Het is goed koud in de Alpen, wat betekent dat de sneeuwkanonnen vol kunnen draaien. Je zou je afvragen waarom dat nodig is: “Het heeft toch voldoende gesneeuwd?”. Maar skigebieden maken er geen geheim van: tegenwoordig is het zo goed als onmogelijk om op de geplande datum te openen zonder de hulp van sneeuwkanonnen. Zo ook in Vars waar ik gisteren mee mocht met de sneeuwmakers. Dit was erg leuk en interessant! Dankzij de sneeuwkanonnen kan Vars de 24 kilometer aan besneeuwbare pistes een week eerder dan gepland openen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Haha leuk filmpje @Rogier ! Ik was er eigenlijk op aan het wachten dat het sneeuwkanon achter je aan zou springen 😃

Tijd voor een uitpakparty?!

@Gaston :-)

Click. Click. Peace

Cool & interessant filmpje…

Best wel indrukwekkend dat ze bij de juiste omstandigheden in 4 dagen het hele gebied voldoende besneeuwd kunnen hebben om open te kunnen gaan.

Paul

De besneeuwbare pistes en dat zijn in dit gebied 24 km. Ik zeg dat niet helemaal duidelijk in het filmpje. Maar dat is inderdaad erg indrukwekkend.

Click. Click. Peace

dat is absoluut een feit.

Paul

Hey Rogier! Leuk dat je daar ook eens bij stilstaat, lijkt anders allemaal zo vanzelfsprekend :) Klein vraagje : Op welke diepte worden deze watertoevoerbuizen dan gelegd? Kan me inbeelden als ze niet diep genoeg liggen dat het water erin bevriest als het debiet niet hoog genoeg is.

Gaaf filmpje. Blijft een sterk staaltje techniek!

Piste riderrrrr

@jessedeconinck Dat heb ik gisteren nou net niet gevraagd. Ik belde net met het skigebied en ik kreeg alleen een directeur van VVV aan de telefoon, die zei, 1 meter. Maar ik zal eens rondvragen bij echte specialisten.

Als er eenmaal sneeuw ligt dan hoeft het natuurlijk helemaal niet zo diep.

Een ander feitje hierover is dat als het kouder wordt dan -18 dan krijgen ze problemen met soms wat restvocht in hun perslucht wat bevriest en dan voor allerlei problemen zorgt… Natuurlijk zijn sneeuwkanonnen ook aparaten die door de combinatie van kou, water en elektriciteit eenvoudig ‘problemen’ vragen.

Click. Click. Peace

Voila , dat was waar ik ook aan dacht. Dank je voor de snelle response ;)

Leuk filmpje, iets wat je als lokal wat makkelijker toegang toe hebt dan als buitenlandse journalist.

Ik zie je dat je op ongeveer 28s ook 1 van de hekel punten op dit forum bespreekt.
Zou het dan niet beter zijn om skiers te verbieden? Dan heb je ook niet al die kustsneeuw nodig.

Leuk filmpje, iets wat je als lokal wat makkelijker toegang toe hebt dan als buitenlandse journalist.

Ik zie je dat je op ongeveer 28s ook 1 van de hekel punten op dit forum bespreekt.
Zou het dan niet beter zijn om skiers te verbieden? Dan heb je ook niet al die kustsneeuw nodig.

btbt op 29 nov 2017 16:12

Laten we die discussie hier niet houden… (maar kort gezegd…denk je dat snowboarders niet schrapen?) Indien gewenst open je hier best een nieuw topic voor denk ik. :)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

De besneeuwbare pistes en dat zijn in dit gebied 24 km. Ik zeg dat niet helemaal duidelijk in het filmpje. Maar dat is inderdaad erg indrukwekkend.

Rogier op 29 nov 2017 15:16

Dat werd ook eens tijd dat er geïnvesteerd wordt in SneeuwKanonen. Met 24 km natuurlijk een lachertje met Italië.

May the ski force be with you !!

Vergeleken met het Sauerland zijn al die gebieden een lachertje. Winterberg heeft het hoogste percentage sneeuwkanonnen per pistekilometers van alle gebieden. Daar kunnen ze als het -12 is ook wel sneller dan in 4 dagen besneeuwen…
Vars/La Foret Blanche is trouwens wel een leuk gebied. Jammer dat het zo ver rijden en slecht bereikbaar is vanuit NL.

*bericht bewerkt door Frank9 op 29 nov 2017 21:41

Laten we dit geen topic maken over welk gebied de meeste kanonnen heeft…

Click. Click. Peace

Vind ik wel een interessant punt en wel degelijk relevant.
Vergeleken met Landgraaf heeft Warth erg veel sneeuwkanonnen. Ik denk dat Landgraaf met een temperatuur van -3 graden wel makkelijk te prepareren is in 1 dag.

A winter without powder isn't a winter!

Dan kan daar prima een apart topic voor geopend worden natuurlijk.

Click. Click. Peace

Interessant Rogier! Leuk om dit zo ‘achter de schermen’ te zien :)

*bericht bewerkt door Nelis op 30 nov 2017 09:55

Bergen + Sneeuw = ❤

Ik vraag me wel vaak af waar de keuzes voor lansen/kanonnen op wordt gebaseerd? Zijn kanonnen effectiever dat ze met minder energie en water meer kunnen besneeuwen? En misschien het voordeel dat ze kunnen worden verplaatst?

Goeie vraag @Nuet, ben daar ook wel benieuwd naar. En dan als toevoeging zijn er verschillende soorten/merken lansen? En waarop wordt er gebaseerd welke type kanon er waar wordt geïnstalleerd?

LA NORMA😍☃️

Ik ben wat dat betreft vooral benieuwd naar het verschil in capaciteit. Naar mijn idee heeft een lans maar een fractie van de capaciteit van een kanon, maar heeft een lans als grote voordelen dat hij stil is en minder energie gebruikt per kuub sneeuw. Een lans heeft namelijk maar enkele norzels terwijl een kanon er heel veel in een cirkel heeft. Een kanon heeft daarnaast juist weer een zware ventilator die veel energie slurpt en lawaai maakt.

Born to Ride

De lansen zijn het meest productief / goedkoopst in gebruik.

Sneeuwmakers hebben het zelf in het Frans over monofluide en bifluide.
De kanonnen zijn monofluide, hier komt dus alleen water in en de lucht wordt in het kanon zelf gemaakt. Deze kanonnen zijn groot en duur in gebruik.

De lansen zijn bifluide en daarvoor zijn die enorme compresoren nodig, zodat de lucht door het gebied gepompt kan worden. Het nadeel van deze is dus dat je een heel systeem van lucht en water moet aanleggen. En dat ze niet verplaatsbaar zijn.

Het grote voordeel van de kanonnen is dat deze verplaatst kunnen worden en minder afhankelijk zijn van wind. Daardoor zijn ze op bepaalde plekken effectiever dan de lansen.

Het voordeel van de lansen is, is dat deze in principe al hoger boven de grond staan, dus dat het water meer tijd heeft om sneeuw te worden. en zeer goed op afstand te besturen en te controleren zijn.

*bericht bewerkt door Rogier op 30 nov 2017 15:40

Click. Click. Peace

Ook weer een goeie aanvullende vraag @Matthias123. Je hebt dan weer wel veel meer lansen op een piste nodig voor hetzelfde effect kwa sneeuwopbrengst dan in vergelijk met kanonnen.

Als @Rogier z’n hoofd nog koel kan houden voordat piemonte gepoederd wordt krijgen we misschien nog wel antwoord vandaag of morgen, anders wordt het wachten tot na de misselijkmakende footoos van hem met de tekst: zal mij een zorg zijn want ik heb alleen maar een snorkel nodig…🙃

Edit: Rogier heeft heel m’n verhaal verpest…😉

*bericht bewerkt door Piefke op 30 nov 2017 15:38

LA NORMA😍☃️

Het verbaasd me dat lansen productiever zijn dan kanonnen. Hoe zou het dan kunnen dat ze in een enorm krachtige kunstsneeuwinstallatie als winterberg bijna op alle pistes kiezen voor kanonnen? Misschien door het enorme kapitaal dat hier beschikbaar is.

Het is ook maar wat je met productief bedoelt. Met die lansen maak je met minder ‘moeite’ meer sneeuw. Dat één groot kanon meer sneeuw maakt dan één lans is dan weer wat anders.
Maar het verbaasde mij ook eerlijk gezegd. Maar dit verhaal hoor ik van zo goed als alle snowmakers die ik spreek.

Ook zijn de kanonnen minder wind gevoelig, dan de lansen. In Vars staan enkele lansen die met 15-19km/h wind al uit moeten…

Ook zijn de kosten van deze machines erg hoog. Wat zeker meespeelt in de Alpen.

*bericht bewerkt door Rogier op 30 nov 2017 15:44

Click. Click. Peace

@Piefke Ik heb nog een volle dag…

*bericht bewerkt door Rogier op 30 nov 2017 15:45

Click. Click. Peace

Een sneeuwkanon kan bij hogere “feuchtkugel” temperatuur produceren, dan een lans.
Ik weet alleen DAT het zo is, de reden waarom staat een verhaal ergens op alpinforum wat ik nu niet zo snel kan vinden.

The older I get, the better I was

@Onnem Ah, oke, da’s een groot voordeel voor Winterberg. En dat is precies een probleem dat ze in de Alpen eigenlijk niet / veel minder hebben. In Vars was het toen wij er waren minder dan 25% luchtvochtig, en in januari vaak rond de 16%

Click. Click. Peace

Vergeleken met het Sauerland zijn al die gebieden een lachertje. Winterberg heeft het hoogste percentage sneeuwkanonnen per pistekilometers van alle gebieden. Daar kunnen ze als het -12 is ook wel sneller dan in 4 dagen besneeuwen…

Frank9 op 29 nov 2017 21:41

Laten we dit geen topic maken over welk gebied de meeste kanonnen heeft…

Rogier op 29 nov 2017 22:26

Is @Rogier soms bang voor de keiharde cijfers en concurrentie uit het nietige Sauerland?! ;)

In ieder geval is het geen geheim dat Winterberg jaarlijks bezoek uit de Alpen krijgt van sneeuwteams, die meer willen leren over hoe kwalitatieve sneeuw bij de meest ‘slechte’ condities gemaakt kan worden. TechnoAlpin laat ook hun sneeuwkanonnen o.a. in Winterberg testen, alvorens ze op de markt worden vrijgegeven.

In de video zag ik overigens software van Sufag. Daar is inmiddels TechnoAlpin en Demaclenko m.i. al een heel stuk op vooruit. Demaclenko heeft nog het voordeel dat ze softwaretechnisch samen met Leitner en Prinoth het know-how en basissoftware kunnen delen, waardoor men innovatievere oplossingen kan vinden, zonder dat de kosten daarvan per firma exploderen. TechnoAlpin en Sufag hebben die luxe niet, alhoewel TA ook met andere bedrijven als Kässbohrer samenwerkt.

De lansen zijn het meest productief / goedkoopst in gebruik. […] Het voordeel van de lansen is, is dat deze in principe al hoger boven de grond staan, dus dat het water meer tijd heeft om sneeuw te worden. en zeer goed op afstand te besturen en te controleren zijn.

Rogier op 30 nov 2017 15:32

Lansen zijn weliswaar flink goedkoper in aanschaf en gebruik, maar de high-end sneeuwkanonnen als de TF10 produceren meer en betere sneeuw, vooral bij temperaturen iets onder het vriespunt. Lansen produceren dan nog te natte sneeuw, zeker bij de reeds genoemde luchtvochtigheid, wat eerst erg stroef is om te skiën en nadat het flink gevroren heeft is het een keiharde ijsplaat. Bovendien kunnen sneeuwkanonnen beter ingesteld worden voor de gewenste sneeuwdichte.

Met die lansen maak je met minder ‘moeite’ meer sneeuw. Dat één groot kanon meer sneeuw maakt dan één lans is dan weer wat anders.

Rogier op 30 nov 2017 15:43

Dat klopt, omdat sneeuwkanonnen intensieve ‘begeleiding’ nodig hebben, en lansen eigenlijk geheel vanuit de luie kantoorstoel bediend kunnen worden. Dat kunnen sneeuwkanonnen technisch ook, maar ze moeten telkens apart afgesteld worden en ter plaatse bekeken worden. In het Sauerland zijn de sneeuwmakers dan ook continu (ook 's nachts) op de piste, en gaan keer op keer met de sneeuwscooter alle kanonnen voorbij. Dat kost natuurlijk menpower en daarmee geld. De lansen die er zijn krijgen daarentegen veel minder aandacht.

In de Alpen heb je natuurlijk vaak een minder hoge luchtvochtigheid en lagere temperaturen. De keuze voor lansen is dan niet meer dan logisch, zolang een skigebied niet in een bad met geld zit te zwemmen. Daar staat tegenover dat als het ook in de Alpen te lang te warm is, men veel moeilijker sneeuw kan maken. Qua sneeuwproduceren kunnen sowieso de Fransen en ook de Zwitsers nog wel wat verbeteren. Zo goed als men in bijv. Zuid-Tirol en Oostenrijk de zaakjes voor elkaar heeft, kan Frankrijk nog lang van dromen. En ja, in Oostenrijk en Zuid-Tirol zet men t.o.v. Frankrijk en Zwitserland ook meer in op sneeuwkanonnen i.p.v. lansen. Sowieso doen de Fransen het één en ander wat anders dan de Duitstalige landen, wat zich lang niet alleen op het sneeuwmaken beperkt. ;)

*bericht bewerkt door Frans op 30 nov 2017 17:20

Vergeleken met het Sauerland zijn al die gebieden een lachertje. Winterberg heeft het hoogste percentage sneeuwkanonnen per pistekilometers van alle gebieden. Daar kunnen ze als het -12 is ook wel sneller dan in 4 dagen besneeuwen…

Frank9 op 29 nov 2017 21:41

Laten we dit geen topic maken over welk gebied de meeste kanonnen heeft…

Rogier op 29 nov 2017 22:26

Is @Rogier soms bang voor de keiharde cijfers en concurrentie uit het nietige Sauerland?! ;)

Nee hoor, die cijfers zijn niet nodig iedereen weet dat deze gebieden niet voorlopen op kunstsneeuw. En dat andere gebieden veel meer en zeker ook sneller kunstsneeuw kunnen maken. Dat komt ook grotendeels omdat het hier minder nodig is ;-)

*bericht bewerkt door Rogier op 30 nov 2017 17:53

Click. Click. Peace

Enne de man die ons de rondleiding gaf was vorig jaar bij Techno-Alpin geweest, en zijn ogen gingen fonkelen over de kwaliteiten van de beste sneeuwkanonnen en de modernste technieken. :-)
Ook was in Italië op werkstage geweest om daar meer te leren over sneeuwmaken in Zuid-Tirol.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie