BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
De grote skischoenen gebruiksaanwijzing

De grote skischoenen gebruiksaanwijzing

Rogier op 30 oktober 2017 · 61 reacties

Skischoenen zijn voor veel mensen niet hun favoriete uitrustingsstuk. Logisch, de schoenen zijn lastig aan te trekken, ze lopen voor geen meter en tot overmaat van ramp doen ze vaak ook nog eens pijn aan je voeten. Tenminste, dat geldt voor veel wintersporters. Maar het kan echt, skischoenen die lekker zitten en prima aan te trekken zijn. Hou je aan deze gebruiksaanwijzing en skischoenen zullen een stuk vriendelijker voor je zijn.

De goede maat

We hebben het al vaak gezegd maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden: koop de goede maat skischoenen. De goede maat is vaak een stuk kleiner dan dat je op het eerste gezicht denkt. De stelregels zijn simpel:

 • Als je rechtop in een skischoen staat dan raken je tenen de voorkant van de schoen;
 • Als je in skihouding gaat staan, dan komen je tenen los;
 • Koop skischoenen niet te breed zodat je voet ook daar niet te ruim zit.

Te grote schoenen zijn een recept voor pijnlijke voeten. Deze zorgen namelijk voor:

 • koude tenen omdat je je voeten verkrampt om grip te houden;
 • koude tenen en pijnlijke voeten/schenen omdat je je schnallen / buckles te strak zet;
 • slechte overbrenging van krachten op je ski’s.

Kijk voor meer info over het kopen en passen van skischoenen hier.

Niet te stijf

Ook over de flexwaarde van skischoenen hebben we het regelmatig gehad. Om het geheugen even op te frissen: flexwaardes tussen verschillende merken zijn niet vergelijken want er is geen universele standaard. Zelfs tussen twee verschillende typen schoenen van hetzelfde merk kan verschil zitten. Ook reageren verschillende plastics anders op kou waardoor ook hier weer verschil in flexwaarde ontstaat. Het enige houvast dat je hebt is hoe hoger het getal, hoe stijver. Stijver is niet altijd beter. De stijfheid moet passen bij je techniek, gewicht en manier van skiën. Een te stijve schoen zorgt ervoor dat het lastiger is om technisch goed te skiën. Pas vooral op met regeltjes om te berekenen welke waarde je nodig hebt. Een goede bootfitter kan van enorme hulp zijn bij het vinden van de goede schoen. Wees dan wel heel erg eerlijk over je niveau.

Niet te strak

Als je eenmaal de flex hebt gevonden die bij je skistijl past en de goede maat en vorm van schoen dan zit deze schoen als gegoten. Toch heb je mensen die denken dat skischoenen een marteltuig zijn en hun schoenen veel te strak zetten. Dit hoeft niet. Het werkt zelfs een goede skitechniek tegen. Veel mensen doen dit om zo goed mogelijk in de skihouding te staan, maar het zijn niet de schoenen die je in de skihouding plaatsen. Het is je techniek. Te strak gegespte skischoenen doen uiteindelijk pijn, zorgen voor koude voeten en helpen je niet om de goede houding te vinden. Als je het idee hebt de hele tijd ‘naar achteren’ op je ski’s te worden gegooid, dan kun je beter skilessen nemen of goede oefeningen doen dan je schoenen strakker zetten.

Ik hoor je denken: “En die racers dan die in elke lift hun schnallen losklikken?” Dit soort raceschoenen en deze manier van skiën is anders dan standaard wintersporten. Een Formule 1 auto zit ook minder aangenaam dan een gewone auto… Als je eenmaal aan het racen bent in wedstrijdverband en traint met professionele trainers dan kun je precies bedenken wat goed voor je is.

Laat je schoenen ’s nachts niet in de auto of buiten

Om te zorgen dat je schoen makkelijk aan te trekken is en je geen koude voeten krijgt is het van belang dat je de schoenen 's nachts niet in de auto laat liggen en zeker niet buiten op het balkon zet. Als het plastic koud wordt is het minder soepel. Een schoen die je warm zonder problemen aantrekt, kan koud een ramp (zo niet onmogelijk) zijn om aan te trekken.

Goed aantrekken

Een skischoen aantrekken is voor sommige wintersporters echt een dingetje. Een paar tips maken het aantrekken van de schoen makkelijker:

 • Doe alle (echt alle) schnallen open;
 • Trek de lip goed naar voren / opzij
 • duw je voet staand (werkt beter dan zittend) de schoen in;
 • als je voet eenmaal in de schoen zit zorg er dan voor dat de lip goed recht zit en trek deze naar boven;
 • klik beetje bij beetje je schnallen dicht totdat je schoen gelijkmatig dicht zit zonder strak te zitten;
 • vergeet de klitteband-band niet vast te gespen, deze zit niet alleen aan je schoen om deze makkelijk te tillen.

Broek niet in je schoen, goede sok

Om te zorgen dat een skischoen goed zit, is het van belang om goede skisokken te dragen. Bij goed passende skischoenen horen dunne skisokken, met ietsje extra bescherming op de plekken waar je deze nodig hebt. Ook zijn de sokken hoog genoeg om boven de schoen uit te komen. Het is belangrijk dat er geen vouwen of dikke naden in de sok zitten. Die kunnen irriteren. Ook zie ik elk jaar veel wintersporters met hun broek in hun skischoenen skiën. Doe dit niet! Dit zorgt voor irritaties en pijnlijke voeten. Je skibroek gaat buiten om de skischoen heen.

Schoenen uittrekken

Klaar met skiën, dan mogen de schoenen uit! Let hierbij op dat je de schnallen beetje bij beetje openklikt. Als je alle schnallen in een keer openklikt wil het weleens gebeuren dat de laatste schnal zo strak staat dat deze niet meer losgaat. Mocht dat gebeuren dan is de oplossing simpel. Je klikt de andere schnallen weer een beetje vast en je kunt de vastzittende weer losklikken!

Skischoenen op de droger

In deze video vertelt Sanne precies hoe je je skischoenen moet drogen op een speciale skidroger. De ene keer is dat met de punt van de schoenen naar boven, de andere keer juist met de punt naar beneden. Afhankelijk van hoe de lucht uit het apparaat komt. Bedenk in alle gevallen dat warme lucht stijgt...

Schoenen wegzetten

Is de wintersportvakantie eenmaal afgelopen? Dan is het belangrijk dat je de schoenen goed wegzet. Zet de schoenen droog weg, zorg dat er geen vouwen in de binnenschoen zitten en klik de schoen dicht. Als je de schoenen open laat staan wil het plastic na een hete zomer nog wel eens zo omgebogen zijn dat de schoen lastig terug te vouwen is. Een skischoen heeft trouwens niet het eeuwige leven. Hoe lang een skischoen meegaat lees je hier.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Roy83 30-10-17 07:44
  Roy83 30 oktober 2017 · 07:44
  Heel goede en duidelijke blog! Skischoenen kopen is iets dat best lastig is, dus deze tips zijn helder en handig!

  Een puntje: ik ben in de veronderstelling dat je de ‘tong’ juist beter opzij kan trekken bij het aandoen...zo zie ik mijn favoriete bootfitter op YouTube dat iig altijd doen. Aan de andere kant, als je hem maar aankrijgt 😃.

 • Rogier admin 30-10-17 07:56
  Rogier admin 30 oktober 2017 · 07:56
  Inderdaad @Roy83 Dat klopt een beetje skischoen afhankelijk. Ik heb het toegevoegd!
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • BZ 30-10-17 08:14
  BZ 30 oktober 2017 · 08:14
  Nuttig stuk weer. 😃

  Schnallen aanblijven trekken tot ik een muffintop bij mijn enkels kreeg van het bot dat werd weggeperst uit mijn voet. Het was de truc die ik gebruikte in de eerste ski-jaren.Intussen heb ik alles in een stand die ik lang volhoud. Stuk fijner en relaxeter skieen.
 • Roy83 30-10-17 08:21
  Roy83 30 oktober 2017 · 08:21
  Toch blijft dat een lastige, hoe strak moeten ze nou?
  - als een stevige handdruk?
  - bij het juiste geluid van de schaal?

  Erg lastig inschatten (tot je het perfecte ervaren hebt). Maar wat het belangrijkste is: niet te strak inderdaad.

  Wat ik me btw afvraag: ik kom voor een aantal dingen graag bij de decathlon en zie daar nu ook altijd skischoenen staan. Volgens mij heeft het decathlon personeel geen of weinig ervaring met het passen van skischoenen, maar los van dat, zijn dat goede schoenen?

  Toen ik mijn eigen schoenen ging kopen heb ik me eerst uitgebreid ingelezen, hoe werkt een shellfit, waar moet je verder op letten etc. Ik ben prima geholpen, maar het is toch fijn om een beetje te weten hoe en wat. Mijn belangrijkste infobron was een YouTube kanaal van een bootfitter, ik zal eens kijken of ik dat nog kan vinden.

  [edit]Gevonden, patriot footbeds. https://www.youtube.com/channel/UCrwnpbxKnUn4QEJ67ZCdaqQ...
  *bericht bewerkt door Roy83 op 30 okt 2017 08:24 (5% bewerkt)
 • sven311 30-10-17 08:22
  sven311 30 oktober 2017 · 08:22
  Ik heb mijn skischoenen ook een tikkeltje te groot gekocht denk ik. Mijn tenen raken de schoen niet... maar ik heb er al vrij vaak mee geskied waaronder ook in de alpen een week. Qua controle heb ik geen klagen. Koudf voeten ook niet. Wat ik wel heb zijn pijnlijke enkels, maar dat komt mede doordat ik een
  hele grote enkelknobbel heb. Misschien de boots eens laten aanpassen bij een fitter...
  Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
 • Rogier admin 30-10-17 08:28
  Rogier admin 30 oktober 2017 · 08:28
  @Roy83 Decathlon verkoopt prima instapmodellen en midden-segment skischoenen, als deze schoenen goed zitten. De ene keer heb je een verkoper die je geweldig helpt en de andere keer zal je iemand treffen die absoluut niets van skischoenen afweet... Dat is het grote nadeel van dit soort winkels. Als je weet wat je moet hebben dan is het een stuk makkelijker. Weet je dat niet ga dan naar een goede bootfitter...
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Roy83 30-10-17 08:58
  Roy83 30 oktober 2017 · 08:58
  Tnx @Rogier, dat helpt al. Misschien toch maar eens kijken met/voor mijn vriendin...
 • Forza 30-10-17 09:31
  Forza 30 oktober 2017 · 09:31
  Goede tips, @Rogier! Afgelopen winter zelf meegemaakt hoe belangrijk het is om je skischoenen niet een nacht in de auto te laten zitten als je de ochtend erna direct wil skiën. Had net nieuwe schoenen waarvan ik dacht (wist!) dat ze echt als gegoten zaten en had er thuis erg enthousiast over verteld. Toen ik ze op het moment supreme aan wilde doen kwam ik er echter met geen mogelijkheid in...

  Natuurlijk waren de reisgenoten niet te beroerd om me uit te leggen dat ik voortaan maar mijn mond moest houden over alles wat met skiën te maken heeft (en het kopen van skischoenen in het bijzonder). Pas op het moment dat ik uiteindelijk maar ging checken of ik toch niet per ongeluk een paar maten te klein had meegenomen (alsof ik die dingen niet al eerder minstens drie keer in mijn handen heb gehad) bedacht ik me dat ik zo stom was geweest om ze in de auto te laten zitten die nacht. Gelukkig: even opwarmen binnen en alles kwam toch nog goed. Het stomme is dat ik dat natuurlijk prima wist, maar er door allerlei zaken stomweg niet aan had gedacht om ze even netjes op de hotelkamer te zetten. Ontzettend dom, maar voor mijn reisgenoten wel erg grappig de rest van de week (en nog steeds eigenlijk 😉
  *bericht bewerkt door Forza op 30 okt 2017 09:31 (1% bewerkt)
 • Rogier admin 30-10-17 09:33
  Rogier admin 30 oktober 2017 · 09:33

  Natuurlijk waren de reisgenoten niet te beroerd om me uit te leggen dat ik voortaan maar mijn mond moest houden over alles wat met skiën te maken heeft (en het kopen van skischoenen in het bijzonder).


  LOL als er bij mij iets mis gaat hoor ik dat ook altijd nog dagen, weken, jaren 😉
  *bericht bewerkt door Rogier op 30 okt 2017 09:34 (1% bewerkt)
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • aron98 30-10-17 10:00
  aron98 30 oktober 2017 · 10:00
  Mooi artikel, waarbij ik nog wel een vraag heb. Mijn linkervoet is zo’n tweederde maat groter dan m’n rechtervoet. Wat is dan het advies ? Te klein bij links en te groot bij rechts of andersom?
 • BBerry 30-10-17 10:03
  BBerry 30 oktober 2017 · 10:03
  Uit ervaring weet ik dat verkeerd aangemeten schoenen je dag (en de week) na een half uur goed kunnen verpesten: compleet dode voeten en tenen. Na de vakantie de schoenen gelukkig terug kunnen brengen, om vervolgens de vakantie erop nieuwe kunnen kopen in Oostenrijk bij een "schoenen-freak" in Schruns.
  Het meeste waar ik over verbaasd ben is het verschil van schoenen aanmeten tussen Nederland en Oostenrijk: In Nederland pas je zelf een paar schoenen, worden de schoenen verhit (of vacuüm getrokken) zodat ze exact naar je voeten staan en binnen een uur sta je weer buiten.
  In Oostenrijk worden eerst je voeten opgemeten, drukpunten bekeken en vervolgens wordt door de verkoper (afhankelijk van de hardheid) bepaald welke twee schoenen geschikt voor je zijn! Ik was er in Oostenrijk totaal ongeveer 8 uur (verdeeld over twee dagen) mee bezig en kan je zeggen ondanks dat het vrij harde schoenen zijn (Lange XT130 LV), ze optimaal zitten zonder pijn te hebben.
 • Rogier admin 30-10-17 10:10
  Rogier admin 30 oktober 2017 · 10:10
  @BBerry Dat ligt heel erg aan de winkel waar je bent. Een goede bootfitter doet het in Nederland ook op de manier die jij als de Oostenrijkse beschrijft.

  @aron98 Een bootfitter kan hiervoor een schoen vinden waarbij hij de binnenschoen (en een gedeelte schaal) zo aan kan passen dat beide schoenen goed zitten.
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • PC2K 30-10-17 11:12
  PC2K 30 oktober 2017 · 11:12
  Hoe groot de schoenen moeten zijn verschilt natuurlijk ook voor het type gebruik. Voor toerskieen heb ik een volle maat groter, omdat je anders niet blij wordt bij het stijgen.
 • aron98 30-10-17 11:14
  aron98 30 oktober 2017 · 11:14
  @rogier bedankt voor de tip! ik neem aan dat het dan noodzakelijk is schoenen zelf te kopen i.p.v. huur?
 • Rogier admin 30-10-17 11:14
  Rogier admin 30 oktober 2017 · 11:14
  @PC2K Toerskischoenen vallen natuurlijk buiten dit blog voor wintersporters. Maar mijn toerskischoenen zijn ook heel nauw-passend. Maar passen wel perfect. En daar heb ik geen seconde spijt van.
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Rogier admin 30-10-17 11:15
  Rogier admin 30 oktober 2017 · 11:15
  @aron98 Yep! Huurschoenen en 'lastige' voeten gaan slecht samen.
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Quisa2 30-10-17 20:24
  Quisa2 30 oktober 2017 · 20:24
  Ik heb mijn skischoenen ook een tikkeltje te groot gekocht denk ik. Mijn tenen raken de schoen niet... maar ik heb er al vrij vaak mee geskied waaronder ook in de alpen een week. Qua controle heb ik geen klagen. Koudf voeten ook niet. Wat ik wel heb zijn pijnlijke enkels, maar dat komt mede doordat ik een
  hele grote enkelknobbel heb. Misschien de boots eens laten aanpassen bij een fitter... sven311 op 30 okt 2017 08:22


  @sven311 Dit heb ik ook! Tot zoverre dat ik een vergroeiing aan m'n enkels heb gekregen door de grote druk op m'n enkel (en nog een paar weken een dikke enkel na skivakantie 😞 ). Ik dacht niet dat skischoenen ooit lekker zouden kunnen zitten, maar de bootfitter zorgde voor verandering! Ik heb nu gefitte skischoenen die zitten als pantoffeltjes (Salomon X Pro's -> zag ze laatste nog staan met fikse korting).
  Overigens komt mijn 'enkelknobbel' voornamelijk omdat ik wat naar binnen sta met mijn voeten: goede ondersteunende zooltjes (voor 'overpronators') helpen je misschien ook al?
 • HarleySnowball 31-10-17 12:51
  HarleySnowball 31 oktober 2017 · 12:51
  Goed om nog eens duidelijk bevestigd te krijgen wat ik al doe. Bedankt Rogier!
  HarleySnowball
 • Liannie 31-10-17 22:36
  Liannie 31 oktober 2017 · 22:36
  Thanks voor deze checklist, erg nuttig!
 • emmadejong 31-10-17 22:54
  emmadejong 31 oktober 2017 · 22:54
  Goed voor de beginners dit. Zojuist even bladwijzertje voor aangemaakt
  Dare to shine
 • PeterPan 31-10-17 22:58
  PeterPan 31 oktober 2017 · 22:58
  Ik word echt niet blij als ik erover nadenk hoe lang ik bezig ben met het zoeken naar de juiste skischoenen 😋
 • SPAM 31-10-17 23:11
  SPAM 31 oktober 2017 · 23:11
  Ik heb mijn skischoenen ook een tikkeltje te groot gekocht denk ik. Mijn tenen raken de schoen niet... maar ik heb er al vrij vaak mee geskied waaronder ook in de alpen een week. Qua controle heb ik geen klagen. Koudf voeten ook niet. Wat ik wel heb zijn pijnlijke enkels, maar dat komt mede doordat ik een
  hele grote enkelknobbel heb. Misschien de boots eens laten aanpassen bij een fitter... sven311 op 30 okt 2017 08:22


  @sven311 Dit heb ik ook! Tot zoverre dat ik een vergroeiing aan m'n enkels heb gekregen door de grote druk op m'n enkel (en nog een paar weken een dikke enkel na skivakantie 😞 ). Ik dacht niet dat skischoenen ooit lekker zouden kunnen zitten, maar de bootfitter zorgde voor verandering! Ik heb nu gefitte skischoenen die zitten als pantoffeltjes (Salomon X Pro's -> zag ze laatste nog staan met fikse korting).
  Overigens komt mijn 'enkelknobbel' voornamelijk omdat ik wat naar binnen sta met mijn voeten: goede ondersteunende zooltjes (voor 'overpronators') helpen je misschien ook al?
  Quisa2 op 30 okt 2017 20:24


  Idd goede ondersteunende zooltjes zorgen voor een mooie voetvorm. Je voet wordt korter en zowel de binnenste maleol (enkel knobbel) als een eventuele halux valgus (oudewijven teen, of uitstulping gewricht van de grote teen aan de binnen zijde) worden minder uitstekend. Los nog van een betere hielfixatie is een maatzooltje voor heel veel mensen een goede toevoeging aan de skischoen.
 • BaY 1-11-17 21:21
  BaY 1 november 2017 · 21:21
  Ik heb perfect passende skischoenen. Maar ik denk dat ze veel te stijf zijn voor mijn postuur.
  Ik ben 1m70 groot en weeg 'maar' 75 kg.
  Schoenmaat 24,5 mondopoint.
  Mijn schoenen zijn Atomic Hawx Prime 130 !!
  Ik heb er tot nu toe enkel indoor mee geskiet (5-6x) en ik vind het bijzonder lastig om er technisch goed mee te skiën.
  Ik heb het gevoel dat ik de schoenen niet voldoende voorwaarts kan buigen.

  Nu is mijn vraag:
  - heb ik dit gevoel omdat mijn techniek onvoldoende is ?
  - of is zo'n stijve 130 flex echt zwaar overdreven gezien mijn gewicht, lengte en schoenmaat ?
  - of heb ik dit gevoel omdat het 'maar' indoor is ?

  alvast bedankt


  *bericht bewerkt door BaY op 1 nov 2017 21:23
 • RRski 1-11-17 21:35
  RRski 1 november 2017 · 21:35
  Ik heb perfect passende skischoenen. Maar ik denk dat ze veel te stijf zijn voor mijn postuur.
  Ik ben 1m70 groot en weeg 'maar' 75 kg.
  Schoenmaat 24,5 mondopoint.
  Mijn schoenen zijn Atomic Hawx Prime 130 !!
  Ik heb er tot nu toe enkel indoor mee geskiet (5-6x) en ik vind het bijzonder lastig om er technisch goed mee te skiën.
  Ik heb het gevoel dat ik de schoenen niet voldoende voorwaarts kan buigen.

  Nu is mijn vraag:
  - heb ik dit gevoel omdat mijn techniek onvoldoende is ?
  - of is zo'n stijve 130 flex echt zwaar overdreven gezien mijn gewicht, lengte en schoenmaat ?
  - of heb ik dit gevoel omdat het 'maar' indoor is ?

  alvast bedankt

  BaY op 1 nov 2017 21:21


  Schoenmaat maakt niks uit.

  Wat is skiniveau?

  Deze schoenen vragen wel de juiste input, dus een erg goede techniek is wel vereist, zeker met een gemiddeld gewicht.
 • BaY 1-11-17 21:55
  BaY 1 november 2017 · 21:55
  Ik ben een zeer ervaren skiër met een redelijk goede techniek. Ik heb een dynamieke skistijl en ski meestal snel tot zeer snel. Ik ski gemakkelijk de slalom in Landgraaf en Peer wanneer de palen er staan.
  Hoe voelt de ideale stijfheid/flex aan ?

  *bericht bewerkt door BaY op 1 nov 2017 21:57 (9% bewerkt)
 • RRski 1-11-17 22:14
  RRski 1 november 2017 · 22:14
  Wat bedoel je met een "dynamieke skistijl en ski meestal snel tot zeer snel"?

  Is dat "lui" cruisen op hoge snelheid of meer bochten rijgen(met elke bocht veel krachten op je ski's)?
 • BaY 1-11-17 22:18
  BaY 1 november 2017 · 22:18
  Heel veel bochten met veel kracht.
 • RRski 1-11-17 22:27
  RRski 1 november 2017 · 22:27
  Ze zijn niet per definitie te stijf voor je postuur.

  Indoor haal je sowieso nooit de snelheden waarvoor dit soort schoenen gemaakt zijn en zul je ze nog niet volledig kunnen beoordelen (behalve bij slalommen). De krachten op de schoenen zijn dan nog niet groot genoeg.

  Het is een hele sportieve schoen, die moet dus wel bij je beoogde doel en niveau passen. Voor zo`n 90-95% van de recreatieve skiërs met jouw gewicht is een schoen met een flex van 130 overkill.
  *bericht bewerkt door RRski op 1 nov 2017 22:29 (7% bewerkt)
 • Shane 1-11-17 22:36
  Shane 1 november 2017 · 22:36
  Je voelt het zelf al, te stijf. De oorzaak is toch niet echt belangrijk? Ja, extra gewicht maakt het iets makkelijker, maar is een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met een betere techniek. En beter worden op (veel) te stugge schoenen is zo moeilijk...

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.