Naar het toilet in een berghut, en dan?

Rogier op 25 november 2017· 12 reacties

De beroemde Panorama Toilet op de Hohe Salve in Skiwelt
De beroemde Panorama Toilet op de Hohe Salve in Skiwelt

Je denkt er waarschijnlijk niet over na als je de wc doortrekt hoog in een berghut, maar de logistiek achter toiletten in de bergen is best ingewikkeld. In tegenstelling tot in een dorp of stad ligt er onder de bergen natuurlijk geen uitgebreid rioolnetwerk en het water moet ook ergens vandaan komen. Deze week beantwoord ik de lezersvraag:

Wat gebeurt er nadat je de wc doortrekt in bergrestaurants of hutten?

Een interessante vraag waar skigebieden en natuurgebieden soms ook moeite mee hebben om het beste antwoord te vinden. Heb jij een wintersport gerelateerde vraag stuur deze dan naar rogier@wintersporters.nl dan zoeken wij het antwoord.

Twee problemen

In de bergen zijn er twee praktische problemen op het gebied van toiletten. Ten eerste de aanvoer van water want een wc gebruikt 3 tot 12 liter water per keer. Dit water moet natuurlijk in de berghut komen. Koppel dit aan de honderden gebruikers per dag en je begrijpt het probleem. Probleem twee is de afvoer. Rioleringsbuizen liggen natuurlijk niet door een heel skigebied. Om voor één restaurant kilometers aan riolering aan te leggen is ook zo wat.

Totalphütte bij Brand
Totalphütte bij Brand

Fluctuatie in gebruik

Het grote probleem voor veel skigebieden is de enorme fluctuatie in gebruik van toiletten en eventuele zuiveringsinstallaties. Waar je in de herfst in een skigebied een kanon kunt afschieten zonder enige schade aan te richten daar is het in de winter natuurlijk een ander verhaal. Het is lastig om daar (betaalbare) oplossingen voor te vinden zodat de waterzuiveringsinstallaties de enorme toename van personen (tot wel 300x zoveel) aankan. Dit is soms trouwens ook te ruiken in de buurt van zuiveringsstations tijdens de drukste vakantieweken.

Wat zijn de oplossingen voor berghutten?

  • Helemaal niets!
    Alhoewel het in skigebieden steeds minder voorkomt zijn er nog steeds voldoende berghutten en zelfs bergdorpen waar men vuil afvalwater gewoon de natuur in laat lopen met nauwelijks of geen enkele vorm van zuivering. In grote gebieden is dit natuurlijk onmogelijk, maar in kleine gebiedjes en hoog gelegen berghutten kan men weinig anders. Hoogalpiene berghutten zuiveren het afvalwater eigenlijk niet. Deze optie komt minder en minder voor en zie je eigenlijk alleen in absoluut hooggebergte en miniscuul kleine gebiedjes.

  • Septische put
    Als er geen riolering ligt dan gebruikt men, net als in Nederland en België trouwens, regelmatig septische tanks. In een septische put wordt sanitair afvalwater afkomstig van toiletten, douche en bad gezuiverd door bezinking. (Meer informatie vind je op wikipedia ). De toiletten zien er hetzelfde uit als de toiletten thuis, maar het afvalwater wordt in een tank opgevangen. Het afval wat achterblijft in de tank moet soms geleegd worden wat in de winter natuurlijk problematisch kan zijn. Deze tanks zijn niet echt geschikt voor grote hutten of restaurants, maar in kleinere gelegenheden en privéhutjes zie je ze regelmatig. In restaurants kom je deze oplossing zelden tegen, her en der op zeer grote hoogte zie je nog wel eens dit soort (of net iets andere tanks) die worden afgevoerd als ze vol zijn.

Toiletten in Ischgl
Toiletten in Ischgl

  • Riolering + klein reinigingsstation
    Er zijn gebieden waar men riolering heeft aangelegd naar de verschillende hutten en restaurants, maar in tegenstelling tot Nederland en België zijn de zuiveringsinstallaties vaak minder groot en goed. Deze riolering gaat namelijk naar relatief kleine zuiveringsstations, stations die het water zo goed mogelijk filteren voordat het weer de natuur in kan. Vaak wordt het water maar voor 73% gezuiverd en soms nog veel minder. Het probleem van deze kleine reinigingsstations is dat ze de enorme hoeveelheid rioleringswater niet aankunnen. Hierdoor komt er in het hoogseizoen veel vervuild water in de natuur en rivieren terecht. In berggebieden is men terdege bewust van deze problemen en elk jaar wordt er door de lokale overheden aardig wat geld in geïnvesteerd om dit op te lossen. De zuiveringsinstallaties worden beter en beter. In sommige gebieden is het zelfs al erg goed. Dit is met recht de meest gebruikte manier in de meeste skigebieden en zeker in de grotere gebieden.

  • Droge toiletten
    De oplossing voor watervervuiling en het verbruik van veel water zijn zogenaamde droge toiletten. Toiletten waar, zoals de naam het aangeeft, geen water gebruikt wordt en waar onze uitwerpselen later als compost gebruikt kan worden. In veel hoogalpiene hutten gebruikt men deze toiletten. Droge toiletten kunnen op verschillende manieren werken. Er zijn systemen die onze uitwerpselen als compost gebruiken of men kan alles laten indrogen (dit levert een volumewinst op van 80%). Het grote voordeel van deze toiletten is dat er geen water nodig is, maar het is wel arbeidsintensiever voor de uitbaters van de hutten. Bovendien wordt er enige medewerking van de gebruiker verwacht: niets in de wc’s gooien e.d.

Bronnen: Wikipedia, Club Alpin Suisse. http://www.ademe.fr https://www.cieau.com

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Tja…als je ‘moet’ dan moet je, en ik heb me inderdaad wel eens afgevraagd hoe het werkt met het ‘afvoeren’. bij de wc’s van het restaurant op de Jungfraujoch wordt al het afvalwater opgevangen in tanks die weer op de trein naar beneden gaan.

Dat is het grote voordeel van die treinverbinding daar… inderdaad.

Click. Click. Peace

Brengt me op gedachte nieuw topic; waar heb jij het mooiste toilet gezien? Of is daar al een topic over??

Xx10

@xx10 dat is wel een leuke ;-)

Click. Click. Peace

Die toiletten geven soms ook een probleem als de water voorraad niet genoeg is aangevuld in de herfst. Dan is de druk te laag en heb je geen water, of minimaal, in je hut, dus kunnen de toiletten vaak niet gebruikt worden.
Wij gaan onze oude klärgrube ook vervangen voor een milieu vriendelijker exemplaar.

Dienten Die Alte schule

Brengt me op gedachte nieuw topic; waar heb jij het mooiste toilet gezien? Of is daar al een topic over??

xx10 op 25 nov 2017 10:54

Vind ik wel een mooi topic! Voor mij is dat (uit mijn hoofd) het toilet in restaurant op top Hohe Salve. Tijdens je bezoek kijk je door een glazen wand uit over de fantastische omgeving. Het feit dat ik me dát nog steeds kan herinneren (en dat het best raar is om een groot raam in je toilet te treffen) zegt genoeg. Een mooier toilet bezoek heb ik in de Alpen nog niet gehad.

Edit: zie nu net een topic geopend en een eerste reactie is de Hohe Salve. Laat mijn geheugen me gelukkig niet in de steek 😉

*bericht bewerkt door Nelis op 25 nov 2017 14:49

Bergen + Sneeuw = ❤

We hebben tientallen jaren een septische put gehad in twee woningen.
Nog nooit hoeven te legen, zit overloop in meestal naar de sloot.
Je moet er geen bleekwater in gooien, dan dood je alle bacteriën en dat is nou net niet de bedoeling. Die bacteriën ruimen “je weet wel” op.

@Wintergast Klopt voor particulier gebruik is dat prima, maar een enorme berghut… (tenminste volgens de bronnen die ik heb gelezen) En inderdaad je moet erg opletten met schoonmaakmiddelen…

Click. Click. Peace

Hier een topic over de mooiste toiletten. De wc’s in de Asitzbrau in Leogang vind ik persoonlijk erg mooi.

http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=37&t=457…

null

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

null

Het mooiste (uitzicht) toilet vind je op de Planai - Schladming. Eén zijde van het toilet is uitgevoerd met spiegelglas waardoor het lijkt alsof iedereen je kan zien…

Leuke foto @Ski-Ed

Click. Click. Peace

Deze is ook wel aardig trouwens, In Madarao Kogen Nagano Japan.

null

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie