Sneeuw op komst tot in de hogere dalen

Roel op 16 september 2013· 10 reacties

null

Vorige week was het al raak met sneeuw in de Alpen, deze week doen we het nog eens over! Morgen zal de wereld op veel plekken wit kleuren dankzij een korte felle koude-uitbraak, ook hier in het Mölltal waar de zon vanochtend nog even komt spieken. Tot in de hogere dalen gaat het vannacht sneeuwen. Sneeuw die even blijft liggen totdat woensdag alles weer wegspoelt, in de dalen althans.

Webcams kijken
Typisch herfstweer, anders kan ik het niet typeren maar o zo lekker als je een beetje van sneeuw houd. De webcams zullen in ieder geval goed bezocht gaan worden want er staat wat aan te komen. Om te beginnen vanavond als een koufront de Alpen bereikt. De regen gaat dan meer en meer over in sneeuw. In de Noordalpen daalt de sneeuwgrens naar 1200 meter en misschien nog wel ietsje lager. Vooral later in de nacht kan het er even flink aan toe gaan met veel wind, waar de sneeuw blijft liggen kan ie dus zelfs gaan stuiven. Ja het kan allemaal al in september, wat dat betreft zijn we de laatste jaren verwend geraakt met vroege winterinvallen. Dit jaar is dat niet anders. In totaal verwacht ik in Oostenrijk 20-40 centimeter sneeuw, in de (hogere) dalen zal dat minder zijn omdat daar eerst nog regen valt. In Frankrijk, Zwitserland en Italië valt ook iets minder.

Hogerop is het na morgen nog niet gedaan. Woensdag arriveert een nieuwe storing maar die voert ook zachtere lucht aan. Daarmee wordt de sneeuw in de dalen gauw weggespoelt maar hogerop valt er nog een pak bij. De sneeuwgrens stijgt tot boven de 2000 meter maar waar het blijft sneeuwen begint het er langzaam toch echt winters uit te zien. Super natuurlijk voor de gletsjerskigebieden.

null
Het hooggebergte wordt meer en meer winters

Oudewijvenzomer?
Voor hoe lang is de vraag. De computerberekeningen geven richting het eind van de week hogere barometerstanden en dat betekent droger weer en meer zon in de Alpen. Ik sluit niet uit dat we naar een oudewijvenzomertje, of altweibersommer in het Duits, toe gaan met misschien wel voor wat langere tijd mooi weer en temperaturen rond de 20 graden. Maar zo ver is het nog niet. In een overgangsmaand als september kan het snel alle kanten op, zoals we begin deze maand in eigen land wel gemerkt hebben.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het trekt hier al helemaal dicht, wie weet heb ik morgen wel uitzicht op witte toppen vanuit mijn bureau…

Click. Click. Peace

Yihaa love it

RoCo

geef mij maar een lekker nazomer met veel zon en droog weer… Vanaf donderdag 2 weken lang klimmen…

Life is fun, so enjoy it

Hou ons maar lekker op de hoogte Rogier :D

@Justinos, wees niet bang ik zal het morgen meteen doorgeven…

Click. Click. Peace

Laat ze maar nog een hoopje sneeuw smijten op Hintertux…
Nog een dikke 2 weken en we zijn er :-)

Laat maar komen… Staubai kan nog wel wat sneeuw gebruiken… Ze moeten zich niet inhouden.

Let’s go!!!

Seriously snow addicted family!

dit zijn nou de momenten dat een mens zwaar jaloers kan worden en zou wensen dat de niet ok knop een dislike functie had, maar @Rogier het is je van harte gegund. Ga morgen kijken of je al de eerste beelden gepost hebt :-)

euh... doen!?

@Antoine, hier niet meer dan een paar centimeter richting de lautaret. Maar wel heerlijk koud. Zoals elk jaar lijkt Oostenrijk er met de eerste sneeuw vandoor te gaan, zoals bijna elk jaar. Maar mijn sneeuw komt nog wel. De ski’s staan in ieder geval klaar ;-)

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie