen.

Sinds dan nooit meer met de bus. Met de auto stop je wanneer je wil. Aankomen doe je wanneer je in je appartement kan. Je kan voldoende bier meenemen en eten. Wij weer weg in januari 🏎

*bericht bewerkt door jessedeconinck op 18 sep 2017 10:54 (1% bewerkt)

Hulst18 september 2017 · 11:49

SkiBeppie. Met verwijzing naar het andere onderwerp is mijn conclusie dat de bus alvast geen oplossing is om meer periodes te kunnen skien. Kijken of ik mijn huis kan omruilen voor een chalet of appartement in de Alpen.

Hen48
PC2K18 september 2017 · 12:04

Slapen in een bus lukt mij niet, dus uitgerust kom ik niet aan. Voor de rest vooral gedoe met de baggage die je dan een dag onbewaakt ergens moet neer leggen.

laco18 september 2017 · 12:07

'Het grote voordeel van de bus is dat je 2 extra skidagen hebt, de dag van aankomst en de dag van vertrek kun je nog lekker skiën.

Afgelopen jaar met de auto gegaan en ook twee extra dagen kunnen skien. Dat is maar hoe je het regelt. Is niet alleen een voordeel van de bus.

Verder is reizen met de bus heel persoonlijk. De een slaapt beter in een bus dan de anders. Sommigen vinden auto rijden vermoeiend, anderen juist relaxt.

Siard18 september 2017 · 12:29

een heel aantal jaar geleden met de bus naar Wit-Rusland gereden en dat was ook een grote hel (de reis). Lang stilstaan bij de grens en de geur van anderen in de bus zijn wel zaken waarom ik nooit zou kiezen voor een busreis.

Stay frosty
Ruud18 september 2017 · 12:43

Is natuurlijk ook wel erg sneu als je alleen een pak gevulde koeken meeneemt voor onderweg. 10:39[/post]

We eten meestal onderweg lekker uitgebreid bij de stop en we beginnen de dag ter plekke met een goed ontbijt 😏 We komen niks te kort 😊

Blogger, skiër, verslaafd :-)
Rogieradmin18 september 2017 · 13:00

een heel aantal jaar geleden met de bus naar Wit-Rusland gereden en dat was ook een grote hel (de reis). Lang stilstaan bij de grens en de geur van anderen in de bus zijn wel zaken waarom ik nooit zou kiezen voor een busreis.

Siard op 18 sep 2017 12:29

Dat is dan ook wel meteen hradcore busreizen ;-)

Click. Click. Peace
RalphMeertens18 september 2017 · 13:01

Jah geweldig is de bus natuurlijk niet, maar ja als je met zijn 5e bent allemaal met materiaal is het gewoon goedkoper om met de bus te gaan. Anders moet je weer met 2 wagens. Vorig jaar een mpv gehuurd en 5e in de auto, nou prima voor de chauffeur(ikke en een vriend) maar de plek die de mensen op de achterbank hebben was nog minder dan bij de royal class bussen dusja je levert altijd wel weer iets in. Als je zelf rijd bepaal je zelf, zeker relax. Maar als de bus rijd ben je goedkoper uit en kan je je spullen weer wat makkelijker kwijt. Zelf nog nooit zo’n ervaring gehad, meestal vallen de wijn/bier drinkers vanzelf in slaap door de alcohol. Verder vind ik het wel irritant wanneer de persoon voor je even besluit zijn stoel zonder overleg in de best beschikbare lig modus zet. Met het gevolg dat je goede reflexes moet hebben om je drinken op te vangen en je benen weer los te krijgen (als je wat groter bent) Verder ja zelf rijden is natuurlijk fijn wanneer het allemaal goed past.

Nelis18 september 2017 · 13:07

@Ruud prachtig stuk. (Helaas) herkenbare verhalen! Het heeft zeker niet mijn voorkeur, zo’n busreis. Hoewel het gelukkig niet altijd zo erg hoeft te zijn als je omschrijft. Het vervelendst vond ik het wisselen bij de centrale verzamelplaats. Ik voelde me echt een stuk vee in die hal waar je koffie en cake kon halen. Ik ging ook eenmaal met mijn schoonfamilie met de bus. Die houden helaas van zelfgemaakte gehaktballetjes. Bah wat stinken die dingen! Maar wel doorgeven naar voren en achteren, via mij natuurlijk. En slapen is mij in een bus nog nooit gelukt. Althans nooit lang. (De Alpentrein daarentegen, wél heel goede ervaringen mee. Én lekker geslapen!).

Als je eenmaal in de sneeuw staat, ben je het hele avontuur gelukkig snel vergeten…

Bergen + Sneeuw = ❤
AnneDeB18 september 2017 · 14:58

En dan die keer dat we op weg naar Champoussin de bus uit moesten omdat die even sneeuwkettingen moest omleggen, vervolgens de bus achteruit een stukje de weg af gleed, tegen de bergwand aankwam, een kwartslag draaide en dwars door de vangrail de helling afbolderde… Zaten nog 3 mensen in die rechtstreeks naar het ziekenhuis konden. Was niet voor het eerst dat ik busgedoe had en voor mij de allerlaatste keer met de bus.

GiGi18 september 2017 · 15:01

Als je een week gaat en je hebt die hele week geen eigen vervoer nodig, dan vind ik de bus persoonlijk niet verkeerd. Niet al te duur, ik slaap overal (dus ik kom best uitgerust, maar hooguit een beetje stijf op bestemming aan) en je hebt doorgaans de zaterdagen als extra skidagen.

Het is alleen zo dat ik zelden mensen tref of om me heen heb die ook met de bus willen…

koenlam118 september 2017 · 15:30

zie niet in waarom je twee extra skidagen hebt, als je vertrekt met de auto op vrijdag kom je zelfde dag al aan en sta je zaterdags voor 9 uur al lang op de latten met al een paar kilometers achter de rug.

Hoe Hoger Hoe Beter
Ruud18 september 2017 · 15:32

En dan die keer dat we op weg naar Champoussin de bus uit moesten omdat die even sneeuwkettingen moest omleggen, vervolgens de bus achteruit een stukje de weg af gleed, tegen de bergwand aankwam, een kwartslag draaide en dwars door de vangrail de helling afbolderde… Zaten nog 3 mensen in die rechtstreeks naar het ziekenhuis konden. Was niet voor het eerst dat ik busgedoe had en voor mij de allerlaatste keer met de bus.

AnneDeB op 18 sep 2017 14:58

WoW! Dat is nog eens wat anders dan een kotsende medereiziger 😱 Een mega schrik denk ik zo. Waren ze ernstig gewond?

*bericht bewerkt door Ruud op 18 sep 2017 15:34 (11% bewerkt)

Blogger, skiër, verslaafd :-)
GiGi18 september 2017 · 15:34

zie niet in waarom je twee extra skidagen hebt, als je vertrekt met de auto op vrijdag kom je zelfde dag al aan en sta je zaterdags voor 9 uur al lang op de latten met al een paar kilometers achter de rug.

koenlam1 op 18 sep 2017 15:30

Eens. De meeste mensen vertrekken alleen niet op vrijdag(avond). Ikzelf rij ook meestal 's nachts als het kan. Dan heb ik dus zelf ook die ‘extra’ skidagen. Ten opzicht van de ‘standaard’ op zaterdag vertrekken en op zaterdag terugrijden zijn er bij de meeste busreizen dus 2 extra skidagen. Je moet dan wel even zorgen voor een 8-daagse skipas in plaats van de standaard 6-daagse die in de meeste deals wordt genoemd.

StevenDW18 september 2017 · 15:35

Ik ben zelf al ettelijke malen met de bus op wintersportvakantie geweest en heb daar op zich zeker geen slechte ervaringen mee. Het grote voordeel is wel dat ik overal kan slapen en dat ik dus zelfs tijdens zo’n busreis toch altijd een 6-tal uur slaap kan meepikken. Zo kom ik steeds redelijk uitgerust, maar wel meestal wat stijfjes aan op de bestemming. Voor (korte) shortski’s vind ik de bus eigenlijk wel een goede optie omdat je geen dag verliest en dus minder verlofdagen moet nemen en dus opnieuw meer kan gaan skiën. Want met de auto moet je ofwel een extra dag verlof + overnachting nemen, ofwel de nacht doorrijden, waardoor ik helemaal geradbraakt op de bestemming kom.

Wel heb ik volgende bedenkingen / opmerkingen:

  • bevraag op voorhand je reisorganisatie naar mogelijke opstapplaatsen en het traject dat de bus volgt vooraleer ze naar de definitieve bestemming vertrekt. Zo woon ik bvb redelijk centraal tussen 3 opstappunten van mijn reguliere reisorganisatie en heb ik het al eens voorgehad dat ik na opgestapt te zijn letterlijk teruggereden ben voorbij mijn voordeur naar de volgende opstapplaats. Een mailtje op voorhand kan dit vermijden en spaart gemakkelijk een uur totale reistijd uit (heen + terugrit)
  • neem steeds goede oordoppen mee, zodat je geen last hebt van randgeluiden als je wil slapen
  • als je moeilijk de slaap kan vatten, doet een klein pilletje (of zelfs een halfje) soms wonderen
  • qua comfort: reguliere bus < royal class < sleeping class < dream class. De eerste reis van het jaar is bij mij traditiegetrouw een busreis naar Sölden in sleeping class (d.i. omgebouwde reguliere zetels), wat comfortabeler slaapt dan een royal class. Dit jaar hebben we de mogelijkheid om een upgrade naar dream class te boeken. Dit is een dubbeldekker, waarbij iedereen een individuele “echte” slaapplaats heeft met matras (en dus geen omgebouwde zetel).
  • en vooral: RELAX! Het is immers vakantie en maak het vooral gezellig.
GiGi18 september 2017 · 15:40

Mogen die stoelen omgebouwd tot bedden nog? in Nederland is dat verboden, kan ik me herinneren uit een beetje vreemd forumtopic van een jaar of twee geleden…

StevenDW18 september 2017 · 15:45

In België nog wel, maar ze mogen Duitsland niet door omwille van het gebrek aan individuele gordels. Door Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk mag wel, dus wordt er met een kleine omweg naar Sölden gereden.

evert19 september 2017 · 10:40

Waarom doe je dit? Zoiets doe je alleen omdat het de goedkoopste manier is om in de sneeuw te komen…

Matthias123 op 18 sep 2017 08:11

Bedrijfswagen met tankkaart naar Oostenrijk ;-)

Neh zo een bus is niks voor mij … Lekker met eigen vervoer genoeg drinken/eten bij en steeds nog de vrijheid om eens een uitstapje te doen naar … eenders wat eigenlijk :-)

*bericht bewerkt door evert op 19 sep 2017 10:41 (1% bewerkt)

Plaats een reactie