Een werkplek aan de pistes: zou dat wat voor jullie zijn?

Rogier op 25 december 2017· 15 reacties

Dit als middagpauze?
Dit als middagpauze?

Een paar weken geleden las ik een artikel in Powder-magazine over de opkomst van Co-working spaces in skigebieden. Verschillende skigebieden in Amerika openen deze gedeelde werkruimtes, direct aan de pistes. Werken midden in een skigebied. Is dit de ideale oplossing om te kunnen skiën en tegelijkertijd effectief te kunnen werken?

Freelancers

Deze gedeelde werkruimtes zijn ideale plekken voor freelancers. Tegenwoordig zijn ongeveer 1 miljoen nederlanders ZZP-er, en dit aantal wordt steeds groter volgens het CBS. Een deel van deze groeiende beroepsgroep werkt vanaf een computer en heeft eigenlijk alleen een internetaansluiting nodig om te kunnen werken. Dat zou natuurlijk ook - in ieder geval tijdelijk - vanuit een kantoor in een skigebied kunnen zijn. Hoe geweldig is dat, ’s ochtends de eerste sporen trekken en ’s middags en ’s avonds weer aan de slag achter je computer. Even een frisse neus halen? Op de ski’s of board…

Kantoren in de Alpen

Een snelle zoektocht op internet en wat telefoontjes naar VVV’s gaf mij niet meteen uitsluitsel over het aanbod van gedeelde werkruimtes aan de pistes in Europa. Ruimtes worden aan deze kant van de oceaan snel opgeslokt door winkels, restaurants of als accomodaties en soms als conferentieruimte. Logisch, want op die manier kun je veel meer omzet draaien per vierkante meter. Veel Europese skigebieden liggen echter wel dicht bij steden waar het geen enkel probleem is om een kantoor te huren. Voor ongeveer 200 euro per maand heb je bijvoorbeeld een bureau in het Franse Briançon. Je vindt in de Alpen genoeg steden van waaruit je in no-time in de sneeuw zit en prima bureauruimte kunt huren. Denk ook aan Grenoble, Innsbruck of Salzburg. Elk groter dorp of kleine stad heeft tegenwoordig bureaus te huur. Ook kun je natuurlijk, precies zoals ik heb gedaan, een deel van je leefruimte omtoveren tot kantoor om zo vanuit de sneeuw te kunnen werken.

null

Heerlijk werken in de sneeuw

Het artikel van Powder Magazine zette mij aan het denken. Eigenlijk ken ik best wat mensen die hun werk overal ter wereld zouden kunnen uitvoeren. Zo werkt een goed maatje van mij als ingenieur voor een groot Engels mountainbike-merk maar hij wilde per se in de bergen gaan wonen. Dit om in de zomer te kunnen mountainbiken en in de winter verse sporen in de sneeuw te kunnen trekken. Dankzij Skype en van achter een bureau dat uitkijkt op de Prorel lift van Serre Chevalier ontwerpt hij nieuwe fietsen en schijfremmen. Valt er een dump dan skiet hij ’s ochtends een paar lijnen om daarna ’s avonds iets langer door te werken. Af en toe pakt hij het vliegtuig om met z’n collega’s te praten in Engeland. Zo ken ik nog wel meer journalisten, ingenieurs, designers en ga zo maar door die hun Macbook Pro onder de arm meenemen en werken waar ze willen. In mijn vriendenkring is dat vaak in de bergen.

Ook ik werk vanaf mijn computer en natuurlijk is mijn werk compleet verweven met de wintersport. Maar ook op een computerdag en zonder camera’s mee te hoeven nemen is het zo geweldig dat als ik even vastloop snel een rondje kan skiën. Ik eet een broodje in de lift, doe twee afdalingen en ik werk weer verder. Thuis heb ik een bureau, maar in de winter werk ik ook vanuit hotels, appartementen en zelfs vanuit de auto als ik op weg ben naar een skigebied.

IJzeren discipline

Het klinkt allemaal geweldig. Maar valkuilen zijn er ook. Want de verleiding om te vaak en te lang op de pistes (of ernaast) te staan is natuurlijk enorm. Ook moet het werk af, brood moet op de plank komen. Dus dat betekent dat als je ’s ochtends wat uurtjes van je werktijd hebt afgesnoept, die er op een ander moment weer bijkomen. Zelf vind ik het geen probleem om ’s avonds tot laat in de nacht door te tikken als ik weet dat ik er de dag erna verse poeder voor terugkrijg… Een traditioneel van 9:00 tot 17:00 leven is het zeker niet. Een discipline om niet alleen maar in de sneeuw te staan is zeker nodig. Eerlijk gezegd ski ik ook zelden gehele dagen, het zijn een paar uurtjes hier en een paar uurtjes daar.

null

Ook moet je natuurlijk, en dit is nogal essentieel, een baan hebben waarbij het kan. Je opdrachtgevers en/of leidinggevende moeten het geen probleem vinden dat je in de sneeuw zit en niet de traditionele kantooruren draait. Als je die standaard uren wel zou (moeten) draaien dan pijnig je jezelf alleen maar door in de Alpen te zitten.

Geen vakantie meer

Werken vanuit een skigebied komt natuurlijk ook dichtbij wat ik noem de ‘ik-vertrek’ valkuil. Iets wat gaaf is op vakantie is niet meteen ideaal als woon- en leefplaats. Een wintersportvakantie is wat anders dan een leven in de bergen. Als je dus ook echt wil werken in een skigebied dan kun je niet elke avond doorhalen in de après-ski bar en er zijn ook dagen dat de je de meest geweldige poeder moet laten liggen omdat je moet wachten op die ene conference call. Vanuit Nederland of België zie, ruik en voel je die sneeuw niet.

Wie van jullie zou het wel wat lijken om een bureau vlakbij de pistes te hebben? Of moet vakantie, vakantie blijven en moet dit niet vermengd worden met thuis en werk…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Grappig. Ik ga vanavond naar Dienten om daar tot half februari te blijven. Plan is om elke dag te skiën en vanaf halverwege de middag mijn werk te doen.
Het grootste deel van mijn werk (sportverhaaltjes schrijven voor een aantal regionale kranten) gaat telefonisch en veelal s avonds. Dus ik ga eens kijken of ik weg kan blijven uit de valkuilen die Rogier noemde.
De zondag en maandag zullen nu wel heel lange dagen worden. Verder goed te combineren, hoop ik.
Je leeft maar één keer. Dus het proberen waard :-)

Peter Pos

Nog afgezien van dat mijn werk het niet toelaat: ik zou gewoon iedere dag op de piste staan. Alleen als het regent word ik dan productief. ;)

Ik zit nog op school en bij bepaalde vakken vind ik het hier al moeilijk om niet eerst te denken, ik ga 10 min op mijn iPad/laptop of telefoon. Vervolgens zit ik 1 uur later nog steeds naar de bergen te kijken. Al zal ik, als ik een kans krijg om voorgoed (of lange tijd) naar de bergen te vertrekken zeg ik meteen ja.

Ski you later!

De onderstaande vergelijking illustreert mijn ervaring van afgelopen seizoenen.

Zie het als een rondje fietsen of (hard)lopen. Lekker makkelijk om even tussendoor te doen en kan je kop goed opfrissen. En op gezette (sport)momenten ga je er wat steviger tussenuit.
Als je vlak bij een skigebied woont en een seizoenspas hebt sta je zo op de latten/plank. Net als hier in Nederland je zo op de fiets zit. Alleen als het weer slecht is hoeft het van mij ineens niet meer zo nodig. Of als er een deadline afgerond moet worden schiet het er simpelweg bij in. Des te meer valt er dan van dat rondje te genieten als er weer eens tijd is. Ik zit heel graag op de fiets en glijd heel graag over de sneeuw, maar er treedt wat gewenning op.
Waar het in het begin zo vaak mogelijk de latten onderbinden was, kies ik nu meer mijn momenten. Drie à vier keer per week een aantal uur is nog steeds bovengemiddeld naar Nederlandse begrippen ;) Het vak van leraar is natuurlijk ook mooi, maar je skiet dan ook maar weinig uren voor jezelf.

*bericht bewerkt door Bennie op 25 dec 2017 09:58

Mijn werk laat het maar deels toe, anders wist ik het wel. Juist de luxe van de mooie momenten de piste op en als t slecht weer is, heel druk is of wat dan, dat je dan zonder enig spijtgevoel gewoon niet kan gaan…

Zo nu en dan help ik bevriende zzp’er uit de brand door hem te helpen met website ontwikkeling en dat kan perfect op afstand. Als dat mijn echte job zou zijn (dat is t gelukkig niet) dan wist ik het wel, dan zat ik vanaf begin van de winter tot eind maart lekker ergens in Italië in de bergen…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik ben keramiste/pottenbakker.
Dan mijn werk stoken in een raku oven of een houtoven. Kan iedereen langskomen om zich even op te warmen. Laten we er dan ook maar gelijk een glühweintje bij doen en een warme choco in een huisgemaakte beker die dan natuurlijk ook gelijk te koop is. 😉

En tussen de bedrijven door dan even een afdelinkje doen.
Een soort ideaal scenario…

Als ik zou leven van het schrijven van teksten over skiën, steden, regio’s, etc. dan zou het best een optie zijn om in de Alpen te wonen. Is voor je werk dan ook wel handig.
Webredacteur voor de Engelstalige en Nederlandstalige tak van visittrentino.info of zo. En natuurlijk veel skiën om ski’s aan de tand te kunnen voelen en daarover de bloggen. Het is meer dat ik vrees dat ik daar niet volledig van zou kunnen leven momenteel…

Misschien enige suggesties welke beroepen je als zzp´er zou kunnen doen dan? Of vaak alleen maar beroepen voor HBO of hoger bv? Of bepaalde beroepen die je daar kunt doen en goed verdienen bv?
Want je kan niet zomaar even iets gaan doen zonder dat je echt je brood er mee kan verdienen. Want dan wordt het echt een ´ik vertrekvalkuil´ inderdaad.

Als skileraar sta je altijd op de ski´s waardoor het natuurlijk ook niet meer echt een hobby/ontspanning meer is ook. Meeste mensen locals skiën ook meestal alleen maar als het echt goed weer is geloof ik. Of bij verse sneeuw. In ieder geval niet echt als de omstandigheden slecht zijn of als ze moeten werken :) . In de zomer is het ook heerlijk om fijne toertochten te maken met e-mtb (zoals hier gedaan wordt met de fiets) of wandeltochten (ook zeker conditietraining). De lucht in de bergen is iets schoner/ (minder vochtiger?) dan hier aan zee? Klopt dat?
Het blijkt wel zo te zijn dat de winter er dus langer duurt en ook weer eerder daar is? Dus een kort zomerseizoen?

Maar dan nog: het lijkt me heerlijk om in de bergen te leven (mits je bij een grotere stad ook in de buurt zit en beetje centraal zodat je kunt uitwijken nog naar de andere aangrenzende Alpenlanden). Want voor het minste beetje moet je al de auto pakken om boodschap te doen. En de afstanden in tijd zijn ook weer heel anders dan in het vlakke land :)

Het lijkt ook of de mensen in de bergen met meer simpelheid ook meer tevreden kunnen zijn ook. Of meen ik dat maar?

In ieder geval: het lijkt me wel wat. Maar niet iets om even zonder een plan te doen. En als je het alleen voor het skiën alleen wilt doen ook niet. Er is nog zoveel meer leuks te doen in de Alpen :) Je kunt er alle kanten op wat activiteiten betreft en dus lekker kunt afwisselen :)

*bericht bewerkt door C46 op 25 dec 2017 11:15

Ik ben keramiste/pottenbakker.
Dan mijn werk stoken in een raku oven of een houtoven. Kan iedereen langskomen om zich even op te warmen. Laten we er dan ook maar gelijk een glühweintje bij doen en een warme choco in een huisgemaakte beker die dan natuurlijk ook gelijk te koop is. 😉

En tussen de bedrijven door dan even een afdelinkje doen.
Een soort ideaal scenario…

Noblesse op 25 dec 2017 10:50

In het huis (Haus Dienten) waar ik een appartementje heb gekocht is er geloof ik nog één te koop. Er zit nog een garage/werkplaats bij het huis. Daar is vast wel ruimte voor een oven. Dus wat mij betreft zet je je plan door ;-)

Peter Pos

Smog en luchtvervuiling blijft vaak meer hangen tussen de bergen, dus de meeste woonplaatsen in de alpen waar ook wat te beleven is hebben niet de meest gezonde lucht. Iets minder vocht merk je wel echt goed.

Afgezien dat mijn werk het totaal niet toelaat (of mijn “kantoor” zou een rontgenkamer langs de piste moeten zijn) vind ik de woon-werk-reis net wat te ver om elke dag te doen.
En dan komen we bij een ander punt: wonen in de bergen, da’s toch wat anders dan alleen maar werken daar!

Super leuk :) mijn vriendin en ik zijn dit jaar exact voor dit avontuur gegaan, ik werk op afstand voor mijn NL werkgever (als programmeur) en zij werkt nu als skilerares. Ik moet zeggen dat het me goed bevalt, maar we zijn er net 3 weken :)

Ik denk dat er ook nog veel te winnen/behalen valt op dit gebied, het was bijvoorbeeld super lastig om een appartement te vinden. Enerzijds concurreer je met de vakantiewoningen en anderzijds met de “traditionele” huurmarkt waarbij het in Oostenrijk normaal is om gelijk minimaal een 3 jaar contract aan te gaan. Vaak zijn er wel ‘skilerarenhuizen’, maar daar zit je als stel en als je vanuit dat huis moet werken natuurlijk niet echt op te wachten. Gelukkig hebben we uiteindelijk wat gevonden.

Ik denk zeker dat er markt voor is. Ook in combinatie met co working spaces kan je denk ik echt wat moois aanbieden, van een heel seizoen tot een paar weken. De trend van meer freelance werken en meer remote werken zal toch maar toenemen, en deze mensen hebben vaak ook bovengemiddeld te besteden.

Momenteel heb ik als zzp’er nog schoolgaande kinderen die mij ook als ouder nog nodig hebben. Maar ik roep altijd: als ik straks de mogelijkheid heb ga ik overwinteren in de Alpen. Als het zonnetje schijnt sta ik op de piste en bij zwaar bewolkt weer ben ik aan het werk. Dit hoeft wat mij betreft niet vanaf een speciaal bureau maar kan ook prima aan de keukentafel vanuit het appartement.

Voor mij zou dit ideaal zijn moest ik als DJ mij terug gaan toeleggen op het producen. In de winter producen/skiën en in de zomer DJ/toeren… 😎📀🎚💿 #macbookproman

*bericht bewerkt door Bart_CH op 25 dec 2017 19:52

Snow is only frozen water...

Het klinkt erg leuk, werken naast de piste. Maar niet handig als je in een team werkt. In principe kan ik overal werken waar internet voorhanden is, maar in de praktijk is 1 a 2 dagen thuiswerken per week wel ongeveer de max. Fysiek bij elkaar zitten is vooralsnog het enige dat echt werkt in een team. Het hele team verhuizen naar de alpen zou wel werken, maar mijn collega’s zien me al aankomen met dit idee ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie