BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Storm nadert met sneeuw tot in de dalen

Storm nadert met sneeuw tot in de dalen

Roel op 12 november 2017 · 4 reacties

Op de toppen blijft de sneeuw op de bomen liggen, lager regent het in Maria Alm, Hochkönig
Op de toppen blijft de sneeuw op de bomen liggen, lager regent het in Maria Alm, Hochkönig
De komende 24 uur gaan bijzonder spectaculair verlopen. Zowel qua temperatuur als het weer zelf, want waar het nu soms tot zo'n 1800 meter regent neemt het kwik vanavond een duikvlucht met vanavond sneeuw tot in de dalen. Tegelijk krijgen we te maken met zware windstoten en mogelijk behoorlijk wat schade. En morgen is het op veel plaatsen weer winter!

Op het grensvlak

Op dit moment is de tegen- en sneeuwval even wat afgenomen, maar waar neerslag valt ligt de sneeuwgrens rond 1600 tot 1800 meter. In het oosten van Oostenrijk iets lager. Het dorp La Rosière in Frankrijk ligt met 1850 meter nu precies tussen de regen en sneeuw in. Je ziet dat het dooit maar de regen heeft de sneeuw nog niet kunnen wegspoelen.

La Rosière (F) op de grens van regen en sneeuw
La Rosière (F) op de grens van regen en sneeuw

Kou komt eraan, in Winterberg sneeuwt het al

Dat gaat ook niet meer gebeuren want de koudere lucht komt er nu snel in. Wat heet, het sneeuwt intussen in Winterberg! De eerste dikke vlokken van dit seizoen zorgen tot en met vannacht mogelijk voor de eerste 10 centimeter van het seizoen.

Vanmiddag daalt de sneeuwgrens ook in de noordelijke Franse Alpen en Zwitserland al naar 1000 meter en vanavond volgt Oostenrijk. Deze forse afkoeling gaat samen met heel veel wind! De bewoners in vooral de noordalpen doen er goed aan alles wat losligt rondom huis vast te maken of mee naar binnen te nemen. Ook bomen die deels nog in blad staan vormen een risico. Uiteindelijk neemt de wind vannacht af, maar het sneeuwen gaat door waarbij de grootste hoeveelheden in de westalpen vanavond en vannacht vallen, en in Oostenrijk morgen. Zoals gezegd sneeuwt het dan tot in de dalen, met vooral in Oostenrijk lokaal zo'n 30 tot misschien wel 40 centimeter sneeuw tot in sommige dorpen. Dit dankzij nordstau die een groot deel van de dag aanhoudt.

In Altenmarkt (O) wacht men op de kou die sneeuw tot in het dal brengt
In Altenmarkt (O) wacht men op de kou die sneeuw tot in het dal brengt

Zon komt terug

Dinsdag belooft dan een fantastische dag te worden. De zon schijnt waarschijnlijk van zonsopkomst tot zonsondergang en met het verse sneeuwdek is het 100% genieten. Woensdag, donderdag en waarschijnlijk vrijdag ook nog houdt het zonnige weer aan maar wordt het wel zachter. De sneeuw krijgt het beneden 1500 meter steeds moeilijker maar hogerop kan ie zich prima handhaven. Het wachten is op de ontwikkelingen in het weekend. Boven Noordwest-Europa ligt een oceaanstoring klaar, maar nog steeds is niet zeker of deze de Alpen in het weekend al bereikt. Het wordt waarschijnlijk wel weer iets koeler. Al met al ziet het er niet naar uit dat we langdurig hogedrukweer krijgen, zoals we dat vorig jaar hadden. Dat zitten we na al deze sneeuwval ook niet op te wachten.

Ontvang elk weerbericht direct in je mail. Meld je aan voor de WeerMail!


Reacties

 • sven311 12 november 2017 · 11:02
  Hopelijk nog sneeuw voor de Zuidalpen (Risoul) de komende weken! Het aftellen is nu echt wel begonnen haha !
  Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
 • Sloon 12 november 2017 · 12:00
  3 december op naar Stubaital. We gaan voor Neustift. 14 km vanaf dalstation richting de gletscher.
  Nu er al lekker sneeuw valt nog komt, heb ik er nu al zin in.
  Ik sta te popelen.
  Eerst nog lekker trainen bij Skischool Swing. 😃⛷⛷⛷⛷⛷
  Wie heeft er nog een Stubaitip🙃
 • Tiny-M 12 november 2017 · 12:11
  Helaas dit jaar geen mogelijkheid om erg vroeg in het seizoen nog te gaan, maar een dagje winterberg gaat zo nog wel lukken 😃
 • Pieter230976 12 november 2017 · 20:20
  Zou het toch nog kunnen voor de benelux op lange termijn , dat de winter toeslaat

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.