Welke skischool heeft de kleinste klassen?

Roel op 01 november 2017· 30 reacties

Foto: Val Thorens Oxygène
Foto: Val Thorens Oxygène

Als je met kinderen op wintersport gaat kijk je waarschijnlijk wat verder dan het aantal pistekilometers. Met het gezin is een vakantie toch een stuk duurder en je wil dat je kinderen plezier hebben. Als de kinderen op skiles gaan komt daar nog een extra dimensie bij, namelijk dat ze zich op hun gemak moeten voelen en goed les krijgen. Dat wordt voor een belangrijk deel bepaald door de groepsgrootte en het feit of een skischool Nederlands sprekende leraren heeft. Wij deden onderzoek onder skischolen van de meest populaire dorpen in vier landen.

Nederlandstalige les

Gezinnen die regelmatig op wintersport zijn geweest kennen het wel. Je gaat naar de plaatselijke skischool om je kinderen aan te melden, en voordat je je pinpas pakt om 250 euro af te tikken vraag je of er Nederlandstalig les wordt gegeven. Met een leraar of lerares die (goed) Nederlands spreekt snappen kinderen het snelst wat er van hen verlangd wordt, en kunnen ze snel bijgestuurd worden als er een techniekfout wordt gemaakt. Voor een kind is het ook prettig om probleempjes in de moedertaal te kunnen melden zonder ingewikkelde gebaren te hoeven gebruiken om begrepen worden.

null

Achter de meute aan of persoonlijke begeleiding?

Minstens zo belangrijk als de taal is de grootte van de groep waar je kind in terechtkomt. Het maakt nogal een verschil of je kind veel persoonlijke adviezen en aandacht krijgt omdat er maar zes kinderen in de groep zitten, of dat hij/zij achter de meute aanskiet. Niet zelden zie je in het hoogseizoen treintjes van 12 kinderen of meer waarbij de laatste vier kinderen structureel te ruime bochten maken of zelfs de groep ‘verliezen’. Ook als de leraar vloeiend Nederlands spreekt zal hij je kind veel moeilijker iets kunnen bijbrengen. Daarbij komt nog dat het niveauverschil bij grote groepen kinderen vaak extra groot is, ook al vindt er vooraf een selectie op niveau plaats.

60 skischolen

Natuurlijk bepalen meer zaken de kwaliteit van een skischool - denk aan flexibiliteit en de organisatie rond de middaglunch - maar de gesproken taal en groepsgrootte zijn de punten waarop we ruim 60 skischolen in de Alpen hebben bevraagd. We hebben van de populairste landen de top 10 van skidorpen genomen op basis van pageviews op onze site. De skischolen is gevraagd of ze deze winter Nederlandstalige skileraren en -leraressen in dienst hebben, en wat de maximum (en minimum) groepsgrootte gaat zijn van een skiklas. De respons was goed. Van de veertig dorpen hebben we alleen vanuit Westendorf, Sankt Anton, Valloire, Corvara, Canazei, Sankt Christina (Santa Cristina) en Pfronten geen reactie ontvangen.

Foto: Val Thorens Oxygène
Foto: Val Thorens Oxygène

Voor het onderzoek zijn we uitgegaan van standaard groepslessen voor kinderen. Sommige skischolen hebben Nederlandstalige leraren maar die geven alleen privéles. Verder hanteren sommige skischolen voor de allerkleinsten een lager aantal als maximum, maar voor de vergelijkbaarheid tellen we deze niet mee. Net als skischolen die naast de standaardlessen kleinere groepsgroottes aanbieden maar dan tegen een meerprijs. Wat zijn de bevindingen?

Oostenrijk: Nederlands met grote klassen

Alle Oostenrijkse skischolen binnen de top 10 hebben Nederlandstalige skileraren in dienst, dus met de taal zit het wel goed. De klassen zijn er echter ook het grootst. Maar liefst 6 van de 15 skischolen hanteren 12 kinderen als maximum. Een positieve uitschieter is de Skischule Ötztal in Sölden met slechts 7 kinderen als maximum, en een klas die al met 2 kinderen van start gaat! Daar betaal je dan wel voor maar de skischolen in Sölden doen het sowieso goed. De andere skischolen Vacancia en Yellow Power hanteren 8 kinderen als maximum. Zet dat af tegen Flachau waar drie scholen 12 kinderen acceptabel vinden.

Foto: Flachau
Foto: Flachau

Frankrijk: wisselende groepsgrootte en taal

In de top 10 dorpen van Frankrijk is het begrip van de Nederlandse taal wisselend en zijn de groepsgroottes vergelijkbaar met Oostenrijk maar onderling erg verschillend. Skischool Oxygene in Val Thorens garandeert standaardlessen met niet meer dan 6 kinderen al betaal je daar in het hoogseizoen met 418 euro voor een week een aardig prijskaartje voor. Toch is het het overwegen waard als je ziet dat ESF La Plagne 13 kinderen acceptabel vindt en daarvoor 290 euro vraagt. Andere skischolen met kleine skiklassen zijn Ski-cool in Val Thorens, Avoriaz Alpine Ski School en de Evolution2 scholen in Val Thorens, Tignes en Avoriaz.

Italië: kleine klassen maar geen Nederlands

Het land met de gemiddeld kleinste skiklassen is Italië. In zowel Sauze d’Oulx, Madonna di Campiglio als Livigno vind je scholen waar 6 kinderen standaard het maximum is. In de Oostenrijkse top 10 zagen we dat nergens. Slechts één skischool antwoordde meer dan 10 kinderen in de groep te nemen, dat is Scuola Sci Via Lattea in Sestrière met 12 kinderen. Italië doet het dus goed qua groepsgrootte, al staat daar tegenover dat maar weinig scholen Nederlands spreken. Het devies aan kinderen is dus, volg de leraar en help jezelf met wat Engelse woorden en gebaren. Opvallend was trouwens dat de Italiaanse skischolen verreweg het snelst waren met antwoorden.

Franse skiklas in Pelvoux
Franse skiklas in Pelvoux

Duitsland: kleinere klassen en wel Nederlands

Duitsland doet het ook niet slecht als het gaat om kleine skiklassen. In bijna alle populaire dorpen kun je terecht in klassen met minder dan 10 kinderen, in de meeste gevallen zijn het er zelfs niet meer dan 8. Bij slechts één skischool kunnen het er 12 zijn, dat is een Nederlandse skischool in Winterberg: Der Brabander. Positief ten opzichte van Italië is dat de meeste scholen ook Nederlandstalige leraren en leraressen heeft. In het Sauerland zal dat geen verrassing zijn, maar dat ze in Oberstdorf, Nesselwang en Feldberg ook Nederlands spreken is grote meevaller.

De beste score

Als we alles op een rijtje zetten vind je in alle vier de landen kleine skiklassen, maar scoren Italië en Duitsland duidelijk het beste. Zie hiervoor het complete overzicht (voor de volledigheid is ook het maximale aantal kinderen bij twee leraren genoemd en het minimum aantal kinderen waarmee een les wordt gestart). Italië heeft absoluut de kleinste klassen, maar een nadeel is dat er nauwelijks Nederlands wordt gesproken. In Duitsland zijn de klassen een fractie groter maar wordt veelvuldig Nederlands gesproken én liggen de prijzen het laagst van alle onderzochte landen. Daar staat tegenover dat de skimogelijkheden in deze meestal kleine skigebieden beperkt zijn.

Op basis van groepsgrootte en taal zien we meerdere goed scorende scholen met én Nederlandstalige les én skiklassen niet groter dan 8 kinderen:

Skischolen die Nederlandstalige les geven en niet meer dan 8 kinderen in een skiklas hebben
Skischolen die Nederlandstalige les geven en niet meer dan 8 kinderen in een skiklas hebben

De prijzen zijn niet expliciet meegenomen in het onderzoek, maar om een eindwinnaar te kunnen uitroepen hebben we de prijzen en de skimogelijkheden van een gebied meegewogen. Twee skischolen steken er dan wat ons betreft bovenuit, te weten:

  1. Yellow Power in het Oostenrijkse Sölden.
    Deze skischool biedt Nederlandstalige lessen aan met maximaal 8 kinderen voor een prima prijs. Je betaalt 175 euro voor 5 dagen in het hoogseizoen. Daarbij kan de skileraar of -lerares in dit grote skigebied aardig wat variëren.

  2. Neue Skischule Oberstdorf (Duitsland). Ook hier zijn Nederlandstalige skileraren en/of -leraressen en ski je met maximaal 7 andere kinderen in de klas. De prijs is met 125 euro voor 5 dagen echter bijzonder laag te noemen, en de skischool heeft ook nog eens aardig wat keuzemogelijkheden tussen de verschillende skigebiedjes van het Kleinwalsertal.

We hebben de beoordeling zo objectief mogelijk gemaakt door gebruik te maken van harde getallen. Of een skiles succes heeft en de kinderen plezier hebben hangt natuurlijk van meer dingen af. Ook is Nederlandstalige les soms beperkt beschikbaar, afhankelijk van de aanmeldingen. Heb je zelf goede of slechte ervaringen met een skischool? Laat het ons weten, bij verschillende bestemmingen op onze site kun je je eigen mening kwijt over een skischool.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Leuk! Wel jammer dat Zwitserland niet is meegenomen in dit onderzoek.

Mr. Slow

@Quick snap ik maar dat is een keuze geweest, gezien de kleinere interesse en de toch wel behoorlijke omvang van het onderzoek.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het belang van Nederlandstalige leraren wordt denk ik toch wat overschat. Dochter van 4 heeft afgelopen seizoen les gehad in Frankrijk van een Franse leraar die maar een paar woordjes Nederlands sprak. En in haar groepje (8 kindjes) zaten alleen maar Franse kinderen. Maar ik heb haar geen moment hierover horen klagen. Ze vond het superleuk en heeft in een week tijd gigantisch veel geleerd! Kinderen leren toch verreweg het meeste door kijken en nadoen!

@paolie verschilt per kind. De mijne weigerde mee te gaan met een skilerares die ze niet begreep. Tien jaar later kan ze elk liedje woordelijk meezingen en luistertoetsen leveren altijd mooie cijfers op. Met terugwerkende kracht snap ik de (lichte) paniek van mn vijfjaaroud dus wel :-)

*bericht bewerkt door Sndr op 01 nov 2017 09:19

Sluit me aan bij @paolie. Wij zijn afgelopen winter voor het eerst naar Italië geweest. Grootste “zorg” vooraf: geen Nederlands sprekende skileraren. Achteraf: beste en leukste skilessen die ze tot op heden gehad hebben :)

@franksplinter Mijn ervaring in Italië is dat de leraren en leraressen echt geweldig zijn met kinderen!

Click. Click. Peace

Wat ik bij mijn broertje zag die toen hij 3,5 was en met skilessen begon is dat taal totaal geen bariere is. Ze doen gewoon de leraar/lerares na en hebben de grootste lol. Ieder jaar opnieuw ging het gewoon erg goed.

Born to Ride

Ik mis Pro Neige in Les Menuires en Valto. Hebben Nederlands sprekende skileraren en omdat ze het qua belangstelling meestal moeten afleggen tegen ESF zijn de klassen meestal een stuk kleiner. Dat is altans mijn persoonlijke ervaring uit een wat verder verleden en wat ik de afgelopen jaren heb gezien in dat gebied.

Hen48

@Hulst, Prosneige in Val Thorens staat ertussen. Zie het overzicht: https://static.wintersport.nl/pdf/skischolen.pdf. Nederlandstalig en maximaal 10 kinderen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bij Der Brabander in Winterberg is het maximumaantal leerlingen per leraar bij 4-6 jarigen (op de speciale kinderoefenweide en met hulp van “vanger” 8, dus eigenlijk 4 per kracht) en vanaf 7 jaar 12. Bedenk wel dat die laatste categorie voor 1 dag les (10.00-11.30 en 13.30-14.45 uur) maar € 35 betaalt, 3 dagen € 95.

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Sulden am Ortler is trouwens 5 daagse skicursus €169. Elke dag van 10:00 uur tot 12:50 uur, van maandag tot vrijdag overigens, zondag nog geen lessen. Afgelopen jaar maximaal 10 bij de “grotere” kinderen met 1 leraar en maximaal 8 op de oefenweide met 2 leraren.

Het voor skiën om iedereen in de juiste groepjes te krijgen was trouwens wel echt een hele langdurige happening op maandagochtend…Maar het bleek ook de drukste week ooit te zijn daar.

Ik dacht ooit ook een Nederlandstalige skileraar in Italië gevonden te hebben, maar toen bleek dat de Italianen Dutch en Deutsch niet als verschillende talen zagen :). Dus dat is, ondanks de pdf, toch een klein beetje afwachten wellicht. Ik herken wel dat Italiaanse scholen snel en goed reageren.

Overigens begreep ik dat je in Italië bijna op wedstrijdniveau moet kunnen skien om les te mogen geven. Dat is voor de meeste Nederlanders niet weggelegd, denk ik, dus dat is volgens mij een van de redenen dat je er minder Nederlandstalige leraren vindt.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Roy83 dat is ook de reden dat je in Frankrijk ook weinig Nederlandse skileraren tegen zal komen. De instapeisen om daar skileraar te worden zijn gelijk met Staatlich in Oostenrijk. In Oostenrijk heb je daaronder nog Landes en Anwarter. Tevens is het ook gelijk een indicatie om aan te geven dat het gemiddelde lesniveau er hoger ligt dan in Oostenrijk.

Born to Ride

Mijn kinderen vonden het wel prettiger als ze een Nederlandse skileraar(es) hadden. Maar eenmaal in een groepje ging het altijd prima. Zelf vond ik de persoon zelf het belangrijkste. In Alpbachtal was de skijuf een vrouw uit Polen die vloeiend Engels sprak en ook een paar woordjes Nederlands. Zij ging ontzettend leuk met de kinderen om en was heel gedreven. Mijn dochter dochter kwam die winter elke dag met een glimlach terug van de les.

In Fiss hadden we een keer een Nederlandse jongen die niet zo heel gemotiveerd overkwam. Ik hoorde mijn zoon er niet over klagen. Hij vermaakte zich sowieso wel, maar hij kon niet echt vertellen welke aanwijzingen hij dagelijks kreeg. We kwamen die leraar ook een keer na het avondeten tegen in het dorp en was hij zo aangeschoten dat hij mijn zoontje niet eens herkende. Het jaar erna kreeg hij bij dezelfde skischool weer een jonge lerares uit Nederland die wel heel veel aanwijzingen gaf.

Ik ben een paar jaar geleden met mijn kinderen ook een keer in de zomer in Landgraaf geweest. Twee keer twee uur privéles en daarna zelf oefenen. Dat waren ook twee heel betrokken skileraren, waar de kids heel enthousiast over waren. Ik vond Landgraaf trouwens een aanrader om even bij te laten spijkeren!

Kortom: wat mij betreft: Taal en groepsgrootte is belangrijk. Een gemotiveerde en enthousiaste leraar voor de groep is in mijn ogen nog belangrijker !

Peter Pos

Sodeju! €418 voor een weekje skiles. Is dat soms inclusief skipas?

Ik vind overigens het lesniveau voor mijn jonge kinderen niet superbelangrijk. Veiligheid is prio 1 en plezier No2.

Ik dacht ooit ook een Nederlandstalige skileraar in Italië gevonden te hebben, maar toen bleek dat de Italianen Dutch en Deutsch niet als verschillende talen zagen :). Dus dat is, ondanks de pdf, toch een klein beetje afwachten wellicht. Ik herken wel dat Italiaanse scholen snel en goed reageren.

Overigens begreep ik dat je in Italië bijna op wedstrijdniveau moet kunnen skien om les te mogen geven. Dat is voor de meeste Nederlanders niet weggelegd, denk ik, dus dat is volgens mij een van de redenen dat je er minder Nederlandstalige leraren vindt.

Roy83 op 1 nov 2017 11:25

Klopt. Het niveau van de leraren daar is zeer hoog.

Wij kiezen overigens voor de combi: les in de hal van een Nederlands sprekende leraar en in Italië. De taal is gewoon handig om bepaalde fouten te kunnen corrigeren, maar voor een groot deel is het toch echt: monkey see, monkey do.

Wat opmerkingen over de franse skischolen: Ik zie flaine er tussen staan als Nederlandstalig. Volgens mij klopt dit niet. Zowel office du tourisme als de skischool hebben mij vorig jaar aangegeven dat er alleen prive les mogelijk is in het Nederlands (mits de betreffende leraar nog vrij is)

Wat betreft Valloire, daar is ook geen Nederlandse les. Deze staat open in de PDF.

Tip voor mensen die naar Frankrijk willen met kleine kinderen tussen de 3 en 5 jaar. La Norma heeft wel leraren die een woordje Nederlands spreken.
@rogier: Kan jij in de zomermaanden niet wat Nederlandse lessen aanbieden aan de diverse ESF scholen. Basis ski termen etc. Ik zie hier een verdienmodel.

*bericht bewerkt door aartstyle op 01 nov 2017 15:37

Wat opmerkingen over de franse skischolen: Ik zie flaine er tussen staan als Nederlandstalig. Volgens mij klopt dit niet. Zowel office du tourisme als de skischool hebben mij vorig jaar aangegeven dat er alleen prive les mogelijk is in het Nederlands (mits de betreffende leraar nog vrij is)

aartstyle op 1 nov 2017 15:32

De woordvoerster van de ESF Flaine liet mij weten wel Nederlandstalige les te geven (en niet dat het uitsluitend om priveles zou gaan). Heb je twijfels dan zou ik even met hen contact opnemen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, yellow snow (bij de conclusie) moet yellow power zijn lijkt me?

In de tekst word vacancia genoemd maar in de tabel niet?

Ik vond de kinderlessen in Oostenrijk echt van mindere kwaliteit in vergelijk met zwitserland. Zelf heb ik ook ervaring met privé lessen in Oostenrijk en die waren echt top. Ontzettend veel bijgeleerd en op plekken geweest waar ik zelf niet snel zou komen

@Space_NL, uiteraard Yellow Power :-), is aangepast.
Vacancia staat wel in het totaaloverzicht, maar niet in de tabel in het artikel omdat ze aangaven geen absolute garantie te kunnen afgeven dat groepen niet groter zijn dan 8 personen. De rest had dat voorbehoud niet.

*bericht bewerkt door Roel op 01 nov 2017 17:58

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In val thorens en les menuires en meribel heb je prosneige zitten. die hebben nederlandse sprekende skileraren. voor de hele kleintjes is dat volgens mij 6 en dacht de rest max 10 maar je kan ze in het nederalands mailen met de vraag. les prijs is voor een week ong 238 euro 3 uur les ( hoogseizoen).

terwijl ik bij esf in val thorens echt veel grotere groepen tegen kwam.

*bericht bewerkt door miepmiep op 01 nov 2017 20:22

Mijn persoonlijke ervaring is dat het spreken van de Nederlandse taal wordt overschat met skiles.

Ik denk dat een goede les een mix is van overbrengen van enthousiasme, goede ski skills en je lesniveau zodanig insteken dat je leerlingen beter kunnen worden. Een acceptabele groepsgrootte is daarbij een belangrijke randvoorwaarde.
Zoals elke leraar op elk gebied eigenlijk.

Fun Lovin' Skier

Ben het gedeeltelijk met je eens FLS70. Maar voor de kleinsten (zeg tot 5 a 6 jaar) is het toch wel handig dat de leraren een paar woordjes Nederlands begrijpen. WC, links, rechts, plassen, stop, pijn, hoe gaat het?, goed gedaan, en nog een paar skitermen…

En ja ik weet ook wel dat wij in het buitenland zitten en dat wij ons moeten aanpassen. Maar als ik een skischool had in een Frans skigebied en ik zou nog ruimte hebben in de vakantieperiode dan zou ik zo’n strategie hanteren dat mijn leraren een klein woordje van een vreemde taal (in dit geval nederlands) zouden spreken en daarmee ook adverteren.

Taal word overschat, en dat ze NL sprekende leraren hebben wil niet zeggen dat je kind daar ook bij ingedeeld word is mijn ervaring.
@Roel: Vacancia is in mijn ogen beter als Yellow Power, Otztal is inderdaad ook een mooie club maar geen ervaring mee. Wel is het voor Vacancia jammer dat ze nu ontbreken in de tabel puur omdat ze eerlijk zijn, en veel andere scholen alleen hun theorie beantwoorden. In de echt drukke weken zie je toch vaak grotere groepen, ook bij de andere scholen … (maar het alternatief is nee verkopen, en dat wil uiteindelijk ook weer niemand denk ik …)

@Space_NL als skischolen bewust tegen ons hebben gelogen krijgen ze vanzelf het deksel op de neus, lijkt me.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Klopt, maar iets niet zeggen en bewust liegen zijn wel twee verschillende dingen natuurlijk :-)

Haha, onze jongste leerde snel de Duitse woordjes.
Skileraar vroeg aan de groep of ze een “Bonbon” wilden. Onze toen vijfjarige jongste bedankte hiervoor, want bonbons, in zijn ogen was van dat “vieze chocola”.
Tot hij zag dat de anderen een SNOEPJE kregen.
Ja hij wilde toen ook wel een Bonbon.

*bericht bewerkt door Wintergast op 02 nov 2017 18:49

Ik ben van mening dat een kind het beste en snelste leert tijdens een prive les. Wil je dat jouw kind ook nog een fijne tijd heeft dan zet je ze in een skiklas (ook afhankelijk van de persoonlijkheid van het kind). Mijn beide kinderen (nu 11 en 14j) vragen om skiles vanwege de gezelligheid en omgang met andere kinderen terwijl ik ook al skivakanties heb gedaan zonder les sinds mijn jongste 9jaar is.
Het is net als met school: eigenlijk gaan ze om sociaal vaardig te worden…

Ja en hoe betrouwbaar is dat dan… heb Alpin Profis een mail gestuurd om te vragen hoeveel kinderen ze de komende weken maximaal in hun klas hebben en het antwoord was… Ongeveer 10, dat is een breed begrip nietwaar…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie