Wanten of handschoenen?

Rogier op 16 november 2013· 32 reacties

null
Goed warm in dikke handschoenen

Zo’n vijftien jaar geleden was ik aan het watervalklimmen in het Oostenrijkse Salzburgerland. Een touw bleef bij het abseilen vastzitten en slecht weer stak op. Ik deed iets waar ik nu nog steeds elke winter last van heb. Ik deed mijn handschoenen uit. Dit om een touw uit de knoop te halen. Om een lang verhaal kort te maken, ik liep vrieswonden aan mijn vingertoppen op. Deze genazen bijna op wonderbaarlijke wijze. Echter de doorbloeding in mijn vingers is er niet beter op geworden. Simpel gezegd: ik heb heel snel koude vingers. Dus al jaren ben ik zeer streng op mijn handschoenen. Want bevroren of koude vingers, dat is niet prettig. Ik maak regelmatig de keuze tussen wanten en handschoenen. Wat hebben jullie het liefst?

Handschoenen
Handschoenen hebben vingers, dat is het verschil met wanten. Omdat elke vinger los in zijn eigen isolatie zit moet deze zelf voor zijn eigen warmte zorgen. Ook is het voor fabrikanten moeilijker om veel isolatie rondom elke vinger te creëren. Daarom isoleren handschoenen minder goed dan wanten. Maar handschoenen hebben het grote voordeel dat je makkelijker zaken vast kunt pakken. Je vingers hebben meer bewegingsvrijheid. Een schnall van een skischoen wat strakker doen? Geen probleem met een handschoen. terwijl dat met wanten toch snel en probleem zal zijn. Ook is het echt niet zo dat goede handschoenen niet warm zijn. Maar ze zijn minder warm dan wanten. Dat minder ‘warm’ zijn kan ook juist een voordeel hebben voor mensen die zijn gezegend met altijd warme handen. Een paar dunne fleece handschoenen en ze zijn klaar. Wat ben ik daar jaloers op.

null
De een met handschoenen de ander met wanten

Wanten
Een speciale vinger voor je duim en een grote want voor de rest van je vingers dat is een want. Meer isolatiemateriaal, en je hand en je vingers houden elkaar warm. Er is minder warmte per vinger nodig om alles warm genoeg te houden. Wanten zijn dus sowieso warmer dan vergelijkbare handschoenen. Ik heb een paar met dons en synthetische isolatie gevulde wanten, ik heb daar nog nooit koude vingers in gehad. En dat wil wat zeggen, met mijn vingers. Maar dingen doen met die wanten is lastig. Ik moet dan ook bekennen dat ik mijn wanten bij alle precieze handelingen uittrek en die zaken met blote handen doe. Ik hoef toch niet bang te zijn voor koude handen. Die zijn zo weer opgewarmd in mijn wanten. Een ander groot voordeel vind ik het aantrek gemak. Als je een koude handen die soms wat vochtig van de sneeuw zijn in handschoenen probeert te wurmen lukt dat soms niet helemaal lekker. Dat is een probleem dat ik niet ken bij wanten.

Warmere dagen
Op warmere dagen en met toerskiën trek ik vaak handschoenen aan. Maar op dagen dat het goed vriest zul je mij met mijn dikke wanten zien. Sowieso. Deze gaan trouwens ook altijd mee in mijn rugzak, heerlijk als mijn vingers weer eens veel te koud zijn geworden.

Om een lang verhaal kort te maken. Ik ben zielsgelukkig met mijn grote expeditiewanten, maar ik draag evengoed regelmatig dunne handschoenen. Het hangt heel erg van de condities af. Maar dankzij mijn dikke wanten heb ik nooit koude handen. En als ik even iets precies moet doen, foto’s maken bijvoorbeeld; dan gaan deze wanten uit en als ik ze daarna weer aantrek zijn mijn handen in no-time weer warm.

Wat heeft jullie voorkeur, handschoenen of wanten? En hebben jullie zonder ook snel koude handen, of valt dat wel mee?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Lobstergloves! Half want half handschoen. Helaas nog maar nauwelijks te vinden. Dus nu: handschoenen met apart gekochte thermo binnen handschoenen. Goed te reguleren met drie standen. Superwarm met alles aan, alleen buiten gloves voor de milde e dagen en alleen binnengloves voor de lentedagen.

Altijd wanten en liefst zo warm mogelijk. Daar onder ook nog thermo handschoentjes. Als ik de wanten dan uittrek, worden mijn handen niet al te koud (als ik een foto wil maken of iets uit de rugzak wil pakken).

Ik ga ook altijd voor mijn heerlijke wanten. Duimpje alleen en de rest van de vingers gezellig bij elkaar. En als het echt koud is stop ik er nog zo’n warmte zakje van de decathlon bij in.

Ook ik ben in het bezit van Lobster Gloves, had er alleen nog nooit van gehoord! Een gewone binnenhandschoen met 5 vingers, bij de buitenhandschoen zitten de duim en wijsvinger apart en de overige 3 vingers bij elkaar. Ideaal en heerlijk warm!

Where would we be without the après ski?

Wij als gezin dragen handschoenen, behalve onze dochter van 18, die heeft wanten. Zij heeft een erg slechte doorbloeding van haar vingers, dus altijd last van koude handen. Afgelopen voorjaarsvakantie heeft zijn zo’n last gehad van koude vingers, ondanks haar wanten, dat haar vakantie er gewoon een beetje door verpest is. Ze moest regelmatig even naar binnen, omdat ze het niet meer hield van de kou en eenmaal binnen sprongen de tranen in haar ogen van de pijn, als de doorbloeding eindelijk weer op gang kwam. Eenmaal buiten had ze meteen weer last. Wij zoeken nu een oplossing voor dit probleem. Hebben jullie tips? (liever niet ál te prijzig, want ze is maar een arm studentje…)

Het hoeft maar iets koud te zijn, en heb meteen dode/wiite vingers ( en tenen) Ik heb nu wanten en termohandschoentjes er onder, het is alleen een beetje lastig, door de lussen van de skistokken te komen, iedere keer als je uit de lift stapt. . Voor mijn tenen heb ik ook een oplossing gevonden, vorig jaar in Duiven nieuwe skischoenen aan laten meten, met aangepaste zooltjes erin, mijn man heeft in de zootjes verwarmingselementjes gemaakt, deze werken op een accu, die je aan de skischoen hang.Dit had ik jaren en jaren eerder moeten doen.

Lobsterglove=trigger finger glove? Of terwijl legerhandschoenen???

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Ik heb 3 jaar geleden in een aanbieding een soort van want (zonder isolatie) die je over je dikke handschoenen kan doen. ik heb ze alleen nog niet nodig gehad. heb ze met slechtweer dagen wel altijd bij me.

Als de Alpen een vrouw is, dan zou ik ermee trouwen.

Ik heb gewoon handschoenen :) heb er niks over te klagen eigenlijk

Gang is alles

Ik herken de koude vingertoppen , ik draag handschoenen maar ga nu overschakelen op wanten omdat ik blijf koud hebben in mijn handschoenen . Weet er soms iemand goede wanten qua prijs-kwaliteit ?

Grote voordeel van wanten vond ik (want ik ben de mijne kwijt) dat als je zo’n warmtezakje gebruikt dat je vingertoppen het warm krijgen. Met zo’n zakje in handschoenen blijf ik koude vingertoppen hebben.

Ik heb ook altijd erg snel last van koude handen. Als het maar een beetje vriest doen mijn vingers al zeer! Dat is echt niet fijn.

Waar ik nu wel nieuwsgierig naar ben is welke wanten jij hebt Rogier. Zo te horen zijn dat echt superwanten!

Ik heb zowel handschoenen als Lestra 3 vinger wanten: duim en wijsvinger apart. Nadeeltje is dat de binnenhandschoenen wel gewoon 5 vingers hebben, maar ik heb er nog nooit koude handen in gehad, eerder het tegengestelde: vind ze vaak te warm!!

Heb vorig jaar ook lobster gloves gekocht van Hestra. Bevalt mij perfect. Ook aan en uittrekken is handig met de losse binnenhandschoen.

Heb na jaren handschoenen gedragen sinds vorig jaar wanten. En voor koude dagen altijd thermohandschoenen extra. Wanten bevallen prima, alleen heb ik hetzelfde minpuntje als marie-louise, het door de lussen komen van skistokken na de lift gaat een stuk minder handig.

...ski-addict...

@Rogier: ik ben op zoek naar het merk van de handschoenen die veel liftbeambtes of pistedienst aanhebben. Ik bedoel de leren, lichtbruine handschoenen met de bontvulling, zichtbaar bij het manchet. Alvast bedankt voor je reactie

Op de piste komt mijn 9 tot 5 mentaliteit wel tot zijn recht!

Ik draag ook al jaren wanten. Heb namelijk nogal snel last van kouden handen/vingers.
Sinds drie jaar draag ik er dunne thermohandschoentjes (van merinowol) onder dit om te voorkomen dat als ik m’n wanten uit moet doen toch koude vingers krijg. Zodra je namelijk eenmaal koude handen hebt zullen ze ook in wanten niet snel meer warm worden. Wanten maken je handen niet warm maar houden je handen warm.
Ik ervaar ook dat het met wanten nogal lastig is met de lussen van je skistokken,

Reactie hierboven (gast 447) is van mij. Ik was niet ingelogd.

Dons Wanten van TNF met onderhandschoenen voor het opnemen van zweet. Vooral van dat laatste koelen je vingers anders erg af. Voor echt koude dagen gebruik ik nog heatpads in mijn wanten of handschoenen. Tip voor heatpads: ‘Grabber Hand Warmers 7+ Hour’ van het merk Grabber zijn en blijven het langste warm is mijn ervaring. Die van perry of rubytec werken minder lang en zijn minder warm

Ik denk een jaar of 20 terug wanten gekocht omdat ik met handschoenen steeds koude handen en vingers had. Ik draag tot op de dag van vandaag nog steeds hetzelfde paar wanten en ze zijn nog steeds even warm en niet versleten. Misschien heeft dat te maken met het feit dat ze van het merk “Reusch” zijn en ik er destijds veel centen voor heb neergelegd ? ;)
Sinds een paar jaar draag ik ook steeds dunne thermo handschoenen onder mijn wanten, maakt het net iets makkelijker wanneer je een foto wil maken of iets uit de rugzak nodig hebt.

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Op zonnige dagen draag ik al jaren gewone mountainbike handschoenen van 7 EUR die de wind tegenhouden. Uiteraard niet aan te raden voor snowboarders.
Dit jaar nieuwe dikke handschoenen gekocht van Scott voor als het minder goed weer is.

aanvulling op vorige post: handschoenen met vingers uiteraard

Ik heb als kind meegekregen dat je handschoenen/wanten niet alleen tegen de kou draagt, maar ook voor de veiligheid. Ski’s en boards zijn scherp, en als er om wat voor reden dan ook iemand over je hand glijdt (valpartij, je zit ergens langs de kant en iemand anders verliest controle etc.) ben je met van die dunne handschoentjes wel je vingers kwijt. Tenminste, dat beweerden mijn ouders altijd. Zijn er meer mensen die om die reden (al is het harstikke warm) net als ik altijd dikke handschoenen dragen?

Draag zoals fosirk zegt puur handschoenen ter bescherming, ofwel een paar werkhandschoenen van bald eagle (5€ oid per paar, mijn baas voorziet me er in ;) )
bij warm weer; niet gevoerd, bij normale temperaturen, rond het vriespunt gevoerd en bij extreme koude… dan pak ik een paar gortetex handschoenen, maar deze zijn me rondom het vriespunt al veels te warm

Al bijna 15 jaar rij ik met hetzelfde paar Burton handschoenen,en ze zitten zo lekker dat ik ze al 2x bij het Turkse naaiatelier heb gebracht,echt m’n favo gear. Er zitten ook binnenhandschoenen bij,maar die gebruik ik alleen in de lente zonder m’n gewone handschoenen. Ik heb 1x wanten aangehad,maar dat vond ik een raar gevoel,al je vingers bij elkaar en niks goed beet kunnen pakken,en dat is toch ook een minpuntje als je bij hele leuke dames in de lift zit. :-)

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Altijd wanten want altijd enorm koude handen. Kan inderdaad je vakantie verpesten want dat gaat echt pijn doen. Ik heb een keer in Zwitserland wanten gekocht (weet het merk effe niet) waar naast je duim een ritsje in zit, dat kan je openen en dan 2 vingers gebruiken. Uiteraard is de binnenkant daarop aangepast maar wel handig. Toch draag ik deze alleen bij redelijk weer want ook kouder dan echte wanten. Ik vind ze van Killy altijd heel goed.

Ik heb dan wel geen expeditie-wanten, maar bij het skiën wel altijd wanten aan. En over het algemeen geen problemen om m’n schoenen strakker of losser te zetten. Misschien omdat ze toch iets flexibeler zijn dan expeditie-wanten, ga ik maar van uit.
Vaak heb ik er dunnere fleece handschoenen onder aan, dus als het echt moet, kunnen de wanten makkelijk even uit en heb ik toch niet meteen ijskoude handen.
Ga ik bijv. in maart skiën, dan heb ik het al gauw veel te warm in de wanten. En dus ook nog een paar stevige fleece handschoenen, niet al te dik, maar vooral stevig om toch een goede bescherming te bieden.

Heb sinds vele jaren gewoon goede handschoenen aan, de beste remedie om je handen goed warm te houden is in beweging te blijven, in de lift is dat iets moeilijker, maar als het een keer extreem koud is dan doe ik vaak mijn vingers uit de vingers van de handschoen, en doe ik ze bij elkaar in de bovenkant, het is dan wel wat krapjes, maar het werkt dan toch een beetje zoals een want en blijven ze warm, en je hebt toch alle bewegingsvrijheid die je nodig hebt als je dingen gemakkelijk wilt kunnen vastpakken. Tip voor als je vanuit de stoeltjeslift foto’s wilt maken, doe je handschoenen onder je billen of binnen in je jas tegen je trui/pully aan, dan blijven ze warmer, en je verliest ze niet. Ik vind handschoenen 1 van de belangrijkste dingen die je nodig hebt tijdens het skien, vooral vanwege de veiligheid.

Ik draag altijd mijn wanten van Dakine! Sinds ik deze heb nooit meer koude handen gehad. Er zijn ook thermische/fleece onderhandschoenen bij maar deze heb ik nog nooit moeten aandoen. Zaaaaalllliiiiigggg! Ook op de indoorskipiste (waar ik vlug koudere handen heb) doen ze prima hun werk. ;-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie