Nordföhn maakt indruk

Roel op 30 oktober 2017· 20 reacties

Zonsondergang en föhn in Ispra (Lago Maggiore)
Zonsondergang en föhn in Ispra (Lago Maggiore)

Het was de dag van de storm, maar niet de sneeuwval of windsnelheden in Sölden waardoor de reuzenslalom werd afgelast maakten de grootste indruk. Dat was het stormgeweld aan de Neusiedler See (bij Wenen) en de föhn in de zuidalpen. Deze fantastische foto maakte Berny Bisselink gisteravond aan de oever van het Lago Maggiore.

Storm

Eerst was er de storm. Je zou zeggen dat we hieronder naar een tropische orkaan zitten te kijken, maar niks is minder waar. Deze beelden zijn in het uiterste oosten van Oostenrijk opgenomen gisteren. Aan de Neusiedler See ging het gigantisch tekeer. Totaal niet het beeld dat je bij een Oostenrijks meer hebt.

De ene nog mooier dan de ander

De föhn in de zuidalpen deed er wat mij betreft echter nog een schepje bovenop. Om kwart voor drie gistermiddag stuurde Berny Bisselink me via twitter deze eerste al niet te versmaden foto. De nordföhn deed zijn werk aan de Italiaanse kant van het Lago Maggiore en zorgde voor de eerste prachtige ‘lenswolken’ die zo kenmerkend zijn voor een föhnsituatie. Zie mijn blog van afgelopen vrijdag nog.

Ispra, 14.46 uur
Ispra, 14.46 uur

Maar het werd alleen maar mooier. Om 17.24 uur begon het te schemeren en was het een bijzonder kleurenspel geworden, waarbij de onderkant van de wolken voorzichtig werden aangelicht door de ondergaande zon. Reden om mij weer te taggen, waarop ik plechtig beloofde de foto in mijn volgende weerbericht te laten zien.

Ispra, 17.24 uur
Ispra, 17.24 uur

Het hoogtepunt kwam echter een half uur later, met het magische beeld waar ik dit blog ook mee begon. Het heeft helemaal niks met wintersport te maken maar het zijn de weerkundige krenten uit de pap als je in de Alpen zit. Ik heb ze daarom maar allemaal geplaatst. Bedankt Berny!

Ispra, 17.58 uur
Ispra, 17.58 uur

Wind

Bij föhn hoort ook wind en hoge temperaturen. Van beide fenomenen zat er genoeg bij. In Meran (Merano) in Zuid-Tirol werd het maar liefst 23 graden, in Brixen (Bressanone) 20 graden. Tegelijkertijd waaide het, net als in Oostenrijk, verschrikkelijk hard. Maar dan bij een strakblauwe hemel. In Canazei in de Dolomieten velde de föhn talloze bomen, hier zie je dat gebeuren.

Een fenomeen dat hier helaas heel gevoelig voor is dat is vuur. In delen van de zuidalpen is het al maanden kurkdroog met talloze bosbrandjes en -branden, maar zo’n warme droge föhn er overheen doet het zaakje geen goed. De branden beginnen serieuze problemen te veroorzaken in Piemonte, niet ver van de skigebieden Val Cenis en Via Lattea. Het moge duidelijk zijn dat er over sneeuwcondities in deze hoek op dit moment niks te melden is.

Vanaf zondag weer een kans

Een beetje sneeuw is er wel gevallen in Oostenrijk, maar zoals eerder gezegd niet de gehoopte grote hoeveelheden. Mooi is het wel. Check deze foto vanaf de Hochjoch in Montafon!

null

De komende dagen blijft het droog en vrij zonnig. De temperaturen lopen langzaam weer wat op, maar we zien geen hele grote uitschieters. Zondag is de eerstmogelijke gelegenheid waarop er weer sneeuw van betekenis zou kunnen vallen. Tussen de mazen van een groot gebied van hogedruk glipt een storing, maar het is niet zeker hoe actief hij gaat zijn. Als eerste lijken de Franse Alpen aan de beurt te zijn, maar het echte zwaartepunt kan zich later mogelijk verplaatsen naar Italië. Zelfs Oostenrijk heeft weer kans op wat sneeuw, maar je merkt het al: eigenlijk is er gewoon nog weinig concreets over te zeggen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wel humor die gast met zijn surfboardje. :D
Achter hem waaien de cats ondersteboven maar dan wel van plan zijn nog even het water op te gaan.

Wat een schitterende foto’s en bizarre filmpjes in deze blog. Mooi man!

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Wel humor die gast met zijn surfboardje. :D
Achter hem waaien de cats ondersteboven maar dan wel van plan zijn nog even het water op te gaan.

Hessel op 30 okt 2017 10:29

Ach, we zaten hier in '83 met hemelvaart op het water. Jong en onbezonnen :)

Edwin van Riel

@evr66 inderdaad ik heb zelf vroeger ook wel eens een stormpje meegepakt. Had weinig meer met windsurfen te maken; het was meer overleven. Maar het ging wel hard :D

@evr66 inderdaad ik heb zelf vroeger ook wel eens een stormpje meegepakt. Had weinig meer met windsurfen te maken; het was meer overleven. Maar het ging wel hard :D

Hessel op 30 okt 2017 12:06

Klopt als een bus. Wel gelachen :)

Edwin van Riel
Click. Click. Peace

Dan maar hopen dat die hoogtetrog komend weekend doorzet, dat zou zuidstau en neerslag moeten geven in onder andere Piemonte.

Zo, da’s heftig inderdaad!

Edwin van Riel

@GiGi Zelfs regen tot 5000 meter zou ik prima vinden in dit geval… Sneeuw maakt me even helemaal niets uit.

Click. Click. Peace

komen toch weer mooie kaarten tevoorschijn. Nu maar hopen dat het wel zo blijft staan(of zelfs beter) (gerlos) vanaf 5 november

null

*bericht bewerkt door daan6 op 30 okt 2017 18:45

DB

Dit was in Saas Fee:

null

Not all who wander are lost

Prachtig @Edwin., ook met die maan!
Dit ensemble @daan6 heeft een mooi neerslagsignaal maar is nog te warm. Vooral regen in dit geval.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zie flink wat sneeuw in de voorspelling staan voor de zuidalpen (Corvara) hopelijk zet dit door :)
leuk voor de webcams. Het eerste onderlaagje wordt ook al opgespoten.

Kom maar door met die sneeuw!

*bericht bewerkt door Robbert-010 op 31 okt 2017 10:19

Je weet niet wat je niet weet.

Leuke voorspelling @Rogier :) kan een leuke start / onderlaag worden voor het zuiden.

Of denk je dat als het doorzet, Dit niet de basis wordt (omdat het dan nog maar net november is) voor een winters landschap.

Je weet niet wat je niet weet.

Boven de 2000 meter, zal deze sneeuw zeker wel de basis kunnen worden. Als er maar genoeg valt. Zeker op noordhellingen.

Click. Click. Peace

Kunnen we niet beter hopen op een warme november maand? Laatste jaren valt er in november telkens veel sneeuw en in december amper sneeuw + warm

*bericht bewerkt door antiS op 31 okt 2017 13:56

Echt super mooi

Adembenemend

wow! wat een supermooie plaatjes van Lago Laggiore…de natuur geeft ons echt hele mooie kunstwerken. Sommige zonsondergangfoto´s van de bergen met sterren ook zo iets moois en je alleen in de bergen mooi kunt zien met de zuivere lucht. Vaak zie je het ook via de webcams…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie