Op en top winter!

Roel op 14 november 2017· 27 reacties

Oberlech, Oostenrijk
Oberlech, Oostenrijk

Het is pas half november maar de winter laat zich vandaag al van zijn allermooiste kant zien. Na alle verse sneeuw klaart het vandaag eindelijk op en kunnen de skigebieden alvast de mooiste PR-beelden schieten die ze zich kunnen wensen. Tegelijkertijd is het wachten op de volgende sneeuwbrenger.

Italiaanse sneeuw

Ik kom nog even terug op gisteren. Toen stond er een onvervalste nordstau met veel sneeuw langs de hele noordkant van de Alpen, maar er verschenen ook diepe sneeuwbeelden vanuit Italië! Hoe kan dat, want de stelregel was toch dat er aan de zuidkant van de Alpen dan weinig sneeuw valt? Die regel ging ook nu grotendeels op, alleen de berichtgeving in de media deed anders vermoeden.

null

Wat er gebeurde was dat er boven Noord-Italië een apart lagedrukgebied (zie satellietbeeld) ontstond, mede door het warme water van de Middellandse Zee dat in aanraking kwam met de kou uit het noorden. Iets wat we vaker zien in dit soort situaties, en wat er dan gebeurt is dat er aan de oostflank tegen de Sloveense Alpen een sliert met sneeuwval ontstaat. Dat gebeurde nu ook. Er viel een dik pak in onder andere Cojzarica:
Cojzarica, Slovenië
Cojzarica, Slovenië

Piandelagotti, Apennijnen
Piandelagotti, Apennijnen

Het lagedrukgebied tolde echter een tijdje rond boven het noorden van Italië waardoor er ook in de Apennijnen
(beeld Piandelagotti) gigantisch veel sneeuw viel, tot in de laaggelegen stad Bologna aan toe! Die beelden zagen we onder andere bij het NOS-journaal, maar dat is een stuk zuidelijker dan de Italiaanse Alpen. De Dolomieten kregen gisteren een kleine 10 centimeter en de westelijke Italiaanse Alpen kregen helemaal niks. Het was dan ook geen echte Genuadepressie.

Veel zon

De komende dagen is het in ieder geval even gedaan met de sneeuw. De zon schijnt volop en waar de liften al open zijn kun je de mooiste afdalingen maken!

Mühlbach am Hochkönig
Mühlbach am Hochkönig

Schladming
Schladming

Intussen is het lekker fris geworden waardoor de sneeuwkanonnen volop kunnen spuiten! Aan deze foto uit het Franse Vars zie je dat ook dit prachtige plaatjes kan opleveren:

De hoeveelheid sneeuw die in de Franse Alpen is gevallen is voor Courchevel in ieder geval genoeg om het skigebied morgen alvast te [openen](http://france3-regions.francetvinfo.fr/auvergne-rhone-alpes/savoie/ouverture-anticipee-forfait-gratuit-feter-arrivee-neige-courchevel-savoie-1365155.html)! Met veel zon geeft dat geweldige condities om de eerste meters op de latten maken.

Wachten op de volgende sneeuwbrenger

In het weekend wordt het langzaam onstabieler. Het hogedrukgebied laat de touwtjes vieren, en een eerste zwakke storing bereik vrijdagavond de Franse Alpen met mogelijk wat lichte sneeuw. Zaterdag trekt deze via Zwitserland door naar Oostenrijk waardoor ook hier wat sneeuw kan vallen. Zondag valt er mogelijk meer sneeuw langs wederom de gehele noordkant van de Alpen. De sneeuwgrens daalt weer richting de 1000 meter dus veel gebieden kunnen hiervan profiteren. De details moeten nog wel wat duidelijker worden, niet alle modellen liggen op een lijn dus aan hoeveelheden durf ik me nog niet te wagen. Voorlopig wijst nog niets erop dat we in herhaling vallen van vorig jaar. Maar goed, kerst is nog ver weg.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat een heerlijke plaatjes! Werkelijk genieten, volle bak winter :)
@Roel, 25-30 november een paar dagen naar de sneeuw in Oostenrijk. Tips? Is a.s. zaterdag bijvoorbeeld nog te vroeg om te boeken?

*bericht bewerkt door bertp op 14 nov 2017 10:02

Waarom zou dat te vroeg zijn? Boven de 2000 meter in de gebieden die dan al open zijn smelt het echt niet meer weg hoor.
En tip is Ischgl uiteraard ;)

I can stick uphill ice, on my saucer...

Voor het Zillertal komt er vanaf zaterdag nog meer sneeuw bij gaat goed zo voor opening seizoen HöchZillertal en SpielJoch gaan ook vroeger los dit seizoen ook de sneeuwkanonen in Zillertal Arena draaien al.

null

null

Wat een heerlijke plaatjes! Werkelijk genieten, volle bak winter :)

@Roel, 25-30 november een paar dagen naar de sneeuw in Oostenrijk. Tips? Is a.s. zaterdag bijvoorbeeld nog te vroeg om te boeken?

bertpotse op 14 nov 2017 10:02

Boek gewoon de 23e november dus nog tijd genoeg!

http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=580…
Hier vind je al impressies van tux en solden.

*bericht bewerkt door japser op 14 nov 2017 10:42

Er is (nog) geen post/blog over wanneer de grootste gebieden openen toch? Of kijk ik verkeerd?

Live vanuit Val Thorens, filmpje van Thomas Diet:

https://www.facebook.com/jean.bichon.1/videos/10157830308981…

Click. Click. Peace

Met zulke beelden zou ik het liefst vanavond in de auto springen en naar de sneeuw rijden. Maar dat is helaas niet mogelijk.

Zoals Roel terecht zegt de kerst is nog ver weg, en mijn vakantie eind januari nog veel verder.

Hoe mooi de vooruitzichten ook zijn als het een week voor je vertrekt heel hard gaat stormen waait alle losse sneeuw van de pistes en blijft er een harde onderlaag over. En als het daarna gaat regenen met een vorstgrens op 3100 meter wordt je helemaal niet blij.

Ik geniet nu van alle mooie plaatjes en hoop voor iedereen op goede ski-omstandigheden tijdens de vakantie.

*bericht bewerkt door zenith op 14 nov 2017 13:26

Mooie vooruitzichten. 14 dec naar de smittenhohe in zellam see.
Het ziet er nu naar uit, dat we op natuursneeuw kunnen skien, na een paar jaar, grotendeels sneeuw van de sneeuwkanonnen.

Het valt me qua aantallen beneden 1500m best wel tegen. Daar ligt een suiker laagje waar je verder nog niets mee kan beginnen… Een echte goede klapper hebben ze in Oostenrijk ook nog niet gehad voor de lage gebieden.

Misschien zijn diepvriestemperaturen op dit moment interessanter voor de kunstsneeuwproductie op de laag gelegen pistes… Daarbij het is ook nog maar 14 november en hebben deze luxe voor het middel- en hooggebergte

@Tim. een halve meter in Lech (1450m) vind ik geen suikerlaagje. Maar zoals altijd zijn de verschillen tussen bepaalde gebieden groot. Er zijn plaatsen waar het veel minder is maar dat vaak lager.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel dan heb je het net over de Arlberg :P , ten oosten van Innbruck was het daadwerkelijk een stuk minder…

Laat nu maar terug wat sneeuw over voor de Zuidalpen, de Noordalpen kunnen even voort! :D

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Bij het lezen krijg ik weer erg veel zin om te gaan!

Zonsopgang in Dienten :D wordt hier onrustig van, nog drie weken ;)

https://www.facebook.com/hochkoenig.at/videos/vb.15380950297…

Dienten Die Alte schule

Wow prachtig @Elly3!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ziet er allemaal top uit! En dat voor halverwege november. Hopen dat de winter lekker doorzet❄️

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)

Het valt me qua aantallen beneden 1500m best wel tegen. Daar ligt een suiker laagje waar je verder nog niets mee kan beginnen… Een echte goede klapper hebben ze in Oostenrijk ook nog niet gehad voor de lage gebieden.

Misschien zijn diepvriestemperaturen op dit moment interessanter voor de kunstsneeuwproductie op de laag gelegen pistes… Daarbij het is ook nog maar 14 november en hebben deze luxe voor het middel- en hooggebergte

Tim. op 14 nov 2017 14:14

Best wat voor deze tijd:

Nach den kräftigen Schneefällen von Sonntag auf Montag präsentiert sich das Oberallgäu tief verschneit. Im Skiparadies Grasgehren an Deutschlands höchster Passstraße auf 1400 Meter Höhe liegen aktuell knapp 60 Zentimeter Schnee, wie Martin Bloch für uns extra fotografiert und dokumentiert hat

Mit Abstand am meisten Schnee in Deutschland liegt auf der Zugspitze mit bereits 230 Zentimetern, so viel wie seit zehn Jahren zu dieser Jahreszeit nicht mehr

Foto’s: https://www.wetteronline.de/fotostrecken/2017-11-14-sc?galle…

*bericht bewerkt door Edwin. op 14 nov 2017 18:53

Not all who wander are lost

Jeetje, wat duurt het wachten toch lang😕
Nog 59 nachten en dan gaan we richting Flachau😀

Hopelijk van het weekend nog 1 of 2 lessen in de zitski😁

*bericht bewerkt door niekniek op 14 nov 2017 19:07

Nu in Nederland nog. Dit in trieste grijze weer met motregen, mist, regen, laaghangende bewolking, geen zon, grafkou en meer in die richting kan me gestolen worden. Doe me dan maar 16+ :D. Gister was het met zon stukken beter.

Hier nog mooie sneeuwfoto’s:
https://www.wetteronline.de/fotostrecken/2017-11-14-sc?part=…

Not all who wander are lost

@Edwin. het is ook niet niks wat er gevallen is, maar het viel me gewoon iets tegen. Had gehoopt dat zondag tegen de avond de kou al overal in zat, maar dat duurde nog best een tijdje voordat het echt begon te sneeuwen in de dalen (de gebieden zoals Saalbach-Hinterglemm en Mayrhofen)…

Zondag en maandag nieuwe dump(je) kaarten worden steeds beter!! En met veel kou dus tot ver in de dalen sneeuw.

DB

Super mooie plaatjes! Zelf vroeger een keer vast gezeten in Lech am Arlberg , omdat er heel veel sneeuw was gevallen. de hele rivier was dicht gesneeuwd en er kon geen auto meer door de pass. Het eten raakte langzaam op, maar gelukkig konden we na 1 week weer naar huis.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie