Dossier: Ik zoek... culinaire top in Italië

Laura. op 12 oktober 2013· 6 reacties

null

Oh, ik kon haast zelf niet wachten om te schrijven over de culinaire mogelijkheden op wintersportvakantie in Italië. Het land is zonder twijfelen mijn favoriete bestemming in Europa en de plaatselijke gastronomie heeft daar veel mee te maken. Italianen slagen er in om met heel erg simpele ingrediënten, waanzinnig lekkere dingen te bereiden. Je moet vaak al erg hard zoeken of enorme pech hebben om in Italië op een smakeloze maaltijd te vallen. Maar laten we dan maar de top van de top uitlichten én op zoek gaan naar de meest gezellige plaatsen.

Uitgebreid tafelen in de Dolomieten
Zoals jullie ondertussen gewoon zijn, zal ik beginnen met sterren te gooien. Haal die portemonnees maar boven, want aan gastronomische top hangt uiteraard een prijskaartje. Maar toch, wat is er beter na een dagje skiën dan je benen onder tafel schuiven voor een voortreffelijke maaltijd?
In Ortisei, één van de bekendste dorpen van de Dolomieten, kan je voor een onvergetelijk verblijf terecht in vijfsterrenhotel Gardena/Grödnerhof. Naast prachtige kamers en suites, een uitgebreid wellness-centrum met ontelbare schoonheidsbehandelingen en een indoor fitness, vind je er ook het sterrenrestaurant Anna Stuben(*). Chef Reimund Brunner zwaait er de plak en zet uitmuntende gerechten op tafel in een betoverend kader. Hij gebruikt enkel lokale producten van hoge kwaliteit en creëert daarmee onweerstaanbare gerechten naar ieders smaak. Sommelier Franz Lagender combineert de verfijnde meesterwerkjes van zijn chef met de bijpassende wijnen. Tussen de ‘klassieke gerechten met een twist’, vind je onder meer pasta met wilde champignons en lamsboutjes met tonijn en koffiecrumble. Op zijn minst gezegd speciaal, maar ga zelf proeven om je ervan te overtuigen!

null
Kunst op het bord in Grodnerhof

Keuze in overvloed
Niet veel verder van Ortisei, in San Cassiano, kan je terecht in restaurant La Siriola (*), wat ‘nachtegaal’ betekent in het Ladin (het taaltje dat ze spreken in de Dolomieten – een soort plaatselijk dialect). De piepjonge 24-jarige chef Matteo Metullio leidt er de keuken. Hij is één ster waard en bereid onovertroffen gerechten met verse, plaatselijke kruiden en een innovatieve twist. Op het menu staat pasta met munt en paddenstoelen, kreeft met kruidenboter, winterse wildgerechten en er is zelfs een hele vegetarische kaart. Je kan er ook een desserten-proeversmenu verkrijgen, met maar liefst zeven verschillende nagerechten en aangepaste wijnen. Alle wijnen zijn trouwens verkrijgbaar per glas, waardoor je erg gemakkelijk per gerecht de wijn kan vragen die je zelf wilt. Als je na je zeven dessertjes nòg plaats over hebt voor iets zoet, kan je terecht in de ‘chocolat room’, waar je dertig verschillende soorten chocolade kan degusteren in de gezellige lounge.

null
Een palet aan smaken in La Siriola

Internationale inspiratie
Eens wat anders? Bij Kleine Flamme (*) in Sterzing laat chef Burkhard Bacher zich inspireren door de Aziatische keuken en laat deze in perfecte harmonie samen smelten met zijn persoonlijke creaties. Hij reisde de hele wereld rond om inspiratie op te doen en leerde zelfs taarten bakken in Gent. Op het menu van Kleine Flamme staan zeebaars met courgette, lam met saffraan-yoghurt of risotto met garnalen en daikon. Haal die stokjes maar al boven!

Het kleine wintersportgebied Meran (Zuid-Tirol) herbergt ook enkele toprestaurants. De keuken van hotel Castel Fragsburg werd er bekroond met één ster, net als het kleine, gezellige restaurantje Sissi, dat slechts elf tafels telt. Tafel 11 is er trouwens een ware attractie: de beste plaats in het restaurant en erg gegeerd door vaste klanten.

null
In Kleine Flamme vind je invloeden van over de hele wereld

Een uitgebreide culinaire tocht
Zo, voor onze avond-adresjes zijn we dan nu wel gesteld. Maar waar kunnen we overdag dan terecht voor een lekkere maaltijd? In Val Gardena is het zelfs niet nodig om je skidag te onderbreken. Je kan er een heuse culinaire skitour doen, die je langs de beste restaurants van Sella Ronda leidt. Start en eindpunt liggen beiden in Ortisei en de tour is 30 kilometer lang. Ze begint op Seceda, waar je terecht kan bij Sofie Hütte voor een goed glas wijn met gegrilde garnalen, bij Baita Daniel Hütte voor een lekkere pasta of typische Tiroolse gerechten, en bij Rifugio Troier Hütte voor warme choco met rum en een stuk cake. Dat klinkt voor mij al goed genoeg om de hele dag te blijven, maar de tocht zet zich verder met een afdaling naar het treintje Ronda Express, waar je door de berg heen kan naar Santa Cristina met zijn beroemde Saslong piste. Bij de piste naar Selva vind je Baita Saslonch Hütte. Bestel hier zeker één van lekkere pasta- of grillgerechten. De calorietjes kan je hierna er weer af skiën naar Dantercepies, maar als je nog een gaatje over hebt kan je daar voor ijs met chocolade terecht bij Villa Frainela. Wanneer je dan terug skiet langs Ciampinoi naar Piz Sella, kom je bij Rifugio Emilio Comici, bekend om zijn themadiners en verse visgerechten. Ravioli met gegrilde kreeft is er de specialiteit. Dat lijkt me een leuke plek om de dag af te sluiten, maar wie nog zin heeft om verder te gaan, kan nog naar Col Raiser voor een uniek bezoek aan het Almhotel op 2000 meter. Een adembenemend zicht en typische streekgerechten maken je culinaire trip naar Val Gardena compleet.
Het lijkt me allemaal wat veel om op één dag te doen, maar als je een week in Val Gardena verblijft, probeer dan zeker enkele van deze plekken te bezoeken!

null
Een bord Italiaanse kazen in Sofie Hütte

null
Lekkere pasta in Baita Daniël Hütte

Toch blijf ik er bij dat je in Italië moeite moet doen om slecht te eten, en vind je op elke kaart in elk pisterestaurant wel iets naar je gading. Ik wil gerust wel eens horen wie er al eens een mindere lunch heeft gehad en of er plaatsen zijn in Zuid-Tirol die we moeten mijden?

Als recept deze week ga ik geen moeite doen om jullie te laten proberen een betere pasta of pizza te bereiden dan je in de Italiaanse restaurants voor een appel en ei kan krijgen. Dus doen we eens een drankje. Wie in Zuid-Tirol is geweest, heeft er ongetwijfeld al eens een Bombardino gedronken, ook wel bekend als Heisse Oma. Het is een klein, warm caloriebommetje met advocaat en koffie. Maar minder bekend en op niet erg veel plekken verkrijgbaar, is de Heisse Opa. Het is een variant op de befaamde Bombardino en naar mijn mening nog lekkerder!

Veel heb je niet nodig maar je maakt je drankje best lekker heet:

  • een kopje melk
  • cacaopoeder
  • een scheut eierlikeur
  • opgeklopte room

Kook de melk samen met het cacaopoeder tot je een lekkere chocomelk bekomt. Neem een hoog theeglas en bedek de bodem met een scheut eierlikeur. Giet de chocolademelk er over en werk af met een toef slagroom. Rietje er in en klaar!

null

Wat zijn jullie ervaringen met de Italiaanse keuken in de bergen?

Laura.
verkocht aan wintersport. Snowboardster in hart en nieren. Gek op fotograferen en filmen.

Plaats een reactie

Er is nog veel niet vermeld in die omgeving:

  • de chef’s cup, waar veel nationale en internationale top chefs komen en je zelf mee kan genieten.
  • het gegeven dat de meeste hutten op en rond Alta Badia een aantal signature dishes meedragen die door chef’s van sterrestaurants worden bedacht.
  • de enorme gastvrijheid bij de meeste restaurants op de piste, en de meestal excellente hospitaliteit van de restaurants in de dorpen (bergschoenen, skischoenen,… het maakt ook bij sterrenrestaurants overdag geen fluit uit).
  • het magnifieke scenario …

In de betaalbare categorie zou’k volgende zeker ook aanraden:

  • in rifugio lée de gesmoorde varkensribbetjes (best verfijnd voor een typisch lokaal gerechtje)
  • in utia Bioch de gerechten van 2 sterren chef Niederkofler, en een heerlijke wijnkaart
  • in utia Scottoni de eenvoud van een heerlijk zachte gril, of een stevigere schotel

er komt gewoon geen einde aan :)

… oh, ik vergat nog het bergontbijt in de rifugio Las Vegas (ook hotel) met droomuitzicht op de Sellagruppe

Zalig! Kom maar op met die tips :-) dan hebben we weer wat nieuwe plaatsen om te bezoeken deze winter.

nu’k er nog aan denk:

  • Utia Trieste heeft het één en ander aan leuke grilschotels te bieden (niet al te verfijnd, maar wel lokaal vlees)
  • Utia Bambi verzorgt zichzelf met middelen uit de eigen boerderij. Boterzacht steak, en eigenlijk een leuke hamburger (nee, geen pre-made frul)
  • La Fraina heeft een heerlijke pepersteak
  • Sponata verzorgt vooral Ladinische gerechten
  • en onderaan de sleeplift (rifugio incisa, bij de incisa sleper) is het helemaal “oud ladinisch” … met een heerlijke paste met ham en kaas (niet bijzonder, maar wél perfect gemaakt) op een zonoverladen terras dat blijkbaar alleen door locals wordt gevonden.

en in hotel/restaurant armentarola (beneden in armentarola) is de keuken om het zacht te zeggen uiterst verfijnd… daar heb’k m’n ouders voor hun huwelijksjubeleum een mooie avond kunnen bezorgen tussen uiterst gastvrij volk;

ooooh eine heisse omaaaaa!
Met dit rotweer krijg ik er met gemak wel een aantal binnen!! Is eens wat anders als wiskey-cola :p

Die kapte anders ook goed :D

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie