BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Dikke sneeuw voorbode van een echte klapper?

Dikke sneeuw voorbode van een echte klapper?

Roel op 23 oktober 2017 · 39 reacties

Dikke sneeuwval op de Kristberg, Montafon
Dikke sneeuwval op de Kristberg, Montafon
Wat is dit heerlijk wakker worden. Boven 1000 tot 1200 meter is het op veel plaatsen wit tot zeer wit, met als absolute topfoto deze webcam uit het Oostenrijkse Montafon. Op de Kristberg sneeuwt het als een gek, en vandaag gaat dat nog even door. Daarna keert de Goldener Oktober (of Indian Summer) terug, maar waarschijnlijk niet voor lang!

Genieten!

In het live-blog houden we jullie sinds gisteren op de hoogte van de sneeuwval, maar ik kan er niet onderuit hier ook een paar van de juweeltjes te laten zien. Geniet mee.

In Lech zou het seizoen vandaag bijna kunnen starten
In Lech zou het seizoen vandaag bijna kunnen starten
In de Zillertal Arena staat ook alles startklaar
In de Zillertal Arena staat ook alles startklaar
Ook de noordelijke Franse Alpen doen mee, hier Champagny en Vanoise
Ook de noordelijke Franse Alpen doen mee, hier Champagny en Vanoise

De rest van de dag hebben we te maken met een aflopende nordstau Dat betekent dat het vooral in de noordalpen tussen het Franse Chamonix en het Oostenrijkse Salzburg nog sneeuw valt. Van tijd tot tijd zelfs behoorlijk intensieve sneeuw die vanaf een meter of 1000 blijft liggen. Lokaal gaan we daardoor in het hooggebergte de halve meter wel halen, bv. in de Arlberg en langs de Oostenrijkse alpenhoofdkam.

Nordföhn

Tegelijkertijd zien we de bewolking in de zuidalpen openbreken door nordföhn. De lucht droogt hier als het ware uit. Je ziet dat onder andere in Lienz en het Karinthische Dobratsch nu al gebeuren, wat met de versgevallen sneeuw ook geweldige plaatjes oplevert. De Italiaanse Dolomieten idem dito.

Lienz, Osttirol
Lienz, Osttirol
Dobratsch, Karinthië
Dobratsch, Karinthië
Canazei, Italië
Canazei, Italië

Tijdelijk weer nazomer

Deze opklaringen zijn de voorbode van een nieuwe nazomerse periode. Vanaf morgen gaat de temperatuur weer in de lift. Woensdag zitten we in de dalen alweer op 20 graden, en donderdag zelfs op 22 graden. Met bijna 10 graden op 2000 meter zal de sneeuw dus weer voor een groot deel wegsmelten, behalve op de gletsjers waar deze sneeuw met open armen ontvangen (en gebruikt) zal worden. Het goede nieuws is dat de warmte van korte duur is, en er zelfs een nieuwe bak sneeuw in de lucht hangt voor aankomend weekend.

Veel sneeuw?

Een hele grote bak sneeuw zelfs misschien. Vanaf de oceaan verschijnt er in de tweede helft van de week namelijk een sterk hogedrukgebied dat zich ergens boven de Britse Eilanden gaat nestelen. Hogedruk op die plek betekent dat de wind de noordwesthoek opzoekt en dan worden de Zwitsers en Oostenrijkers vaak al nerveus. We moeten even afwachten hoe het precies gaat uitpakken maar op dit moment lijkt vooral Oostenrijk goed te zitten voor veel sneeuw in de loop van het weekend. Sommige modellen rekenen op een meter sneeuw in meerdere golven vanaf komende zaterdag.

Het Amerikaanse GFS-model ziet het wel zitten, getuige deze pluim-verwachting. Bovenaan zie je de temperatuur op 1500 meter, beneden omcirkeld vind je de neerslag. Je ziet de temperatuur vanaf 27 oktober in een sterk dalende lijn gaan en laag blijven. Tegelijkertijd ontstaat er een aanhoudend neerslagsignaal tot diep in de volgende week. Dat duidt op koele noordwestenwinden en aanhoudende nordstau kansen waar vooral Oostenrijk en Zwitserland van profiteren.

Frankrijk en Italië

Hoe westelijker en zuidelijker, hoe minder kans op sneeuw. Voor Frankrijk ligt de hogedrukgebied waarschijnlijk te dichtbij voor veel sneeuw, en Italië heeft last van nordföhn waardoor de bewolking steeds weer openbreekt. Eigenlijk hetzelfde verhaal vandaag dus, al moet ik er bijzeggen dat er nog veel kan schuiven. Alle sneeuwval wil ik graag binnen de 120 uur hebben om jullie echt die zekerheid van een dump te kunnen geven. Te vaak worden we op websites en apps blij gemaakt met een dooie mus.

Hoe werkt een verwachting?

Iedere website of weerapp gebruikt een model om een verwachting te geven voor de temperatuur en neerslag. Er zijn meerdere modellen dus zeker voor de lange termijn kunnen de verschillen tussen sites en apps gigantisch zijn. Je moet daarbij beseffen dat een zo'n model 2 tot 4 keer per dag een berekening maakt, en per berekening tientallen subberekeningen produceert. Zie de lijntjes van de pluimverwachting. Aan al die lijntjes kun je zien hoe betrouwbaar de hoofdberekening is.

Sta er dus niet van te kijken als een verwachting iedere dag op en neer springt. Dat is hoe het werkt. Hoe korter de termijn, hoe dichter de lijntjes bij elkaar liggen en hoe betrouwbaarder de verwachting is. Daarom probeer ik in deze wirwar van berekeningen duidelijkheid te verschaffen en de risico's te benoemen. Oftewel, ook voor komend weekend zijn we er nog niet.

Ontvang elk weerbericht direct in je mail. Meld je aan voor de Weermail!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • sven311 23-10-17 10:05
  sven311 23 oktober 2017 · 10:05
  Hmm .. laten we hopen dat de trend niet volhoudt deze winter, anders komen de zuid-alpen er niet goed vanaf..
  Juist ja, ik ga naar de zuid-alpen! Haha, maar het is nog zeer vroeg en er kan nog zeer veel gebeuren!
  Fingers crossed!
  Alvast heerlijke sfeerbeelden!
  Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
 • DrPhil 23-10-17 10:35
  DrPhil 23 oktober 2017 · 10:35
  Bergfex zit voor Solden ook op één meter voor komende zondag. Leuk om al die lijntjes eens te zien, en hoeveel varianten er zijn. Wat mij opvalt is dat de voorspellingen op de diverse sites zo enorm schommelen. Van 60cm naar 40cm binnen 2(!) uur Dat het schommelt begrijp ik, maar ik neem aan dat ze een gemiddelde van alle varianten nemen. 20cm verschil binnen 2 uur, dat is toch vreemd?
  Voor Sölden was de voorspelling op Bergfex afgelopen zaterdag voor zondag en maandag ruim 40cm. Dat zou dus een vrij betrouwbare voorspelling moeten zijn. Gisteren is er 10cm gevallen en vandaag zal het vermoedelijk bij 5cm blijven. Dat is 15cm daadwerkelijk, op een voorspelling van 40cm. Dat soort verschillen lijkt eerder regel dan uitzondering. Realistisch is het in elk geval zelden. Ik deel de voorspelde hoeveelheid altijd door drie, dan klopt het meestal wel. Ik snap dat het geen exacte wetenschap is en dat hert snel kan wijzigen in de bergen, maar de voorspellingen op de diverse sites lijken structureel véél te optimistisch. Dat is mijn ervaring.
  Wat me ook opvalt, is dat sneeuwhoeveelhei vaak niet toeneemt, ondanks de nieuwe sneeuw. Solden staat vandaag op 67cm, met de vermelding dat er 10cm verse sneeuw is gevallen. Voordat het begon te sneeuwen was de stand óók 67cm. Hoe kan dat? @roel
  *bericht bewerkt door DrPhil op 23 okt 2017 10:40 (11% bewerkt)
 • Rogier admin 23-10-17 10:38
  Rogier admin 23 oktober 2017 · 10:38
  @DrPhil Sneeuw die valt zet, als er tien cm valt zal je vaak 7 cm zien liggen, want de sneeuw die als eerste viel is al ingeklonken. Verder kan wind, tempratuur etc zorgen voor een onevenredig dik sneeuwdek. Hoe meer sneeuw er valt hoe meer het al meteen door zijn eigen gewicht zal zetten...
  Maar dat geaumatiseerde modellen er wel eens naast zitten, dat klopt, maar daar gaf @Roel al een hele goede uitleg over.
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • DrPhil 23-10-17 10:41
  DrPhil 23 oktober 2017 · 10:41
  @rogier, ja, duidelijke uitleg van Roel, en ook duidelijke lijntjes. Maar 20cm in 2 uur?
 • Matthias123 23-10-17 10:43
  Matthias123 23 oktober 2017 · 10:43
  @DrPhil er zitten veel variabelen in. De waardes die gegeven worden gaan sowieso uit van de hoeveelheid die op de top valt. Op de top valt vaak een veelvoud van wat in de dorpen valt, daar zit al een eerste verschil. Daarnaast speelt het ook mee dat als er 50cm valt het er misschien maar uitziet als 30cm omdat, zeker de onderste laag, sneeuw inklinkt door het gewicht van de sneeuw dat er op valt. Daarnaast is op dit moment de boden ook nog warm waardoor er van onder af ook weer sneeuw wegsmelt. Dat er op 2 uur tijd veel verschil in zit kan komen omdat er net een nieuwe run doorgekomen is die meer of minder sneeuw geeft, deze komen vaak maar 2x per dag, dus er zit 12u verschil in, maar als je net 5 minuten voor en 5 minuten na de nieuwe run kijkt kan er dus zelfs in 10 minuten een compleet andere waarde staan. En op de lange termijn verwachtingen kan het gewoon alle kanten op gaan, dan kan er tussen 2 runs gewoon een verschil zitten tussen 100cm sneeuw en droog...
  Born to Ride
 • DrPhil 23-10-17 10:47
  DrPhil 23 oktober 2017 · 10:47
  @matthias123: begrijpelijk verhaal en dat klopt helemaal, maar Bergfex lijkt zijn voorspellingen meerdere keren per dag bij te werken. Ik heb hem de afgelopen drie dagen elk uur gevolgd. Bergfex geeft overigens ook de hoogte aan. In het geval van Solden 3340m.
  *bericht bewerkt door DrPhil op 23 okt 2017 11:00 (4% bewerkt)
 • Forza 23-10-17 11:01
  Forza 23 oktober 2017 · 11:01
  Lijkt me een mooie reden om Bergfex te laten zitten en gewoon op onze @Roel en zijn modellen af te gaan, @DrPhil 😉
 • DrPhil 23-10-17 11:06
  DrPhil 23 oktober 2017 · 11:06
  @Forza, zekers. Maar Bergfex wordt volgens mij wel als één van de meer betrouwbare sites gezien. Ik volg ook snow-forecast.com, zelfde verhaal. Wel erg mooie sites!
 • Hansvk 23-10-17 11:08
  Hansvk 23 oktober 2017 · 11:08
  Hmm .. laten we hopen dat de trend niet volhoudt deze winter, anders komen de zuid-alpen er niet goed vanaf..
  Juist ja, ik ga naar de zuid-alpen! Haha, maar het is nog zeer vroeg en er kan nog zeer veel gebeuren!
  Fingers crossed!
  Alvast heerlijke sfeerbeelden!sven311 op 23 okt 2017 10:05
  Ik ga ook (weer) naar de zuidalpen (Dolomieten) en hoop met je mee. De afgelopen jaren was het redelijk karig met de sneeuwval. Maar inderdaad, het is nog vroeg. Er kan beter eind november een pak vallen dan nu.
 • Roel admin 23-10-17 11:10
  Roel admin 23 oktober 2017 · 11:10
  @DrPhil Het zijn cumulatieve (dus bij elkaar opgetelde) hoeveelheden, dus dan heb je inderdaad met zetten (en zeker nu ook smelten) te maken. De modellen worden ook continu verbeterd, maar als alle modellen de sneeuwhoeveelheid structureel overschatten waren ze hierop al lang bijgesteld. Dat betekent dat ze de hoeveelheid ook soms zullen onderschatten. We zullen dat deze winter vast nog wel gaan zien.

  Je kunt de makers van weermodellen niet vragen om een gemiddelde van alle berekeningen te publiceren. Dan schoffel je je eigen rekenkracht onderuit. Dat vind ik meer de taak van de weerman of -vrouw, dus als ik zie dat een berekening afwijkt van andere geef ik vaak een marge aan, bv. 30 tot 50 centimeter. En er zijn regio's die altijd meer krijgen dan andere. In de Arlberg gaan we nu bv. richting de halve meter.

  Weerman, skiër, Limburger
 • DrPhil 23-10-17 11:13
  DrPhil 23 oktober 2017 · 11:13
  @roel, duidelijk, Thx. Maar ik neem toch aan dat de geautomatiseerde voorspellingen op bergfex en snow-forecast toch wel het gemiddelde (van alle lijntjes) nemen? Die hebben toch geen weerman die steeds kiest?
  *bericht bewerkt door DrPhil op 23 okt 2017 11:21
 • Roel admin 23-10-17 11:17
  Roel admin 23 oktober 2017 · 11:17
  Dat is ook directe model-output van waarschijnlijk de hoofdberekening. Op korte termijn is het verschil tussen de lijntjes beperkt, maar na vijf dagen meestal niet. Dat verklaart de grote verschillen vaak op lange termijn. Verder komt er inderdaad geen mens aan te pas, behalve een techneut misschien die de site in de lucht houdt.
  *bericht bewerkt door Roel op 23 okt 2017 11:21 (40% bewerkt)
  Weerman, skiër, Limburger
 • Maurice0 23-10-17 11:19
  Maurice0 23 oktober 2017 · 11:19
  Bedankt weer voor dit weerbericht en je uitleg bij de berekeningen.

  Leuk om te zien dat er een dump op de planning staat maar elke dag wat centimeters mag van mij ook wel 😉

  Volgens mij word het wel een koude bedoeling met een NW wind.
  *bericht bewerkt door Maurice0 op 23 okt 2017 11:21 (15% bewerkt)
 • 77steve 23-10-17 11:21
  77steve 23 oktober 2017 · 11:21
  de hoeveelheden op Bergfex moet je bijna altijd door 2 delen, dan is het meestal best een redelijke schatting....
 • sven311 23-10-17 11:21
  sven311 23 oktober 2017 · 11:21
  Hmm .. laten we hopen dat de trend niet volhoudt deze winter, anders komen de zuid-alpen er niet goed vanaf..
  Juist ja, ik ga naar de zuid-alpen! Haha, maar het is nog zeer vroeg en er kan nog zeer veel gebeuren!
  Fingers crossed!
  Alvast heerlijke sfeerbeelden!sven311 op 23 okt 2017 10:05
  Ik ga ook (weer) naar de zuidalpen (Dolomieten) en hoop met je mee. De afgelopen jaren was het redelijk karig met de sneeuwval. Maar inderdaad, het is nog vroeg. Er kan beter eind november een pak vallen dan nu.Hansvk op 23 okt 2017 11:08
  Ik ga naar Risoul. Maar het is zoals je zegt, beter dat het sneeuwt tegen eind november ofzo zodat we er ook iets mee zijn. En toch zou het ook leuk zien om witte webcambeelden uit die regio te zien momenteel haha.
  Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
 • DrPhil 23-10-17 11:24
  DrPhil 23 oktober 2017 · 11:24
  de hoeveelheden op Bergfex moet je bijna altijd door 2 delen, dan is het meestal best een redelijke schatting.... 77steve op 23 okt 2017 11:21Dat bedoel ik (ik hanteer zelf 3...)

  Ik heb wel eens gehoord dat bij dat soort sites (bergfex, snow-forecast)commerciële belangen een rol speelt. Een voorspelling van 1m sneeuw trekt meer bezoekers dan een voorspelling van 1cm. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik weet natuurlijk niet of dat waar is. Hoe denk jij daarover @roel?
 • Rogier admin 23-10-17 11:24
  Rogier admin 23 oktober 2017 · 11:24
  @sven311 Maak je geen zorgen. Het is nog vroeg. Ik ben de eerste die in die hoek ook sneeuw wil 😉
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Wunderkammer 23-10-17 12:09
  Wunderkammer 23 oktober 2017 · 12:09
  wil, niet wilt!
 • Roel admin 23-10-17 12:10
  Roel admin 23 oktober 2017 · 12:10
  de hoeveelheden op Bergfex moet je bijna altijd door 2 delen, dan is het meestal best een redelijke schatting.... 77steve op 23 okt 2017 11:21Dat bedoel ik (ik hanteer zelf 3...)

  Ik heb wel eens gehoord dat bij dat soort sites (bergfex, snow-forecast)commerciële belangen een rol speelt. Een voorspelling van 1m sneeuw trekt meer bezoekers dan een voorspelling van 1cm. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik weet natuurlijk niet of dat waar is. Hoe denk jij daarover @roel?DrPhil op 23 okt 2017 11:24

  Dat kan ik niet beoordelen, maar lijkt me niet waarschijnlijk. De Oostenrijkse weerdienst staat er met naam als bron bij genoemd, die zullen zich daar niet voor lenen lijkt mij.
  Weerman, skiër, Limburger
 • DrPhil 23-10-17 12:38
  DrPhil 23 oktober 2017 · 12:38
  Oké, dat wist ik niet.
  De voorspelling voor Solden staat nu bij Bergfex op: vrijdag 16cm, zaterdag 15cm, zondag 95-100cm, maandag 25-30cm. In totaal 151-161cm. Dat kun je toch moeilijk realistisch noemen? @Roel?
  *bericht bewerkt door DrPhil op 23 okt 2017 12:50
 • Roel admin 23-10-17 13:03
  Roel admin 23 oktober 2017 · 13:03
  @DrPhil realistisch of niet, dit is wat op dit moment simpelweg berekend wordt. Maar ik zie dat dit meer toelichting vraagt. Er komt een apart blog.
  *bericht bewerkt door Roel op 23 okt 2017 13:03
  Weerman, skiër, Limburger
 • eric71 23-10-17 13:06
  eric71 23 oktober 2017 · 13:06
  @DrPhil, op de Rettenbach gletsjer gaan ze zondag,in Sölden, niet blij zijn met 1 meter sneeuw ivm de world cup wedstrijden.
  Levert natuurlijk wel sprookjesachtige beelden op.
 • DrPhil 23-10-17 13:17
  DrPhil 23 oktober 2017 · 13:17
  @DrPhil, op de Rettenbach gletsjer gaan ze zondag,in Sölden, niet blij zijn met 1 meter sneeuw ivm de world cup wedstrijden.
  Levert natuurlijk wel sprookjesachtige beelden op.eric71 op 23 okt 2017 13:06
  Haha, dat lijkt me best leuk 😁

  @roel: thx, wacht het met belangstelling af. Hoop dat je mijn vragen niet al te storend vindt.
 • GiGi 23-10-17 13:29
  GiGi 23 oktober 2017 · 13:29
  In de output van zo'n model (zoals zo'n pluimverwachting) zie je ook de 'hauptlauf' (hoofdberekening), de berekening van alle afzonderlijke leden van het ensemble en het ensemblegemiddelde. Die hoofdrun kan al flink afwijken van het gemiddelde (als er veel extreme berekeningen zijn). Dus als een site als Bergfex die hoofdrun 1 op 1 overneemt, kan dat een flinke afwijking met het gemiddelde geven inderdaad. Vaak is het ook de het Amerikaanse GFS-model dat als basis wordt gebruikt (het enige, of een van de weinige modellen die de output gratis beschikbaar stelt). Dat model geeft elke 6 uur een nieuwe berekening, of 'run'. Sommige sites (volgens mij Bergfex ook) geven dus die nieuwe output zodra die beschikbaar is (4 keer per dag), andere sites hebben slechts 1 keer per dag een update. Allemaal zaken die het leunen op (de waarheid of waarschijnlijkheid van) één bron riskant maken.
  Gelukkig zijn er ook weermannen die wat conservatiever interpreteren. Dan vallen de sneeuwhoeveelheden eerder mee dan tegen (meer sneeuw is een meevaller in mijn boekje). Er zijn er ook die van alles roepen over 'de vlag kan uit' als er een hoge piek is in een voorspelling over 10 dagen, die daar vervolgens de hele week op aan het terugkomen zijn. Maar dat zijn dat dezelfde weermannen die meer bezig zijn met hun interne weddenschappen en 'boude voorspellingen' dan met een relevant verhaal. Die volg ik dan ook niet meer. Gelukkig nog goede weermannen genoeg; bovendien zijn de data zelf ook beschikbaar. Niet dat ik mijn eigen voorspelling maak, maar om te kijken of ik de redenering/conclusies van bijvoorbeeld @Roel kan volgen als ik zelf naar de output van de modellen kijk.
  Maar goed dat @Roel de weerman is, zullen we maar zeggen. 😃
  *bericht bewerkt door GiGi op 23 okt 2017 13:35 (1% bewerkt)
  gigiski.com | deskiclub.nl
 • DrPhil 23-10-17 13:36
  DrPhil 23 oktober 2017 · 13:36
  Bergfex 4x per dag, ja dat kan kloppen. Ik ging er overigens vanuit dat de hoofdrun het gemiddelde van alle berekeningen/varianten was. Maar dat is dus kennelijk niet zo?
 • Matthias123 23-10-17 13:37
  Matthias123 23 oktober 2017 · 13:37
  @DrPhil mocht je de verwachtingen hier vaak tegen vinden vallen dan kan je altijd nog naar Hajo Smit gaan 😉 dat is het soort dat @GiGi beschrijft met weermannen die graag lekker overdrijven en gelijk de vlag uithangen 😉 Ik denk zelfs dat hij letterlijk die persoon bedoelt 😉
  *bericht bewerkt door Matthias123 op 23 okt 2017 13:38
  Born to Ride
 • DrPhil 23-10-17 13:39
  DrPhil 23 oktober 2017 · 13:39
  Oké, mooi voorbeeld: Bergfex staat nu op: vrijdag 11cm, zaterdag 2cm, zondag 45-50cm, maandag 0. Totaal 48-53cm. Was zojuist nog 1 meter (!!!) meer.
  *bericht bewerkt door DrPhil op 23 okt 2017 13:40 (4% bewerkt)
 • GiGi 23-10-17 13:40
  GiGi 23 oktober 2017 · 13:40
  Bergfex 4x per dag, ja dat kan kloppen. Ik ging er overigens vanuit dat de hoofdrun het gemiddelde van alle berekeningen/varianten was. Maar dat is dus kennelijk niet zo?DrPhil op 23 okt 2017 13:36

  De hoofdrun is 1 van de 20 berekeningen dacht ik. Het ensemblegemiddelde is een rekenkundig gemiddelde van al die 20 berekeningen - 'dacht ik', wederom.

  @Matthias123 Hajo? Wie is Hajo? 😉 Natuurlijk bedoel ik Hajo niet, je mag immers niet op de man spelen...
  *bericht bewerkt door GiGi op 23 okt 2017 13:40 (1% bewerkt)
  gigiski.com | deskiclub.nl
 • DrPhil 23-10-17 13:42
  DrPhil 23 oktober 2017 · 13:42
  @matthias123: ik weet niet wie die Hajo is. Het gaat mij om sites als Bergfex. Daar zit kennelijk het model van de Oostenrijkse weerdienst achter. Voorwaar niet de minste. En toch klopt er altijd bar weinig van.
  *bericht bewerkt door DrPhil op 23 okt 2017 13:44 (5% bewerkt)

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.