Jouw eerste dag op ski's of board?

Rogier op 28 november 2013· 34 reacties

null

Voor iedereen is er een eerste keer. Sommige mensen hebben geluk en staan op hun 2 of 3e al voor het eerst op de ski’s. Andere wintersporters maken pas veel later kennis met de wintersport. Het plezier is er niet minder om. Wintersport is zo’n sport die op alle leeftijden te leren valt, en die eerste dag is vaak een moment om te herinneren, want voor bijna iedereen is het liefde op het eerste gezicht.

Kennismaking met wintersport is altijd iets bijzonders. Ik ken eigenlijk niemand die niet van een besneeuwd landschap geniet. Ook ken ik maar heel weinig mensen die het naar beneden glijden over die witte bergen niet leuk vinden. Want, en dat geldt voor velen hier, er is toch ook weinig leuker dan skiën of boarden. Maar voor iedereen de eerste keer?

Jong of oud?
Hou oud waren jullie toen jullie voor het eerst op de lange latten stonden? Is het met de paplepel ingegoten en stond je op zere jonge leeftijd al op de latten, of was het pas toen je wat ouder was? Kunnen jullie je je eerste dag nog herinneren.

null

Talent of niet
Weet je het nog? Was je een talent die meteen de berg af knalde. Of ging het niet zo snel en was het letterlijk een leerproces van vallen en opstaan? Niet iedereen pakt het skiën of boarden even snel op.

Spannend
Vond je het spannend? Want die helling, zelfs zo’n makkelijke oefenweide lijkt de eerste keer natuurlijk hartstikke steil. Dat kun je je na een paar daagjes skiën vaak al niet meer voorstellen. Maar die eerste keer. Is het toch allemaal best heftig. Net als de lift, dat is in het begin toch ook een hele onderneming of niet…

Liefde op het eerste gezicht?
En dan is natuurlijk de vraag. Was het liefde op het eerste gezicht? ​Was je meteen helemaal gek op de wintersport?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

ik was 12 en ja liefde op het eerste zicht… En ik had het snel onder e knieën :)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

ik was 26 en gelijk verkocht! Skiën ging me aardig af, in ieder geval weinig gevallen that is.

rond mijn vijftigste pas die lange latjes op kunnen gaan, en ja meteen verkocht! zodanig dat ik zelfs nog een ski-lerarenopleiding ben gaan doen en nu zelf les geef! Wintervakantie staat op stip nr. 1 !!

Toen ik drie was stond ik voor het eerst op ski’s. Het jaar daarna voor het eerst op les, waarbij ik de hele week alleen maar heb gehuild. Op vijfjarige leeftijd begon ik er plezier in te krijgen, en dat plezier is nooit meer weggegaan. :)

Ik was een jaar of 16 in snowworld en kon eigenlijk meteen wel naar beneden boarden, bochtjes en remmen. De eerste dag wintersport was op mijn 20e en was echt top, ik kon pas de dag erna les krijgen dus ging met mijn vriendin alvast een dagje boarden en aanklooien. Zij kon het helemaal niet en ik kon weliswaar met verkeerde techniek, goed beneden komen, in haar eerste bocht viel ze, pols gekneusd, vriendin van haar neef brak d’r duim op die eerste dag met skiën. Volgende dag heb ik twee uur privé les genomen en dagen erna ook en dat ging me goed af.

Hoe de eerste dag verliep? Voor mij prima omdat ik het gevoel voor snowboarden blijkbaar in me had en heb maar voor twee anderen verliep het zegmaar wat geblesseerd hahaha.

🏂

De eerste dag skiën gaat nog gebeuren alleen ik weet nog niet wanneer. Ik vind boarden na 13 jaar nog steeds leuk, word steeds beter en leer nog steeds bij. Misschien ga ik volgend jaar een keertje een dagje skiles nemen en zien wat ik ervan vind. In mijn hoofd kan ik het wel en weet ik geloof ik wel wat de bedoeling is maar de praktijk moet dat nog uit gaan wijzen ;-)

🏂

Allereerste keer was ik 20 in de zomer op de gletsjer, werd in twee minuten uitgelegd wat je moest doen. Zo maak je een bocht, zo rem je en succes. Gelukkig was het er niet zo steil.

Eerste officiële wintersport was op mijn 22ste in Brandnertal, ging me goed af en sindsdien verslaafd!!!

Eerste keer boarden was ik 16, indoor, ging voor geen meter. Laten liggen en 2 jaar later ging ik nog eens, meteen probleemloos van de ‘berg’ en sinds toen verslaafd :)

12 jaar, op sneeuwklassen, zoals zoveel Belgen. Daarna 14 jaar niet meer geskied en nu sinds 3 jaar verslaafd! Dit jaar ga ik voor de eerste keer snowboarden op verlof. En ja, ik heb geen lessen genomen. Mezelf het indoor aangeleerd :-p

Februari dit jaar, en ja, ik was meteen verliefd! De eerste keer paddestoellift met mijn huurboardje vergeet ik noooit weer.

Ik was vijf ofzo en ik stevende meteen op de sleeplift af want ik dacht ‘dat kan ik wel’. Om vervolgens languit in de sneeuw te belanden. Tweede keer ging ik tussen de benen van papa naar boven, een heel klein stukje en toen ging hij voordoen wat ik moest doen en ik ging erachter aan en knalde bovenop mijn moeder die me stond aan te moedigen, wat me een bloedneus opleverde.
Inmiddels kan ik als skilerares met op elke knie een kindje, twee onder mijn armen geklemd en eentje in het midden naar boven met de sleeplift :D

Volgend jaar op voor mijn Landes 1. Spannend!
Ohja, verslaafd dus. Ik heb een kalender die de nachtjes tot de wintersportvakanties aftelt. Zelfgemaakt. Met foto’s van skivakanties. En als ik niet aan het skien ben hang ik mijn goggle aan de spijlen van mijn bed. Voor het gevoel.
En ik draag mijn skijas als het koud genoeg is. Om in ‘de stemming te komen’. En ik draag mijn skischoenen soms binnenshuis, omdat ik de pijn aan mijn voeten mis.

Had ik al gezegd dat ik verslaafd ben aan skiën?

43 vind-ik-leuks

Sinds mijn 8e verslaafd aan de sneeuw, begonnen op de skies en niet meer mee willen stoppen dat ik gewoon van de piste afgetrokken moest worden door mijn ouders. Tot mijn 20e elk jaar geskied, les gehad, toen begonnen met snowboarden en inmiddels daar ook al 20jr actief mee. Kijk altijd weer uit naar het nieuwe seizoen en de nieuwe trips

Toen ik 15 was begonnen en meteen besloten dat ik geen jaar meer wou overslaan.
Mijn eerste dag weet ik nog wel, heel veel oefenen met vallen en stukjes omhoog lopen om vervolgens naar beneden te rutschen(geen idee hoe je dat eigenlijk schrijft).
Daarna werd het gelukkig beter en aan het eind van de week de strijd van de sleeplift gewonnen en genoeg geleerd om normaal een rode piste af te gaan.

Nu elk jaar 1 week op wintersport geweest, het tweede jaar nog les gehad en het derde jaar voor me gevoel het meest geleerd door veel kilometers te maken.

Afgelopen jaar ongelooflijk veel geluk gehad, elke dag verse sneeuw soms wel bijna een halve meter dus ook op de piste kunnen oefenen met poeder.

Komend jaar naar alpe d’huez en benieuwd wat ik nu weer ga leren.

Eerste keer 24 jaar oud met skieers naar Val gardena. De skieers in kwestie deden het al tig jaren. ik heb ze rutchend bij moeten houden op mn boardje, maar toch gelijk verkocht!

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Rond m’n 25e, eerst een dagje Winterberg, indoor skien bestond nog niet, en wat waren de helleingen steil en 2 latten aan je voeten die elk een eigen leven leken te leiden. Na een dagje zweten en veel lol de beginselen van het skien onder de knie en zonder blessures.
Vervolgens op echte Wintersport en het eerte jaar les, daarna volledig ‘gevallen’ voor het skien. Inmiddels vader en het skien is altijd doorgegaan, de kinderen zijn van kleins af aan met papa en mama de sleplift ingeweest om het glijden te ervaren. Heerlijke familievakanties inmiddels achter de rug en hopelijk nog vele in het verschiet!

In 2008 heb ik mij op 24 jarige leeftijd eindelijk laten overhalen om een week wintersport te gaan proberen. Met acht vrienden vertrokken we met de trein richting Maastricht, zeven personen met geleende skikleding en één persoon met enige ervaring en een eigen jas.

Eigenlijk begon de liefde voor de wintersportvakantie al op het perron, bepakt met veel te veel onnodige kleding, aan het einde van de vrijdag en aan het begin van een week vakantie. De sfeer zat er in de (stilte)coupé al lekker in, drankje mee en we hadden twee uur de tijd om in de relaxmodus te komen voor we in Maastricht aankwamen. Deze relaxmodus resulteerde in een volle bus die 20 later kon vertrekken dan gepland (alsnog excuus daarvoor medereizigers). Op naar St. Sorlin d’Arves een 12 uur durende monstertocht in de bus door Frankrijk, met een bonus van 5 uur.

Ik hoor het ons nog fluisteren de volgende ochtend in de bus: “er ligt hier nog helemaal geen sneeuw”. Op onze sippe gezichten op deze grauwe ochtend vormde zich al snel een dikke grijns, om vervolgens halverwege de berg met een licht verbaasd glimlachje te eindigen. Onze bus had het namelijk (5 uur na de verwachte aankomsttijd) opgegeven. Rondvliegende sneeuwkettingen, glibberende bussen, haarspeldbochten en uiteindelijk een net te diepe greppel werden onze bus teveel. Wij begonnen ons wintersportleven in de hevigste sneeuwbui van onze wintercarrière tot nu toe.

Maar goed, dat werd dus lopen, slechts een half uurtje. Bovengekomen in het dorp namen wij de chaos in ons op, de chaos van een wisseldag in een appartementencomplex voor studenten. Met vijf personen hadden we de intelligentie om niet in de rij te gaan staan voor ons slaaphol, maar direct de ski’s te halen. Daar bleek je gelukkig geen woord frans te hoeven spreken om binnen een kwartier weer met ski’s en schoenen buiten te staan.

De groene piste op, goddank was er een groene piste! Geen zicht, dikke sneeuw en geen enkel benul van de beste manier om beneden te komen. Maar wat hebben wij een fantastische middag gehad (inderdaad 1 groene piste in 1 middag). Rollend, vallend, prutsend de berg af. Het was ernstig rustig die middag vanwege de zware omstandigheden, er was slecht zicht en man: wat was die piste stijl… Dus ja spannend was het zeker.

Ik zag in de reacties hiervoor al iemand die bekent regelmatig in wintersportkleding door het huis te lopen. Verslaafd! Geen jaar meer overslaan!

Als je glijdt dan glijd je

ik was al vanaf mijn derde op ski’s gezet en op mijn vijfde kreeg ik er ook lol in. Heb nooit in groepjes les gehad maar wel vijf keer een privéleraar om mijn techniek bij te schijven. Ben elk jaar op wintersport geweest en soms wel meerdere keren in 1 jaar. Ga dit jaar ook weer en dan naar Kitzbühel-Kirchberg

Alles is begonnen op van die plastic latjes toen ik ongeveer 2 was, maar op mijn derde kon ik met echte ski’s naar de echte skiles, en daar heb ik geen trauma’s aan overgehouden, dus ik veronderstel dat ik skien 22 jaar geleden ook al super vond. Vanaf mijn 5 jaar heb ik alleen maar goede skiherinneringen, mijn skimaatje op een 20 cm volgen, samen kindertrucjes doen, springen,…

Ik weet het zeker nog wel!
Het was in Splinderluv Mlyn op een oefenweide. Eerst moesten we leren skaten met t snowboard, hoe je je snowboard aan doet… enz. Daarna werd ons uitgelegd hoe je naar beneden kwam voor de eerste keer. Gewoon de hele tijd beetje remmen. Als we dat onder de knie hadden zigzaggend naar beneden. Voor mij was het echt een proces van vallen en opstaan. Weet nog wel dat ik had geteld hoe vaak ik was gevallen op 1 afdaling. Volgens mij was ik 53 keer gevallen (als ik het me goed herinner) Maar uiteindelijk heb ik er veel aan gehad :)

Gang is alles

Ik was toen 9 trouwens

Gang is alles

Met 16 man naar Flachau, millenniumwisseling… net 27 was ik toen. zwetend en tierend van een hellinkje af en weer omhoog klauteren. De lessen begonnen immers pas maandag en het was zondag. De ene helft van de groep (enkele malen gelest in Rucphen en ik helemaal niet vanwege de afstand) werd door de andere helft van de groep een veel te steile rode piste over geloodst, die waren er dus op dat moment meteen klaar mee. En 's middags leerde mijn zus mij bochtjes maken op de Dinopiste -) Opeens ging ik het leuk vinden. Ben haar dankbaar!

Skiing is a dance, and the mountain always leads

Ik was net 3…en 33 jaar lang geen enkele winter overgeslagen! ;)

Jaren was ik overtuigd : geen wintersport voor mij, gewoon lekker zon en zomervakanties…tot je dan de liefde van je leven ontmoet die verslaafd is aan het witte goud :-) ik was ondertussen 33 jaar maar mijn schoonmoeder stelde me gerust: zij heeft pas leren skiën op haar 44e en skiet op haar 74 nog elke week.Gelukkig ben ik wel sportief aangelegd (sportopleiding gevolgd en jaren gevoetbald op hoog niveau) We gingen samen met vrienden skiën in Val Thorens en ik was vast beraden niet als een leek in de sneeuw aan te komen dus lessen gaan volgen op de borstelbaan. Het eerste gevoel op sneeuw was super, maar ging ook sneller dan gedacht en eindigde met een buiteling in een grote berg sneeuw. Ik heb de ganse week nog les gevolgd en ben sindsdien verslaafd. Hoe meer op skivakantie per winter hoe liever. En zeg nu zelf: wat gaat er boven de zonsopgang op de besneeuwde bergtoppen, het gevoel van vrijheid en de kou die in je wangen bijt: NOOIT NOG ZONDER SKIVAKANTIE!

Mijn eerste keer skiën, toen was ik helaas al 31. Wat baal ik dat ik dit niet veel eerder had ontdekt! Ik ben jaloers op de jongeren die ik hier tref die elk momentje pakken om op die latten te staan. Als ik dit vroeger geweten had…
Ben ik een geboren talent? Nee, ik denk het niet. Ik ben een basis skiër, echter werd ik met mijn eerste les gelijk in de hoogste groep ingedeeld. Tijdens die les heb ik mijn laatste zwarte piste (vermoed ik) genomen. Skileraar maakte een foutje, waardoor ik het ravijn wel van heel vlakbij mocht zien!
Maak niet uit! Blauw en rood in overvloed en zelfs groen kan soms een leuke speelweide zijn!

let's get this party started!!

In 2005 ging ik voor het eerst naar de bergen in de winter om te wandelen en dingen te bezichtigen. Ik ging mee met mijn ouders. De reis ging naar het Saastal in Zwitserland. In 2009 deden we dit nog een keer. Ik ging toe met mijn broer rodelen op de 11 km lange rodelbaan in Saas Grund. Dit was fantastisch, alleen kribbelde het wel als ik skiërs zag. Mijn vrouw trok het daarentegen niet. Ze vond het wel gezellig, maar houd niet zo van bergen en sneeuw.

In het najaar van 2009 ben ik samen met mijn broer lessen gaan volgen in Snowworld. Daar hebben we de beginnerscursus, vervolgcursus en de gevorderde cursus gedaan. Tussendoor heel vrij geskied. We hadden alles goed onder controle.

Zo kwam het dat ik in Januari 2010 op 33 jarige leeftijd voor het het eerst op wintersport ging (samen met mijn broer) naar Les Menuires (Les Trois Vallees). Ik weet nog goed dat ik voor het eerst naar de stoeltjeslift ging. Er waren er twee bij elkaar. Ik vroeg aan de vrouw die daar stond of ze allebei naar een blauwe piste gingen. Ze zei dat van ja, maar de ene was meer voor kinderen. Die toch genomen. Was ik boven, vond ik het best eng. De afdeling was totaal niet te vergelijken met Snowworld.

Ik ben er vervolgens elk jaar daarop weer geweest. Komende winter ga ik voor het eerst skiën in het Saastal, daar waar de liefde voor het skiën eigenlijk begonnen is.

Volgens mij was ik 18 toen ik voor het eerst naar Oostenrijk vertrok! Vader regelde voor zijn VMBO-leerlingen een wintersportweek, welke hij nu jaarlijks doet. En ik mocht mee! begonnen met skien! en de 3 jaar erna gedaan en best wel wat talent. Was een van de snelste leerlingen.

Na 3 jaar had ik het skien wel gezien, en was de uitdaging voor mij er wat af. Dus overgegaan op het snowboarden. weer 3 jaar meegegaan, en daarna met de reisorganisatie meegeweest op trainingsweek om les te geven! Het lesgeven heb ik geen tijd meer voor gehad, maar daardoor wel veel beter leren snowboarden! ik dacht dat ik goed kon boarden, maar als ik nu om me heenkijk op de piste… controle is ver te zoeken bij velen!

en ben nu wel verslaafd ja. gaan dit jaar weer!

vanaf een jaartje of 3, 3 weken per jaar :-), tot een jaar of 15 altijd les gehad. zelf wou ik niet meer op les maar heb er nu wel heel veel voordeel van. Er zijn er maar weinig die me voorbij gaan gedurende de week.

Zoals vele hier beschrijven: liefde op het eerste gezicht! Fantastisch, ook snel onder de knie gekregen wat resulteerde in een verslaving!

Mijn eerste keer was ik pas 18 mijn ouders vonden wintersporten te gevaarlijk en tot mijn 18 moest ik me daar bij neerleggen toen ik eindelijk 18 was zijn we met 4 vrienden gaan snowboarden voor ons allen de eerste keer,
Na 1 keer een oefenweide naar beneden behalve ik viel iedereen minimaal 1 keer op die paar meter.
En toen begon het stoer doen naar elkaar, omdat ik niet gevallen was wou ik gelijk een blauwe piste doen. waarop de meeste instemde maar 1 moest er overheen en die wou gelijk naar rood na wat stoer-doenerij hebben we besloten om de rode pisten met zijn alle te doen, maar onderweg naar boven merkte een van ons dat naast de rode baan ook een zwarte baan was, dus de eerste keer naar beneden was niet blauw of rood maar was zwart :).
Het was super leuk we vielen om de paar meter maar we zijn heel aangekomen. sinds die afdaling ben ik verslaafd geraakt aan snowboarden, helaas ben ik de enige van de groep vrienden die nog geregeld snowboard de rest is het jaar erop afgehaakt. maar ondertussen een leuke nieuwe groep boarders gevonden, en geef vanaf mijn derde snowboard jaar les op pistes. niet betaald maar gratis want er komen altijd mensen naar me toe die willen leren boarden en dan neem ik ze mee naar een piste meestal de eerste keer indoor, maar ook geregeld op de piste komen er mensen vragen als ik ze kan helpen om het te leren :)

al zes jaar verslaafd en hoop dat ik dat tot mijn dood blijf

Gestart op mijn 40e , nu bijna 3 jaar geleden.
Gestart bij de beginners, maar mijn ijshockey en speedsurf historie maakten dat ik eind dag 1 paralel de oefenpiste afkwam, dag 2 zaten we in classe I. Verder nog een paar keer indoor en vorig jaar 1 weekje classe II waar ik eind van de week gelijk classe III brevet kreeg, vorig seizoen nog 2 * 3 dagen de bergen in maar dag 2 van de eerste shortski kwamen we heerlijk carvend met pieken van 83 km/u de rode autostrades af. Nu binnen een paar weken starten we met de lessen in classe IV om die buckels wat beter onder de knie te krijgen. Ben ik verslaafd? Tuurlijk, dit seizoen staan al 2* 1week en 1*3 dagen gepland. Mischien (hopelijk sluipen er nog 3 dagen of een weekendje bij ;-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie