Jokken over kilometers piste

Rogier op 23 september 2013· 25 reacties

null
Hoeveel kilometer heeft een skigebied echt?

Vorig jaar viel er een bom in de wintersportwereld. In ieder geval in de wereld van de PR bureaus die skigebieden vertegenwoordigen. Want iets wat wij allang wisten is door Christoph Schrahe bewezen: veel skigebieden liegen over de hoeveelheid pistekilometers. Zo zegt Les deux Alpes 228 kilometer aan pistes te hebben, maar dit gebied heeft in werkelijkheid slechts 134 kilometer aan pistes. Schrahe, mede auteur van de beroemde ADAC ski-atlas, heeft een heel aantal skigebieden nagemeten op aantal kilometers en daar kwamen nogal schrikbarende cijfers uit. Zo kwam hij de Stubaier Gletscher op 48 kilometer in plaats van de aangegeven 129,5. Een wel heel opvallend verschil. Maar er waren meer gebieden die zich wel heel erg rijk rekenden. Alhoewel de gebieden zeggen dat er geen verband is, hebben een heel aantal skigebieden dit jaar hun pistekilometers bijgesteld, naar beneden. Gaan we richting eerlijkere cijfers?

Hoe worden pistekilometers gemeten?
Toen we in het begin van dit seizoen wat pistekilometers controleerden op wintersporters.nl, kwamen we erachter dat het Zillertal Arena het aantal piste kilometers van 160 naar 139 kilometer heeft verlaagd. Dat is zomaar een ruime 13 procent minder aan pistekilometers. Dat is nogal wat. De Stubaier Gletscher maakte het nog bonter, opeens had het gebied dit jaar nog ‘maar’ 60 kilometer aan pistes terwijl het hiervoor altijd prat ging op 100 kilometer. Veertig procent minder pistes terwijl er feitelijk niets veranderd is. Dus wij deden navraag bij het verband van Skiliften in Oostenrijk. Het was de woordvoerdster Ricarda Rubik die ons antwoordde:

‘Tot nu toe werden er door verschillende skigebieden en marketingsbureau verschillende meetmethodes gebruikt. Waardoor er soms verschillen ontstonden tussen aangegeven en werkelijke pistekilometers. Hierdoor ontstond verwarring en werden skigebieden ervan beschuldigd dat zij zouden liegen. Helaas is er tot nu toe geen echte regelgeving over het meten van skipistes. Dus dit hebben wij, als verband van skiliften, opgepakt met Duitse en Zwitserse skigebieden. Wij hebben een richtlijn gemaakt hoe pistes gemeten moeten worden. De pistes moeten nu door het midden in de vallijn gemeten worden, en pistes mogen slechts dubbel geteld worden als deze op de kaart als twee pistes staan.’

null
Skigebieden lijken zelf ook meer transparantie te willen

Nut van transparantie
Dit verhaal geeft aan dat de skigebieden zelf ook het nut van transparantie zien. Hoe we het ook wenden of keren, tegenwoordig is voorliegen ook niet zo makkelijk meer. Een aantal jaar geleden moest je een ‘kaartofiel’ zijn om de hoeveelheid kilometers in skigebieden echt na te rekenen. Tegenwoordig met Google Maps, GPSen en internetfora zijn klanten zeer goed ingelicht. Cijfers kunstmatig opkrikken is niet meer mogelijk.

Wat doen wij
Wij wachten in volle spanning af wat de gebieden gaan doen. De Franse gebieden lijken bijvoorbeeld nog niet mee te willen doen met deze grotere transparantie. Wij geven de kilometers door die de skigebieden zelf aangeven. Maar als redactie zijn we kritisch en blijven we deze ontwikkelingen volgen. Maar het is de vraag of elk gebied zich aan deze richttlijn zal houden, het is te hopen van wel. Zolang er publiciteit wordt gegeven aan skigebieden die teveel hellingen dubbel tellen zullen gebieden gedwongen zijn om eerlijker te zijn. Laten we hopen dat de gebieden steeds eerlijker worden, en wie weet zullen ook ooit de sneeuwhoeveelheden gaan kloppen die de skigebieden doorgeven…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heel goed om te zien dat er, na deze ferme por (want zo mag je het volgens mij wel noemen) van dit onderzoek, de skigebieden in de centrale en oostelijke alpen de handen ineen hebben geslagen voor een uniforme meting.

Nu maar dat alle skigebieden dit ook rigoureus doorvoeren (ook in Frankrijk!)

Verder een erg leuk stuk om te lezen @Rogier!

If you snooze, you loose!

zouden ze de prijzen evenredig laten zakken ook ;-)

les deux alpes!!! Geven veel meer kilometers aan, kan er geen fatsoenlijke tocht maken

tsja in dat stuk van het parool staat dat sommige gebieden beveiligde off piste skiroutes meetellen. bv les quatres vallees is een gebied waar veel mensen heen gaan om onder andere die skiroutes (bv Mont-Fort!)dus kan daar kan ik me wel iets bij voorstellen.
verder kan mij de piste kilometers niet zoveel schelen gaat me om de beleving van het gebied…alleen in de promo moet dit niet teveel overdreven worden…

pow

Had het stuk nog niet gelezen, en de 1e die genoemd wordt is les deux alpes haha! (gast200)

Uit het onderzoek blijkt dat het grootste probleem zit in Frankrijk. (en dat Oostenrijk het het beste doet, in tegenstelling tot wat uit dit stuk van Rogier blijkt…)

Geen wonder dat Frankrijk niet meewerkt.

@Gast 192 dan heb jij dit stuk niet begrepen ik geef juist aan dat Franse gebieden helemaal niet mee lijken te gaan qua meer transparantie en dat Oostenrijk dat beter doet.

Click. Click. Peace

Is er een linkje naar de bevindingen van Schrahe?

Mr. Slow

Ik begrijp het stuk juist goed. Misschien bedoel je het niet Rogier, maar door in deze context voornamelijk te schrijven over Oostenrijkse gebieden die het verkeerd doen, ligt de nadruk toch echt daar.

Het is net als in het AD, zij plaatsen een foto van de skikaart van Lech-Zurs bij dit onderwerp
Terwijl dat skigebied juist geprezen wordt om de correcte weergave van het aantal skikilometers.

Het is in Frankrijk niet anders dan in Oostenrijk, Zwitserland of Italië. In alle landen zijn voorbeelden te vinden van gebieden die veel meer pistekm’s opgeven dan er in werkelijkheid zijn. De eerste gebieden in Oostenrijk zijn om en geven inmiddels juiste aantallen op. Maar nog lang niet allemaal. En dat men in Frankrijk niet wil meebewegen, is ook nog maar te bezien. De discussie momenteel in ieder geval ook in Frankrijk gaande, en ik denk echt niet dat ze achter zullen blijven.
http://www.ledauphine.com/france-monde/2013/09/20/les-etrang…
Lijkt mij een goede zaak als zsm ALLE gebieden hun km’s volgens de nieuwe meetwijze laten nameten.

Op 15 februari plaatste ik deze posting: https://www.wintersport.nl/forum/topic/102651
Grappig hoe het nu - bijna 8 maanden later - alsnog door de media wordt opgepikt.

The older I get, the better I was

@menno, het is vervolg op dat verhaal aangezien sommige gebieden dus nu het aantal km hebben aangepast.

''Powder to the people''

Vooral dat laatste vind ik interessant. Over de sneeuwhoeveelheden. Soms zou er 2 tot 3 meter sneeuw moeten liggen. Nou, niet op de piste denk ik dan. Want daar zie ik vaak het gras doorheen komen! Zelfs off piste… Als de zon een paar dagen geschenen heeft kun je de wortelen van de bomen zien!

@menno

Het is niet zo toevallig dat deze discussie /dit nieuws nu wordt beetgepakt .
Veel mensen zijn nu met de boeking van de wintersport bezig, en dit soort nieuws wordt op dit soort momenten gretig aangepakt door veel mensen die hier nu mee bezig zijn.
Prachtig moment voor de media !

Hartje zomer leeft zo’n discussie nu eenmaal minder…

Let it snow, Let it snow, Let it Snow!!!

Mag de prijzen van de accommodaties ook naar beneden, het verschil qua prijs zomers en winters is wel heel erg.

Is het een idee om in een lijstje bij te houden welke gebieden inmiddels hun km opgave hebben aangepast en welke nog niet? Dat maakt het wel zo overzichtelijk, want het wordt nu wel steeds lastiger om gebieden onderling op een eerlijke manier te vergelijken…

In de ideale wereld zouden alle gebieden nu in de komende weken eerlijk moeten zijn en hun gegevens aanpassen, maar wie gaat dat controleren? Het is altijd maar meer en groter dat telt dus de druk was voor iedereen groot … In elk geval als het er toch van komt om de waarheid te vertellen dan moeten mensen die enkel naar skigebieden wouden van minstens 100 km piste nu tevreden zijn met 50 km dat is ook een mentaliteitsverandering!

Hoe wordt het gemeten? Worden pistes dubbel (of zelfs vaker) geteld?

Dus 3 pistes die in de helft tot 1 samenkomen zijn samen 30km (elk 10km), of de eerste 5km 3x tellen, op 15 uitkomen, en de laatste 5km erbij om op 20km uit te komen?

Anders gezegd, worden nu het aantal “unieke” kilometers geteld?

Ik zou hier dieper op ingaan, om bijvoorbeeld de meetmethodes te kunnen achterhalen.

Dat de Oostenrijkse gebieden hun pistenkilometer opgaven nu corrigeren, doen ze niet uit vrije wil of omdat ze hun klanten eerlijk willen voorlichten. Dat doen ze vanwege de dreiging met rechtzaken door hun eigen vereniging van lifmaatschappijen. Vergelijk de BOVAG die een tweedehands autohandelaar aanklaagt vanwege sjoemelen met de tellerstand.
Over die dreiging was redelijk wat te lezen in de media, bijv. dit artikel:
http://derstandard.at/1361240610904/Falsche-Pistenlaenge-Tae…

Dat (vooral) Stubai echt extreem overdreef met de pistenkilometers was al minstens 10 jaar bekend. Op Alpinforum is hierover een topic gestart in 2003. Strekking van het artikel: in 1993 was de opgave 45 km, sindsdien ieder jaar meer, nu (2003 dus) ineens 88.6 km. En dat terwijl er geen enkele piste bij gekomen is. Ra ra hoe kan dat.
Hier is het artikel
http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=2725…

Dan nog over het lieg-percentage - oftewel als je een kilo kaas koopt, dan krijg je soms nog geen 4 ons. Het lieg-percentage is gemiddeld genomen het hoogste in Oostenrijk. Vervolgens is het ERG interessant om te zien wie de eigenaar is van de grootste leugenaars. De Schulze groep is berucht. Stubai (je krijgt 48 km ipv 130); Hochzillertal (minder dan de helft) en Kals-Matrei (idem).

The older I get, the better I was

Famous last words (in dit topic dan)…

De nu gepubliceerde mate van bedriegen is -voor mij dan- niet meer dan een bevestiging van wat ik al wist op basis van buikgevoel.

Voorbeeldje “Quattre Vallees” (CH). Wanneer je daar bent geweest, en je bent ook geweest in 1 van de andere grote gebieden (bijv. de 3V, Espace Killy, Paradiski, maar ook minder bekende zoals Serre-Chevalier) dan weet je al dat die opgave van geen kanten klopt.
Het is best een aardig gebied, vooral de kom rondom Verbier. En de offpiste mogelijkheden, vooral rond de Mont Gele, zijn mooi. Maar het is echt geen reusachtig groot gebied. Nog afgezien van de beroerde verbindingen (Plan du Fou… en al die prikpaden tussen Siviez en Veysonnaz).

The older I get, the better I was

Weet iemans toevallig hoe het met Ischgl zit? Zij claimen 243 km piste, dit lijkt me voor dit gebied wel erg veel…

Stubai pakt het nu anders aan en geeft nu twee getallen op. Eerst de piste-vallijn kilometers, volgens hun 62km, en tweedens de ‘effectieve route’, de afstand die een gemiddelde skiër op een helling aflegt (hoe bepaal je dat dan??) van 104km…

@Gast158

Dit document, vanaf pagina 31, de officiele opgaven van 2002-2003.
http://www.tirol.gv.at/fileadmin/www.tirol.gv.at/themen/spor…

Ischgl = 118.5 km. Sindsdien zal er misschien 20% bijgekomen zijn. Dus 140 km.

The older I get, the better I was

En als ze nu eens gewoon het aantal vierkante kilometer geprepareerde oppervlakte zouden opgeven? Is dat geen betere oplossing ?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie