Top 10 gebieden waar je eens geweest moet zijn

Rogier op 27 september 2013· 66 reacties

null
De nummer 1? Ski Arlberg

Er zijn van die gebieden die beroemd en berucht zijn. Gebieden die je eens bezocht moet hebben. Gebieden waar je fantastisch kunt skiën en boarden met mooie uitzichten of met beroemde off-piste afdalingen. Vaak zijn dit gebieden die als voorbeeld dienen voor andere wintersportplaatsen. Of het zijn gebieden die wintersport op een geheel eigen manier zien en uitdragen. Gebieden die bijzonder zijn en waar elke wintersporter sowieso wel eens geweest zou moeten zijn. Natuurlijk is deze lijst nooit geheel objectief. En de discussie ligt helemaal open. Misschien komt er zelfs een andere lijst uit naar voren.

1. Sankt Anton - Ski Arlberg
Het gebied waar het moderne skiën is geboren. Tenminste dat zeggen ze zelf. Of dit helemaal waar is maakt natuurlijk niet veel uit. Ski Arlberg is een bijzonder gebied. Mooie afdalingen op de piste, wereldberoemde afdalingen naast de piste. Beruchte après-ski en absoluut sneeuwzeker. Kortom Sankt Anton is op zeker gokken. Een gebied waar je het sowieso naar je zin zult hebben. En dit jaar is het gebied nog iets groter geworden.

null
Off-piste op de Grand Montets, Chamonix

2. Chamonix
​Chamonix is ook zo’n gebied dat beweert dat hier de bakermat van het skiën heeft gelegen. Chamonix ademt in ieder geval wintersport. Dit gebied is één en al bergsport en skisport. Als je hier op een willekeurige avond door het dal loopt voel je de spanning. Het is niet voor niets dat alle skileraren en gidsen in Frankrijk hier hun examens moeten afleggen. Chamonix bestaat uit verschillende deelgebieden waar het Grand Montets boven Argentiere het meest uitdagende is. Maar het zijn de Brévent en la Flégère waar je het mooiste uitzicht hebt op het Mont Blanc massief. Wil je je helemaal onderdompelen in dit fantastisch mooie gebergte doe dan de Aiguille du Midi - Vallée Blanche afdaling, wel met een gids want je gaat over een gletsjer. Leuk skiën en een fantastisch uitzicht verzekerd. Chamonix is ook het gebied waar al eeuwenlang de grenzen van wat mogelijk is worden verlegd. Kijk hier dan niet raar op als je skiërs in de allersteilste off-piste lijnen ziet. Natuurlijk trekt zo’n gebied wel een enorme hoop ‘wanna-be’s’ aan. Kortom een heel bijzonder gebied waar je echt eens geweest moet zijn.

null
Espace Killy

3. Espace Killy
Tignes en Val d’Isère vormen samen het beroemde Espace Killy helemaal boven in de Tarantaise vallei. In een vallei waar het stikt van de mooie en beroemde skigebieden. Espace Killy is misschien wel de mooiste van dit dal. Dit gebied heeft fantastische pistes, is zeer sneeuwzeker en heeft wereldberoemde off-piste afdalingen. Verder kun je er ook bijna alles vinden qua accommodaties. Het moderne Tignes of het iets meer authentieke Val d’Isère. Het enige minpuntje van dit gebied is dat je wel een goed gevulde beurs mee moet hebben. Want Espace Killy is niet goedkoop. Verre van dat zelfs. Maar wat is het skiën mooi. Een gebied waar je echt nooit uitgekeken raakt. Misschien moet Espace Killy wel bovenin staan. Wat vinden jullie?

null
Zermatt (swiss-image.ch/Andreas Gerth)

4. Zermatt
​De Matterhorn, een berg die iedereen eens gezien moet hebben. Elke wintersporter moet eigenlijk eens onder deze berg geskied hebben. Want dat kan namelijk prima in Zermatt. Zermatt is een mooi autoloos dorp met een nog mooier uitzicht. De pistes zijn leuk, de verbinding naar Italië maakt dit een lekker groot gebied, maar het is vooral het skiën onder het uitzicht van de Matterhorn en het lekkere slenteren door de straten van Zermatt wat dit gebied bijzonder maakt. Kortom een gebied wat je een keer gezien moet hebben.

null
Skiën in de Dolomieten is een echte aanrader!

5 Alta Badia - Dolomieten
​Ik zeg Alta Badia, maar elk gebied in de Dolomieten zou kunnen voldoen, alhoewel de Sellaronda maakt Alta Badia wel bijzonder. Skiën in de Dolomieten is adembenemend mooi. Voor mij zijn de Dolomieten een van de mooiste gebergtes. Die steile oranje rotspunten: ik kan er uren naar kijken. Erdoorheen skiën of boarden is nog mooier. Verder lijkt Alta Badia geen last te hebben van een minpunt wat de bovenstaande gebieden allemaal wel hebben, namelijk het prijspeil. Alta Badia is niet absurd duur en een kop (goede) koffie of een zeer goed bord pasta heeft gewoon een prima prijs in dit gebied.

null
Arosa

6 Arosa-Lenzerheide
Hoe kan een ‘nieuw’ gebied nou in deze lijst staan? Nou simpel, Arosa en Lenzerheide waren allebei al de moeite van een bezoek waard. Nu deze gebieden samen zijn gevoegd door een gondel en er in Arosa nieuwere liften bij zijn gebouwd is het helemaal een aanrader. Het gebied heeft elke wintersporter heel veel te bieden. Omdat de verbinding via een gondel gaat welke een brede vallei overbrugt, blijft het karakter van beide dorpen waarschijnlijk prima behouden terwijl je als wintersporter wel gebruik kunt maken van de 225 kilometer aan pistes. Het beste van twee werelden dus. Waarschijnlijk zal dit gebied enorm gaan stijgen aan populariteit!

null
La Grave

7 La Grave
Tsja, La Grave hoort eigenlijk niet in het rijtje thuis van gebieden die iedereen een keer gedaan moet hebben. Want La Grave is geen aanrader voor iedereen. La Grave is namelijk alleen maar off-piste. La Grave is een oude lift die je een steile berg op brengt en daarna zoek je het zelf maar uit. Mooie couloirs, steile wanden, open velden en een fantastisch uitzicht. Maar in La Grave zul je geen bordjes of hekken vinden die je tegen jezelf beschermen. Hard gezegd: dood-vallen is heel makkelijk in dit gebied. Maar als je wel eens graag off-piste skiet, neem dan een gids en ga een dag, of een paar dagen, naar La Grave toe. Een ervaring die je niet snel zult vergeten.

null
Alpe d’Huez

8 Alpe d’Huez
Alpe d’huez is een uitgebreid en pittig skigebied. Ik verbaas mij er vaak om dat dit gebied niet populairder is bij Nederlanders en Belgen, wat in dit gebied vindt je alles qua accommodaties, pistes en off-piste afdalingen. De liften zijn (zeker voor Franse begrippen) modern en de ‘Alpe’ hoort bij de sneeuwzekerste gebieden van Frankrijk, vaak tot laat in het seizoen. En als we het over gebieden hebben die je een keer gedaan moet hebben dat hoort Alpe d’Huez daar zeker bij. Als je je prettig voelt op zwarte pistes dan moet je de ‘Le Tunnel’ een keer gedaan hebben. Een beruchte en beroemde piste. Wie een keer naar Alpe d’Huez is gegaan zal waarschijnlijk verkocht zijn. Ik was dat wel tenminste.

null
Ischgl

9 Ischgl
​Ischgl is een fantastisch skigebied. De pistes liggen er altijd super strak bij, en er is in dit gebied veel moois aan off-piste terrein te vinden. Werkelijk een gebied voor ieder wat wils. Verder zijn de liften snel en modern. Een droom voor iedereen die snel veel meters wil maken. Maar Ischgl is ook bijzonder na het skiën, dit gebied heeft de slogan ‘Relax if you can’, en inderdaad in Ischgl kun je klokje rond vermaak vinden. Heel bijzonder. Of het jouw stijl van aprés-ski en vakantie vieren is, dat blijft de vraag, maar je moet het wel een keer geprobeerd hebben.

null
Skiwelt

10 Skiwelt
​Skiwelt is enorm populair. En dat is niet zonder reden. De pistes worden goed onderhouden, voor de hoogte is het prima sneeuwzeker en de après-ski trekt veel Nederlanders naar dit grote Oostenrijkse gebied. Elke Nederlander zou een keer in Skiwelt geskied moeten hebben. Vooral echte piste-skiërs en boarders zullen het hier naar hun zin hebben. Off-piste is hier bijna niet te vinden. Door mooie bergkommen kun je hier fantastische tochten maken door een mooi glooiend berglandschap. Een gebied dat blijft verbazen. En een gebied dat bij zoveel Nederlanders bekend en geliefd is, hier moet je wel een keer geweest zijn om met andere wintersporters mee te kunnen praten.

Lijstjes
Het mooie aan dit soort lijstjes is dat je er uren over kunt discussiëren. Welk gebied hoort erbij en welk gebied hoort er niet bij. Ik ben benieuwd naar jullie mening. Welk gebied zou volgens jullie niet mogen ontbreken en voor welk gebied zou dat in de plaats moeten komen? Kunnen we er met zijn allen uitkomen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ja natuurlijk Rogier met 2 kleine kinderen effe off-piste skieen in la -Grave of naar Chamonix. Ik vind dit erg veelzijdig en niet gerelateerd naar de klant. Nogmaals wintersport is een hele brede betekenis en niet alleen maar off-piste etc.zoals jij het vind. Ook reviews van resorts laten ook vele wensen over, alweer off-piste, maar andere zaken die belangrijk zijn zoals accomodatie, ski-scholen, restaurants etc laat je nooit zien of zijn n.v.t. bij jou revieuws. Jammer.

Zo’n mooi artikel, zo leuk gedaan, maar zoveel typ,- en schrijffouten. Check ajb eerst even voor je het artikel plaatst. Maar nogmaals, een informatie en leuk artikel!

Het Grand Massif hoort natuurlijk ook thuis in dit rijtje. Groot, uitdagend, off-piste, sneeuwzeker, mooie uitzichten…zomaar een paar sleutelwoorden.

Arlberg op nr.1, en 3V niet in de lijst.
Helemaal eens!

L3V vindik sowieso in de lijst horen. Alleen al door het ongekende aantal km’s.

Waar staat les 3 vallees dan? Het grootste aaneengesloten gebied ter wereld?

bart

Als Les Trois Vallées er volgens jullie bijhoort welk gebied zou er dan uit moeten, want er kunnen maar tien gebieden in een top tien ;-)

Click. Click. Peace

Durf ik niet te zeggen Rogier omdat ik niet in alle 10 de gebieden geweest ben.

La Grave is volgens mij teveel niche om in zo’n algemene lijst opgenomen te worden.
En Skiwelt…tja, dat is wel erg veel pleasing t.b.v. NL-skiers…

Kitzbuhl ipv Skiwelt?
3V ipv La Grave?

4 vd 10 kan ik al van mijn lijstje afstrepen (alle Oostenrijkse en het Italiaanse gebied)…
Kijken of ik mezelf ooit eens kan overhalen om naar een Franstalig gebied te gaan…

Pff hoe kan Verbier nou weer ontbreken in deze lijst, La Grave eruit.

La Grave eruit, Bettmeralp erin!

La Grave eruit dus. Ik zei het zelf ook al een beetje in de tekst. Maar over wat er in de plaats moet komen van La Grave daar zijn jullie nog niet echt over uit volgens mij ;-)

Click. Click. Peace

Naja er is een tijdje terug een stemming geweest op t forum. Denk dat je daar aardig je antwoord uit kan halen ;)

Verbier is vergelijkbaar qua freeride met La grave(of beter) maar heeft daarnaast ook nog een goed skigebied. L3V is meer vergelijkbaar met tignes en geen waardige vervanger ;).

Deze top tien gaat volgens mij over het ski gebeuren dus als sport.

Gebieden als Bettmeralp of Skiwelt zijn leuk voor als je met een gemelleerde groep gaat. Maar echt uitdagend nee.

Mensen die hun eigen gebiedje perse in de top 10 willen omdat zij dat het vetste gebied vinden zijn niet echt objectief.

Kortom Rogier een goede top 9 alleen nummer 10 mag er wel uit. Maar das mijn mening.

@ Martijn, maar wat moet dan op 10 staan?

Click. Click. Peace

Denk ook dat 4V/Verbier erbij hoort

@ gast 186

Lol! Verbier vergelijkbaar met La Grave… grappenmaker (H)…

L3V grootste aaneengesloten gebied… Mis ik zeker in de top 10… (top 3)

@gast186 verbier vergelijken met La grave ??? en L3V met Tignes???

Ik zou bijna zeggen misschien moet je eerst alle vier gebieden aan doen voor je zo iets
beweert, of ik heb een hoop over het hoofd gezien in de drie en de vier valleien.

op tien dan misschien toch … de vier valleien. Blijft objectief maar toch.

5 op 10, net geslaagd. Volgend jaar zal het minstens 7/10 moeten worden :)

5 op 10, net geslaagd. Volgend jaar zal het minstens 7/10 moeten worden :)

Alleen nr. 1 en nr. 8 missen nog op de lijst, maar daarvoor heb ik zoveel andere geskied die er in zouden mogen staan…

Never ski faster than your guardian angel can fly!

@Remko2: mee eens ;-)

@Rogier, ik vind dat Gast772 gelijk heeft met zijn/haar commentaar. De vakantie- en familieskiërs zijn ruimschoots de grootste bron van inkomsten voor de meeste skigebieden. Ik vind echter niet dat jij je moet gaan aanpassen want er zijn andere bloggers (bv. Kristof) die wel een zeer ruim publiek aanspreken. Misschien is het een idee om bij de titel steeds aan te geven voor welke specifieke doelgroep het is (bv. met een icoontje)? Naarmate jullie site groter en groter wordt lijkt me het een must om een zo ruim mogelijk publiek te blijven aanspreken, door een goede mix van onderwerpen voor specifiek aangeduide doelgroepen. Maar dat is slechts mijn eigen mening natuurlijk. Veel succes nog met deze fantastische site en op naar een mooie winter!

Martijn ik ben in alle vier de gebieden geweest al was la Grave en Tignes beide maar een dag maar in Verbier is volgens mij veel meer freeride te vinden als in la Grave, er is in Verbier zoveel fantastisch terrein ook relatief makkelijk bereikbaar. In dat opzicht vind ik dat beide gebieden wel op elkaar lijken. Maargoed het is toch allemaal subjectief, Ik vermaak me overal wel ;)

supertop, enkel skiwelt nog niet gedaan.
Aanrader is Zermatt te combineren met heliski in cervinia.
Plateua monterossa op 4000m
Tignes super voor de ski,
Sint anton en ischgl supercombinatie voor ski en feest!

Espace Killy op 1. La Grave eruit, PdS erin, grensoverschrijdend megagebied. Ok niet superhoog, maar zo uitgestrekt en zoveel verschillende mogelijkheden

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie