Ontwikkelingen op de oceaan basis voor meer winterweer?

Roel op 21 november 2017· 9 reacties

Champéry, Portes du Soleil
Champéry, Portes du Soleil

De zachte lucht is gearriveerd en de winter is bijna uit de Alpen verdreven. De komende dagen is het behoorlijk zacht maar van zaterdag op zondag neemt de kou weer bezit van de Alpen met enige sneeuwval. Met een schuin oog zit ik echter al een tijdje naar de ontwikkelingen op de Atlantische Oceaan te kijken. Wordt daar de basis gelegd voor meer winterweer?

Gisteren nog winters

Gisteren was het in de oostelijke Alpen nog een echte winterse dag. Een warmtefront trok over de Alpen maar omdat het aan de grond nog koud was viel er aan de noordkant van de Alpen in eerste instantie sneeuw. Je ziet deze neerslagzone mooi op het radarbeeld van gistermiddag.

Radarbeeld gistermiddag 16.00u
Radarbeeld gistermiddag 16.00u

Werfenweng (Salzburgerland) was een plaatje gisteren
Werfenweng (Salzburgerland) was een plaatje gisteren

Frankrijk zat echter al in de zachte lucht, en die lucht heeft steeds meer bezit genomen van de Alpen. Inmiddels zit het hele Alpengebied in de zachtere lucht waaruit vooral in Oostenrijk nog wat regen valt. Ik heb het actuele radarbeeld van vanochtend er ook even bij gedaan en dan zie je dat de meest intensieve pluk met neerslag ten oosten van de Alpen langstrekt. Dat is de pluk waarvan ik vorige week had gehoopt dat hij vol op de Alpen zou klappen. Dan hadden we nog een dump van jewelste gehad voordat de dooi zou intreden.

Radarbeeld 7.00u
Radarbeeld 7.00u

Hoe uit zich de weersomslag

Zoals gezegd er is geen houden aan de zachte lucht. Die stroomt nu binnen en verdrijft de sneeuw naar het Oostenrijkse hooggebergte. Vanaf morgen is het overal zonnig en zacht, met aan de noordkant van de Alpen föhn. De nulgradengrens ligt dan op zo’n 3000 meter waardoor de sneeuw in de dalen het moeilijk gaat krijgen. Sta niet versteld van groene hellingen op plekken waar het de afgelopen weken wit is geweest. Maar er hangt verandering in de lucht. Het is wel nog steeds onduidelijk hoe het zich ontwikkelt. Het Europese model ziet het al helemaal zitten met kou en vanaf zondag veel sneeuwval. Eerst in Frankrijk, en daarna ook elders.

Het Amerikaanse model laat de koude lucht vanaf zaterdagavond ook binnenstromen met in de Franse Alpen sneeuw, maar die trekt in betekenis afnemend naar het oosten weg. Oostenrijk zou maar weinig sneeuw krijgen en een nieuw hogedrukgebied zou de zon tijdelijk terugbrengen. De details voor het weekend zijn dus nog niet duidelijk!

In Mégève (Frankrijk) schijnt de zon vanochtend al
In Mégève (Frankrijk) schijnt de zon vanochtend al

Oceaan op slot?

Wat wel duidelijk is, zijn de interessante ontwikkelingen op de oceaan. Begin volgende week ontstaat hier een hoge rug van hogedruk die nieuwe warmbloedige oceaanstoringen mogelijk gaat tegenhouden. Mocht dat scenario uitkomen dan krijgen wij in Europa met een meer noordelijke stroming te maken waarin vanzelf (koudbloedige) storingen ontstaan. Uiteindelijk kunnen die voor meer sneeuw gaan zorgen, ook in de zuidalpen waar de kans op een Genuadepressie toeneemt. Maar dit is allemaal nog bijzonder ver weg, aan de grond moet het ook ‘kloppen’. Dit weekend bijvoorbeeld, het wordt zeker kouder maar die “heftige” winterinval is nog niet helemaal in kannen en kruiken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel is het in winters met lage sneeuwgrenzen en sneeuwdek zo aan het begin van het seizoen zo dat het weer kouder uitpakt dan de voorspellingen op basis van model? (Soort van postma doctrine)
Of is het in de Alpen toch meer afhankelijk van wat de grote weersystemen buiten de Alpen doen?

@Hessel op lokaal niveau kun je dat zeggen. Denk aan zo’n ‘kaltluftsee’ uit mijn laatste video weerbericht die de kou in het dal houdt maar dat is alleen bij rustige omstandigheden. Komt de wind erin dan wordt dat teniet gedaan en zijn de grote weersystemen allesbepalend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel
Dank voor het weerbericht. Hopelijk tast deze warme fase de pistes niet teveel aan. Heb je voor volgend weekeinde enig idee van de hoeveelheden die in Champéry (PDS) zouden kunnen vallen.
P.S. : Het eerste webcambeeld waarop de lift Grande Conche te zien is, ligt in Champéry en niet in Avoriaz.

*bericht bewerkt door Artus-M. op 21 nov 2017 10:13

@Artus-M. Nu hoeveelheden inschatten is echt nattevingerwerk. Hier heb je wel de sneeuwverwachting van ons model, maar deze kaart ziet er morgen waarschijnlijk heel anders uit: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting…
Over de webcam, klopt die staat net tegen de grens aan de Zwitserse kant. Ik heb er Champéry van gemaakt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bedankt Roel. Mogen we veronderstellen dat we komend weekend nog gaan kunnen skiën tijdens de opening in Ischgl tot het dal of mogen we onze bergschoenen aantrekken voor een wandeltocht ipv een skitocht?

@thanssens is de vraag of je tot het dal kunt skiën, of dat je überhaupt kunt skiën?

I can stick uphill ice, on my saucer...

@thanssens natuurlijk kun je tijdens de opening van Ischgl skiën. Als het ergens kan dan is het op de gletsjers en daar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hopelijk krijgt gfs gelijk en krijgen we de eerste ijsdagen in benelux begin december , hopen op een winter zoals 2010 , vorst en sneeuw

Het zou wel een hele vreemde opening zijn, als je er niet kan skiën

Je weet niet wat je niet weet.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie