Eerste kerstweek gaat zonnig van start

Roel op 20 december 2017· 14 reacties

Zonovergoten condities in Les Arcs
Zonovergoten condities in Les Arcs

Het blijft een spannende aangelegenheid met die Oostenrijkse sneeuwval morgen en overmorgen, maar de contouren van het weer daarna zijn heel duidelijk. Het wordt zonnig! De lange termijn is wel weer bijzonder interessant.

Eerste dagen Kaiserwetter

Dat de dagen voor kerst donker zijn wisten we, maar de december die we nu in de Benelux meemaken loopt behoorlijk achter bij de normale hoeveelheid zonneschijn. De wintersporters die dat dit weekend willen ontvluchten worden op hun wenken bediend. Dit soort ‘Kaiserwetter’ gaan we tot 2e Kerstdag in ieder geval genoeg zien in de hele Alpen.

Hoeveel sneeuw ligt er?

Maar hoe dik ligt de sneeuw er dan? Dat is nog steeds de vraag. Ik ben gisteren vanuit Maria Alm naar het Beierse skigebied Sudelfeld gereden en moet zeggen dat de verschillen in sneeuwhoogte nog steeds erg groot zijn. In Leogang, Fieberbrunn, Sankt Johann in Tirol en Going am Wilden Kaiser lag zeker 30-50cm sneeuw langs de weg. In Scheffau en Söll was het echter maar 10cm.

In de buurt van Fieberbrunn
In de buurt van Fieberbrunn

Wat komt er nog bij?

Dat maakt de sneeuwval in de komende 48 uur des te spannend. Zoals eerder gezegd is de sneeuw die valt bijzonder lastig in te schatten vanwege de hoeveelheid neerslag die wordt berekend en de sneeuwgrens. De hoeveelheid is ten opzichte van gisteren weer wat teruggeschroefd, maar ik ga nog steeds uit van lokaal een halve meter sneeuw boven de 1500 meter, en dan vooral in het Salzburgerland en ten oosten daarvan. In Tirol en Vorarlberg is het eerder 10-30cm. Daarbij is er tijdelijk ook regen te verwachten beneden zo’n 1000-1200 meter, vooral vrijdag.

Zaterdagochtend is het waarschijnlijk weer koud genoeg voor sneeuw maar dan neemt de neerslag af. Het is dus bijna onmogelijk om precies een verwachting voor de reizigers naar Oostenrijk en Italië te geven. Bereid je in ieder geval voor op wat winterse perikelen, maar een zwarte zaterdag verwacht ik niet. Sowieso niet in de westalpen want in Frankrijk en de hele westelijke helft van Zwitserland valt niks.

Föhn

Franse Alpen mogelijk ook veel sneeuw

Dan volgende week. Tot en met eerste kerstdag is er dus niks aan de hand met veel zon, maar daarna beginnen depressies vanuit het westen op te dringen. Als eerste krijgt Frankrijk daarmee te maken. De kans op een dump vanaf 2e kerstdag is daar behoorlijk gestegen en is nu ongeveer gelijk aan de kans dat de Italiaanse Alpen een flink pak sneeuw krijgen. Oostenrijk komt eerst in de föhn te zitten en heeft nog iets langer zon, maar wat dan gebeurt is nog een vraagteken. We hebben het over een termijn van een week, dus hier gaat gegarandeerd nog het nodige in veranderen.

Sauerland

Tot slot Winterberg en omgeving. De winter heeft daar voorlopig zijn beste tijd gehad. De komende dagen blijft het zowel overdag als 's nachts iets boven nul waardoor het dikke sneeuwdek (zeker op de pistes) wat in kwaliteit achteruit zal gaan. Daarbij valt er regelmatig wat regen. Misschien dat het in de loop van de week kan gaan afkoelen maar dat is nog niet zeker. Erg jammer voor de wintersporters dat de winter het niet net een weekje langer heeft volgehouden.

Er ligt gelukkig genoeg kunstsneeuw in Winterberg
Er ligt gelukkig genoeg kunstsneeuw in Winterberg

Ik ga nu de pistes van Sudelfeld nog een ochtendje verkennen en dan ga ik op huis aan. Morgenvroeg schrijf ik dit weerbericht weer vanuit het Limburgse.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dank Roel! Geniet van de laatste dag en alvast goede reis!

Bergen + Sneeuw = ❤

Het ziet er niet slecht uit in Fieberbrunn.
Dus als het daar al oke zit dan zeker in Hinterglemm.
Aan iedereen een goede doorreis voor vrijdagavond of zaterdag.

Zorg dat jullie een paraplu bij hebben @RFKANGOO en @WilcovanBragt☔️😬

LA NORMA😍☃️

Geniet ervan zou ik zeggen, ik hoop dat de vooruitzichten uit zullen komen en dat er volgende week een dump gaat vallen in L3V!
Dan is het nog maar 3,5 week en moet het wel heel gek lopen wil ik geen sneeuw meer zien! :)
zeker niet als er al een flink pak ligt, uiteraard moet de sneeuwgrens niet boven de 1500 komen maar we gaan het zien

Voor het weer hoef je overigens niet terug naar het Limburgse te komen @Roel…

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/2fdd882ede441fd120474294...
https://cdn.wintersport.nl/forum/20/f2091b0c56dabc73095216a7...
https://cdn.wintersport.nl/forum/20/7187068a00f88f169f844721...

Mooi weer en top sneeuw vandaag in Gstaad saanermoster

@Roel, Is er misschien iets mis met het 14d voorspellingsmodel?
Met name de 0°C grens verloopt volgens mij nogal raar! ) 0° nivo gaat soms juist omhoog bij lage temperaturen!

SKIEN GAAF!

@Hansk Mooi foto’s, maar ik ben blij dat in Frankrijk in de winter boeren hun prikkeldraad en andere draden niet mogen laten staan! ;-)

Click. Click. Peace

@HaroldAKTomDaan dat is een bug en er wordt naar gekeken.

@Peter30 I know, ik stap zo met vrezen de auto in ;-)

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, Is er misschien iets mis met het 14d voorspellingsmodel?
Met name de 0°C grens verloopt volgens mij nogal raar! ) 0° nivo gaat soms juist omhoog bij lage temperaturen!

HaroldAKTomDaan op 20 dec 2017 14:02

Dat zag ik ook. Vanaf 29-12 ook temperaturen dal en berg gelijk, en ondanks koude temperaturen loopt de 0 graden grens niet mee. Zie voorbeeld Alta Badia.

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/fe21d42287e2e0254ddc2429...

*bericht bewerkt door MarkM op 20 dec 2017 14:17

King of the hill

@Rogier Gstaad is een van de Leukste off piste gebieden van de Alpen. En onderschat bij heel veel wintersporters uit Nederland. Foto met prikkeldraad is zeer afgelegen van de piste bij Saanenmoser.

@Hansk Weet ik, maar toch is prikkeldraad onder en in hellingen nooit prettig ;-)

Click. Click. Peace

Maaaaaruh de buurman geeft een leuke stormcyclus voor volgende week… Weststau, Sudstau, Sneeuwsandwiches en noordelijke afzakkers…

Geweldige dag gehad in Alpe d’Huez! Zon boven op de berg, wolken in het dal…

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/66d0cafda2d7def127d8c7c2...

Mooi joh! Eén grote speeltuin.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie