Stomste ooit gedaan op of naast de piste?

Rogier op 21 oktober 2013· 46 reacties

null
Wat is het stomste wat je ooit gedaan hebt op de piste

Mensen maken fouten en ook op wintersport komt dat zeker voor. Soms zijn deze fouten ernstig, maar erg vaak ook juist heel grappig. Wintersport is plezier dus kleine foutjes zijn daarom vaak erg leuk en een bron voor mooie verhalen in de Après-ski. Door de jaren heen heb ik aardig wat ‘stomme’ anekdotes opgebouwd. Jullie ook?

Stokken, ski’s en skischoenen
Het begint natuurlijk bij het vergeten van spullen. Het is mij al wel eens gebeurd om zonder skischoenen, skistokken en zelfs een keer zonder ski’s in het skigebied aan te komen. Het lag allemaal nog thuis. Ook was ik een keer mijn skistokken vergeten met toerskiën . Met behulp van twee takken had ik zelf een paar stokken gemaakt, ik kan nu proefondervindelijk melden dat goede skitellers, en goede stokken toch een stuk beter skiën.

Serieuze fout
Maar je kunt ook serieuze fouten maken, die zijn een stuk minder grappig. Op verkeerde momenten, of zonder kennis en materiaal off-piste gaan bijvoorbeeld. Of zonder winterbanden en kettingen over een besneeuwde weg blijven rijden. Gelukkig, lopen dit soort serieuze fouten ook lang niet altijd slecht af, en kun je er vaak van leren. Zo ben ik vroeger wel eens zonder winterbanden richting de sneeuw gereden. Bij de eerste de beste haarspeldbocht draaide mijn auto een mooie 360°. Gelukkig zonder verdere gevolgen. Hier leer je wel van, dat dan weer wel.

Grappig
Maar de meeste foutjes blijken gelukkig grappig van aard. Iets te hard door een bocht, een sprongetje verkeerd ingeschat en ga zo maar door. Ongelukjes die ervaring geven en zeker als je er zonder kleerscheuren vanaf komt zijn het mooie verhalen voor tijdens de après-ski. Dat wel in ieder geval.

Rugzak aan sleeplift
Een serieuze maar achteraf erg grappige fout gebeurde vorig jaar. We, Sandra en ik, waren opweg naar een off-piste afdaling dus we hadden onze Airbagrugzakken om. Deze rugzakken hebben ook een band die tussen de benen doorloopt om de rugzak op zijn plaats te houden in een lawine. In een sleeplift was de ‘pannekoek’ van de sleeplift tussen achter deze band gekomen bij Sandra. Het lukt haar op het laatste moment dus niet om de schotel los te krijgen. Met een sierlijke maar hoge zwaai draaide ze mee met de sleeplift. Ze vloog letterlijk door de lucht. Natuurlijk sprongen meteen alle veiligheidsremmen in werking en stopte de lift. Wij kwamen met de schrik vrij. Hier hebben we wel van geleerd en elke keer dubbel checken we de banden van een onze rugzakken goed als we in en uit de sleeplift glijden.

Wat is het stomste wat jij ooit op wintersport hebt gedaan? Had het serieuze gevolgen of niet? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen. Wie weet kunnen we ervan leren!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

We waren met een vijftal man een stuk in het hinterland, achter een groot skigebied, gaan poeder snuiven. Eerste lift omhoog tot helemaal bovenaan, en dan te voet verder, etc, etc. Prachtige dag, alleen waren we de tijd grof uit het oog verloren voor de laatste klim terug en de bijhorende afdaling.

Opeenstapeling van “dit moet je nooit meer doen”:

  • klimmen bij valavond, zelfs in relatief bekend gebied zonder bijverlichting
  • stevige couloir bij meer en meer duisternis
  • op lagere pistes uitkomen, pikdonker, en doodvermoeid voorbij een bordje “piste gesloten, piste wordt geprepareerd … met kabel” skiën.
  • kabel ferm te laat zien (toch handig zo’n zwakke schijn uit een dorp) en er nét onder glijden. Niemand geraakt … maar 's avonds toch wel een koud gevoel.

Off al the stupid things …

In een stoeltjeslift doe ik altijd mijn rugtas deels af en hangt hij nog op één schouder. Een keer bij het uitstappen was één van de heupstraps met de clip tussen de zitting vastgehaakt. Ik hing dus bij het uitstappen vast aan de stoeltjes. Op het laatst werd de druk zo groot dat de clip net op tijd losschoot voor ik werd meegesleurd. Niets aan overgehouden en zelfs de clip was nog heel.
De franse liftie stond me wel wat vreemd aan te kijken :)

to ski or not to ski, thats no question

Sindsdien hou ik de tas in mijn hand en til hem vlak voor het uitstappen even op om te checken of alles vrij is.

to ski or not to ski, thats no question

Handschoenen vergeten… Moesten ik en m’n broertje 15 min onze plek op de parkeerplaats bezet houden, maar was niet heel ernstig. Tja en voor de rest… Ik viel een keer op de rolband van een skilift (was de sonnenjet in warth) maar de lift werd stilgezet en ik kon weer opstaan
Allemaal niet heel ernstig dus

Gang is alles

Eerst wintersportervaring.
Met vier man toch even ervaren wat wintersport is. Alles de bus in maar zonder winterbanden op naar Lermoos. Het garagebedrijf vertelde nog deze nieuwe banden zijn net zo goed als winterbanden. Laatst heuveltje op naar het hotel maar hierna glijdend naar beneden de voorrangsweg op. Gelukkig is er niet is gebeurd maar na deze wijze les nooit meer zonder winterbanden naar de sneeuw.

Na wat ervaring opgedaan te hebben in de Alpen, gewend te zijn aan snelheid, hellingspercentage en wisselende ondergrond, ging in bloedfanatiek in Bottrop het eerste stukje helling af.

Mijn houding was goed, vaart maken leek goed, en toen de eerste bocht: wegens veeeel te weinig snelheid viel ik om, met mijn gezicht in de sneeuw…
Was mijn snelheidsbeleving ineens zo dramatisch geworden? :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Zo hard zuipen tijdens après ski dat de volgende dag na één afdaling(incl. Kotsen) de dag weer afgelopen was omdat ik niet op meer op mijn board kon blijven staan. Vond ik best wel zonde maar levert nu nog weleens een mooi verhaal op.

In fugen op een tussenstation in een bar blijven hangen waar de afdaling alleen eindigde bij een tussenstation van de lift die al dicht was. Na een hoop smeekbedes kregen we nog een ritje naar beneden.

Niet opletten bij een sleeplift waardoor je gelanceerd word is me ook weleens gebeurd, zeker toen ik nog niet zo lang snowboardde, dit geeft mooie beelden voor anderen, in les sybelles was één lift zo erg dat je echt airtime had zodra de lift je wegtrok.

In Finland een ijsplaat niet opmerken waardoor ik volop head first mijn tanden door mijn lip kreeg, de mensen keken me aan alsof ik gek was maar misschien was dat omdat ik me drukker maakte over mijn nieuwe pakket goggles, die van mijn hoofd schoot, dan over mijn bebloede gezicht.

🏂

@Simon: juist hetzelfde voorgehad met zo’n zwenkbare rugzak. Clip stak tussen het zeteltje van de lift maar zowel clip als touw waren zéér sterk blijkbaar. Lift gestopt om men clip eruit te halen :-)

Verder heeft een familielid eens tegen beter weten in de skikettingen in de verkeerde monteerrichting opgelegd. We moesten naar beneden rijden, een skibus kwam omhoog, en we hadden zonder ernstige schade toch algauw wat toeschouwers die de verdomde toeristen vervloekten :-)
Komt nog regelmatig ter sprake in de après-ski, achter wel leuk natuurlijk

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

…,achterAF wel leuk natuurlijk

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Eerste dag met vrienden op wintersport, iedereen versgeslepen materiaal. Valt er eentje van de sleeplift, waarop mijn vriend - die er net achter kwam - hem er weer op wil trekken om samen verder te gaan. Na veel getrek en gestuntel lagen ze allebei van de lift, en de eerste die gevallen was mocht naar de dokter om zijn knie te laten naaien. De versgeslepen ski’s van mijn vriend waren als een zwaard door zijn broek heen gegaan. Auwieee!

3 jaar geleden, St-Sorlin-d’Arves: condities waren verschrikkelijk (het was pasen en amper 3 pistes open):

We moesten de zetellift terugnemen richting St-Sorlin nemen (komende van Le Corbier). We zaten met zijn 4 op de lift, ik als ervaren skiër, samen met 2 redelijk onervaren skiërs en 1 boarder. Al heel de tijd was de lift aan het stoppen en terug starten, wat uiteraard serieus op mijn zenuwen werkte. Uiteindelijk kwamen we toch boven aan en zagen we de reden waarom het zo moeilijk ging. Doordat er zo weinig sneeuw was volgde er onmiddellijk na de lift een stijle afrit van de lift. Boven aangekomen panikeerde het meisje naast mij en probeerde uit te wijken naar links (waar ik zat), maar eigenlijk viel ze onmiddellijk op de grond, de snowboarder deed daarentegen een beweging naar rechts, kon net het meisje ontwijken maar blokeerde mij direct waardoor ik mijn exit van lift miste. Uiteindelijk kon ik (als de ervaren skiër) rustig blijven zitten en kon ik een ritje aller-retour doen, redelijk genant om alle mensen de andere richting omhoog te zien doen.

better to be off piste, then to be pisted off

@Wim7 Dat is wel raar, normaal slaat de lift in de beveiliging als je blijft zitten. Er hangt op de terugweg bij het bergstation een koord waar je met je voeten tegenaan komt. Zodra dat koord losraakt stopt de lift.

to ski or not to ski, thats no question

Als jongetje van 10 van het hotel richting de piste. Ik vond mijn skischoen al wat losser zitten maar er ging zo snel nog geen belletje rinkelen. Blijkt mijn skischoen niet in mijn ski te passen. Nog steeds ging er geen belletje rinkelen. Het kwam zelfs tot het verzetten van de skibinding. Na een dagje skien met te grote skischoenen bleek in ons hotel iemand te zijn met de zelfde skischoen maar dan een paar maatjes groter.

In Vall di Fieme plaats nemen in zetellift en even de klipsen van botten loszetten, tegelijkertijd komen er achter onze zetellift 3 personen te snel aan en duwen tegen de kap. Hierdoor valt de kap naar voor en de metalen bar en juist in mijn nek en weg waren wij naar boven. Ik zat dus geklemt en het personeel vd lift beneden heeft dit niet zien gebeuren.
Zelf was ik rustig, zat wel heel ongemakkelijk maar de medepassagiers waren redelijk in paniek. Boven ben ik verlost uit mijn benarde positie.

RoCo

Met een vriendin wezen skiën en op een gegeven moment liep het niet lekker waardoor we een stukje terug of omhoog moesten lopen. Ik weet niet meer wat het exacte probleem was, maar we moesten dus lopen. Halverwege even zitten rusten en weer verder.
Uiteindelijk aangekomen waar we moesten zijn en dus de ski’s er weer onder. Maar het ging niet meer, bij beide kregen we de ski’s niet goed. Echt een tijdje zitten proberen en maar denken:“hoe kán dit nou”. Juist, zij had mijn ski’s en ik die van haar met onze verschillende schoenmaten… Heeft wel voor wat leedvermaak bij enkele toeschouwers gezorgd.

Eerste ski-ervaring was met de school.
Er was één jongen bij die er helemaal niets van terecht bracht. Op een zeker moment kwamen we van de heuvel af en hij moest als laatste komen. Hij kwam echter zonder al te veel bochten met een behoorlijke snelheid naar beneden.
Waar wij stonden en hij moest stoppen was ging de piste echter een stuk verder en dit was redelijk steil. Hij kwam zwaaiend op ons af en roepend: “Help! Ik kan niet stoppen”.
In de buurt stonden echter twee palen met stootkussen er rond. Iemand riep: “Ski naar een van die palen!”
De kerel deed dit en smakte tegen de paal. Gevolg: ingedrukte borstkas en twee ribben gebroken.

Mijn broer boarde rechtdoor in/op een boarder-cross bocht. De bocht was vrij hoog, net als zijn snelheid. Met een sierlijke boog ging hij kopje onder de tiefschnee in. Het koste hem een half uur om terug te komen bij de piste.
Gelukkig was hij ongedeerd en konden we er hard om lachen.

Likken aan de beugel van de skilift bij -7

In Landgraaf onderaan de piste onderuit gehaald worden door een beginner die niet meer kon stoppen, het zag er blijkbaar leuk uit vanuit een ander standpunt want ik zat nog vast in mijn bindingen en sprong naar rechts en daarop ging hij ook naar rechts en ik zie dit en spring naar links en in zijn paniek gaat hij naar links en stond met mijn gezicht richting (berg) en kreeg hierdoor een beer van 100kg op mijn en vloog 3m achteruit met gevolg ik op mijn pols val en deze breek. Andere had niks maar daar zat ik mooi, was geluk ergens eind april dus het seizoen zat erop.
Wel nog een leuke anekdote: ik vroeg ijs voor zwelling tegen te gaan en ze hadden dit niet, dus kreeg ik een zakje van de Albert Heijn met sneeuw van de piste voor de rit naar huis.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

In st. Sorlin een stukje off-piste tussen twee pistes maar stil k omen te staan bij een kleine verhoging, met veel hangen en wurgen op het randje komen om vervolgens een sprong te wagen. Door de slechte sneeuw landde ik in de modder, viel maakte een koprol en overal zat modder.

🏂

Mijn eerst wintersport samen met school in la joue du loup. Het einde van de dag en onze laatste afdaling toen we bedachten dat het wel leuk was om een klein stukje off-piste te doen tussen twee pistes door. Bleek het een dal te zijn en moesten we ongeveer 500m door 1 meter poeder sneeuw lopen… Hierna nooit meer zomaar off-piste gegaan zonder begeiding.

Vanaf mijn huis naar een nabij gelegen gebied vertrokken (stukje rijden). Daar aangekomen in je zak voelen en je skipas missen! Juist lekker handig. Hele eind weer terug rijden en heeft wat kostbare skitijd gekost.

In heel dikke mist uit een ankerliftje vallen en de verkeerde kant op “lopen” in sneeuw tot aan de knieen. Gestopt bij netten en " danger" bordje. Lichtelijk in paniek…
De mist trekt op en mijn echtgenote staat 10 meter van mij af op de piste. “Wat ben jij aan het doen?”
Moet ik ieder jaar horen.

In les2alpes toch de super diable afgaan, terwijl die gesloten is. Niet doen!

Mezelf niet laten kennen en achter mijn zoontje van 6 het funpark in. Hier viel ik o.a. van mijn voetstuk.

Met mensen meerijden die denken dat Duitsland een formule 1 circuit is en ook nog weigeren " voor dat laatste stukje" gehuurde sneeuwkettingen om te doen om geld te besparen. Ik schat dat we een halve tank extra hebben verstookt door te racen.

In de ochtend vroeg effe knallen op de ribbels en denken dat je de enige bent op de piste. Liep gelukkig goed af.

Voor een terras met vrienden “cool” mijn skies uitklikken en heel langzaam omvallen.

Fun Lovin' Skier

We gingen met een paar vrienden snowboarden in landgraaf, op een gegeven moment ging ik een beetje mijn eigen ding doen en zat niet meer met de rest van de vrienden in de lift. Ik zat langs 2 vlaamse jongens in de lift, zegt de een tegen de ander: allé daar is weer zo’n maloot die zijn snowboard onder zijn voet weg laat schieten !! (zie je een snowboard met volle vaart als een torpedo recht op een skieer afgaan, en 2 min later zie je een jongen in een zwarte jas naar onder rennen achter zijn snowboardje aan.) Ik: ja wat een malloot, levens gevaarlijk dit !! Bleek een van mijn vrienden in de lift aan zijn bindingen hebben zitten sjorren waarna de plank vanuit de lift losschiet van zijn schoen en naar onder zoeft. Levens gevaarlijk !!

Het stomste dat ik ooit heb gedaan op de piste…skieen!
Als je 10 jaar snowboard, ga dan niet meer skieen, tenminste dat is mijn advies, het resulteerde in een blessure (2de dag) en ik was klaar voor de rest van de week.

Skietjes en schoenen in de hoek gegooid, en snowboarden maar…

op 31 december aan de andere kant (zwitserland) van Les portes du Soleil fondue eten (en heeeeeel veel witte wijn drinken gout) waardoor we te laat aankwamen bij de verbindingslift naar Avoriaz (frankrijk)… Waardoor we geforceerd Oud en Nieuw hebben gevierd in onze boardkleding in zwitserland!

Verbier: 20 jaar geleden,één van mijn eerste ski-ervaringen,2 pistes rood en blauw die bij het begin paralel liepen en gescheiden waren door een dennenbosje van ong.30meter,de rode piste was zeer ijzig en dat zag ik toen op dat ogenblik niet zitten!!ik kreeg plots een grandioze inval, althans dat dacht ik toch !!ik zou mijn skis afdoen en door dat bosje naar de blauwe piste stappen,ik stap naast de piste en ik zakte tot aan mijn borst in de sneeuw!!na veel gekruip en de nodige vloeken ben ik toch terug op die rode geraakt en met veel gestuntel toch beneden geraakt !!!dit heb ik al veel vertelt en achteraf nog goed om gelachen.

Vorig jaar, een uur of twee voor we weer naar huis gingen, nog een van de laatste pistes aan het doen. Om een of andere reden was dat de eerste keer dat we daar skiede. Voor mij zie ik iemand van mijn gezelschap mooi springen over een bult in de piste dus beslis ik daar ook te springen. Helaas voor mij, wist ik niet dat hij niet sprong maar gewoon door de snelheid en die grote bult, gewoon zo hoog vloog. Dus ik zet me wel af en vloog ook hoog, veel te hoog, en in de lucht wist ik al dat ik het niet ging redden. Ontzettend hard gevallen. Kon niet meer op mijn ene been leunen. Maar toch al mankend verder naar beneden geskied, met heel veel pijn.

Tijdens die mankende tocht ook nog omver geskied door een snowboarder. (Die heeft het duidelijk gehoord dat ik daar niet gelukkig mee was)
Nog weken heb ik pijn gehad als ik door mijn knien ging. Soms zelfs zo erg dat ik mijn eigen gewicht niet meer kon houden.

MAAR nu kan ik er wel weer mee lachen.

Ooit in Frankrijk erachter gekomen dat we de sleutel van de skibox vergeten waren…

Op 1 dag mijn fototoestel 2x uit mijn zakken laten vallen op de piste. Gelukkig nog teruggevonden in perfect werkende toestand.

Geek, Snowboarder, iPhone developer
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie