Skigebied in de winter, fietsgebied in de zomer

Gijs-JanLaven op 21 september 2013· 5 reacties

null
Het uitzicht is anders maar zeker even mooi!

Aan het eind van de winter wissel ik mijn ski’s en snowboard in voor de mountainbike en gids ik mensen door de bergen op twee wielen in plaats van op 2 latten. Vanaf begin juni ben ik heel veel op pad in de Oostenrijkse, Italiaanse en de Zwitserse Alpen. Het zomertoerisme in de bergen wordt steeds belangrijker, waardoor skigebieden en skidorpen in de zomer verre van uitgestorven zijn. Zeker het mountainbiken is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Mountainbiken populairder
Skigebieden, wintersportplaatsen en hotels in zijn zich van deze populariteit bewust en spelen hier slim op in, zeker in Oostenrijk (vooral in het Salzburgerland) en in de Dolomieten. Wintersportgebieden worden in het begin van de zomer getransformeerd naar heuse bikeparks. Waar in de winter de pistes te vinden zijn zie je in de zomer overal downhillparcoursen in verschillende moeilijkheidsgradaties naar beneden lopen. Om de afdaling goed te kunnen plannen worden de witte pistenplankaarten van de winter veranderd in groene bikeparkkaarten voor de zomer.

null
Onderschrift

Net als skipistes
De moeilijkheidsgraad van het downhillparcours is gemakkelijk te herkennen aan de welbekende kleuren uit de winter: blauw, rood en zwart. Liften draaien ook in de zomer, wel met een minder grote capaciteit. Nu helpen de medewerkers van de liften je vriendelijk met het in de lift zetten van je mountainbike in plaats van je ski’s. Ook in de hotels worden de ruimtes, waar normaal de ski’s worden gestald, omgetoverd tot fietsenhokken voorzien van reparatiemogelijkheden en afspuitplekken.

null
Net iets krapper dan in de winter

Mooie ontwikkeling
Persoonlijk vind ik het een mooie ontwikkeling, die zich de komende jaren zeker nog zal voortzetten. De grote skigebieden van Leogang, Saalbach en Hinterglemm in Oostenrijk en Les Deux Alpes in Frankrijk spannen de kroon als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van mountainbikemogelijkheden. In Leogang zijn in 2012 nog de wereldkampioenschappen mountainbiken georganiseerd in alle disciplines.

Wie van jullie heeft wel eens in een skigebied op de mountainbike gezeten? Lijkt het jullie wat om met de fiets de skipistes af te denderen? Of juist helemaal niet?

Gijs-JanLaven
is in de winter dagelijks in de sneeuw te vinden. Hij houdt ons op de hoogte van de sneeuw en zijn avonturen.

Wij zijn in de zomer een week in Schladming geweest, en daar hebben we o.a. gedownhilld, was erg leuk om te doen :) oh en bij de lift daar zat er een mountainbikehouder ipv een ski’s houder.

Gang is alles

Lijkt me top! Nog nooit gedaan, maar als fanatiek mountainbiker gaat dit zeker gebeuren!

First powder, last beer...!

Heb ik ook wel eens gedaan ja lekker hoor maar dan ook gewoon bergop mountainbiken en daarna pas de afdaling heerlijk om te doen.
Al is skien nog net iets leuker.

Ik heb eens in Bagneres de Luchon in de Franse Pyreneeën een mountainbike gehuurd. Was wel tof, de gondel in naar boven naar Superbagneres, en een mooie afdaling terug naar beneden. Het is er sindsdien niet meer van gekomen, maar ik wil het wel nog eens doen.

Tijdens de megavalanche 2010 op mijn cross countrybike de Alpe opgefietst. Ik werd daar al wat onwennig aangekeken, een mountainbiker die a. Bergop fietst en B. Volledig in het lycra is gekleed. De route die ik nam om de berg heen naar Oz station bleek een deel te zijn van het parcours van de megavalanche. Toen ik daar fietste dromden mensen zich tegen de dranghekken om me aan te moedigen. Totale gekkenhuis. Tot ze ontdekten dat ik geen wedstijdrijder was, maar een ordinaire Hollandse Toerist op een mountainbike.

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie